Revija Nasvet strokovnjaka

MIT POROČNE CENE: SO POROČNI PONUDNIKI DRAŽJI SAMO ZATO, KER GRE ZA POROKO?

POROCNI-PONUDNIKI-CENE-titile-image

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Splošno znano je, da je poroka eden izmed najdražjih dogodkov, ki jih organiziramo v življenju. Verjetno zaradi prepričanosti, da gre (največkrat) za dogodek, ki ga doživimo enkrat v življenju in posledično želimo, da je ta dan čaroben in karseda popoln. Koliko pa smo Slovenci pripravljeni zapraviti za poročne storitve?

Organizacija, hrana in pijača, glasba, fotografiranje, frizura in še mnogo več – to so poročne storitve, brez katerih poročni dan praktično ni izvedljiv. Hkrati pa so te storitve skupni imenovalec z mnogimi drugimi dogodki, ki jih organiziramo v svojem življenju. Na primer zabave za rojstne dneve, obletnice, maturantski ples, pa krsti, obhajila in birme. Bomo za fotografiranje poroke odšteli več kot za fotografiranje birme? So poročni ponudniki res dražji samo zato, ker gre za poročne storitve?

V nadaljevanju smo za vas pripravili primerjave cen med posameznimi storitvami in ugotovitve so več kot zanimive. Nekatere poročne storitve so v primerjavi z ostalimi dogodki res dražje. Vendar imajo kljub temu velik vpliv na ceno predvsem želje in ideje mladoporočencev ter količina denarja, ki sta ga za to pripravljena zapraviti. Za več informacij in nasvetov v povezavi s poročnimi storitvami obiščite omisli.si/poroko.

Vsi želimo, da bo poroka uspela točno tako, kot smo si zamislili.

Poročni organizator/načrtovalec porok

Vsaka nevesta ima svojo vizijo popolne poroke, ki jo želi doživeti v družbi svojih najdražjih in najbližjih. Ker zna biti poročni dan zanje zelo stresen, se neveste velikokrat odločijo za najem organizatorja, ki bo poskrbel, da bo njihov sanjski dan potekal prav tako sanjsko in brez večjih zapletov. Oseba, ki je zadolžena za organizacijo poroke, mora poznati želje mladoporočencev, kar zahteva večkratna srečanja pred velikim dnevom. Vse to pa seveda stane.

Cena organizacije poroke

 • Najem organizatorja za poroko: 600 € – 1000 €
 • Samostojna organizacija poroke:
  • All inclusive storitev: 900 € – 2500 €
  • Delna organizacija: 450 € – 900 €
 • Najem organizatorja za druge dogodke: 200 € – 450 €

Najem organizatorja je dražji kot lastna organizacija poroke: ne drži

Končna cena poroke je znesek, pri katerem težko določimo povprečno ceno, ki bi veljala kot nekakšen približek za bodoče mladoporočence, ki se ukvarjajo z organizacijo tega pomembnega dne. Na ceno namreč vpliva veliko različnih dejavnikov. Če se odločimo za najem organizatorja se moramo zavedati, da več želja in zahtev kot imamo, višja bo končna cena organizacije in seveda poroke.

Pridobite ponudbe za poročno načrtovanje

Statistika kaže, da bomo za najem organizatorja poroke odšteli med 600 in 1000€, pri najbolj zahtevnih nevestah in ženinih pa celo do 1700€. Čeprav se v Sloveniji vedno bolj poslužujemo tega trenda najema organizatorja, pa temu seveda ni tako v vseh primerih. Veliko porok še vedno organizirajo pari sami, s pomočjo svojih poročnih prič in družic. Čeprav bi na prvi pogled večina dejala, da bo profesionalni organizator bistveno dražji kot lastna organizacija, temu vendarle ni tako, saj se cene lastne organizacije poroke gibljejo med 900 in 2500€. Dejstvo je, da ima oseba, ki se poklicno ukvarja z organizacijo porok veliko več znanja, izkušenj in predvsem kontaktov, ki lahko vplivajo na končno ceno poročne storitve.

Kaj pa organizacija drugih dogodkov?

Če primerjamo ceno poročne storitve z drugimi storitvami, hitro opazimo razlike v ceni. Najem organizatorja za druge dogodke nas bo namreč stal bistveno manj, kot pri organizaciji poroke. Za organizacijo rojstnega dne bomo tako odšteli okoli 300€ (pri okroglih jubilejih se cena seveda poviša), za praznovanje obletnice bomo organizatorju odšteli okoli 250€.

Pridobite ponudbe za organizacijo dogodka

Podobno ceno lahko pričakujemo tudi za praznovanje verskih zakramentov. Hitro pridemo do zaključka, da nas bo isti organizator za poročne storitve stal bistveno več, kot za organizacijo ostalih pomembnih življenjskih dogodkov.

PREBERITE TUDI: CENA POROKE: KOLIKO STANE POVPREČNA POROKA V SLOVENIJI? 

Hrana in pijača

Pogostitev svatov je naslednja izmed poročnih storitev, ki zelo vpliva na končno ceno. Odvisna je predvsem od števila svatov, saj se ta storitev največkrat obračuna na osebo, ker se tako najlažje prilagodi tudi količina pripravljene hrane.

Cena pogostitve

 • Okvirna cena za hrano na poroki: 40 € – 80 € /osebo
 • Okvirna cena za pijačo na poroki: 50 € /osebo
 • Okvirna cena za hrano in pijačo na rojstnem dnevu: 20 € – 60 € /osebo

Cena hrane in pijače je na poroki višja kot na drugih dogodkih: drži

Med načrtovanjem poročne pogostitve je mogoče naleteti na res širok in pester izbor hrane. Hkrati se je potrebno zavedati, da bolj kot bomo izbirčni in zahtevni, višja bo cena storitve. Cena pogostitve ni odvisna samo od števila svatov in količine hrane, ampak tudi od ponudnika oz. osebe, ki oddaja najeti prostor.

Pridobite ponudbe za pogostitev

poročna pogostitev

Gostinci vam lahko posebej zaračunajo sadje, aperitive, pecivo.

Nekateri gostinci ponudijo fiksno ceno, v katero je všteta tako hrana kot pijača (na osebo), spet drugi se stvari lotijo na drugačen in predvsem dražji način. Tako vam lahko posebej zaračunajo sadje, aperitive, pecivo ipd., kar hitro vpliva na ceno storitve. Cena te dodatne ponudbe se večinoma zaračuna po 5 € na osebo, kar se pri velikem številu povabljenih seveda pozna pri končni ceni. Ne glede na raznolikost hrane in izbor gostinca pa še vedno velja, da bomo v povprečju za pogostitev svata na poroki plačali več kot pa za povabljenca na rojstni dan.

Poročni fotograf

Ne glede na razsežnost poroke in števila povabljenih svatov, fotografi po navadi ponujajo vnaprej pripravljene pakete. Ti  zajemajo točno določeno število fotografij in ostalih fotografskih storitev. Zanje ni pomembno, kako velika in razkošna je poroka, ampak kateri dan v tednu je organizirana in kako dolgo bo trajala. Dejstvo je, da se bodo poročne fotografije, ki bodo posnete na najbolj zaželene sobote, plačale dražje, kot če bi jih posneli med tednom.

Pridobite ponudbe fotografov

Cena fotografskih storitev

 • Okvirna cena fotografiranja poroke: 1200 € – 1900 €
 • Cena za fotografiranje drugih dogodkov (obletnice, rojstni dnevi): 150 € – 390 €
 • Cena za družinsko fotografiranje v naravi: 150 € – 240 €  

poročni fotograf

Lahko se odločite tudi za videoposnetke.

Poročno fotografiranje je dražje kot ostale fotografske storitve: drži

Poročno fotografiranje je ena izmed najbolj popularnih in priljubljenih fotografskih storitev, ki se je poslužujejo praktično vsi mladoporočenci. Fotografije so spomin, ki ostane za vedno in poroka je definitivno en izmed dogodkov, ki jih nikoli ne želimo pozabiti. Zavedati se moramo, da ima vsak fotograf svojo vizijo in sposobnosti in da rezultati ne bodo pri vseh enaki. Zato moramo biti pri izbiri fotografa izjemno previdni, da na koncu ne bi bili razočarani.

V obdobju poročne sezone na ceno najbolj vpliva datum oz. dan v tednu. Večina fotografov bo sprva zapolnila sobotne termine, zato so ti tudi najdražji. Prav tako na ceno vpliva število fotografov, ki jih boste izbrali za ovekovečenje vašega najpomembnejšega dne. Več fotografov kot je prisotnih, več različnih kotov bo ujetih na fotografijah. Večinoma fotografi ponujajo različne pakete, ki vsebujejo različno število končnih (obdelanih) fotografij, portretov, fotoknjig, nekateri celo videoposnetkov. Cena mini paketov (samo fotografiranje obreda) vas bodo stali od 450 € naprej. Za celodnevno fotografiranje vsega na vaši poroki, pa boste odšteli vse tja do 2000 €.

S fotografom se temeljito pripravite na dogodek

V primeru, da ste ravno v iskanju primernega fotografa za vašo poroko, ne odlašajte predolgo s končno odločitvijo. Tudi fotograf se mora na vaše slavje predhodno pripraviti. Pozanimati se mora o vaših željah in pričakovanjih ter pripraviti zadostno količino opreme. Prav tako se boste z njim pred samo poroko večkrat srečali, saj mora vedeti, kateri svati so vam najbližji, kdo so vaši starši, sorodniki in najbližji znanci. Tako se lahko na sami poroki osredotoči na tiste, ki so za vas najbolj pomembni in bi jih radi imeli na več fotografijah.

Fotografiranje drugih dogodkov, kot so na primer razni rojstni dnevi, obletnice, verski zakramenti ali fotografiranje v naravi, vas bo stalo bistveno manj kot fotografiranje poroke. Cene fotografiranja se gibljejo okoli 150 € na uro, odvisno od tega koliko fotografij si želite. Pri teh oblikah fotografiranja fotografi po navadi zaračunajo še prevoz na izbrano lokacijo. To je pri poročnem fotografiranju večinoma že všteto v ceno, saj gre za celodnevni dogodek in plačilo ni obračunano na uro. Seveda se cene razlikujejo od ponudnika do ponudnika, zato vam predlagamo, da se za natančne cene pozanimate neposredno pri ponudniku. Če ne veste, kje iskati, vse preverjene in ocenjene fotografe najdete na omisli.si/fotografa.

Prevoz

Navade in običaji glede prihoda mladoporočencev se spreminjajo od kraja do kraja. Eden izmed najbolj pogostih načinov je tak, da ženin in nevesta noč pred poroko preživita vsak v svojem domu, zjutraj pa se ženin v družbi prijateljev odpravi po svojo bodočo ženo. Pri izbiri poročnega prevoza lahko domišljiji pustimo prosto pot, saj je izbor res obširen in raznolik. Kaj pa cena? Bomo za najem limuzine plačali bistveno več, kot za najem kakšnega drugega prevoznega sredstva?

Pridobite ponudbe za poročni prevoz

Cena za izposojo prevoznega sredstva

 • Okvirna cena za prevoz na poroko: 100 € – 500 €
 • Okvirna cena za izposojo vozila za dekliščino/fantovščino: 70 € – 350 €
 • Okvirna cena za prevoz na rojstni dan: 200 € – 500 €

poročni oldtimer

Kaj ko bi si za prevoz na poroko omislili starodobni avto?

Prevoz na poroko je dražji kot na druge dogodke: ne drži

V Sloveniji se za prevoz na poroko največkrat poslužimo izposoje limuzine ali starinskega avtomobila, tako imenovanega ‘oldtajmerja’, ki pomeni neko dodano vrednost poročnemu dnevu. Izbira prevoznega sredstva je še bolj raznolika, saj lahko za te namene najamemo celo kočijo, čoln, sani, sedežnico idr.

Cene se v primerjavi z najemom prevoznega sredstva za druge dogodke ne spreminjajo veliko, saj gre pri vseh dogodkih za kratkoročni najem, ki ga uporabljamo večinoma od 1 pa do 5 ur. Cene najema starinskega avtomobila se gibljejo okoli 80 do 100€ na uro, prav toliko boste odšteli tudi za najem limuzine. V tujini je zelo popularen tudi najem starinskega avtobusa, na katerem se skozi mesto peljejo vsi svati (vsaj tisti najbližji), kar zagotovo pusti velik pečat v spominu mladoporočencev in njunih gostov. Tega trenda se vedno bolj pogosto poslužujejo tudi slovenski mladoporočenci, ki si za poročni dan radi privoščijo nekaj več.

Glasba

Cena najema glasbenika za poroko je odvisna od treh faktorjev – izkušenosti izvajalca, izbranega datuma in razsežnosti poroke. Izkušnje in predvsem prepoznavnost glasbenega izvajalca, ki ga boste izbrali za poročni dan, lahko v veliki meri vplivajo na vaš poročni proračun. Cena ponudbe, ki vam jo izvajalci postavijo, v večini primerov ni končna, saj vam bodo po 3. uri zjutraj vsako naslednjo uro dodatno zaračunali. Je pa vse seveda stvar dogovora in vašega poročnega proračuna.

Pridobite ponudbe glasbenikov

Cena za najem glasbenega izvajalca

 • Cena za poroko: 800 € – 2000 €
 • Cena za zabavo ob zaključku leta: 150 € – 400 €
 • Cena za maturantski ples: 400 € – 700 €

Glasbeni izvajalec za poroko računa več kot za ostale dogodke: drži

Poroke so najdaljše, najbolj priljubljene in največje zabave, kar jih poznamo. Ravno ta dejstva so razlog, da so tako drage. Mladoporočenci so za ta dan enostavno pripravljeni odšteti veliko več, kot so sprva načrtovali, saj mora vse izgledati popolno. Izbor glasbenega izvajalca je definitivno ena izmed težjih odločitev, saj bo ta ista oseba oz. skupina zadolžena za dobro razpoloženje vseh svatov, ki pa na poroko niso prišli zgolj posedati.

Vsak par se mora odločiti za zvrst glasbe, ki bo odgovarjala njima in gostom.

Izbira te poročne storitve je res raznolika. Vsak par se mora odločiti za zvrst glasbe, ki bo odgovarjala ne samo njima, ampak tudi vsem povabljenim. Za najem ansambla bosta mladoporočenca odštela okoli 1500€, medtem ko se cena za DJ-ja giblje okoli 900€. To so seveda zgolj okvirne cene, ki pa so odvisne od mnogih dejavnikov. Glasbeni izvajalci se pri večjih porokah po navadi odločijo za postavitev večjega odra in dodatno ozvočenje, sploh če se poročna zabava odvija v večji dvorani. Vsi ti dodatni pripomočki seveda vplivajo na višjo končno ceno storitve.

Seveda se cene razlikujejo od glasbenika do glasbenika, zato vam predlagamo, da se za natančne cene pozanimate neposredno pri ponudniku. Če ne veste, kje iskati, vse preverjene in ocenjene glasbenike najdete na omisli.si/glasbenika. Tako boste prihranili ogromno časa, denarja in potrpljenja, ki bi ga sicer izgubili ob iskanju ponudnika na lastno pest. Preprosto oddajte povpraševanje in ponudniki vas bodo kontaktirali.

Upoštevajte, da bo glasbenik z vami cel dan

Če so ansambli navajeni svojo storitev izvajati čez cel dan na raznih veselicah in jubilejnih rojstnih dnevih, pa DJ v primerjavi z njimi na dan poroke konkretno podaljša svoj delovni čas. Če v nočnih klubih skrbi za dobro razpoloženje med mladimi v povprečju 3 do 4 ure, se čas na poroki podaljša na 6 do 8 ur. To posledično lahko tudi krepko poviša ceno za DJ-evo storitev.

V primerjavi z maturantskim plesom v večini primerov ansambli dražje zaračunajo igranje na poročni svatbi. Tudi tukaj moramo vzeti v zakup dejstvo, da na maturantskem plesu množico zabavajo šele po končanem uradnem delu, medtem ko so na poroki aktivni čez cel dan. Velikokrat tudi sami sodelujejo pri izvajanju raznih zabavnih iger, v katere radi vključijo tudi kakšnega svata ali mladoporočenca ter tako še popestrijo zabavo na plesišču.

Poročna frizura

Frizer, najet za dan poroke, po navadi ne izdela poročne frizure zgolj nevesti, ampak poskrbi tudi za frizure njej najbližjih oseb. To hitro nanese na 7 do 13 ljudi, česar pa seveda samo en ni sposoben izvesti v tako kratkem času. Zato imajo frizerji, ki ponujajo poročne storitve v večini primerov ob sebi večjo ekipo asistentov. To sta vsaj 2 dodatna para rok, kar ne samo pospeši friziranja, ampak tudi vpliva na končno ceno, ki jo bosta za to storitev odštela bodoča mladoporočenca.

Cena frizerskih storitev:

 • Cena za poroko: 50 € – 250 € /osebo
 • Cena za valeto ali maturantski ples: 30€ do 60€ /osebo
 • Cena za rojstni dan: 40 € – 100 € /osebo

Če želite, da je frizer na voljo tudi za popravke med poroko, bo cena predvidoma višja.

Poročne frizure so dražje kot rojstnodnevne: drži

Poroka je dolg, energičen in živahen dogodek, kjer boste po vsej verjetnosti tudi veliko plesali, kar v večini primerov pomeni eno stvar. Na koncu dneva ne bo od vaše frizure ostalo popolnoma nič. Ker si tega ne želi nihče, sploh pa ne nevesta, je vredno razmisliti, da za poročne frizure najamete frizerja, ki bo na voljo ves dan. Frizerja, ki bo svoje delo opravljal ne samo na začetku dneva, ampak vam bo čez cel dan na voljo za morebitne popravke. Cene frizerskih storitev so zelo različne, odvisne od tega, kaj si nevesta, ženin in ostale stranke zaželijo.

V ceno poročne frizure je velikokrat zajeta tudi poskusna frizura, ki jo izbrani frizer opravi pred poroko. S tem je odločitev mladoporočencev in svatov na poročni dan bolj enostavna in predvsem manj stresna. Cena bo naraščala tudi v primeru, da boste frizerja in njegovo ekipo najeli za cel dan, da vam bo na voljo za morebitne popravke. Za dodatne nasvete lahko povprašate druge ženine in neveste na forumu.

Če primerjamo ceno poročne frizure s ceno frizure za maturantski ples ali rojstni dan, lahko opazimo kar konkretno razliko v ceni. Poročne storitve se očitno res plačajo več, čeprav je cena odvisna od več faktorjev. Dejstvo je tudi, da se poroke, ki se odvijajo ob sobotah, v vseh pogledih plačajo več, kot tiste med tednom.

Ličenje

Ni je popolne poroke brez popolnega poročnega make up-a. S tem se bo zagotovo strinjala vsaka nevesta. Tudi pri ličenju obstaja nešteto različnih tehnik, barv in produktov, ki se ne podajo enako lepo na vsak obraz. Iz tega razloga se v 90 odstotkih porok nevesta odloči za profesionalnega vizažista oziroma vizažistko. Ta neveste ne samo naliči, ampak njen obraz predhodno tudi navlaži in osveži, da potem ličenje izpade še lepše in bolj kvalitetno.

Pridobite ponudbe make-up artistov

Cena ličenja:

 • Za poroko: 40 € – 200 € /osebo
 • Za maturantski ples ali rojstni dan: 50€ – 100€ /osebo

Poročno ličenje je dražje od rojstnodnevnega: drži

Toliko kot je nevest, toliko različnih načinov ličenja obstaja. Profesionalna vizažistka se bo z lahkoto prilagodila vsaki obliki obraza in upoštevala vse želje svojih strank. S svojim znanjem in izkušnjami jim bo znala svetovati tudi v primeru, da želje ne bi bile jasno izrečene. Za nežni make up, ki bo vizažistki vzel tudi najmanj časa, boste odšteli okoli 40€. Vsaka dodatna tehnika bo ceno seveda zvišala. V primeru, da bi vizažista zaradi vmesnih popravkov radi imeli ob sebi cel dan, je to seveda možno. Seveda bo tudi to vplivalo na ceno končne storitve. Najpogosteje se neveste odločijo, da bo ista oseba naličila še najbližje družinske člane, poročne priče in družice.

Podobno kot pri poročni frizuri, je tudi pri ličenju precej pogosto, da se predhodno opravi poskusno ličenje. Tako ima nevesta kasneje predstavo, kako bo izgledala na svoj poročni dan. Poskusna ličenja so po navadi všteta v končno ceno, ki pa se v takih primerih giblje okoli 150 do 200€ na osebo.

Ličenje za rojstni dan ali maturantski ples je v primerjavi s poročnim precej cenejše. Je pa tudi res, da je postopek normalno krajši in končni rezultat manj izstopajoč. To seveda ne velja v vseh primerih. Če si nevesta zaželi nežni make up, ki bo poudaril njeno naravno plat, ji bo vizažistka v tem seveda ustregla, četudi bi sama morda poskusila s čim drznejšim. Enako velja za rojstnodnevno slavljenko, ki ima rada izstopajoč videz in bo za svojo storitev pripravljena odšteti več denarja.

>> Omisli.si/poroko >>

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno