Revija Nasvet strokovnjaka

Letna kuhinja: 8 najpogostejših vprašanj

Kuhinja na prostem.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Če razmišljate o prenovi zunanjega prostora hiše in želite ustvariti prijetno okolje za druženje ter kuhanje na prostem, je ta članek nujno branje za vas. Izvedeli boste, kako lahko letna kuhinja izboljša vaš dom in kako vam lahko spremeni način življenja. Pridružite se nam in odkrijte, zakaj so letne kuhinje trenutno ena največjih trendov v oblikovanju domov.

Spodaj se bomo podrobno pogledali, kako je zgrajena cena letne kuhinje ter prednosti in slabosti različnih materialov, ki jih lahko uporabite za izgradnjo vaše letne kuhinje. Razpravljali bomo tudi o pomembnih priključkih, ki jih morate načrtovati, in kako izbrati med različnimi izvajalci.

Kaj je letna kuhinja in zakaj je odlična izbira za vaš dom?

Letna kuhinja je poseben prostor, običajno zgrajen na prostem, ki je opremljen z vsemi potrebnimi pripomočki za kuhanje in pripravo hrane. To je odličen način za uživanje na svežem zraku in v naravi, medtem ko pripravljate obroke za družino in prijatelje. Poleg tega letne kuhinje dodajajo vrednost vašemu domu in lahko služijo kot edinstveno mesto za druženje in zabavo.

Druženje na domačem dvorišču.
Vrtna kuhinja lahko služi tudi kot prijeten prostor za druženje. Avtor: Studio Spain.

Razlogi za izbiro letne kuhinje so številni. Če imate radi kuhanje na prostem in uživate v druženju na vrtu, je letna oziroma vrtna kuhinja odlična izbira. Prav tako je idealna za tiste, ki želijo izkoristiti prostor na svojem vrtu in ustvariti praktično območje za kuhanje in druženje. Z letno kuhinjo lahko ustvarite popolno okolje za sproščanje in uživanje v toplih poletnih mesecih.

Nujni priključki za letno kuhinjo

Za funkcionalno in praktično letno kuhinjo so ključni ustrezni priključki. Najpomembnejši so:

 1. Električni priključki: Nujni so za delovanje kuhinjskih aparatov, kot so hladilnik, kuhalna plošča, pečica ali celo pomivalni stroj. Pri pripravi kuhinje na prostem je pomembno, da so električni priključki ustrezno zaščiteni pred vremenskimi vplivi. Elektro inštalacije načrtujte s preverjenimi električarji.
 2. Vodni priključek: Voda je ključna za kuhanje, čiščenje in pomivanje posode. Zato je bistveno, da ima vaša letna kuhinja dostop do tekoče vode.
 3. Plinski priključek: Če načrtujete uporabo plinskega žara, pečice ali kuhalne plošče, bo potreben tudi plinski priključek.
 4. Kanalizacija: Čeprav ni nujno potrebna, je kanalizacija priporočljiva za odvajanje odpadne vode.

Pravilni priključki so nujni za udobno in funkcionalno letno kuhinjo, zato je pomembno, da jih načrtujete skupaj z ostalimi elementi vaše vrtne kuhinje.

Koliko vas bo stala letna kuhinja? Približna ocena stroškov

Cena letne kuhinje je odvisna od številnih dejavnikov, kot so velikost, materiali, oprema in delo. Približna ocena stroškov je naslednja:

 • Materiali: Letna oziroma vrtna kuhinja je najpogosteje zgrajena iz opek, lesa, betona ali kamnov. Cena se giblje od 500 € do 2000 €, odvisno od izbranega materiala.
 • Oprema: Stroški opreme za letno kuhinjo se lahko razlikujejo glede na vaše želje in potrebe. Električni in plinski priključki, vodovodne inštalacije in kanalizacija pa seveda predstavljajo še dodaten strošek.
 • Delo: Da je letna kuhinja zgrajena kar se da kakovostno, je potrebno imeti določeno znanje in spretnosti. Na tem mestu vam zato svetujemo, da najamete strokovnjaka. Stroški dela se lahko gibljejo od 500 € do 3000 €.

Skupni stroški za letno kuhinjo se torej gibljejo med 1000 € in 5000 €. Lahko tudi več, odvisno od vaših želja in načrtov.

Kako najti pravega izvajalca za gradnjo letne kuhinje?

Izbor pravega izvajalca za gradnjo letne kuhinje je ključen korak v postopku in lahko močno vpliva na končni rezultat. Pri iskanju izvajalca se osredotočite na naslednje ključne točke:

 1. Izkušnje in strokovnost: Izvajalec, ki ima veliko izkušenj z gradnjo letnih kuhinj, bo verjetno lahko zagotovil kakovostno delo. Prosite za reference prejšnjih projektov in se pozanimajte o njihovem znanju o materialih in kuhinjskih napravah.
 2. Cena: Pridobite več ponudb in jih med seboj primerjajte. Ne pozabite, da ni nujno, da je najcenejša ponudba tudi najboljša. Cena naj bi odražala kakovost materialov in dela.
 3. Komunikacija: Izvajalec bi moral biti dostopen za komunikacijo, pripravljen deliti podrobnosti o projektu in odgovoriti na vsa vaša vprašanja.
 4. Garancija: Preverite, ali izvajalec nudi garancijo na svoje delo in materiale. To je pomembno za vaše dolgoročno zadovoljstvo z letno kuhinjo.

Izbira pravega izvajalca je naložba, ki se bo obrestovala z leti uživanja v vaši novi letni kuhinji.

Prednosti in slabosti različnih materialov za letno kuhinjo

Pri izbiri materialov za letno kuhinjo je pomembno upoštevati tako estetske kot praktične vidike.

 • Opeka: Opeka je trpežen in dolgotrajen material, ki je odporen na vremenske vplive. Zaradi svoje klasične estetike je zelo priljubljen za letne kuhinje. Opeka zahteva minimalno vzdrževanje, vendar je lahko dražja od drugih materialov.
 • Lesena letna kuhinja: Les je naraven material, ki doda toplino in značaj vsaki letni kuhinji. Ob pravilni negi je lahko zelo dolgotrajen, vendar zahteva redno vzdrževanje, da se prepreči gnilobe ali okvara zaradi vremenskih vplivov.
 • Beton: Beton je izjemno trajen in odporen na vse vrste vremenskih vplivov. Je tudi zelo prilagodljiv, saj ga je mogoče vliti v skoraj vsako obliko. Edina pomanjkljivost je njegova slaba toplotna izolacija, zaradi česar morda ne bo ustvaril tako prijetnega vzdušja, kot ga lahko ustvari les.
 • Kamen: Kamnita letna kuhinja je najdražja, vendar tudi najbolj trajna. Kamen je odporen na čisto vse vremenske razmere, tako na vročino in mraz, kot tudi na dež, sneg in močno sonce. Poleg tega je na voljo v širokem spektru barv in tekstur, kar omogoča veliko prilagajanja.

Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam in željam.

Ali mora biti letna kuhinja pod streho?

Kuhinja na prostem.
Skrb za zunanjo kuhinjo je izjemnega pomena. Ne tvegajte in si omislite nadstrešek, ki bo vašo kuhinjo zaščitil pred vsemi vremenskimi razmerami. Avtor: Derwin Edwards.

Odločitev, ali naj bo vaša letna kuhinja pod streho, je odvisna od več dejavnikov. Če živite v območju z veliko padavinami ali močnim soncem, bi lahko nadstrešek zagotovil zaščito in omogočil boljše udobje med kuhanjem. Streha nad letno kuhinjo prav tako zmanjšuje izpostavljenost kuhinjske opreme vremenskim vplivom, kar lahko podaljša njeno življenjsko dobo.

Streha ni potrebna v primeru, da je vaša letna kuhinja postavljena v senci ali v primeru, da lahko vso opremo prenesete v zaprt prostor, ko je ne uporabljate. Končna odločitev bo odvisna od vaših osebnih potreb in pogojev na vašem območju. Ne glede na to, ali se odločite za streho ali ne, je pomembno zagotoviti ustrezno zaščito pred vremenskimi vplivi in ​​upoštevati pravilne priključke za udobno in varno uporabo vaše letne kuhinje.

Kako lahko izboljšate svojo letno kuhinjo?

Letna kuhinja.
Kako bi izboljšali izgled kuhinje na fotografiji in ustvarili prijeten ambient? Avtor: corelens.

Obstaja več načinov, s pomočjo katerih lahko izboljšate svojo letno kuhinjo in ustvarite prijeten ambient.

 • Osvetlitev: Dodajanje svetlobnih elementov, kot so viseče in stenske luči ali LED trakovi, lahko ustvari prijetno vzdušje in izboljša funkcionalnost kuhinje ponoči.
  Pohištvo: Izberite udobno in vremensko odporno vrtno pohištvo, ki se ujema s stilom vaše letne kuhinje. Prav tako razmislite o dodajanju barvnih blazin ali preprog za dodatno udobje in estetiko.
 • Zelenje: Rastline in cvetje lahko dodajo barvo in svežino vaši letni kuhinji. Poleg tega lahko zasadite zelišča, ki jih imate namen uporabljati pri kuhanju.
 • Ogrevanje: Če želite uporabljati svojo letno kuhinjo skozi celo leto, razmislite o dodajanju zunanje peči ali grelcev.
 • Dodatna oprema: Dodatki, kot so roštilj, pizza peč ali celo zunanji hladilnik, lahko bistveno izboljšajo vašo izkušnjo kuhanja na prostem.

Ne glede na to za kaj se odločite, se prepričajte, da bo vaša letna kuhinja udobna in funkcionalna, saj bo tako postala kraj, kjer boste z veseljem preživeli čas.

Kaj vse lahko vkomponirate v letno kuhinjo?

Pri načrtovanju letne kuhinje se lahko odločite za vključitev različnih elementov, da bi izpolnili svoje potrebe in želje.

 • Pult za pripravo hrane: Ta je ključnega pomena za vsako kuhinjo. Morda boste želeli pult za letno kuhinjo iz trpežnega materiala, kot je granit ali nerjaveče jeklo, ki lahko prenese zunanje pogoje.
 • Roštilj ali žar: To je osrednji del vsake letne kuhinje. Lahko izbirate med različnimi možnostmi, kot so plinski žar, žar na oglje ali celo vgrajeno žarišče.
 • Hladilnik: Zunanji hladilnik je odličen način za ohranjanje svežine hrane in pijač, poleg tega pa imate tako vse na dosegu roke.
 • Umivalnik: Umivalnik za roke ali posodo je zelo priročen, še posebej, če nameravate na pultu pripravljati hrano.
 • Omare in predali: Omare ali predali so koristni za shranjevanje pribora, pripomočkov za kuhanje, žara in drugih potrebščin.
 • Zunanji kamin ali grelniki: Kamin vam omogočajo uporabo letne kuhinje tudi v hladnejših mesecih.
 • Sedeži: Vključitev jedilne mize in stolov omogoča, da se letna kuhinja spremeni v prijeten prostor za druženje.

Seveda je izbira elementov, ki jih vključite v svojo letno kuhinjo, odvisna od vašega prostora, proračuna in načina kuhanja.

Temelji letne kuhinje: Ali jih potrebujete?

Temelji so ključnega pomena pri postavitvi letne kuhinje, saj zagotavljajo stabilnost in trdnost strukture. Ne glede na velikost ali obliko vaše letne kuhinje, je pomembno, da imate trdno in stabilno podlago, ki bo zdržala težo kuhinje in vseh njenih elementov. Temelji preprečujejo, da bi se struktura sčasoma posedla ali premaknila, kar bi lahko povzročilo težave z ravnotežjem in celo povzročilo strukturne poškodbe. Poleg tega zagotavljajo tudi večjo zaščito pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi, ki bi lahko poškodovali vašo letno kuhinjo.

Pred postavitvijo letne kuhinje je torej posvetovanje z gradbenim strokovnjakom, ki vam bo pomagal oceniti potrebe po temeljih glede na vašo specifično postavitev, nujno. Čeprav je morda mikavno, da bi postavili letno kuhinjo brez temeljev in tako prihranili nekaj denarja, je lahko ta odločitev precej tvegana in dolgoročno nevarna za vaš dom.

Ne pozabite na vzdrževanje

Vzdrževanje vaše letne kuhinje je ključnega pomena za njeno dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje. Prvi korak je redno čiščenje površin in opreme. Uporabite blage čistilne izdelke, ki ne bodo poškodovali materialov. Posebno pozornost namenite čiščenju žara ali pečice, saj se tam nabira veliko maščobe in saj, ki lahko vplivajo na kakovost kuhanja. Da ne boste za vse sami, vam lahko pomaga izbran čistilni servis.

Prav tako redno preverjajte vse napeljave in priključke, da se prepričate, da so v dobrem stanju. Če opazite kakršne koli težave, jih čim prej odpravite, da preprečite večje poškodbe. Pri tem se lahko obrnete tudi na serviserja.

Še nekaj nasvetov za ureditev okolice najdete tukaj.

Nenazadnje ne pozabite na zaščito opreme pred vremenskimi vplivi – ko kuhinja ni v uporabi, naj bodo žar in drugi elementi pokriti s pokrivali, odpornimi na vremenske vplive. Z rednim vzdrževanjem bo vaša letna kuhinja še dolgo ostala lepa in funkcionalna.

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno