Spomladansko čiščenje kot način zmanjševanja stresa

ocena bralcev
0 od 0

Gotovo vam ob misli na načine za zmanjšanje stresa, pade na pamet vse prej, kot spomladansko čiščenje. Večina ljudi namreč vidi čiščenje kot oviro in nepriljubljeno dejavnost, ne pa kot način pomiritve. Kljub temu pa tako končni rezultat čiščenja, kot tudi čiščenje samo prinašata način za zmanjševanje stresa. S pravimi tehnikami ter s pravim načinom, boste v čiščenju začeli uživati in se sproščati.

Naj bo spomladansko čiščenje užitek
Naj bo spomladansko čiščenje užitek

1. Osredotočite se na ločevanje navlake

Raziskave kažejo, da dom poln navlake v ljudeh vzbuja neprijetne občutke. Morda je prvi korak, ko pride do čiščenja stanovanja, ločevanje navlake. Z leti se namreč v domovih nabira vedno več stvari, ki jih ne uporabljamo niti na letni bazi. Dokazano je, da bi lahko navlako (s tem ciljamo na oblačila, posodo, zbirateljske predmete), zmanjšali za več kot 50%, a še vedno imeli popolnoma normalne pogoje za bivanje. Pri spomladanskem-ali vsakodnevnem-čiščenju se torej najprej osredotočite na to, da predmete uredite. Pomlad je čas, da se znebite oblačil, ki jih niste nosili že leta, da odvržete spominke, na katerih se že leta nabira prah ter s tem dovolite svojemu domu, da znova zadiha. Šele, ko boste stvari pospravili na svoje mesto se lotite sesanja, brisanja prahu ter pomivanja tal.2. Z rednim čiščenjem prihranite denar

Obstaja veliko načinov, pri katerih lahko z rednim čiščenjem prihranite. Manjše finančne obveznosti zmanjšujejo stres. Poglejte na primer samo vašo umazano kuhinjo. Ker nimate energije, da bi se lotili temeljitega čiščenja, se po službi raje odpravite na večerjo v najbližjo restavracijo. Večerja doma, bi vam namreč povzročila samo še večjo količino navlake. Drugi primer je, da pod kupi stvari, ki jih imate doma ne najdete določenega oblačila ali predmeta in zato preprosto kupite novega. Samo pomislite. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pod goro neprebranih revij in časopisov, izgubili neplačane položnice?

Lotite se temeljitega čiščenja kuhinje in kuhanje bo spet postalo užitek
Lotite se temeljitega čiščenja kuhinje in kuhanje bo spet postalo užitek

3. Med čiščenjem poslušajte glasbo

Preprosta stvar, ki lahko čiščenje vašega stanovanja spremeni v zabavnejšo in sproščujočo dejavnost je glasba. Ni nujno, da je glasba pomirjujoča in mirna, najbolje je, da si zavrtite najljubši cd. Lahko je to tudi dobra rock glasba, ob kateri zaplešete in na ves glas prepevate. Verjemite-količina vašega stresa se bo zmanjšala.

4. Glejte na spomladansko čiščenje kot na način telovadbe

Spomladansko čiščenje predstavlja tudi določeno fizično aktivnost. Med drgnjenjem tal in umivanjem oken namreč porabite več kalorij kot si mislite. Tek po stopnicah gor in dol vam bo pomagal, da boste pregnali misli na stresne situacije v službi in doma. Fizična aktivnost namreč povzroči izločanje endrofinov v vašem telesu, kar zmanjša stres ter pripomore k boljšemu počutju.

5. Naj bo spomladansko čiščenje način aromaterapije

Če uporabljate proizvode za čiščenje z veliko kemikalij, vas bo njihov močan vonj vse prej kot pritegnil. Želeli si boste čim hitreje prenehati s čiščenjem. Zato je dobro, da uporabljate bolj naravne proizvode za čiščenje, ki so opremljeni z oznako naraven in zdravju neškodljiv. Naravna čistila imajo nežne vonje, ki lahko na vas vplivajo kot način aromaterapije. Zato se že pred nakupom določenih sredstev za čiščenje pozanimajte, katera vašemu zdravju ne bodo škodovala.

Uporabite naravne proizvode za čiščenje
Uporabite naravne proizvode za čiščenje

6. Ob čiščenju uporabite še druge tehnike sproščanja

Če se vam še vedno zdi, da samo spomladansko čiščenje ne bo dovolj, da bi se raven vašega stresa drastično zmanjšala, poskusite v čiščenje vpeti še druge metode sproščanja. Tako lahko na primer namerno dihate počasi in globoko ali se odžejate z naravnim zeliščnim čajem. Če so vam zgornje metode pomagale spremeniti pogled na spomladansko čiščenje, se ga čimprej lotite. Pomlad že namreč trka na vrata in ravno zdaj je čas, za nove začetke.

Če se želite čiščenja lotiti s profesionalno pomočjo, pa se obrnite na naše strokovnjake na omisli.si/cistilni-servis, ki bodo delo opravili namesto vas.

 

 

 
ocena bralcev
0 od 0