Čiščenje oken s pomočjo alkoholnega kisa – s preprosto metodo do popolnih rezultatov

ocena bralcev
5 od 1

Alkoholni kis je eden od tistih pripravkov, ki je nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva. Je povsem naraven proizvod, ki pa je poleg dodatka k jedem tudi odličen pri uničevanju madežev. Najbolje se obnese pri čiščenju stekla, zato ni naključje, da ga številne gospodinje uporabljajo za čiščenje oken. Vaša okna bodo po čiščenju s pripravkom iz alkoholnega kisa bleščeče čista. Omogoča namreč preprosto in hitro čiščenje, brez da bi ob tem puščal sledi in bele madeže. Predstavljamo vam preprost, a učinkovit recept, s pomočjo katerega bodo vaša okna spet videti kot iz trgovine.

Pridobite ponudbe/cene preverjenih čistilnih servisov za čiščenje oken

Izdelava čistila za čiščenje oken

Intenzivnost mešanice, ki jo boste pripravili je odvisna od tega, kako vešči ste pri čiščenju. Če oken z alkoholnim kisom še niste čistili, je priporočljivo, da zmešate močnejšo mešanico, s približno pol litra vode, 60 mL kisa in pol žličke detergenta za pomivanje posode. Takšna mešanica je priporočljiva tudi za srednje umazana okna.

Če okna čistite redno, in niso zelo umazana uporabite za mešanico enake količine kisa in vode. Priporočljivo je, da zmešate 250 mL vode z 250 mL kisa.

Če imate zelo umazana okna, ki so polna prahu, maščob ali ostale umazanije, nanesite čisti alkoholni kis direktno na steklo. To boste najlažje naredili s pomočjo dozirne posode z razpršilcem. Kis lahko pustite na oknih nekaj minut, da bo umazanija sama od sebe odstopila.

Pripravite mešanico iz kisa, vode in detrgenta


Čiščenje manjših oken

Najprej si pripravite površino za čiščenje oken. Odstranite prah z okvirjev, saj bo čiščenje tako šlo veliko hitreje. V nasprotnem primeru se bodo sledovi prahu premikali po celotni površini. Odstranite tudi morebitne predmete na okenskih policah, na notranji strani pa položite na tla brisačo, da ne boste zmočili tal. Steklenico z razpršilcem napolnite s prej pripravljeno mešanico. Nanašajte jo postopoma, vedno le na okno, ki ga trenutno čistite. Nikoli ne popršite več oken naenkrat. Nato s krpo počistite okno in ga do suhega obrišite. 

> Preverite tudi: Čistilni servis: Cenik ponudnikov za čiščenje stanovanja ali hiše (Ljubljana, Maribor, Celje, …)

Čiščenje večjih zunanjih okenskih površin

Vedro napolnite z mešanico. Za večja okna oz čiščenje oken boste potrebovali več čistila, zato količine prilagodite potrebam. Nato je najbolje, da okno na hitro zmočimo in umijemo s pomočjo zunanje cevi za zalivanje. Tako boste odstranili prašne delce. Nato okna na hitro umijte z mešanico vode in detergenta. Zelo umazane predele lahko podrobneje očistite tudi s pomočjo gobice. Okno ponovno sperite z vodo. Za tem začnite z nanašanjem mešanice kisa in vode. To boste na večjih okenskih površinah najlažje naredili tako, da gobico pomočite v mešanico ter jo postopoma nanašate na okno. Ko mislite, da je okno čisto, mešanico sperite z vodo ter osušite.

{yoast-keyword}
Okna na znanji strani očistite s pomočjo detergenta ter mešanice kisa in vode                                                         Avtor fotografije erix!

Čiščenje sledi umazanije z oken

Za čiščenje sledi trdovratne umazanije ali sledi prehodnega čiščenja oken, posujte malo sode bikarbone po sledeh, nato pa dodajte alkoholni kis. Mešanica se bo začela peniti, s tem pa bo umazanija sama od sebe odstopila. Z gobico zdrgnite okno na mestu umazanije, sperite in osušite. Madeži bodo izginili.

To je le nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bodo vaša okna spet svetleče čista. Ker pa čiščenje oken v velikih hišah predstavlja pravo nočno moro, vzame pa vam lahko več dni, vam bi v teh primerih zagotovo prav prišla izkušena roka strokovnjaka. Na omisli.si/cistilni-servis, vam bodo naši strokovnjaki z veseljem olajšali neljube spomladanske obveznosti.


PRIPRAVLJENI NAJETI ČISTILNI SERVIS ZA ČIŠČENJE OKEN?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH ČISTILCEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih čistilnih servisov za čiščenje oken
ocena bralcev
5 od 1