Revija Nasvet strokovnjaka

Čiščenje sončne elektrarne: Razlogi ZA čiščenje solarnih panelov

Čiščenje sončne elektrarne

Kazalo

ocena bralcev
4.8 od 4

Redno čiščenje sončne elektrarne oziroma čiščenje solarnih panelov je ključnega pomena za ohranjanje njihove učinkovitosti in zanesljivosti. Pri nevzdrževanih sončnih elektrarnah je možno opaziti do 20% zmanjšanje učinkovitosti, kar sčasoma privede do znatnega povečanja stroškov energije. Poleg tega pravilno vzdrževanje in čiščenje solarnih panelov pripomore k podaljšanju njihove življenjske dobe, kar je ključno za optimizacijo naložbe v sončno energijo. Zmoremo tudi preprečiti morebitne okvare, ki bi lahko nastale zaradi nabiranja umazanije in drugih nečistoč. Visokotlačno čiščenje sončne elektrarne je torej za več kot le estetiko – predstavlja bistven del vzdrževanja, ki zagotavlja dolgoročno učinkovitost vašega sistema.

Pridobite 7 ponudb za čiščejne sončne elektrarne
Čiščenje sončne elektrarne Sam svoj mojster Najem strokovnjaka
Prednosti
Ni stroškov najema
Poznavanje lastne elektrarne
Fleksibilen urnik
Strokovno znanje
Specializirana oprema
Zavarovanje za morebitne poškodbe
Slabosti
Potreben čas
Potrebno znanje
Tveganje za poškodbe
Pomanjkanje specializirane opreme
Stroški za nakup opreme
Višji stroški
Zamanjana garancija

Je čiščenje sončne elektrarne smiselno?

Čiščenje sončnih elektrarn je smiselno, saj lahko z rednim in ustreznim čiščenjem solarnih panelov dosežemo tudi do 20% več pridelane električne energije. Umazanija, prah in druge nečistoče, ki se nabirajo na površini solarnih panelov, lahko zmanjšajo njihovo učinkovitost in s tem količino proizvedene elektrike.

Izkoristek sončne elektrarne se z leti spreminja, kar je povezano z naravnim staranjem in zmanjšanjem učinkovitosti solarnih modulov. Te spremembe so običajno minimalne in počasne, vendar lahko postanejo pomembnejše, če sončne panele redno izpostavljamo neugodnim okoljskim razmeram in ne skrbimo za njihovo ustrezno vzdrževanje.

Obračun sončne elektrarne po novem v 2024

Naklon strehe ali postavitev sončne celice na balkonu ima precejšen vpliv na to, kako “čista” je vaša sončna elektrarna. Sončne elektrarne z večjim naklonom so manj dovzetne za nabiranje nečistoč, ker jih dež in veter lažje odstranita. Če pa so sončni paneli postavljeni pod manjšim kotom ali celo vodoravno, se na njih lažje nabira umazanija, kar pomeni, da jih je treba pogosteje čistiti.

Redno vzdrževanje in čiščenje sončnih elektrarn je pomembno za ohranjanje optimalnega delovanja in dolge življenjske dobe. Vključuje pregled električnih napeljav, razsmernikov in drugih komponent ter sanacijo morebitnih poškodb. Prav tako je potrebno odstranjevanje saj in prahu z solarnih modulov za večji izkoristek fotovoltaičnih celic.

Katero čistilno napravo izbrati?

Vzdrževanje sončne elektrarne ni posebej zahtevno, vendar je priporočljivo, da ga opravi strokovnjak, ki bo znal pravilno oceniti stanje sistema in izvesti potrebne ukrepe.

Čiščenje sončne elektrarne
Čiščenje sončne elektrarne se dobesedno izplača!

Redno vzdrževanje in čiščenje sončne elektrarne

Redno vzdrževanje in čiščenje sončnih elektrarn je ključnega pomena za optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo teh sistemov. Umazanija, prah in druge nečistoče, ki se nabirajo na površini solarnih panelov, lahko zmanjšajo njihovo učinkovitost in s tem količino proizvedene električne energije. Z rednim in ustreznim čiščenjem solarnih panelov lahko dosežemo tudi do 20% več pridelane elektrike.

Vzdrževanje sončne elektrarne vključuje pregled električnih napeljav, razsmernikov in drugih komponent ter sanacijo morebitnih poškodb, kar je pomemben del zagotavljanja varnosti in učinkovitosti sistema. To je še posebej pomembno, saj so sončne elektrarne pogosto izpostavljene težkim okoljskim razmeram, ki lahko povzročijo poškodbe ali obrabo komponent.

Poleg tega je redno vzdrževanje in čiščenje sončnih elektrarn bistveno za preprečevanje resnejših težav, kot so požari, ki so lahko zelo nevarni in dragi. S pravilnim vzdrževanjem in čiščenjem lahko zmanjšamo tveganje za takšne incidente in zagotovimo, da sončna elektrarna deluje na najvišji možni ravni učinkovitosti.

Vendar pa vzdrževanje sončne elektrarne ni samo vprašanje čiščenja in popravila komponent. Pomembno je tudi spremljanje statistik proizvodnje in alarmov, da bi lahko hitro zaznali morebitne težave in jih odpravili. To zahteva ustrezno usposobljenost upravljavcev sončnih elektrarn, ki morajo biti sposobni pravilno oceniti stanje sistema in izvesti potrebne ukrepe.

Vzdrževanje sončne elektrarne ni posebej zahtevno, vendar je pomembno, da ga opravi strokovnjak, ki bo znal pravilno oceniti stanje sistema in izvesti potrebne ukrepe.

Preverite tudi: CENA ZA VISOKOTLAČNO ČIŠČENJE TLAKOVCEV, FASADE IN ŽALUZIJ

Razlogi ZA čiščenje solarnih panelov

Čiščenje sončnih elektrarn igra ključno vlogo pri ohranjanju optimalne učinkovitosti in dolge življenjske dobe solarnih modulov. Solarni moduli so narejeni iz materialov, ki pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo. Ko se na površini teh modulov nabere umazanija, prah ali druge nečistoče, se količina sončne svetlobe, ki jo lahko absorbirajo, zmanjša.

Nečistoče, kot so prah, ptja iztrebka, listi, smog, saje in drugi ostanki, lahko povzročijo zmanjšanje učinkovitosti sončnih panelov. Ta zmanjšana učinkovitost pomeni, da sončni paneli proizvedejo manj električne energije, kar lahko vodi do finančnih izgub za lastnika sončne elektrarne. V ekstremnih primerih lahko umazanija in nečistoče popolnoma blokirajo sončno svetlobo, kar povzroči, da sončni paneli prenehajo delovati.

Poleg tega lahko nečistoče, ki se nabirajo na površini solarnih modulov, povzročijo tudi trajne poškodbe. Na primer, ptja iztrebka in druge trde snovi lahko povzročijo praske na površini panelov, ki zmanjšujejo njihovo učinkovitost. Prav tako lahko dolgotrajna izpostavljenost umazaniji in nečistočam povzroči korozijo in druge oblike obrabe.

Zaradi teh razlogov je redno čiščenje sončnih elektrarn bistveno za ohranjanje njihove učinkovitosti in zmanjšanje potencialnih izgub. Strokovnjaki priporočajo čiščenje sončnih panelov vsaj enkrat ali dvakrat na leto, odvisno od lokacije in okoljskih pogojev.

Preverite tudi: Sončna elektrarna za samooskrbo: Koliko stane in ali se izplača?

Cena za čiščenje sončne elektrarne

Stroški čiščenja sončnih elektrarn se lahko razlikujejo glede na različne dejavnike, kot so velikost elektrarne, lokacija, stopnja umazanije in vrsta uporabljene opreme za čiščenje. V nekaterih primerih lahko stroški vključujejo tudi prevoz do mesta čiščenja.

Čeprav se lahko stroški čiščenja zdijo visoki, je treba upoštevati potencialno izgubo dohodka zaradi zmanjšane učinkovitosti panelov. Nečistoče, kot so prah, ptja iztrebka, listi in druge snovi, lahko povzročijo zmanjšanje učinkovitosti sončnih panelov. Ta zmanjšana učinkovitost pomeni, da sončni paneli proizvedejo manj električne energije, kar lahko vodi do finančnih izgub za lastnika sončne elektrarne.

Zaradi rednega letnega čiščenja vaše sončne elektrarne, lahko tako sigurno pričakujete povišane donose od deset do petindvajset odstotkov na leto. To pomeni, da lahko stroški čiščenja hitro povrnejo skozi povečano proizvodnjo električne energije.

Poleg tega lahko redno čiščenje in vzdrževanje pomagata preprečiti morebitne poškodbe ali obrabo panelov, ki bi lahko privedle do dražjih popravil ali zamenjav v prihodnosti.

Običajno se cena za čiščenje solarnih modulov giblje med 1,1 € in 2,5 € na kvadratni meter. Tako bi čiščenje mikro elektrarne po desetih letih delovanja stalo približno 360 € (pri uporabi povprečne cene 1,8 € na kvadratni meter za površino 200 m2). Ta strošek je majhen v primerjavi z možno izgubo med 500 € in 1.500 € zaradi zmanjšane učinkovitosti zaradi umazanije. Zato je nujno, da se sončne elektrarne redno čistijo – morda ne vsako leto, vsekakor pa vsakih nekaj let.

Pridobite 7 ponudb za čiščejne solarnih panelov

Vse to kaže na to, da so stroški čiščenja sončnih elektrarn naložba, ki se lahko dolgoročno izplača.

ocena bralcev
4.8 od 4

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno