Kako fotografirati naravo – nasveti za amaterje

Nastopila je pomlad in z njo se je začela prebujati narava. To je prebudilo številne navdušence nad fotografijo, ki želijo zajeti cvetoča drevesa in modro nebo. Čeprav se že vsak izmed nas lahko smatra za amaterskega fotografa, je čudovite fotografije narave vseeno težko posneti. Kako fotografirati naravo in poskrbeti, da bodo naše fotografije čudovite.

Kako fotografirati naravo in fotografija potoka v gozdu
Fotografije narave so lahko osupljive

Pravila o tem kako fotografirati naravo

S pametnimi telefoni lahko vsak hitro fotografira neko zanimivost, a le redko so te slike dejansko osupljive in posebne. Zato lahko predstavimo nekaj pravil, ki jih lahko pri fotografiranju upoštevamo in naša fotografija bo zato izgledala veliko bolje.

Eno izmed najbolj preprostih pravil o tem kako fotografirati naravo je, da objekt ali subjekt, ki ga želimo slikati, ne postavimo na sredino objektiva. Morda se vam to pravilo zdi nekoliko nenavadno, ampak ne smemo pozabiti, da v primeru, ko fotografiramo naravo, bomo v objektiv zajeli tudi druge stvari v ozadju. V tem primeru zelo težko fotografijo nastavimo točno tako kot smo želeli. Slika bo prav tako izgledala veliko bolj spontano. Drugo pravilo o tem, kako fotografirati naravo, je razdelitev ozadja v tri enakomerne dele. To pravilo je posebej uporabno pri fotografiranju sončnih zahodov in gor. Fotoaparat postavimo tako, da bo ta enakomerno zajel nebo, gore in nižino. Simetrija na fotografiji bo tako privabila več pogledov. Za lažjo razdelitev fotografije lahko tudi vklopite opcijo mrežnih črt. Tretje pravilo o tem kako fotografirati naravo je kompozicija celotne fotografije. Uporabite celotno ozadje, da bo vaša fotografija še bolj izstopala. Če želite, na primer, fotografirati drevo in se za tem skriva potok, poiščite takšno pozicijo, da boste zajeli tako potok kot drevo.

Prikaz pravila tretjin
Upoštevajte pravilo tretjinPRIPRAVLJENI NAJETI FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH FOTOGRAFOV ZA FOTOGRAFIRANJE NARAVE

 

Pridobite ponudbe preverjenih fotografov

 

Kvantiteta lahko vodi v kvaliteto

Čeprav so nas od nekdaj učili, da je kvaliteta pomembnejša kot kvantiteta, nam lahko kvantiteta pri fotografiji zelo pomaga. Če bomo neko stvar fotografirali večkrat, obstaja večja možnost, da bomo dobili takšno fotografijo kot smo si jo želeli. Fotografi navadno subjekt fotografirajo našteto krat in le nekaj izmed teh fotografij je dejansko lepih in uporabnih. Večkratno fotografiranje je uporabno še posebej, ko fotografiramo nekaj kar se premika. Če fotografiramo kakšno žival, potok ali pa le naravo, ki se giblje v vetru, so te fotografije največkrat zamegljene, nezanimive ali pa kar grde. Zato je dobro, da jih naredimo več in tako povečamo možnost, da je katera fotografija uspela.

Fotografija leteče siničke
Premikajočo žival fotografirajte večkrat

Ne potrebujete najdražjega fotoaparata

Na vprašanje »Kako fotografirati naravo« dobimo navadno odgovor: »Z dobrim fotoaparatom«. Vendar za dobre fotografije narave ne potrebujete najdražjih aparatov. Čeprav visoko razviti fotoaparati omogočajo fotografije z visoko ločljivostjo ter omogočajo določanje globine in tako naprej, je fotografija večinoma odvisna od fotografa. Čeprav so prednosti dragega fotoaparata številne, veliko število fotografij lahko izpade slabše, saj z njimi rokujejo amaterji in ne vedo točno kako fotoaparat uporabljati.

Canon fotoaparat
Ne potrebujete najdražjega aparata

Bodite pripravljeni in potrpežljivi

Preden se odpravite na fotografski pohod, si oglejte kaj želite fotografirati. Opazujte kako pada svetloba na različne rastline ob različnih urah, opazujte kdaj je na planu največ zanimivih in prikupnih živali, ki jih želite fotografirati. Prav tako upoštevajte vremensko napoved, da vam ta ne podre načrtov. Če ste si kupili nov fotoaparat, ga pred odhodom preučite in posnemite nekaj testnih fotografij. Preizkusite različne nastavitve in fotografirajte različne stvari.

Biti morate tudi potrpežljivi. Narava se odvija tako kot sama želi, živali bodo prišle iz svojih brlogov, ko bodo same hotele in tudi svetloba bo odvisna od časa v dnevu. Ves čas imejte pripravljen fotoaparat in počakajte.

Če boste upoštevali zgornje nasvete, boste vsekakor posneli kakšno osupljivo fotografijo narave. V kolikor boste potrebovali profesionalnega fotografa, da bi ta ob številnih dogodkih posnel osupljive fotografije vas in vaših bližnjih, pa ga kontaktirajte na omisli.si.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH FOTOGRAFOV ZA FOTOGRAFIRANJE NARAVE

 

Pridobite ponudbe preverjenih fotografov


  NASVETI ZA VAŠ DOM

  Revija z idejami in analizami cen preverjenih izvajalcev za gradnjo in obnovo.

  VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA

  Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.
  Vprašajte brezplačno >

  Skupna ocena bralcev
  [Skupaj: 1 Povprečje: 5]