Revija Nasvet strokovnjaka

Elektroinštalacije: Cena, pogosta vprašanja in seznam “TOP električar”

električar-cene-omisli-si

Kazalo

ocena bralcev
5 od 9

Elektroinštalacije so ključna komponenta vsakega doma, zato je pomembno, da se vedno zanašamo na izkušene, kvalificirane in preverjene električarje. Ne glede na to ali razmišljate o obnovi doma, novogradnji, prenovi električne napeljave ali nadgradnji na pametne inštalacije, je izbira najboljšega električarja za vaš projekt bistvenega pomena za varno in učinkovito izvajanje del. Ta članek je zasnovan kot vodnik, ki vam bo pomagal razumeti vse, kar morate vedeti o elektroinštalacijah in kaj vse dela električar ter kje najdete najboljšega za svoj projekt. Cene elektroinštalacij, faze elektro inštalacij, elektro storitve, ki jih opravljajo električarji, kako dolgo jih boste čakali in mnogo več…

Pridobite 7 ponudb električarjev

Delo ki ga opravlja električar zajema številne storitve, kot so elektroinštalacije, servis gospodinjskih aparatov, vezava elektro omarice, elektro meritve, strelovod ter načrtovanje in inštalacija razsvetljave. Elektroinštalacij je več vrst, na primer strelovodne inštalacije, telekomunikacije, vezava elektro omaric, pametne inštalacije za pametno hišo ali stanovanje, ipd. Cena električne napeljave je lahko precej visoka, sploh, če se odločite za pametne inštalacije in robustno napeljavo, ki vključuje številne priročne funkcije in možnosti nadgradnje.

Električar, ki se ukvarja z elektroinštalacijami v vaši hiši ali stanovanju, mora biti ustrezno izobražen in izkušen, saj je od njega lahko na koncu odvisna vaša varnost. Dober električar vam bo tudi svetoval tam, kjer včasih projektanti na kaj pozabijo. Zato vedno izbirajte le med preverjenimi električarji, saj mora biti električar pri svojem delu pazljiv, natančen in vam svetovati v primeru dvoma glede elektroinštalacij, kot ste si jih omislili.

Najprej poglejmo cene elektroinštalacij, potem kaj vse delajo električarji in na koncu še pogosta vprašanja in odgovori, da se boste lahko informirano odločili za najboljšega električarja za vaš projekt.

ELEKTROINŠTALACIJE: CENE

cene za elektro inštalacije ter ceniki

22-43 EUR/m2

grobe elektroinštalacije: 13-27 EUR/m2
fine elektroinstalacije: 9-16 EUR/m2

Za 100 m2 stanovanje stanejo elektroinštalacije med 2.200 in 4.300 evrov.

Pridobite 7 ponudb preverjenih električarjev
Storitev električarjaPovprečna cena za elektroinštalacije
Načrt elektroinštalacij (projektna dokumentacija)400€ - 600 €
Električne inštalacije (grobe in fine)45€ – 90€ / m2
Kompletne elektroinštalacije20€ – 26€ / m2
Napeljava elektrike, jaki tok (elektroinštalacija)11€ - 15€ / m2
Načrtovanje in inštalacija razsvetljave 20 – 25€ / kos
Montaža svetil15€ – 25€ / kpl
Strelovodne inštalacije 1000€ / kos
Servis gospodinjskih aparatov 20€ - 100€ / servis
Pametne inštalacijeod 1000€ dalje
Vezava elektro omarice200€ - 300€ / kos
IR paneli (dobava in montaža)70€ - 310€ / kos
Elektro meritve150€ - 250€
Inštalacija električnega talnega gretja30€ - 90€ / m2
Inštalacija telekomunikacij400 - 900€ / kos

* Cene za elektroinštalacije so izražene v EUR. Povprečne cene za elektroinštalacije smo empirično izračunali na podlagi preko 740 ponudb preverjenih električarjev na Omisli.si/elektricarja. Cene posameznih elektro storitev niso fiksne in veljajo za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena za elektroinštalacije je najbolj odvisna od vrste elektro storitev, koliko časa bo za to porabil električar ter izkušenj in odzivnostjo električarja. Za točno ceno za električne inštalacije za vaš dom (prenova ali novogradnja za hišo ali stanovanje) pošljite povpraševanje preverjenim električarjem – zeleni gumb.

električar-cene-omisli-si
Kakšna je cena za elektroinštalacije in kdo so preverjeni električarji, ki jim lahko zaupate?

Najboljši električarji

Seznam TOP 10 najboljši električarji za elektroinštalacije

Če menite, da vam ljubi električar za elektro inštalacije manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Kaj vse delajo električarji?

1. Grobe elektroinštalacije

Grobe elektroinštalacije so osnovni del vsakega električnega sistema, ki ga v domu ali poslovnem prostoru namesti električar. Ta vrsta storitve obsega polaganje električnih kablov, postavitev razdelilnih omaric in pripravo prostorov za nadaljnje delo. Grobe elektroinštalacije so ključne za varno in učinkovito delovanje vseh električnih naprav v objektu, zato je nujno, da jih izvaja usposobljeni strokovnjak. Električar bo tudi poskrbel, da bodo vse instalacije skladne z veljavnimi predpisi in standardi ter da bodo upoštevane vse varnostne smernice.

2. Fina elektroinštalacija

Fina elektroinštalacija je naslednji korak po grobih inštalacijah in vključuje namestitev vtičnic, stikal, luči in drugih električnih naprav. Strokovnjak za elektroinštalacije bo zagotovil, da so vse naprave pravilno nameščene in povezane, kar je ključno za njihovo pravilno delovanje. Poleg tega bo električar poskrbel, da so vse instalacije izvedene v skladu z varnostnimi predpisi in standardi, kar je ključno za varnost vašega doma ali poslovnega prostora.

3. Pametne inštalacije (pametna hiša)

Pametne inštalacije so postale vse bolj priljubljene, saj omogočajo avtomatizacijo in daljinsko upravljanje različnih električnih naprav in sistemov v domu. To pripomore k večji udobnosti in energetski učinkovitosti. Električar lahko namesti različne pametne naprave, kot so termostati, luči, zvočniki in alarmni sistemi, ki jih lahko upravljate s svojim pametnim telefonom ali drugo napravo. Pametne inštalacije lahko tudi izboljšajo varnost vašega doma, na primer z namestitvijo pametnih alarmnih sistemov ali videonadzora.

4. Vzdrževanje in popravila elektroinštalacij

Vzdrževanje in popravila elektroinštalacij so ključne storitve, ki jih nudi električar. Redno vzdrževanje je pomembno za preprečevanje morebitnih okvar in zagotavljanje dolgotrajne in varne uporabe električnih sistemov. Električar bo preveril delovanje vseh elektroinštalacij, zamenjal poškodovane ali obrabljene dele in poskrbel, da so vse instalacije v skladu z veljavnimi standardi. Poleg tega bo električar lahko hitro in učinkovito odpravil morebitne okvare, kar je ključno za preprečevanje resnejših težav.

5. Svetovanje o elektroinštalacijah

Svetovanje o elektroinštalacijah je še ena pomembna storitev, ki jo lahko nudi električar. Strokovnjak vam lahko pomaga pri načrtovanju elektroinštalacij za vaš novi dom ali poslovni prostor, svetuje o najboljših rešitvah za vaše potrebe in vam pomaga izbrati prave naprave. Poleg tega vam lahko električar svetuje o možnostih za izboljšanje energetske učinkovitosti, kar vam lahko pomaga zmanjšati stroške za energijo.

Pošljite povpraševanje za elektroinštalacije

Katere elektroinštalacije vse obstajajo (Razvrstitev električnih inštalacij)?

Električne inštalacije so ključni del vsakega doma, ki zagotavlja varno in učinkovito delovanje različnih sistemov in naprav. Glede na način izvedbe lahko električne inštalacije razvrstimo v naslednje kategorije:

Inštalacije pod ometom in v ometu

Te inštalacije se običajno izvajajo med gradnjo objekta, preden je zaključni omet nanesen. Ta pristop omogoča, da so vse elektroinštalacije skrite in integrirane v strukturo zgradbe, kar prispeva k čistejšemu in bolj urejenemu videzu.

Elektroinštalacije nad ometom

Te inštalacije se pogosto uporabljajo v vlažnih prostorih, kjer morajo biti električne inštalacije napeljane s plastičnimi vodniki na ustreznih nosilcih. To pomaga preprečiti morebitne poškodbe zaradi vlage ali vode.

Elektroinštalacije v votlih stenah

Te inštalacije se lahko izvajajo z gorljivimi ali negorljivimi materiali, odvisno od vrste inštalacije. Ta sistem je idealen za suhomontažno gradnjo, saj omogoča enostavno in hitro namestitev.

Elektroinštalacije v betonu

Te inštalacije se nameščajo že v začetnih fazah gradnje objekta, kar omogoča integracijo električnih sistemov neposredno v strukturo zgradbe.

Inštalacijski kanali

Ti niso primerni za stanovanjske prostore, vendar se pogosto uporabljajo v industrijski gradnji. Omogočajo enostaven dostop do električnih inštalacij za vzdrževanje ali popravila.

Elektroinštalacije z neizoliranimi vodniki

Te inštalacije se uporabljajo predvsem za nizkonapetostne sisteme, kot so halogenske svetilke in podobne naprave v stanovanjskih objektih.

Vsaka vrsta električne inštalacije ima svoje prednosti in posebnosti, zato je pomembno, da izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam in zahtevam vašega doma.

Elektroinštalacije in napeljava elektrike v hiši (novogradnja) in stanovanju <električne inštalacije>

Kadar se lotite novogradnje ali prenove vašega doma, je najboljše za električne inštalacije poiskati pomoč strokovnjaka na tem področju. Zaupanja vreden električar bo profesionalno opravil svoje delo. Izvajalec vam bo načrtoval projekt elektroinštalacij, ki ga bo izdelal izkušen električar. Gre za načrt elektroinštalacij, na podlagi katerega oblikuje svojo ponudbo (in stranko seznani s ceno). Cena celotne projektne dokumentacije se giblje med 400€ do največ 600€. Pomembno je, da električarja seznanite z vašimi željami in načrti za prihodnje. Na primer, če želite opremiti vašo hišo s talnim gretjem, klimatizacijo, načrtujete postavitev bazena z elektronskim čiščenjem, ipd. Električar bo izdelal načrt elektroinštalacij glede na vaše potrebe. Seznanil vas bo tudi s ceno, ki jo dosegajo dodatne storitve ali nadgradnje sistema.

elektroinstalacije-uporaba-v-vsakdanjem-zivljenju
Električno energijo uporabljamo vsakodnevno, pomembno pa je, da se njenega upravljanja ne lotimo sami, ampak z izkušeno pomočjo električarja, ki bo poskrbel za vse elektroinštalacije.

Povprečna cena napeljave elektrike v hiši je 18€/m2. V stanovanjskih stavbah se običajno uporabljajo elektroinštalacije nizke napetosti, katerih moč seže do 250V. Te se uporabljajo za razsvetljavo in moč električne energije. Električar mora pri načrtovanju upoštevati tudi razporeditev vtičnic in stikal. V prostoru velikosti do 10m2 je priporočljivo imeti vsaj dve vtičnici. Prostori velikosti med 10 – 20m2 pa običajno imajo vsaj 4 vtičnice. Cena električnih storitev vključuje delo električarja in material (vtičnice, stikala, kabli, vodniki, inštalacijske cevi, idr.).

Pridobite ponudbe za elektroinštalacije

Obnova, popravilo in vzdrževanje električne napeljave / elektroinštalacije v hiši / stanovanju

Električne inštalacije v hiši morajo biti načrtovane tako, da jih je v prihodnje možno obnavljati, popravljati, nadgrajevati. Običajno električna napeljava zdrži vsaj 10 let. Ves čas je priporočljivo, da jo prepustite strokovnjaku v pregled. Predvsem kritični so spoji, ki so najbolj izpostavljeni. Pri teh lahko pride do pregrevanja, zato jih je potrebno večkrat pregledati in po potrebi zamenjati z novimi. V stanovanjskih objektih se po navadi uporabljajo nizkonapetostne elektroenergetske inštalacije.  Za popravilo oziroma obnovo električne napeljave boste odšteli od 500 – 800€. V ceno je všteto delo in celotna napeljava, ter tudi material. Stroški so seveda odvisni tudi od izbire materiala in količine, ki je potrebna za obnovo. Cena obnove stare električne napeljave se giblje od 40-60€/m2. Za napeljavo novih inštalacij v celoti za stanovanje, veliko približno 60m2 boste odšteli od 2000 – 2500€.

Preverite tudi: Koliko stane gradnja hiše?

elektricni-pripomocki-za-napeljavo-elektroinstalacij
Napeljava električne energije zahteva veliko natančnega dela in znanja. Prepustite izvajanje električnih storitev priznanemu električarju.
Pridobite ponudbe za obnovo električne napeljave

Strelovod (strelovodne inštalacije)

Strelovod za stanovanjske objekte za enkrat še ni zakonsko predpisan, za javne zgradbe pa je obvezen.  Njegova naloga je, da odvede strelo stran od objekta, na katerem je nameščen. Strela tako po najhitrejši poti pride iz strehe v tla. Strelovod ne prepreči udara strele, a zaščiti objekt in ljudi ter njihovo lastnino pred njegovimi posledicami. Običajno je sestavljen iz strelovodnih odvodov, lovilnega in ozemljilnega sistema. Lahko je pravokotne ali pa okrogle oblike. Sodobni strelovodi so skoraj povsem neopazni in napeljani natančno ter strokovno. Sestavljen je iz nerjavečih vodnikov, ki so lahko iz bakra, nerjavečega jekla ali aluminija. Cena za strelovodne inštalacije se giblje od 600€ – 1500€/kos.

Pošljite povpraševanje za srelovod
strelovodne-instalacije-namen
Strelovod ne more preprečiti udara strele, lahko pa zaščiti objekt in ljudi v njem pred njegovimi posledicami. Električar naj vam strokovno svetuje, kateri tip strelovoda je najprimernejši za vaš stanovanjski objekt.

Ločimo pet vrst strelovoda, ki vam ga uredi električar:

Palice: od 2 – 8 metrov visoka palica iz kovine, nameščena nad objektom, ki ga želite zaščititi. Povezana je z dvema spojnima vodoma in ima dva ozemljitvena sistema. Običajno se uporablja za zaščito manjših objektov ali gradnikov, kot so dimniki, stebri, vodni stolpi, itd.

Mrežasti prevodniki: Gre za mrežast sistem vodnikov, ki so nameščeni po steni in strehi objekta, ki ga ščitijo pred strelo. Mreža sledi zunanjemu robu strehe in je povezana s spodaj nameščenimi sistemi za ozemljitev. Vodniki so najbližje točki udara strele, zato se največji del njenega toka izvaja in odvaja skozi vodnike in ozemljitvene sisteme.


ELEKTRIČARJI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brez provizij ?
brezplačen vpis ?


Žične mreže: Ta sistem strelovodnih inštalacij je prav tako sestavljen iz mreže vodnikov, le da so ti distancirani od strukture, ki jo želijo zaščititi. Preprečujejo, da bi tok strele prišel v neposredni stik s samo konstrukcijo sistema. Takšen sistem zaščite pred strelo je primeren predvsem za zaščito odprtih prostorov.

Tehnični zaščitni sistem s katerim umetno ustvarimo privilegirano točko udara strele s pomočjo ionizacijske naprave. Ustvarimo torej glavni vodnik, ki privabi strelo hitreje kot drugi vodniki, ki so del narave v bližini (na primer drevesa ob hiši). S tem sistemom lahko zavarujete širša območja z večjimi gradbenimi strukturami.

elektroinstalacije-strelovod-sistem-z-ionizacijsko-napravo
Tip strelovoda kjer se s pomočjo ionizacijske naprave ustvari privilegirana točka, ki privlači strelo.

Zaščita z naravnimi komponentami: To so prevodni deli zgradbe, ki jih ne namestimo tja s posebnim namenom. So del zgradbe in hkrati sodelujejo pri zunanji zaščiti objekta, saj lahko imajo sposobnost zajemanja udara strele. Med tovrstne lahko štejemo: Pločevino, kovinske sestavne dele strešne kritine (žlebovi, zaščitne ograje, dekorativni elementi, kovinske cevi, …)

Prednosti in slabosti različnih tipov / vrst strelovoda

Vrsta strelovodaPrednostiSlabosti
PaliceCenovno ugodne, enostavna montažaNiso primerne za zaščito večjih objektov
Mrežasti prevodnikiZmanjšanje elektromagnetnega sevanja v zaščitenem objektu, širjenje toka strele na več vodnikovVisoka cena, kompleksna namestitev, pogosto niso najbolj estetski
Žične mrežeZmanjšanje elektromagnetnega sevanja v zaščitenem objektu, širjenje toka strele na več vodnikov, zaščita večjih odprtih območijPogosto niso estetske, kompleksna montaža, višja cena namestitve
Tehnični zaščitni sistemMožna zaščita več zgradb z istim strelovodom, oziroma tako zgradbe kot okolice, varčnoNajmanjša višina strele je 2m
Zaščita z naravnimi komponentamiNizki stroški, poenostavljena namestitevTežje vzdrževanje, pri nadgradnji stavbe so elementi lahko delno ali povsem odstranjeni
P
Pridobite ponudbe in cene za strelovodne inštalacije

Servis gospodinjskih aparatov (malih in velikih) <elektro popravila>

Se vam je z izpadom elektrike zaradi udara strele pokvaril pralni, sušilni stroj, ali pa katerikoli drug gospodinjski aparat? V kolikor je ta aparat še vedno v garancijski dobi, vam bo izvajalec servisnih storitev, kjer ste ga kupili, delo opravil brezplačno. Če pa gre za aparat, ki ni več v garanciji, pa se obrnite na priznanega serviserja. Ta vam je na voljo za popravilo hladilnika, zamrzovalnika, pomivalnega stroja, kuhinjske plošče, mikrovalovne pečice, štedilnika, pečice, idr. Prav tako pridejo v poštev mali gospodinjski aparati kot so mešalniki, grelniki vode, opečenci kruha, ipd.

electricar-servisira-gospodinjski-aparat
Elektroinštalacije za svoje pravilno delovanje potrebujejo redno vzdrževanje. V primeru motenj pri delovanju pa se lahko obrnete na električarja, ki bo servisiral vaš gospodinjski aparat, da ga boste lahko ponovno uporabljali.

Cena servisa gospodinjskih aparatov je odvisna od tega, za kakšno popravilo gre. Če je težje popravilo, ki zahteva veliko časa, bo tudi cena primerno višja. V kolikor pa gre za manjša popravila ali menjavo preprostih rezervnih delov, je cena nižja. Poleg tega je v ceno všteta tudi nabava in cena rezervnega dela. Serviser lahko manjša popravila opravi že isti dan, ko to potrebujete. Za večja in zahtevnejša popravila pa bo potreboval vsaj 2 do največ 10 dni časa. To je odvisno tudi od razpoložljivosti rezervnih delov. V kolikor mora serviser naročiti rezervni del iz tujine in ta morda trenutno ni na voljo, se bo popravilo zavleklo še dlje.

Preverite tudi: STROJNE INŠTALACIJE: VSE KAR MORATE VEDETI

  • Urna postavka električarja serviserja sicer znaša od 15 – 40€.
  • Servis večjih gospodinjskih aparatov: 40 – 100€
  • Servis malih gospodinjskih aparatov: 20 – 50€
  • Električne naprave (plazma, TV, LCD,…): od 35€ dalje
  • Svetovanje ali preventivni pregled: 20 – 40€
Pridobite ponudbe in cene za servis gospodinjskih aparatov

Razsvetljava v hiši ali stanovanju (načrtovanje in inštalacija razsvetljave)

Razsvetljava prostorov je pomembna za udobno bivanje v hiši ali stanovanju. Ker v svojih domovih poleg naravne svetlobe uporabljamo umetno razsvetljavo, je ključno, da jo znamo pravilno razporediti po vsakem prostoru. Svetila poleg svoje uporabne funkcije lahko igrajo tudi vlogo estetsko privlačne dekoracije. Pomembno je, da pri montaži svetila upoštevate vse svetlobne segmente (stropni, viseči, zidni, namizni in samostoječi).

samostojeci-stropni-stenski-svetlobni-segmenti-razsvetljave
Izbirajte med inovativnimi oblikami inštalacij razsvetljave in dodajte vašemu domu poleg svetlobe tudi ustrezen estetski videz.

Izbiro sloga in količine svetil prilagodite tudi količini naravne svetlobe v vašem domu. Svetila naj bodo praktična, usklajena s slogom druge pohištvene opreme in privlačna. Cena načrtovanja in inštalacije razsvetljave je odvisna od tega, ali gre za montažo svetil v novogradnji. V tem primeru je cena višja, saj mora električar napeljati vse žice, priključek in vso potrebno podlago, ter montirati svetila. Cena razsvetljave v tem primeru se giblje med 300€ – 500€. Ko pa gre za montažo stropnih ali stenskih luči in stikal, kjer so žice za napeljavo že pripravljene, je cena nižja, od 100€ – 250€. Za montažo svetil boste v povprečju odšteli približno 20 – 25€/kos.

elektroinstalacije-izbira-svetil-za-razsvetljavo
Naj vam elektroinštalacije omogočijo, da bo vaš dom viden tudi ponoči.
Pridobite ponudbe in cene za inštalacijo razsvetljave

Pametne inštalacije v hiši in stanovanju (pametne elektroinštalacije)

Pametne inštalacije so vrsta sodobne tehnologije, ki je ustvarjena z namenom, da vam olajša življenje. Omogoča vam, da nadzorujete svojo hišo ali stanovanje tudi takrat, ko vas ni doma.  Pametna oziroma inteligentna hiša je stanovanjski objekt, v katerem so nameščene pametne inštalacije. So praktične, varčne, učinkovite in danes tudi cenovno dostopne. Gre za sklop različnih podsistemov, ki vam zagotavljajo udobje, varnost in enostavno upravljanje z enim samim pripomočkom. Vgradnja pametnih inštalacij v hiši ali stanovanju vam bo olajšala marsikatero skrb. Pametne elektroinštalacije pa bodo celo opravile delo namesto vas. Lahko na primer poskrbijo za zalivanje vrta,  za izklop (ali priklop) določenih aparatov, ogrejejo vaše stanovanje glede na zunanjo temperaturo ali zaprejo okna, v kolikor ste jih pozabili. Da boste lahko mirno uživali na dopustu, bodo za varnost vašega doma poskrbele inteligentne inštalacije. Obvestile vas bodo o morebitnih napakah (uhajanje vode, plina, vlom, požar, itd).

pametne-instalacije-v-vsakdanji-uporabi
Pametne inštalacije lahko uporabljate preko posebnega daljinskega upravljalnika. Lahko pa se z njimi povežete tudi preko mobilnega telefona. Tako lahko priključite ogrevanje, ko vas ni doma in vrnili se boste v topel dom.

Strokovnjak si bo sprva ogledal vašo hišo ali stanovanje, prisluhnil vašim željam in zahtevam, ter vam svetoval o izbiri pravega sistema pametnih inštalacij, ki bo primeren za vaš dom. Da pa bodo pametne inštalacije delovale brezskrbno, vam bo izvajalec zagotovil redne preglede in vzdrževanje. Vsaka pametna hiša je samostojen projekt, prilagojen možnostim izvedbe in vgradnje, ter vašim željam. Najpogosteje se ljudje odločijo za inštalacijo naslednjih pametnih inštalacij v hiši ali stanovanju: Regulacija ogrevanja in hlajenja, krmiljenje razsvetljave in upravljanje žaluzij. Cene pametnih inštalacij v hiši in stanovanju so zelo različne. Odvisno od tega, ali tovrstne inštalacije namestite v vseh prostorih, ali le določenih in v koliko jih količinsko potrebujete. Povprečna cena za pametne inštalacije je od 1000€ dalje.

Pridobite ponudbe za pametne inštalacije

Vezava elektro omarice / podometna in nadometna (električar uredi vezavo elektro omarice v hiši)

Vezava elektro omarice z drugo besedo imenujemo tudi vezava razdelilne omarice. Omogoča vam vzdrževanje in nadzor elektroinštalacij, prav tako pa mora biti nameščena zaradi varnostnih razlogov. Vsebina elektro omarice je sestavljena iz glavnih stikal, FID števcev in avtomatskih varovalk. Po navadi je za vsako nadstropje v hiši ali stanovanju namenjena ena električna omarica. Za povprečno hišo običajno potrebujemo od 3 do 5 omaric. Vezava elektro omarice (cene), ene vključno z vsem potrebnim materialom in montažo je približno 200 – 300€. V kolikor v svoji hiši ali stanovanju namestimo zahtevnejši sistem elektroinštalacij, je tudi elektro omaric več in je njihova vsebina bolj masovna.

> Preverite tudi: KOLIKO STANE ARHITEKT?

Podometna elektro omarica: poznamo več izvedb. Za najosnovnejšo, enovrstno podometno elektro omarico z od 4 – 18 moduli boste odšteli do 20€. Dvovrstna z do 12 moduli stane do 25€. Trivrstna stane od 30 – 50€, štirivrstna pa od 50€ dalje.

podometna-elektro-omarica
Podometna omarica je običajno zaščitena s kovinskim ohišjem in jo običajno pregleda le električar v času strokovnega pregleda.

Nadometna elektro omarica: ločimo jih glede na to, iz koliko vrst in modulov so sestavljene. Najosnovnejša oblika z 4 do 18 modulov, boste zanjo odšteli od 20€. Za več vrstične z več moduli pa od 25€ dalje. Nadometno omarico po navadi montiramo na zid.

nadometna-elektro-omarica-cena elektroinštalacija
V nadometni elektro omarici so poleg števca nameščene tudi avtomatske varovalke in glavno stikalo in nam je dostopna.
Pridobite ponudbe in cene za vezavo elektro omarice

Montaža in dobava IR panelov (elektroinštalacija)

Infrardeči paneli so učinkovit ogrevalni sistem z nizkimi stroški in nezahtevno montažo. Omisli.si/IR-panele, ki vam bo v pomoč pri izbiri pravih infrardečih panelov glede na kakovost in ceno, da boste izbrali prave za vaš dom. Če cenite svoje zdravje so IR paneli prava oblika ogrevanja za vas. Poskrbijo namreč za ustrezno vlažnost v zraku. Prilagodljivi so na vse vrste hiš – lesene, montažne, pa tudi pametne. Ne zavzamejo veliko prostora, zato jih lahko montirate na strop ali steno.

ir-paneli-cena inštalacija montaža cena
Infrardeči paneli poleg svoje ogrevalne funkcije lahko igrajo veliko vlogo pri estetskem izgledu vašega doma. Namestite IR panel v obliki slike na steno in dodajte prostoru poseben značaj.

Infrardeči paneli so lahki, tanki in estetsko zelo privlačni. Primerni so za samostojno ogrevanje kot tudi za dodajanje toplote v prehodnih obdobjih. Gre za dobro obliko investicije, s pomočjo katere bo cena vaših stroškov ogrevanja bistveno nižja. Ogrevanje z IR paneli je ekološko oziroma okolju prijazno. Porabijo namreč zelo malo energije za svoje delovanje. So zelo obstojni in imajo dolgoletno garancijo. Njihovo delovanje je preprosto, saj ogrevajo predvsem predmete okrog sebe in ti oddajajo toploto nazaj.

Preverite tudi: CENA IN PREVERJENI VODOVODARJI ZA VODOVODNE INŠTALACIJE

Ne izsušijo zraka, preprečujejo pa tudi nastanek plesni ali nabiranje prekomerne količine vlage v prostorih. Lahko izbirate med infrardečimi paneli različnih velikosti in materialov – odvisno od opreme vašega doma. Lahko so tudi različno močni, tudi do 800W.  Cena enega se giblje med 100 – 700€. Več o tem, koliko vas bodo stali IR paneli, pa tukaj.

Pridobite ponudbe in cene za montažo / dobavo IR panelov

Električar in elektro meritve (tudi električne meritve)?

Meritve električnih inštalacij lahko izvaja zgolj ustrezno usposobljen električar, ki preveri delovanje opreme, naprav in strojev. Z uporabo sodobne programske opreme in ustreznih merilnih inštrumentov izvede strokoven pregled in vas seznani z rezultati. Elektro meritve je priporočljivo izvesti vsaj na vsakih 8 – 10 let. Možne pa so tudi izredne meritve električnih inštalacij, v primeru popravil, poškodb, nadgradnje ali drugih tehničnih posegov. Za elektro meritve v hiši boste odšteli od 150 – 250€, odvisno od vrste in kvantitete elektroinštalacije. V ceno elektro meritev so všteti pregled električnih inštalacij, ugotovitev stanja in izdelava poročila z upoštevanimi strokovnimi ugotovitvami.

elektricni pripomocki za elektricne meritve in elektroinštalacije
Električar bo za elektro meritev uporabil najsodobnejše pripomočke in vam podal strokovno poročilo o rezultatih meritev.
Pridobite ponudbe in cene za elektro meritve

Električno talno gretje: Inštalacija električnega talnega gretja

Investicija električnega talnega gretja je cenovno ugodna. Cena je odvisna od velikosti in števila prostorov, moči ogrevanja in vaših zahtev glede vgradnje. Gre za okolju prijazen način ogrevanja, ki vam omogoča visoko mero ugodja. Temperatura tal seže do največ 27 stopinj in jo je mogoče regulirati. Inštalacija električnega talnega gretja vam ne bo zavzela nič prostora, zato je predvsem praktična za vgradnjo v manjših prostorih. Lahko izbirate med talnim ogrevanjem, nameščenim tik pod talno površino, pod laminat ali v estrih. Električno talno gretje vam omogoča regulacijo skozi vse leto. Predvsem je to koristno v poletnih mesecih, ko lahko preprosto izključite talno gretje povsod, razen na primer v kopalnici. Je ogrevalni sistem, ki ima tudi do 12 let garancijske dobe. Povprečna cena za inštalacijo električnega talnega gretja je 30 – 70€/m2.

elektricno talno gretje cena inštalacija
Cena električnega talnega gretja je odvisna od števila prostorov, v katerih želite namestiti talno ogrevanje. Prav tako pa je pomembna moč talnega gretja, ki jo izberete.
Pridobite ponudbe in cene za električno talno gretje

Inštalacija telekomunikacij v hiši

V stanovanjskih objektih po navadi uporabljamo telefonsko, televizijsko in radijsko telekomunikacijsko omrežje ter internet. Vse pogosteje pa se danes uveljavlja tudi video nadzorni sistem in ozvočenje prostorov  (hišni kino). Prav tako pa so napredni varovalni sistemi povezani s telekomunikacijami. Sem vključujemo na primer požarno varnost (javljanje v primeru požara) ali tehnično varovanje (javljanje v primeru vloma). Namen telekomunikacij je, da vam omogočajo ugodje (spremljanje TV vsebin, poslušanje glasbe, klepetanje preko telefona ali video kamere, ipd). Prav tako pa varujejo vaš dom, ko vas ni in vas obveščajo o morebitnih spremembah oziroma negativnih vplivih. Priporočljivo je, da se za inštalacijo telekomunikacij odločite istočasno, kot poteka vgradnja elektroinštalacije. Cene inštalacij telekomunikacij v hiši so odvisne od vaših potreb, zahtev in pa tehničnih možnosti montaže. Cena celotne napeljave interneta v povprečni stanovanjski hiši je približno 700€ vključno z vsem potrebnim materialom. Nizka cena za napeljavo interneta je približno 500€, visoka pa do 1000€.

 

inštalacije telekomunikacije elektroinštalacije cena
Inštalacija telekomunikacij v hiši ali stanovanju je danes nekaj povsem običajnega. Ne samo, da vam olajšajo življenje, ampak vam omogočajo tudi večjo varnost.
Pridobite ponudbe za inštalacijo telekomunikacij

Na 24ur.com preverite vse korake za prenovo doma.

Pogosta vprašanja in odgovori: elektroinštalacije / električar

Koliko stanejo elektroinstalacije v stanovanju?

Povprečni stroški za elektroinstalacije v stanovanju so odvisni od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo stanovanja, številom električnih naprav, ki jih je treba priključiti, in vrsto kablov, ki se uporabljajo. Cene se gibljejo med 13 in 27 evri na kvadratni meter za grobe elektroinstalacije in med 9 in 16 evri na kvadratni meter za fine elektroinstalacije. To pomeni, da bi za stanovanje velikosti 100 kvadratnih metrov lahko plačali med 2.200 in 4.300 evri za celotne elektroinstalacije.

DIY elektroinstalacije ali je nujno najeti električarja?

Elektroinstalacije so kompleksen postopek, ki zahteva strokovno znanje in izkušnje. Napačno izvedene elektroinstalacije lahko povzročijo resne težave, kot so požari, električni udari ali okvare elektronskih naprav. Zato je močno priporočljivo, da za izvedbo elektroinstalacij najamete usposobljenega električarja. Poleg tega je za nekatere vrste del, kot so priključitev na javno električno omrežje ali vgradnja varovalk, potrebno pridobiti dovoljenje pristojnih organov, kar lahko opravi le licencirani strokovnjak.

Kako dolgo traja izvedba elektroinstalacij v stanovanju?

Čas izvedbe elektroinstalacij je odvisen od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo stanovanja, številom električnih naprav, ki jih je treba priključiti, in vrsto kablov, ki se uporabljajo. Glede na podatke Omisli.si lahko grobe elektroinstalacije trajajo med 5 in 12 dni, fine elektroinstalacije pa med 1 in 5 dni. Skupaj to pomeni, da bi celoten postopek elektroinstalacij za stanovanje velikosti 80 kvadratnih metrov trajal med 6 in 17 dni.

Katera oprema je potrebna za izvedbo elektroinstalacij?

Za izvedbo elektroinstalacij je potrebna različna oprema, vključno z električnimi kabli, razdelilnimi omaricami, varovalkami, vtičnicami, stikali in lučmi. Poleg tega so potrebna tudi različna orodja in materiali za polaganje kablov, vgradnjo opreme in preverjanje pravilnosti inštalacij. Vse to opremo običajno priskrbi električar, ki izvede delo.

Kako se pripravite na elektroinstalacijska dela?

Priprava na elektroinstalacijska dela vključuje več korakov. Najprej je pomembno, da natančno načrtujete, kje bodo potekale instalacije, kje bodo nameščene luči, vtičnice in stikala. Prav tako je koristno, da se posvetujete s strokovnjakom za notranje oblikovanje, ki vam lahko svetuje glede najboljše postavitve in vrste opreme.

Razlike med grobimi in finimi elektroinstalacijami?

Groba elektroinstalacija vključuje polaganje električnih kablov in namestitev razdelilnih omaric. To delo se običajno opravi pred zaključnimi deli, kot so ometanje in slikanje. Fina elektroinstalacija pa vključuje namestitev vtičnic, stikal, luči in drugih električnih naprav.

Ali lahko elektroinstalacije vplivajo na energetsko učinkovitost mojega doma?

Da, pravilno načrtovane in izvedene elektroinstalacije lahko znatno pripomorejo k energetski učinkovitosti vašega doma. Na primer, z uporabo energijsko učinkovitih luči in pravilno izolacijo električnih kablov lahko zmanjšate porabo energije.

Katere so najpogostejše napake pri elektroinstalacijah?

Najpogostejše napake pri elektroinstalacijah vključujejo neustrezno polaganje kablov, nepravilno namestitev varovalk in stikal ter neupoštevanje varnostnih standardov. Te napake lahko povzročijo resne težave, kot so požari, električni udari ali okvare elektronskih naprav.

Kako preveriti kakovost opravljenih elektroinstalacij?

Kakovost opravljenih elektroinstalacij lahko preverite s pomočjo strokovnjaka za elektroinstalacije. Ta lahko opravi pregled inštalacij in preveri, ali so bile izvedene pravilno in v skladu z veljavnimi standardi.

Ali obstajajo subvencije ali finančne pomoči za izvedbo elektroinstalacij?

Da, v nekaterih primerih je mogoče pridobiti subvencije ali finančno pomoč za izvedbo elektroinstalacij. To je še posebej pogosto v primeru energetskih prenov, kjer se izvajajo ukrepi za izboljšanje energetske učinkovitosti doma.

Kako najti zanesljivega izvajalca za izvedbo elektroinstalacij?

Pri iskanju zanesljivega izvajalca za izvedbo elektroinstalacij je pomembno, da preverite njegove reference, izkušnje in usposobljenost. Prav tako je koristno, da pridobite več ponudb in jih primerjate, preden se odločite za konkretnega izvajalca. Pomagajte si s platformo Omisli.si.

Katere storitve ponujajo kvalificirani električarji?

Kvalificirani električarji ponujajo različne storitve, vključno z grobimi in finimi elektroinštalacijami, pametnimi inštalacijami, svetovanjem, ogledi in montažo različnih električnih naprav.

Kaj so pametne inštalacije?

Pametne inštalacije omogočajo avtomatizacijo in daljinsko upravljanje različnih električnih naprav in sistemov v domu, kar pripomore k večji udobnosti in energetski učinkovitosti.

Kaj so elektroinštalacije?

Elektroinštalacije vključujejo vse postopke in aktivnosti, povezane z namestitvijo in vzdrževanjem električnih sistemov v objektu.

Kako se lahko pripravim na ogled objekta s strani električarja?

Pred ogledom objekta s strani električarja razmislite o svojih potrebah in željah ter pripravite vsa vprašanja, ki jih morda imate glede elektroinštalacij.

Kakšna je cena elektroinštalacij?

Cena elektroinštalacij je odvisna od različnih dejavnikov, kot so obseg dela, vrsta objekta in izbrani materiali. Za natančno ponudbo se obrnite na izbranega električarja oziroma preverite to stran s cenami.

Kako lahko preverim kakovost opravljenih elektroinštalacij?

Kakovost opravljenih elektroinštalacij lahko preverite s pomočjo strokovnjaka za elektroinštalacije. Ta lahko opravi pregled inštalacij in preveri, ali so bile izvedene pravilno in v skladu z veljavnimi standardi.

Kaj vključuje prva faza grobih inštalacij pri elektroinštalacijah?

Prva faza grobih inštalacij običajno vključuje polaganje električnih kablov, namestitev razdelilnih omaric in pripravo za nadaljnja dela.

Kaj vključuje druga faza finomontaže pri elektroinštalacijah?

Fina montaža vključuje končno namestitev vtičnic, stikal, luči in drugih električnih naprav.

Kdaj je električar za elektroinštalacije najbolj iskani v Sloveniji in kako to vpliva na ceno?

Nikoli ne moremo vedeti, kdaj bomo potrebovali pomoč električarja. Lahko gre za izredne razmere, kot so popravilo elektroinštalacije po posledicah požara ali drugih naravnih nesrečah. Glede na podatke na Omisli.si in analizo Google iskanj pa Slovenci najpogosteje potrebujemo električarja za elektroinštalacije v začetku leta. Natančneje v mesecu januarju, ki glede na ostale mesece izrazito izstopa. To je na nek način povsem razumljivo, saj se v začetku leta marsikdo odloči za prenovo stanovanja ali hiše. Prav tako si lahko v tem času zaželimo nadgradnje električne napeljave, ki bomo jo lahko koristili potem skozi vse leto.

elektroinštalacije električar cena slovenija
Električarji so za elektroinštalacije v Sloveniji najbolj iskani v mesecu januarju.

Da so električarji za elektroinštalacije najbolj iskani v začetku leta, lahko vpliva na ceno. Cena električnih storitev lahko torej v tem času naraste, saj je povpraševanje na trgu večje. Če se odločate za novo, prenovo, nadgradnjo ali popravilo elektroinštalacije, pojdite na Omisli.si/elektricarja in se pravočasno dogovorite za izvedbo storitev.


ELEKTROINŠTALACIJE?

PREVERJENI ELEKTRIČARJI (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

Pridobite 7 ponudb za električarjev

ocena bralcev
5 od 9

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno