Čiščenje: 25 stvari, na katere (verjetno) pozabljate

ocena bralcev
5 od 1

Kljub trudu, je včasih težko redno skrbeti za gospodinjska opravila. Čiščenje od nas zahteva veliko časa in kadar le-tega nimamo veliko, se hitro zgodi, da zanemarimo manj vidne kotičke doma. Toda če ta področja dlje časa ostanejo spregledana in zanemarjena, lahko vaš dom, zaradi vseh bakterij, postane nezdrav za bivanje. Prav tako, vas popravilo ali zamenjava lahko staneta veliko denarja.

Da vam bo v prihodnje lažje, smo ustvarili seznam vseh pogosto spregledanih področij. Večine od naštetih opravil se lahko lotite sami. V primeru, da vam primanjkuje časa ali pa bi se le radi odpočili, vam bomo pomagali poiskati dober čistilni servis, ki bo čiščenje doma opravil namesto vas.

Pošlji povpraševanje za čiščenje doma
Čiščenje stanovanja by Tima Miroshnichenko.
Vam čiščenje jemlje preveč časa in energije? Naj vam pri tem pomaga čistilka na domu.

1. Zračni kanali.

Čiščenje zračnih kanalov by Pinterest.
Redno čiščenje zračnih kanalov je izjemno pomembno, saj vpliva na kakovost zraka.

Verjetno si nihče ne želi vdihavati umazanega zraka v lastnem domu kajne? Vendar pogosto pozabimo, da se tudi v zračnih kanalih sčasoma naberejo alergeni, prah in nečistoče. Čistoča zračnih kanalov ima pomemben vpliv na kakovost zraka v vašem domu.

Kdaj je čiščenje zračnih kanalov nujno potrebno?

  • Če opazite, da so zamašeni s preveliko količino prahu in smeti.
  • V kanalih ali sestavnih delih sistema se pojavlja plesen.
  • V kanale so vdrli glodavci ali žuželke.

Tehnično gledano, se sicer lahko tega dela lotite sami, vendar večina gospodinjstev nima tako dolgih cevi, ki so potrebne za temeljito čiščenje zračnih kanalov. Zato je najbolje kontaktirati preverjeni čistilni servis in to opravilo prepustiti strokovnjakom.2. Rešetke zračnega filtra.

Rešetke zračnega filtra by Sucharas's Images.
Generalno čiščenje vključuje tudi čiščenje rešetk, ki jih pogosto spregledamo.

Ena izmed lokacij, kjer zračni filter zagotovo ne manjka, je kopalnica. Vendar če pomislite, ko nastopi čas za čiščenje kopalnice, kolikokrat se ozrete proti stropu in očistite tudi zračni filter? Sta na rešetkah mogoče opazni že rjava in siva prevleka? Gre za plast prahu, ki se v vaši klimatski ali prezračevalni napravi nabira ves dan. Ta umazanija se zaradi izpihovanja zraka na koncu raznese po celotnem prostoru ali pa zamaši rešetke in tako vpliva na energetsko učinkovitost.

Na sesalec nataknite nastavek s krtačo in očistite rešetke. Čiščenje rešetk vključite v del rednega čiščenja. Ko zamenjate zračne filtre (priporočljivo na vsake tri mesece), rešetke odstranite in operite z milom ter vodo.

3. Čiščenje tal in talnih letev.

Talne letve by Vector8DIY.
Mogoče gre za res bolj neopazno mesto, a umazanija se kljub temu nabira tudi na talnih letvah.

Talnim letvam v vašem domu verjetno ne posvečate prav veliko pozornosti. Vendar tudi na tem mestu, se nabirata prah in umazanija – še toliko hitreje, če imate otroke ali hišne ljubljenčke.

Sesalni nastavki so kot nalašč za čiščenje talnih letev. Ko nastopi čas za čiščenje tal, vzemite nastavek s krtačo in s talnih letev posesajte prah, smeti in dlake hišnih ljubljenčkov. Nato z gobo in milnico letev očistite in odstranite vse morebitne ostanke.

Pošlji povpraševanje za čiščenje doma

4. Prostor za pralnim in sušilnim strojem ter radiatorjem.

Pralni in sušilni stroj by ErikaWittlieb.
Premikanje strojev je fizično bolj zahtevno, zato velikokrat raje izpustimo čiščenje prostora za stroji.

Če že zelo dolgo niste očistili prostora za pralnim in sušilnim strojem, se boste verjetno soočili z nekaj plastmi prahu in pajčevin.

Kaj je dobra stran tega? Zagotovo boste našli eno ali dve izgubljeni nogavici. 😉

Tovrstno delo bo od vas zahtevalo kar nekaj energije, saj boste morali premakniti oba stroja. To pomeni, da morate najprej izklopiti ventila za hladno in toplo vodo, ki vodita v pralni stroj. Ko boste stroja uspešno premaknili, prostor najprej posesajte. Nato s krpo, namočeno v vodo in milo, očistite tla ter hrbtno in stransko stran obeh strojev. Ko s čiščenjem zaključite, stroja poravnajte in potisnite nazaj na svoje mesto. Če se vam celotna naloga sliši prezahtevna, lahko delo namesto vas opravi čistilka.

Podobna situacija je tudi, ko gre za čiščenje radiatorjev, ki jih najraje kar spregledamo. Kupite si dolgo metlico za čiščenje prahu in enkrat na teden podrgnite za radiatorjem. Presenečeni boste, koliko prahu se skriva tam zadaj.

5. Čiščenje preprog.

Čiščenje preprog by Sina Saadatmand.
Umazane preproge oddajajo neprijeten vonj in pokvarijo izgled prostora.

Resda je preproga vidno umazana le, če po njej polijete pijačo, a ne pozabite tudi na vsakodnevno sprehajanje vas in vaših hišnih ljubljenčkov. Res je, da sesalec odlično odstrani površinsko umazanijo, vendar ne očisti vlaken preproge. Če želite priti do teh težje dostopnih predelov, je potrebno opraviti globinsko čiščenje preprog. Zaradi posebnih naprav pri tovrstnem čiščenju, ljudje pogosto kontaktirajo čistilni servis.

Če ne želite zapravljati denarja in bi radi to postorili sami, vam za najboljše rezultate svetujemo uporabo parnega čistilnika. Zadošča pa tudi že uporaba blagega šampona za preproge in krtače z mehkimi ščetinami.6. Stropni ventilatorji.

Čiščenje stropnega ventilatorja by Jason Anderson.
Ventilatorji so zaradi namestitve na stropu težje dosegljivi. Zaradi tega pogosto ne opazimo kako prašni postanejo skozi čas.

Seveda je prav, da se osredotočite na čiščenje predmetov, ki so tik pred vami, vendar najbolj zanemarjeni elementi vašega doma se nahajajo ravno zgoraj, na stropu. Pogosto čistilni servis oziroma njihovi čistilci poročajo, da so stropni ventilatorji en izmed najbolj spregledanih elementov.

Ko ventilatorji niso v uporabi, se na lopaticah nabira prah, ki kasneje ob vklopu zaokroži po zraku. V večini večjih trgovin lahko najdete sesalnike za stropne ventilatorje, s katerimi lažje očistite prah s tega težko dostopnega območja. V primeru, da se boste čiščenja lotili v stilu lestve in milne gobice, pa bodite zelo previdni.

7. Orodja in pripomočki za čiščenje.

Čistilni pripomočki by atlasstudio.
Čiščenje doma je lahko precej učinkovito ali pa povzroči veliko nezadovoljstva. Vse je odvisno od tega, s kako čistimi pripomočki se boste lotili dela.

Če so vsa orodja in pripomočki za čiščenje že na začetku umazani, kako kakovostno bo torej čiščenje hiše? Bolj verjetno kot to, da boste prostore očistili je, da boste umazanijo le prenesli iz enega na drug konec.

Kako si lahko pomagate?

  1. Naredite popis vseh čistilnih pripomočkov, ki jih uporabljate in ugotovite, katera je potrebno razkužiti ali zamenjati.
  2. Nato v čisto vedro natočite vodo in dodajte univerzalno čistilo.
  3. Nekaj ur namakajte orodja, zatem jih splaknite in posušite.

8. Aparat za kavo.

Aparat za kavo by Chevanon Photography.
Redno čiščenje aparata za kavo poleg odstranjevanja bakterij, pripomore tudi k boljšemu okusu kave.

Pri redni uporabi aparata za kavo, se sčasoma v vodi, ki se pretaka po ceveh aparata, začnejo nabirati minerali. Če cevi ne boste očistili, bo po nekem času prišlo do rjavenja in okvare aparata. V rezervoarju za vodo se lahko pojavijo tudi kvasovke in plesen, česar pa si verjetno ne želite v svoji jutranji skodelici kave, kajne?😀

Pošlji povpraševanje za čiščenje doma

Da se izognete nevšečnostim, vsaj enkrat na mesec poskrbite za čiščenje aparata za kavo. Z raztopino iz belega kisa in vode, v razmerju 1:2, odstranite vodni kamen. Za izpiranje raztopine pustite, da voda zaokroži skozi avtomat, kot bi si kuhali kavo. Natančna navodila za čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna si lahko preberete tudi v priročniku za uporabo, ki ga prejmete ob nakupu.

9. Filter za pomivalni stroj.

Filter pomivalnega stroja.
Redno čiščenje filtra omogoča normalno delovanje pomivalnega stroja in prepreči nastanek neprijetnega vonja.

Čemu sploh služi filter? Med delovanjem pomivalnega stroja ujame delce hrane, ki so ostali na posodi. Če je filter zamašen, ostanki hrane krožijo po pomivalnem stroju, kar pa ustvarja idealne pogoje za gojišče bakterij in plesni.

Tudi tukaj gre za eno od stvari, ki jih ljudje najbolj spregledajo. Če vsakič:

  1. ko odprete pomivalni stroj, zavohate neprijeten vonj,
  2. na posodi po čiščenju ostanejo ostanki ali
  3. lahko vidno opazite nakopičene ostanke hrane,

je skrajni čas, da očistite filter.

V večini primerov, se filter nahaja na dnu pomivalnega stroja. Izvlecite ga ven in nežno zdrgnite s krtačo v topli milnici. Zatem ga temeljito sperite.

10. Kljuke na vratih.

Kljuka na vratih by MabelAmber.
Čeprav s prostim očesom tega ne vidimo, so kljuke ene izmed najbolj umazanih predelov.

Kljuk se vsak dan nenehno dotikamo, zato se na njihovih površinah in v kotičkih nabira različne vrste umazanija in mikrobi. Ravno iz tega razloga, lahko kljuke vrat postanejo največji razširjevalec virusov. Priporočamo natančno čiščenje s krpo iz mikrovlaken in antibakterijskim čistilom.

Ko očistite kljuke, poskrbite tudi za vrhnji in stranski del vrat. Morda boste presenečeni, koliko prahu se tam nahaja.

Seveda to velja za vsa vrata in ne le notranja. Poskrbite, da boste imeli povsod čisto. Prav tako obrišite ročaje na omarah, predalih in raznih napravah.

11. Elektronske naprave.

Elektronske naprave by Christopher Gower.
Redno čiščenje elektronskih naprav prepreči širjenje bakterij.

Tako kot pri kljukah, gre tudi pri elektronskih napravah za ene izmed največjih zbiralcev bakterij. Če samo pomislite, kolikokrat na dan se dotaknete daljinca, igralnega krmilnika ali telefona. V primeru nerednega čiščenja, se preko teh naprav širi ogromno mikrobov.

Tudi računalniki občasno potrebujejo generalno čiščenje. V osrednjih procesnih enotah se nabira prah, zaradi česar se te pričnejo segrevati, kar pa vpliva na zmogljivost računalnika. Ko se odločite za čiščenje, previdno odprite ohišje procesorja in s pločevinko stisnjenega zraka odstranite prah in nečistočo.

12. Kamin.

Kamin by Ostap Senyuk.
Za nemoteno delovanje, brez neprijetnih vonjav, redno očistite vaš kamin.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste ob prvem prižigu kamina, zavonjali neprijeten vonj? Vonj lahko povzroči prah, umazanija ali celo goreče mrtve žuželke. Z natančnim čiščenjem enkrat ali dvakrat letno, lahko preprečite neželene vonjave in podaljšate življenjsko dobo vašega kamina.

13. Garažna tla.

Čiščenje tal v garaži by Logan Meis.
Poskrbite, da vaša garaža ne postane zbirališče odpadkov in umazanije.

Jesensko in zimsko vreme pogosto v garažo nanese vse vrste listja in odpadkov. Ker se hitro lahko zgodi, da umazanijo znesete v hišo, vam svetujemo, da vsakih nekaj mesecev dobro pometete garažna tla. Na vsake pol leta pa je priporočeno čiščenje z industrijskim sesalnikom, ki odstrani še zadnje ostanke. Ne pozabite, da se pajki in žuželke radi skrivajo v temnih prostorih, zato bodite previdni in po potrebi nastavite past.

Pošlji povpraševanje za čiščenje doma

14. Čiščenje fug.

Fuge med ploščicami by Acton Crawford.
Čiščenje fug – opravilo, na katerega najpogosteje pozabimo.

Z rednim čiščenjem fug, bodo ploščice v vaših prostorih ostale lepe več let. Veliko ljudi spregleda čiščenje tega področja in fugirna masa sčasoma zbledi ali pa se razbarva.

Kupite raztopino za čiščenje fug ali pa jo naredite sami iz ¾ skodelice sode bikarbone, ¼ skodelice vodikovega peroksida in 1 žlice detergenta. Če imate barvne fuge, se namesto klorovega, odločite za kisikovo belilo. S tem boste preprečili izgubo barve.

15. Kuhinjske police.

Čiščenje kuhinjskih polic by Brooke Lark.
Na kuhinjskih policah se prav tako nabira prah in prav je, da nekaj pozornosti namenimo tudi čiščenju le-teh.

Vaš kuhinjski pult je verjetno večino časa čist, vendar pomislite, kdaj ste nazadnje pregledali police?

Tudi na policah, v omarah in shrambah se poleg drobtin, razlitih tekočin in ostankov nabere precej prahu. Ko se lotite čiščenja shrambe, lahko tudi pregledate in zavržete živila, ki jim je potekel rok trajanja.

16. Stropne luči.

Stropne luči by Garrett Anderson.
Ker so stropne luči tako visoko, da prahu nihče ne more opaziti, se skoraj nikoli ne lotimo čiščenja.

Tako kot na ventilatorje, tudi na stropne luči hitro pozabimo. Ko se boste lotili čiščenja, jih pred tem obvezno ugasnite in zaradi varnosti uporabite lestev.

Za čiščenje luči se sicer največkrat uporabi vlažna krpa, vendar je bolje, da preverite kakšna metoda je najbolj primerna za material iz katerega so vaše luči. Na primer, za odstranjevanje madežev s kovinskih svetil, potrebujete polirno sredstvo.

17. Stikala za luči.

Stikala za luči by Karim MANJRA.
Kljub temu, da je umazanija na njih skorajda neopazna, spadajo stikala in kljuke med najbolj umazana področja v stanovanju.

Tako kot kljuke vrat, so tudi stikala za luči velikokrat uporabljena. Samo pomislite, kolikokrat se jih vi in člani vašega gospodinjstva dotaknete – pogosto tudi z umazanimi rokami. Brez rednega čiščenja, lahko stikala za luči postanejo odličen zbiratelj mikrobov in virusov, ki se potem širijo po vsem gospodinjstvu.

Stikala in kljuke vrat obrišite z milno krpo. Za dodatno zaščito, jih obrišite še z dezinfekcijskim robčkom.

18. Mikrovalovna pečica.

Čiščenje mikrovalovne pečice by MChe Lee.
Umazana mikrovalovna pečica lahko povzroči tudi zastrupitev s hrano.

Na čiščenje tega priljubljenega kuhinjskega pripomočka zlahka pozabimo. Če podrobneje pogledate, boste neprijetno presenečeni nad količino zasušenih delcev hrane in maščobe v njej. Ti ostanki lahko spodbujajo rast bakterij in povzročijo celo zastrupitev s hrano.

Odstranite stekleno ploščo in jo operite z detergentom za posodo ali v pomivalnem stroju. Notranjost mikrovalovne pečice obrišite z milnico, antibakterijskim robčkom ali raztopino kisa in vode.

19. Čiščenje pečice.

Čiščenje pečice by Louis Hansel.
Generalno čiščenje stanovanja naj vključuje tudi čiščenje pečice.

Ker je pečica ena izmed najbolj uporabljenih naprav v hiši, hitro postane umazana. Dandanes jih je večina opremljenih z nastavitvijo samočiščenja. Za kvalitetno čiščenje pečice odstranite vse rešetke, lonce in pekače. Med ciklom čiščenja bodite doma in poskrbite za prezračevanje kuhinje.

Ko se pečica popolnoma ohladi, z vlažno krpo obrišite njeno notranjost. Če nimate samočistilne pečice, lahko to preprosto storite sami. Iz sode bikarbone in vode naredite pasto in jo nanesite po notranjem delu pečice. Počakajte nekaj ur, nato pa jo obrišite z vlažno krpo.

20. Čiščenje tlakovcev in zunanjega pohištva.

Zunanje pohištvo by Collov Home Design.
Zaradi različnih vremenskih razmer, sta čiščenje in zaščita zunanjega pohištva še posebej pomembna.

Tudi če v hladnih zimskih mesecih zunanje pohištvo pokrijete, so stoli, kavči in blazine še vedno dovzetni za umazanijo, vlago in neprijetne vonjave, ki nastanejo skozi čas. Še hitreje kot pohištvo, se umažejo tlakovci na zunanjem dvorišču. Čeprav se mogoče ne zavedate, že samo umazani tlakovci hitro ustvarijo izgled zanemarjenega dvorišča.

Pošlji povpraševanje za čiščenje doma

Za čiščenje kovinskega, pletenega in plastičnega pohištva uporabite toplo in nežno milno raztopino. Na zunanjem pohištvu lahko težavo predstavlja tudi rja. V primeru manjših porjavelih površin, te lahko odstranite z jekleno volno. Če pa se je rja razširila po večjem delu površine, za ohranitev daljše življenjske dobe razmislite o ponovnem barvanju.

21. Čiščenje kuhinjske nape.

Čiščenje kuhinjske nape by Ralph (Ravi) Kayden.
Umazanija, ki se sčasoma nabere v kuhinjski napi in na filtru, lahko vpliva na njeno delovanje.

Kuhinjske nape omogočajo ohranjanje čistega zraka v stanovanju in odstranijo vse vonjave, ki nastanejo med kuhanjem. Med delovanjem odvajajo paro in dim ven iz stanovanja. Toda sčasoma se v kuhinjski napi in filtru nabere maščoba, ki lahko ob zanemarjanju vpliva na njeno delovanje.

Natančnejša navodila za čiščenje so sicer na voljo v navodilih za uporabo, vendar običajno zadošča že uporaba tople vode z majhno količino detergenta. Pri močnejših maščobnih oblogah, boste morda potrebovali raztopino kisa ali razmaščevalca. Če želite očistiti filter, ga odstranite, namočite v milnico in pustite, da se posuši.

22. Mehke površine in tkanine.

Zavese by eduard.
Na čiščenje zaves hitro pozabimo, saj je prah na njih skorajda neopazen.

Največ škode povzročijo prav tisti spregledani predeli v vašemu domu, na katerih umazanija ni opazna. Zavese, blazine in pregrinjala za postelje so lahko prekriti s prahom in alergeni, ki jih s prostim očesom ni mogoče opaziti.

Ko v začetku pomladi odprete okna, v stanovanje nanese cvetni prah, ki se razširi po prostoru. Pri rednem čiščenju si lahko pomagate z različnimi sesalnimi nastavki za čiščenje mehkih površin, na vsake toliko časa pa je snemljive prevleke in zavese potrebno oprati tudi v pralnem stroju.

23. Zunanji smetnjaki.

Zunanji smetnjaki by Nareeta Martin.
Čiščenje zunanjih smetnjakov: neprijetno a vseeno nujno potrebno opravilo.

Ko boste naslednjič odnesli smeti, bodite pozorni na vonj in preverite notranjost smetnjakov. Predvsem v poletnih mesecih, je redno čiščenje smetnjakov zelo pomembno.

Vanje vlijte nekaj detergenta za posodo in jih z vrtno cevjo sperite. Ko bodo očiščeni, jih odprte postavite na stran in pustite, da se posušijo.

24. Zgornji del hladilnika.

Čiščenje hladilnika by Sidekix Media.
Ker so hladilniki večinoma višji od nas, prahu, ki se nabira na njih, ne opazimo. Tako pogosto pozabimo očistiti tudi zgornji del hladilnika.

Police v hladilniku verjetno redno čistite, toda kdaj ste nazadnje pogledali na vrh hladilnika?

Ta velika, ravna površina je idealno mesto za nabiranje prahu – in če ni opazen, še ne pomeni, da ne obstaja. Med odpiranjem in zapiranjem vrat hladilnika nekaj prahu pade tudi v njegovo notranjost.

Svetujemo vam, da vsaj enkrat na mesec dobro obrišete tudi to območje.

25. Čiščenje žaluzij, oken in vrat.

Čiščenje oken by Nathan Fertig.
Okovje je velikokrat najbolj umazan predel oken in vrat.

Čiščenje oken in vrat vključuje tudi čiščenje okovja oziroma vodil. Ravno tam se namreč nabira največ umazanije, ta pa se zaradi kondenzacije vlaži in sčasoma postane lepljiva. Tam običajno najdemo tudi kakšno odmrlo žuželko.

Okovje in vodila pred začetkom pomladi in poletja obrišite z milom in toplo vodo, nato pa jih enkrat na mesec posesajte za vzdrževanje.

Ko nastopi čas čiščenja oken, ne pozabite tudi na čiščenje žaluzij. Zunanje žaluzije so izpostavljene vsem vremenskim razmeram, zato se hitreje umažejo. Na vsake par mesecev jih očistite in tako zagotovite, da se umazanija ne zasuši.

Pošlji povpraševanje za čiščenje doma

Za konec pa še…

Seveda ne potrebujete očistiti vseh 25 omenjenih področij naenkrat. Začnite jih vključevati v tedensko in mesečno rutino čiščenja ter jih razporedite glede na to, kako pogosto jih je potrebno opravljati. Naredite si tako, da bo delo obvladljivo in da vam bo poleg tega ostalo tudi kaj prostega časa.

Če so vam nekatera dela pretežka ali pa vam preprosto primanjkuje časa, vedno lahko prosite za pomoč čistilni servis. Poiščite profesionalne hišne čistilce v svoji okolici in se dogovorite za redno ali pa le enkratno čiščenje na domu.
ocena bralcev
5 od 1