Revija Nasvet strokovnjaka

Živa meja ali ograja? Prednosti, slabosti in cene

ograja ali živa meja

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Živa meja ali ograja? Če ste v postopku gradnje hiše ali obnove okolice hiše, ste se verjetno že ali pa se še boste vprašali to vprašanje. Spodaj si preberite prednosti in slabosti obeh.

obnova-doma-lesena-ograja

Videz vrtne ograje

Ograjo okoli hiše postavimo, da bi si prihranili radovedne poglede tujcev in ohranili našo zasebnost. Ponavadi tako tudi preprečimo hrup iz okolice in označimo našo mejo. Eden glavnih dejavnikov pri odločitvi med živo mejo ali ograjo pa je tudi videz. Ograje imajo trši, manj naraven videz kot živa meja, medtem ko živa meja lahko videz zmehča in zagotovi tudi nekaj zaščite pred vetrom in soncem. Med najbolj priljubljenimi materiali za ograjo je obdelan les, ki ga lahko pustite v naravni barvi ali pa ga prebarvate enkrat letno. Vsekakor se bo naravna barva lesa bolje zlila z okolico.

Pri izbiri rastline za živo mejo imate več možnosti. Klasična živa meja običajno ni zimzelena, kar pomeni, da bo vsako leto izgubila liste, vendar bo tudi v zimskih časih praviloma zagotavljala nekaj zaščite. Če bi radi imeli zimzeleno živo mejo, potem se odločite za cipreso, ki je priljubljena možnost saj zagotavlja celoletno listje in zasebnost.

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih ponudnikov za dobavo in montažo ograje.

Velikost parcele

Če imate manjšo parcelo potem bo ograja verjetno bolj smiselna izbira. Prav tako je boljše, da se odločitev za ograjo, če je med vašo hišo in vašimi sosedi malo prostora. Sčasoma bi se živa meja razrasla in zasedla preveč prostora. Če imate večjo posest, potem bo živa meja bolj primerna, saj so stroški lesene ograje v takem primeru lahko previsoki.

Zasebnost

S postavitvijo ograje boste takoj ustvaril nekakšen vizulani zaslon, ki bo ustvaril dovolj zasebnosti. Tako vaši sosedje in mimoidoči ne bodo imeli več pogleda na vašo parcelo. Po drugi strani bo živa meja potrebovala dlje časa, da se bo razrasla in ustvarila debelo steno med vašo parcelo in drugimi. Lahko da bo trajalo nekaj let, da doseže vašo željeno višino.

Živa meja bo bolj učinkovita pri blokiranju hrupa in prahu, ki bo na vašo parcelo prihajal iz ceste. Veje in listje žive meje bodo učinkovito filtrirali prah iz okolice, vi pa boste imeli čistejši prostor za uživanje na poletnih piknik.

Pergola Vs. nadstrešek Vs. bioklimatska pergola

Namestitev

Najbolje je, da za sajenje žive meje ali namestitev ograje pokličete strokovnjaka. V vsakem primeru bo na vašem vrtu potrebno veliko kopanja, vendar s profesionalno opremo tudi to ne bo pretežko. Še vseeno pa je lažje posaditi živo mejo kot namestiti ograjo. Strokovnjak vam bo tudi v pomoč pri izbiri rastline, ki bo najbolj primerna za živo mejo, kot ste si jo zamislili vi.

Če se boste odločili za leseno ograjo, bodo strokovnjaki najprej izkopali luknje za stebre, nato bodo vlili cementno podlago na katero bodo pritrdili stebre. Ko se bo beton strdil, bodo začeli z lesenimi deskami in na koncu še s pokrovi strebrov. Z njimi bodo izboljšali videz in preprečili uhajanje vode.

V primeru, da se boste odločili za namestitev žive meje, bodo mojstri najprej izkopali jarek, nato dodali ustrezno zemljo in nazadnje nasadili rastiline v željenem razmaku. Ko bodo končali s sajenjem boste imeli zadnjo nalogo vi, saj boste morali za mejo skrbeti z rednim zalivanjem.

Stroški

Na vašo odločitev bo vplivala tudi višina stroškov. Živa meja vas bo vsekakor prišla ceneje kot pa postavitev lesene ograje. Za vas smo zbrali seznam preverjenih ponudnikov za urejanje okolice vašega doma.

Na koncu smo vam strnili prednosti in slabosti obeh možnosti na enem mestu:

ŽIVA MEJA – Prednosti:

 • Cenejša
 • Zagotavlja senco
 • Blokira hrup in prah
 • Zaščita pred vetrom
 • Okolju prijazna in zavetje živalim

Slabosti žive meje:

 • Traja nekaj let da doseže željeno višino
 • Zahteva redno vzdrževanje
 • V primeru, da se preveč razraste, posega na parcelo vašega soseda

LESENA OGRAJA – Prednosti:

 • Najboljša za manjše parcele
 • Zahteva malo vzdrževanja
 • Takojšnja zasebnost

Slabosti lesene ograje:

 • Lahko zahteva gradbeno dovoljenje
 • Dražja
 • Manj okolju prijazna
 • Ob močnem vetru se lahko prevrne in ne nudi zaščite pred prahom in vetrom

V zadnjem letu se je veliko ljudi odločilo za prenovo svojega doma, zato so se čakalne dobe mojstrov podaljšale za nekaj mesecev. Ko se odločite za prenovo vaše vrtne okolice hitro rezervirajte strokovnjake, da se dela ne bodo zavlekla v zimske mesece. V primeru, da se boste lotili obnove kakšnega drugega prostora si oglejte seznam ponudnikov za prenovo doma.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno