Revija Nasvet strokovnjaka

Ogrevanje, hlajenje, prezračevanje | Prednosti sistemov

Obnovljivi viri energije by Magentia

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Danes imamo na tržišču na voljo številne rešitve, ki bodo vaš dom pozimi ogrele, ga poleti ohladile, skozi celo leto pa poskrbele za svež zrak v notranjih prostorih. V današnjem prispevku preverimo glavne prednosti 5 rešitev, ki niso samo energetsko učinkovite, temveč so tudi prijazne do okolja in v veliki meri poskrbijo za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

IR ogrevanje z IR paneli

IR paneli se lahko uporabljajo kot glavna rešitev za ogrevanje celotne hiše ali kot dodatno ogrevanje, ki deluje skupaj z alternativnim sistemom ogrevanja ali centralnega ogrevanja. Tako omogočajo dodatno toploto in zagotavljajo toploto v težko ogrevanih območjih.

Infrardeči paneli uporabljajo sevalno toploto in so kot taki posebej zasnovani za ogrevanje predmetov in ne zraka, zato v določenih primerih ni vedno potrebna odlična raven izolacije.

IR paneli by Magentia
IR paneli.

Poglejmo glavne prednosti, ki jih infrardeči paneli prinašajo v vaš dom.

Ogrevanje predmetov, ne zraka

IR paneli neposredno ogrejejo vas in vaš dom. To je veliko bolj učinkovit način za ustvarjanje udobne toplote kot običajni ogrevalni sistemi, ki segrevajo samo zrak. Infrardeči paneli segrevajo kot sonce: ogrejejo vas, vaše pohištvo in ostale predmete v vašem domu – ustvarjajo udobno in trajno toploto v celotnem prostoru.

Naravna toplota

Infrardeče ogrevanje je 100% naravno – infrardeče sevanje je naravna oblika toplote, ki jo doživljate vsak dan, od toplote sonca do toplote, ki jo oddaja vaše telo. Naša telesa lažje absorbirajo infrardečo svetlobo kot katero koli drugo obliko toplote.

Zmanjšana poraba energije

Za razliko od sistemov centralnega ogrevanja infrardeči paneli ne porabljajo energije za ogrevanje zraka, ki lahko izgubi toploto s prepihom in kroženjem. IR paneli segrevajo predmete, ki zadržujejo toploto in jo oddajajo nazaj v prostor ter vaš dom spremenijo v 360° grelnik. To pomeni, da ne zapravljate energije za dopolnitev izgubljene toplote in lahko nastavite termostat za 3-5 stopinj nižje, kot pri običajnih ogrevalnih sistemih. Nizko energijski paneli so tudi skoraj 100% učinkoviti pri pretvarjanju električne energije v toploto. Z njimi lahko prihranite 30-60 % letnih računov za ogrevanje v primerjavi z uporabo tradicionalnih sistemov ogrevanja na plin, olje ali elektriko.

Brez emisij ogljika

IR paneli ne proizvajajo emisij ogljika. Ker se uporabljajo z električno energijo, proizvedeno iz trajnostnega vira, so eden redkih resnično zelenih ogrevalnih sistemov.

Brez ali z minimalnim vzdrževanjem

IR paneli uporabljajo polprevodniške elemente in ne potrebujejo skoraj nobenega vzdrževanja. Za razliko od ogrevalnih sistemov, ki se vsebujejo tekoče elemente, gibljive dele ali delujejo na principu notranjega zgorevanja, ne potrebujejo servisiranja, pregleda ali popravil in se ponašajo z izjemno dolgo življenjsko dobo.

Estetska rešitev

Infrardeči paneli so izjemni tanki, zaradi česar so popolni tudi za najožje prostore v domu. Paneli so na voljo v številnih barvah in vzorcih. Tako odlično dopolnjujejo vsak slog notranje opreme, kjer se lahko zlijejo z ozadjem in zagotavljajo diskretno toplino.

Izkoriščanje sončne energije z namestitvijo sončnih elektrarn

Sonce je nedvomno močan vir energije in čeprav ne moremo zbrati več kot zgolj delčka te energije, lahko izkoriščanje te moči z namestitvijo solarnih panelov bistveno spremeni planet.

Čeprav so jo številni kritizirali, ker je draga ali neučinkovita, se je sončna energija zdaj izkazala za izjemno koristno – ne le za okolje, ampak tudi za zasebno gospodarstvo.

Zaradi razpoložljivih subvencij za namestitev sončne elektrarne in vedno bolj konkurenčnih cen na trgu, je sončna energija postala glavni vir energije za vse več lastnikov nepremičnin. Tehnologija se je v zadnjih letih drastično izboljšala in dopolnila s sistemi za shranjevanje sončnih baterij, ki so sončno energijo spremenili v bistveno učinkovitejši vir čiste energije.

Sončna elektrarna by Magentia
Sončna elektrarna.

Preverimo ključne prednosti sončne energije.

Sončna energija je dobra za okolje

Najbolj znano dejstvo o sončni energiji je, da predstavlja čist, zelen vir energije. Sončna energija je odličen način za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Ne sprošča nobenih toplogrednih plinov in razen tega, da za delovanje potrebuje vir čiste vode, ne uporablja popolnoma nobenih drugih virov. Zato je varna in okolju prijazna.

Sončna energija je samozadostna in namestitev sončne elektrarne na vašo streho je varna in enostavna pot za prispevanje k trajnostni prihodnosti. Je predvsem odličen način, da pokažete, da vam je mar za okolje.

Sončna energija omogoča energetsko samooskrbo

Znižanje stroškov z uporabo sončnih panelov je odličen primer, zakaj je treba povečati porabo sončne energije. Tradicionalna električna energija je močno odvisna od fosilnih goriv, kot sta premog in zemeljski plin. Ne samo, da so ta goriva škodljiva za okolje, ampak so to hkrati viri, ki jih v naravi ni neskončno. To pomeni nestanoviten trg, na katerem se cene spreminjajo ves čas.

Sončna energija povečuje vašo električno neodvisnost! Z vlaganjem v ustrezno veliko solarno elektrarno se lahko zlahka zaščitite pred nepredvidljivim zvišanjem cen storitev in ves dan uživate v poceni elektriki – sonce ne bo nikoli zvišalo svojih cen in vam zagotavlja energetsko varnost.

Ko imate sončne panele na strehi, ste tehnično dosegli energetsko neodvisen status. Sistemi za shranjevanje sončnih baterij lahko pomagajo tudi pri shranjevanju električne energije.

Sončna energija povzroča manjše izgube električne energije

Električno energijo je treba prenašati iz velikih elektrarn do končnih odjemalcev prek obsežnih omrežij. Prenosi na dolge razdalje so enaki izgubam moči. Ste se kdaj vprašali, za kaj se uporabljajo sončni paneli? Na vaši strehi so, da pridobivajo energijo od sonca. Sončna energija na strehi je v pomoč pri povečanju energetske učinkovitosti glede na kratko razdaljo. Vaša energija postane domača in posledično imate nadzor nad svojimi računi in porabo energije. Poleg tega so sončni sistemi trajni, zato so možnosti prekinitve storitev zmanjšane.

Široka paleta solarnih panelov

Še ena velika prednost sončnih elektrarn je ogromna ponudba različnih izdelkov, ki so na voljo.

Nas voljo so paneli različnih cenovnih razredov in stopenj učinkovitosti.

Toplotni solarni paneli so možnost za tiste, ki večino energije porabijo za ogrevanje in želijo uporabiti sončno energijo za znižanje stroškov.

Sončne panele je mogoče kupiti z baterijskim sistemom vse-v-enem za lastnike nepremičnin, ki morajo shraniti svojo energijo za uporabo ponoči.

Ta široka paleta možnosti je torej velika prednost za vse lastnike, saj lahko namestijo sončne panele, ki ustrezajo njihovim zahtevam in potrebam.

Nizki stroški vzdrževanja

Z novo tehnologijo, ki je danes na voljo, postaja vzdrževanje sončnih panelov vse lažje.

Proizvajalci omogočajo garancije za daljša obdobja, zaradi česar je vzdrževanja sončnih kolektorjev vedno manj. To pomeni, da solarnih sistemov ni treba vsak teden popravljati ali preverjati. Nizko vzdrževanje tako pomeni nizke stroške.

Občasno je priporočljivo očistiti sončne kolektorje, če se na njih nabere umazanija ali prah in opraviti reden pregled enkrat letno.

Prezračevanje z lokalnim ali centralnim prezračevalnim sistemom

Prezračevanje je postopek, s katerim se v prostor namerno dovaja “čist” (običajno zunanji) zrak, medtem ko se star zrak odstrani. Prezračevanje je še posebej potrebno za poslovne in industrijske prostore za nadzor kakovosti zraka v zaprtih prostorih z redčenjem in izpodrivanjem onesnaževalcev v zaprtih prostorih. Prezračevanje se lahko uporablja tudi za nadzor temperature, vlažnosti in gibanja zraka.

Če v delovnih ali domačih prostorih preživite veliko svojega časa, je to lahko škodljivo za zdravje. Zato je tako pomembno, da imate dobro prezračene prostore tako doma kot na delovnem mestu.

Prezračevalni sistem by Magentia
Svež zrak.

Glavne prednosti dobrega sistema.

Nadzor nečistoč

Morda mislite, da zunanja kakovost zraka tam, kjer živite, ni dobra, še posebej, če živite v živahnem mestnem središču. A je v mnogih primerih lahko zrak v notranjosti bolj onesnažen kot zrak zunaj. Dober prezračevalni sistem bo pomagal odstraniti kopičenje onesnaževalcev, bakterij, vlage in neprijetnih vonjav, kot je telesni vonj.

Regulacija zraka

Če nimate dobrega prezračevalnega sistema, nimate nadzora nad pretokom zraka v svoji zgradbi. Preveč svežega zraka lahko pomeni drage račune za energijo, zato dobro prezračevanje pomaga nadzorovati zrak, hkrati pa ga uravnava na zahtevane zdravstvene in varnostne ravni.

Preprečuje kondenzacijo

Kondenzacija lahko povzroči plesen in gnile površine – čemur bi se seveda želeli izogniti. Vlažnost in kondenzacija lahko pri mnogih ljudeh povzročita tudi zdravstvene težave, kot so alergijske reakcije in težave z dihali. Vendar pa bo zagotovilo, da ima vaš dom, podjetje ali organizacija dobre prezračevalne sisteme, pomagalo zmanjšati ta tveganja.

Zniža temperature

Ko je v zaprtem prostoru veliko ljudi, pa naj gre za delo, konferenco ali javni dogodek, lahko okolje kmalu postane vroče in zatohlo. Dobro prezračen prostor bo takoj bolj udoben – ustvaril bo bolj sproščeno okolje in hkrati poskrbel za bolj produktivno delovno mesto.

Koristi za zdravje

Druga prednost dobrih prezračevalnih sistemov je pozitiven vpliv na zdravje in dobro počutje. Onesnaženost zraka v zaprtih prostorih skupaj s slabim prezračevanjem lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno z glavoboli, alergijami, astmo, izpuščaji in sinusitisom. Temu se je mogoče izogniti z namestitvijo dobrega prezračevalnega sistema.

Ogrevanje s toplotno črpalko

Toplotne črpalke so sistemi, ki prenašajo (ali črpajo) toploto z enega mesta na drugega s pomočjo kompresorja in kroženja strukture tekočega ali plinastega hladilnega sredstva. S tem se toplota izčrpa iz zunanjih virov in nato črpa v zaprte prostore. Črpanje toplote običajno porabi veliko manj električne energije kot tipične metode pretvarjanja električne energije v toploto.

Toplotna črpalka by Magentia
Toplotna črpalka.

Preverimo, katere so bistvene prednosti namestitve toplotne črpalke.

Ne uporablja plina

Čeprav je plinska peč zasnovana tako, da zagotavlja toploto hitreje kot električne naprave, je ta vrsta peči občutljiva na puščanje strupenih plinov, ki lahko povzročijo požare ali eksplozije. Po drugi strani bo naložba v toplotno črpalko, ki deluje na elektriko, pomagala zaščititi vašo družino pred zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom in drugimi zdravstvenimi težavami.

Minimalen hrup

Za razliko od npr. peči  je prednost nakupa električne toplotne črpalke ta, da je zasnovana tako, da med delovanjem proizvaja minimalno količino hrupa. Energijsko učinkovita toplotna črpalka na zrak deluje pri nekje pri 40 decibelih. Če iščete načine za zamenjavo hrupnih naprav, je nakup toplotne črpalke prava odločitev. Medtem ko sistem toplotne črpalke proizvaja minimalen hrup, ko je vklopljen, je ta tip sistema tudi zasnovan tako, da je učinkovit. Toplotne črpalke porabijo manj električne energije v primerjavi z drugimi vrstami sistemov.

Izjemna učinkovitost

Sistemi električnih toplotnih črpalk postajajo vse bolj priljubljeni, ker se za proizvodnjo toplega in hladnega zraka ne zanašajo na fosilna goriva. Prednost naložbe v toplotno črpalko z zračnim virom je, da boste v primerjavi z drugimi vrstami sistemov porabili manj električne energije ali zemeljskega plina. Nakup toplotne črpalke bo pripomogel k zmanjšanju količine toplogrednih plinov, ki se vsako leto sproščajo v okolje.

Poleg tega lahko z vgradnjo toplotne črpalke namesto peči prihranite denar pri računih za energetske storitve. Skupni znesek, ki ga boste prihranili z nakupom toplotne črpalke, se bo razlikoval glede na ceno zemeljskega plina na vašem območju, število oken v vašem domu, podnebje, letni čas in vrsto izolacije na vaši nepremičnini.

Ostale prednosti

  • Ker lahko toplotno črpalko brez kanalov namestite v vsak prostor vaše hiše, bo naložba v tovrstni sistem pomagala odpraviti hladna področja v vaši hiši.
  • Prostornina toplega in hladnega zraka, ki ga proizvede toplotna črpalka, presega skupno količino električne energije, ki jo porabi med delovanjem.

Hlajenje s klimatskimi napravami

Poskrbeti za primerno temperaturo v vašem domu kadar koli v letu ni najlažja naloga, a to je nekaj, kar vsi poskušamo doseči. Še posebej poleti lahko vaš dom zlahka postane neznosno vroč in včasih odpiranje oken in vrat preprosto ne zagotavlja dovolj hlajenja.

Domača klimatska naprava je že nekaj časa priljubljena izbira za vse domove.

Klimatska naprava by Magentia
Klimatska naprava.

Če je v vašem domu poleti preveč vroče, zapišimo glavne prednosti, ki jih bo za vas imela klimatska naprava.

Upravljajo toploto, ki jo proizvajajo naprave

Poleg toplote, ki jo proizvajajo človeška telesa, lahko klimatska naprava uravnava toploto, ki jo proizvajajo računalniške naprave in drugi stroji. Električna oprema, tudi majhni gospodinjski aparati, kot so aparati za kavo, postopoma povečujejo temperaturo v prostoru. Majhen prostor se bo veliko hitreje segrel, v velikih poslovnih prostorih pa se bodo temperature zvišale zgolj zaradi velike količine električnih naprav v uporabi.

Izboljšujejo kakovost zraka

Klimatske naprave ne ohranjajo le ustrezne ravni vlage in temperature, ampak tudi izboljšujejo kakovost zraka. Klimatske naprave krožijo filtriran, čist zrak v nepremičnino. Ta čist zrak je brez delcev umazanije od zunaj, brez odvečnega prahu in celo brez bakterij, ki pridejo skozi vrata in okna.

Filtriran zrak ustvarja bolj zdravo in čistejše okolje, ki ni idealno samo za otroke in družine, ampak tudi za komercialna okolja, kjer veliko ljudi dela skupaj več ur na dan.

Izboljšanje produktivnosti

Tudi produktivnost se lahko drastično poveča. Študije kažejo, da razmere v delovnem okolju bistveno spremenijo stopnjo učinkovitosti delavca. S klimatsko napravo je mogoče ustvariti udobnejše atmosferske razmere z namenom, da je človeku bolj udobno in je pri delu bolj učinkovit.

Pri višjih temperaturah se hitreje utrudimo. Enako velja tudi v toplih in vlažnih okoljih, zato je klimatska naprava lahko tako dragoceno orodje tako za zasebne kot tudi za poslovne uporabnike.

Prijetnejše spanje

Visoke temperature lahko onemogočijo dober spanec. Tudi telesna temperatura je kritičen dejavnik pri spanju in ohranjanju spanja. Prevroča (ali premrzla) soba moti naravno regulacijo temperature, za katero zdravniki pravijo, da najbolje deluje med 18 in 22 stopinjami.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno