Revija Nasvet strokovnjaka

Montaža ograje: Nasveti za postavitev ograje

montaža ograje

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Ne glede na to ali vas bo montaža ograje ščitila pred radovednimi pogledi sosedov ali zagotavljala varnost ali pridušila ropot okolice, je pravilna postavitev ograje ključnega pomena za njeno fukcijo in predvsem dolgo življenjsko dobo.

Pridobite 7 ponudb za montažo ograje

Načrtovanje in priprava ograje

Preden se lotite montaže ograje, obstaja nekaj vprašanj, na katere si morate odgovoriti. Pomislite na material ograje, lokalne predpise in zakonodajo, in na preverjene izvajalce. S temeljitim načrtovanjem in premišljenim pristopom boste zagotovili uspešno izvedbo montaže.

Dovoljenje za postavitev ograje

Najprej preverite veljavne zakone in predpise, da bi se izognili morebitnim težavam, kot so nezakonita montaža ograje, neskladnost z zakonom ali potencialna nevarnost. Ograjo postavite v skladu z lokalnimi prostorskimi akti, ki veljajo v določeni občini. Te informacije so na voljo na spletni strani občine ali pa vložite zahtevo za lokacijsko informacijo oziroma se obrnite na kakšnega projektanta blizu vas. Prostorski akti določajo višino ograje, njeno razdaljo od meje parcele in v nekaterih primerih tudi vrsto materiala, iz katerega je lahko ograja narejena.

Višina ograje

Če je ograja nižja od 220 cm, je to nezahteven objekt za lastne potrebe in za to ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Če je načrtovana ograja visoka med 220 cm in 350 cm, jo Gradbeni zakon (GZ-1) uvršča med nezahtevne objekte, za katere je potrebno gradbeno dovoljenje. To je poseben postopek, kjer je treba na pristojni Upravni enoti vložiti zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo nezahtevnega objekta na posebnem obrazcu.

Za takšno gradbeno dovoljenje ni potreben arhitekt ali gradbeni inženir, lahko pa vam seveda pomagajo. Vlogo lahko kot posameznik oddamo sami, saj je na voljo spletna vloga, ki jo enostavno izpolnimo in pošljemo na ustrezno upravno enoto.

Odmik ograje od meje

Če izvedbeni prostorski akt ne določa razdalje, ki mora biti med ograjo in mejo sosednjih zemljišč, potem se ograjo lahko postavi največ do meje zemljiške parcele, na kateri se gradi, pri tem pa moramo paziti, da z gradnjo ne posegamo na sosednje zemljišče. Ograjo med sosednjimi zemljišči, ki označuje potek meje, lahko gradimo točno na meji, če lastniki zemljišč o tem sprejmejo pisno soglasje. Takšna ograja potem spada med skupno lastnino obeh lastnikov sosednjih mej.

Montaža ograje ob javni cesti

Če postavljamo ograjo ob javni cesti, moramo paziti, da z ograjo ne zmanjšamo preglednosti s strani ceste. Preden postavimo tako ograjo, moramo pridobiti soglasje s strani upravljavca javne ceste.

Sosedje

Vsakič, ko načrtujete delo, ki bi lahko vplivalo na vaše sosede, svetujemo, da se o tem, tudi če ne potrebujete njihovega dovoljenja, predhodno pogovorite z njimi. To še posebej velja pri postavitvi ograje. Tako pokažete dobro sosedski odnos in v večini primerov odpravite morebitne nesporazume, ki bi se lahko pojavili, ko bi sosed nenadoma ugotovil, da gradite ograjo.

Vprašajte sosede za mnenje o izgledu ograje, saj bodo tudi oni morali živeti z njo. Informirajte jih, kako visoka bo ograja in ko boste začeli z gradnjo, se prepričajte, da ste se popolnoma strinjali glede mejne črte.

montaža ograje
Montaža ograje

Izbor prave vrste ograje in materialov

Ko boste imeli regulacijo za seboj, se morate posvetiti izbiri prave vrste in materiala. PVC, les, kovina. Panelna ograja? Kateri material in vrsta ogaje bi bila najprimernejša za vaše potrebe?

Če želite samo dekoracijo in zasebnost potem je les najboljša izbira. Če je vaš cilj varnost, so kovinske najbolj trpežna izbira.

Treba je paziti na strošek vzdrževanja v bodoče.

Zakaj je bolje najeti strokovnjaka za postavitev ograje?

Ob montaži ograje je vprašanje, ali najeti strokovnjaka za postavitev ograje ali se montaže lotimo sami.

Prednosti:

  • Strokovnjak ima izkušnje in znanje tudi za najzahtevnejše terene in situacije, ki bi lahko za vas predstavljali problem.
  • Zavarovanje. Če se bo pri montaži zgodilo karkoli, bo to njegova odgovornost.

Slabosti:

  • Cena. Strokovnjaki bodo dražji, kot če bi postavili ograjo sami.
  • Omejen nadzor nad projektom.

Čiščenje in vzdrževanje ograje

Ohranjanje čistosti in dobrega stanja ograje ni samo estetsko vprašanje, ampak tudi vprašanje dolgoživosti.

PVC ograje

Za PVC ograje je ponavadi dovolj voda in blag čistilni sredstvo, da odstranite madeže in umazanijo.

Lesene ograje

Lesene ograje pa boste morda želeli očistiti z mehčalnim čistilcem lesa in nato nanesti zaščitni premaz proti vlagi in škodljivcem.

Kovinske ograje

Kovinske ograje zahtevajo redno odstranjevanje rje in nanašanje protikorozijskih premazov, predvsem če so izpostavljene ekstremnim vremenskim pogojem.

Ne glede na material, ne pozabite pregledati vse ograje za morebitne poškodbe, kot so poveseli deli, počene palice ali oddelki, ki potrebuje popravilo ali zamenjavo. Regularne kontrole in vzdrževanje ne samo zagotavljajo privlačen videz, ampak tudi preprečujejo večje stroške v prihodnosti.

Vsak material je svoj, in vsak potrebuje svojo obdelavo. Treba je vedeti kako očistiti les, kako kovino zaščititi.

Preverite še: Cena gradnje?

S pravim pristopom in skrbnim načrtovanjem lahko montaža ograje prinese velike koristi vašemu domu. Poznavanje terena, lokalnih predpisov, izbira prave vrste in vzdrževanje so ključne točke. Ograja več kot le fizična pregrada.

Pridobite 7 ponudb za postavitev ograje
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno