Psihoterapija: Cene, pogosta vprašanja in preverjeni psihoterapevti / psihiatri

obisk-pri-terapevtu-psihoterapija-srečanje

Kazalo

ocena bralcev
4.5 od 10

Pogosto se srečamo s prepričanjem, da osebnih ali družinskih težav ne smemo razlagati drugim, saj nas je sram priznati, da se soočamo s čustveno stisko, ali pa strah, kaj si bodo o nas mislili drugi, če poiščemo pomoč pri psihoterapevtu. Seveda so v ozadju tega tudi lastna prepričanja posameznika, njegova samopodoba, ponotranjeni vzorci vzgoje, družbena in kulturna pričakovanja, itd. Veliko ljudi pa v resnici ne ve, kaj psihoterapija v osnovi sploh pomeni.

Psihoterapevt lahko predstavlja varno zavetje, kamor se zatečemo v času najtežjih preizkušenj in vzdrži z nami, ko podoživljamo pretekla občutja, ki si jih sami ne znamo razložiti. Pomaga nam izboljšati samozavest, samopodobo, uravnavati čustvena stanja, okrepiti odnose, predvsem pa poiskati naš lasten notranji mir.  Naj vas ne bo strah narediti koraka v pravo smer in poiskati pomoč ter si zagotoviti, da iz vaših ramen odvržete vsaj kakšno breme in s tem lažje zadihate. Upoštevajte, da so vsebine vseh terapevtskih srečanj popolnoma zaupne. Dostopajte do preverjenih ponudnikov psihoterapevtskih storitev na Omisli.si/psihoterapijo.

PSIHOTERAPIJA: CENE

povprečne cene psihiatrov in psihoterapevtov ter ceniki

20-120 EUR/h

Kontaktirajte preverjene psihoterapevte / psihiatre (ponudbe / cene)

StoritevCena
Psihoterapija (psihoterapevt)20-120 €/h
Psihiatrija (psihiater)30-100 €/h
Psihoonkologija (psihoonkolog)20-100 €/h

Brezplačno do ponudb za psihoterapijo (preverjeni izvajalci)
obisk-pri-terapevtu-psihoterapija-srečanje
Obisk pri terapevtu je vsaj v začetnih srečanjih za marsikoga lahko nepredvidljiv ali neprijeten. A ravno skozi ta proces se lahko rešimo svojih lastnih neprijetnih stisk in jih v varnem terapevtskem okolju razrešimo.

Psihoterapija in psihiatrija: Cene za pomoč in svetovanje ter ceniki

Za vas smo analizirali cenike in ponudbe priznanih slovenskih terapevtov ter psihiatrov. V nadaljevanju preverite, kakšna je razlika med psihoterapevtom, psihologom, psihiatrom in psihoonkologom.

Psihoterapija (psihoterapevt)

Ločimo različne modalitete psihoterapij, ki se razlikujejo glede na teoretični pristop in metodo izvajanja. Lahko je to psihoanaliza, relacijska družinska terapija, transakcijska analiza, kognitivno vedenjska terapija, gestalt izkustvena terapija, itd. Od posameznika je odvisno, katera metoda mu najbolj odgovarja. Okvirni cenik za psihoterapijo sega od 20 € – 120 €/h. Seveda pa razločimo med različnimi storitvami v okviru psihoterapije. Namreč lahko se srečanja udeležite individualno, v skupini, v okviru partnerske terapije, itd. Cena za individualno psihoterapijo okvirno znaša od 30 € – 100 €/h. Če potrebujete psihoterapijo v tujem jeziku, je cena temu primerno višja, prav tako morate terapevta o tem pravočasno obvestiti. Trajanje individualnega srečanja je običajno od 45 – 60 min. Stroški partnerske terapije ali psihoterapije družine so okvirno od 50 € – 120 €/h. Eno srečanje pa običajno traja od 60 – 90 min.  Cene srečanj za študente, dijake in brezposelne osebe so nižje.

Brezplačno do ponudb za psihoterapijo (preverjeni psihoterapevti)
psihoterapevt-terapevtsko-srečanje-cenik-storitev
Preverite, kakšen je cenik za individualno ali skupinsko psihoterapijo. V Sloveniji ločimo okrog 20 različnih psihoterapevtskih praks.

Poznamo pa tudi skupinske psihoterapije, kjer srečanja po 60 – 90 min običajno potekajo enkrat tedensko, lahko pa tudi le dvakrat mesečno oziroma po dogovoru. Cena za skupinsko psihoterapijo okvirno znaša od 20 € – 40 €/osebo. Psihoterapevtska srečanja načeloma potekajo v živo, saj je ključen ta pristen osebni stik s terapevtom. V izrednih razmerah, s katerimi se trenutno soočamo, pa psihoterapija lahko poteka tudi preko spletnih platform Skype ali Zoom (po dogovoru tudi drugje). Cene so enake stroškom srečanja v živo, oziroma po ceniku, kot ga zastavi vsak terapevt.

Psihiatrija (psihiater)

Vsak posameznik se sreča z različnimi psihičnimi stiskami v vsakdanjem življenju, a težava je, kadar postanejo tako močne in nevzdržne, da ovirajo njegov vsakdan in sam ne zmore več razviti strategij, da bi se spopadel z njimi. V tem primeru je ključen ustrezen psihiatrični pristop, ki posamezniku olajša stisko in soočanje z njo. Zdravnik-psihiater obravnava pacienta in postavi diagnozo. Skladno z njo lahko predpiše določena zdravila in terapije. Na pregled k psihiatru vas lahko z napotnico napoti osebni zdravnik. Takrat prejmete datumsko in časovno določen termin. V nujnih primerih pa so vam poleg dežurnih zdravnikov in bolnišnic na voljo tudi ambulante za nujna stanja v okviru vseh psihiatričnih bolnišnic po Sloveniji. Samoplačniško boste za pregled pri psihiatru odšteli od 50 € – 100 €/h. Bolnišnična (dnevna) oskrba v psihiatrični bolnišnici je zaračunana skladno s cenikom posamezne bolnišnice, okvirno pa stroški znašajo od 50 € – 170 €/dan.

Brezplačno do ponudb za psihiatrijo (preverjeni psihiatri)
psihiater-ponudi-roko-v-stiski
Psihiater je lahko oseba, ki nam ponudi roko takrat, ko se nam situacija zdi povsem brezupna in brezizhodna. Zagotovite si pomoč in postavite vaše duševno zdravje na prvo mesto.

Psihoonkologija (psihoonkolog)

Stroka, ki združuje psihiatrijo in psihosomatski pogled v medicini je psihoonkologija. Psihoonkologi izvajajo individualna in / ali skupinska srečanja za pomoč bolnikom z rakom ter njihovim svojcem. Rak je ena od najtežjih bolezni, ki ne samo, da vpliva na telesno zdravje posameznika, ampak lahko povzroči tudi hudo duševno stisko. Če bolnik nima ustrezne socialne podpore v samem procesu zdravljenja, se ta stiska lahko samo potencira in negativno vpliva na razvoj bolezni. Seveda pa bolezen pomembno vpliva tudi na svojce in druge osebe, ki so bolniku bližnje. Tudi zanje je izjemno težko. Psihoonkolog zato v individualnih ali skupinskih srečanjih vključi celoten družinski sistem, bolnika obravnava celostno in mu zagotovi največjo mero podpore. Bolniku je omogočena tudi vključitev v številne podporne skupine pod vodstvom psihoonkologa.

Brezplačno do ponudb za psihoonkologijo (preverjeni psihoonkologi)
psihoonkolog-podpora-pomoč-diagnoza
Psihoonkolog je oseba, ki bo z vami zdržal in vam v oporo, ko boste prejeli zdravniški izvid o tem, kako se obnaša bolezen. Pomagal vam bo, da se soočite s stisko in poskušate poiskati upanje v še tako brezupni situaciji.

Še ena od pomembnih lastnosti psihoonkologije je varnost odnosa med bolnikom in psihoonkologom. Ta s svojo strokovnostjo poskuša ovrednotiti proces zdravljenja in medicinske posege ter s tem opolnomoči bolnika, da se aktivno sooča z boleznijo. Okrepi njegovo zaupanje v zdravstveni sistem in mu pomaga pri odkrivanju lastnih čustev in bojazni v zvezi z boleznijo. Namreč lahko si predstavljamo, da bolnik težko sprejme diagnozo raka, da se različni ljudje različno odzivamo v teh težkih situacijah in soočamo s čustvi strahu, bolezni, jeze, depresije, anksioznosti, obupa, itd. Zato je tam psihoonkolog, ki pomaga ovrednotiti in razumeti ta čutenja ter na glas spregovoriti o njih. Pomembno pa je, da s klientom dela na njegovi samozavesti, saj je ta v primeru diagnoze raka lahko zelo načeta. Okvirna cena za psihoonkologa znaša od 20 € – 100 €/h.

Storitev Cena
Psihoterapija (psihoterapevt) 20-120 €/h
Psihiatrija (psihiater) 30-100 €/h
Psihoonkologija (psihoonkolog) 20-100 €/h

Najboljši psihoterapevti, psihiatri in psihoonkologi v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih psihoterapevtov, psihiatrov in psihoonkologov


celoten seznam izvajalcev   >

Če menite, da vam ljubi psihoterapevt, psihoonkolog ali psihiater manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Psihoterapija in psihiatrija: Pogosta vprašanja in odgovori psihoterapevtov, pshiatrov in psihoonkologov

Kadar sta tema pogovora psihoterapija ali psihiatrija, se mnogim porodijo številna vprašanja. Za vas smo zbrali nekaj najpogostejših, na katera smo tudi poiskali odgovore. Preverite, kaj obsega delo psihoterapevta ali psihiatra, kakšne so cene terapevtskih storitev in kaj lahko vi kot klient v psihoterapiji pridobite.

Psihiatrija: Kako vam lahko pomaga in koliko stane psihiater (cena)?

Psihiater je zdravnik, ki je specializiran za duševne motnje in vam pomaga, kadar se soočate s hudimi duševnimi stiskami. Na primer ob izgubi ljubljene osebe, nenadnih družbenih spremembah, finančni stiski, travmatični izkušnji, zlorabi, … je lahko vaše duševno zdravje ogroženo. Psihiater vam v skladu s postavljeno diagnozo predpiše zdravila in / ali terapije. Vsakega posameznika obravnava celostno, skladno z njegovimi simptomi. Duševne motnje so v Sloveniji klasificirane skladno z DSM-5. Okvirna cena psihiatrične obravnave za samoplačnike znaša od 50 € – 100 €. K psihiatru vas lahko napoti tudi osebni zdravnik, z napotnico. V nujnih primerih pa so vam vse dni v tednu na voljo dežurne psihiatrične ambulante v okviru psihiatričnih bolnišnic.

Kako vam lahko pomaga in koliko stane psihoterapevt (cena)?

Psihoterapevt ni zdravnik, ki bi posamezniku predpisal zdravila ali postavil diagnozo. Psihoterapija je proces, pri katerem je na prvem mestu oblikovanje odnosa med terapevtom in klientom, ter zagotovitev varnega, zaupnega okolja, v katerem je klient lahko najbolj pristna različica sebe. Le tako bo lahko odkrito spregovoril o svojih stiskah in tegobah. Psihoterapevt vam lahko pomaga pri soočanju s pomembnimi življenjskimi situacijami in prelomnimi dogodki. Nanj se lahko obrnete, če ste osamljeni, imate težave v partnerskih, družinskih, prijateljskih odnosih, se bojite navezati stike z drugimi ljudmi, itd. Torej ob kakršnihkoli življenjskih spremembah, ki vam povzročajo stisko, ali kadar si želite podrobneje raziskati odnose v svoji izvorni družini in doživljanje samega sebe. Cena za psihoterapevtsko obravnavo znaša od 20 € – 120 €/h.

Preverite tudi: OSEBNI TRENER: CENA ZA BOLJŠE POČUTJE / ZDRAVJE IN PREVERJENI FITNES TRENERJI

Kako vam lahko pomaga in koliko stane psihoonkolog (cena)?

Diagnoza bolezni raka pomeni velik šok in spremembo na telesnem in čustvenem področju posameznika. Težko se je sprijazniti z boleznijo, ki nam za vedno spremeni življenje. Doživljanje žalosti, strahu, obupa, krivde in drugih čutenj ob diagnozi, je za posameznika in svojce lahko veliko breme. Psihoonkolog bolniku in svojcem zagotovi varno mesto, kjer lahko spregovorijo o svojih čustvih in stiskah. Kako osvobajajoče je lahko, da nekomu, ki te razume, iskreno poveš, kaj doživljaš in kako se soočaš z boleznijo. Pogosto se namreč zgodi, da se bolnik o svojih stiskah ne more z nikomer pogovarjati, saj se bližnjim osebam smili in jim je hudo zanj. Posledično bolnik ne razodene svojih strahov ampak skrbi za stisko sogovorca. Psihoonkolog pa je v tem primeru nevtralna oseba, ki zdrži z bolnikom, ne glede na to, kako težka so ta čutenja in stiske. Okvirna cena za posvet pri psihoonkologu znaša od 20 € – 100 €/h.

Kateremu psihoterapevtu, psihiatru ali psihoonkologu zaupati (seznam preverjenih psihoterapevtov, psihiatrov in psihoonkologov)?

Na trgu je ogromno izvajalcev psihoterapevtskih, psihiatričnih in psihoonkoloških storitev. V nadaljevanju naštevamo priznane ponudnike, kot so: Dr. Tjaša Maksimiljana Kos, Lorena, Psihoterapija Damijana Voglar, Center za osebnostni razvoj in psihoterapijo, Inštitut za psihoterapijo in družinsko svetovanje, Dirona klinika za psihiatrijo in psihoterapijo, Psihovital, Gregor Žvelc klinični psiholog in psihoterapevt, Zavod spoznaj se, Milena Lipovšek, Psihoterapevtski in Psihodiagnostični center Maribor, Ksenija Širnik, Odprti inštitut za psihoterapijo Ljubljana, …

…Psihoterapija MR, Antistres klinika dr. Silvo Koželj, Inštitut za psihoterapijo Transakcijske analize, Revita plus center za svetovanje in izgorelost, Psihoterapija Štrukelj, Psihoterapija Selčan, Center za krepitev samozavesti T.A., Psihoterapija in svetovanje Katja Lesar, Inštitut IPSA, Alenka Vujkovac, dr. Stvarnik Alja, Stik center za psihoterapijo in kakovost odnosov, Psihoterapija in svetovanje Alja Fabjan, Jana Potočnik, Psihoterapeutica, Malka Čeh, Vesna Mirt, Sana Vita zavod za svetovanje in psihoterapijo, Tanja Maljevac, Čuječnost in psihoterapija – Anja Erjavec, Vida Mlakar, Ksenja Kos, Zaupam.Si, Zavod Anima Vita, Branka Strniša, Mina Paš, Marjan Zupančič, Tina Bončina, Ingrid Marija Vivod Rajh, …


PSIHOTERAPEVTI / PSIHIATRI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?‍⚖️
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


… Psihoterapija Vilin, Evropski inštitut za realitetno terapijo, Društvo DAM, Silvana Kokol, Mc Partlin, Psihoterapevtska ambulanta Pamina, ISA inštitut, Natalija Vukan, Maja Sedmak Cvelbar, Center za psihoterapijo Maribor, Psihoterapija Novo jutro, Psihoterapija Božič, Maja Bertok, Saša Ribič, Barbara Krnc, Agalma, Filipič Bojan, Dr. Poštenjak, Psihiatrična bolnišnica Vojnik, Praničevič-Mudnič Tugomira, Psihiatrična bolnišnica Vojnik, Krump Jasna, Zasebna psihiatrična ordinacija Dr. Matej Kravos, Zdravstveni zavod Faganelj But Maribor, Berić Miroslav, Mastervita, Temza, Zvezdana Snoj, GI Svetovanje, Krog, Utrin’k, Zakonski in družinski center Toplina, Objem, Novo upanje, Družinsko središče Rona, …

…Terapevtski inštitut Odnos, Zavod Istra, Zakonska in družinska terapija dr. Saša Poljak Lukek, Ataraxia, Axioma plus, Društvo Človeška toplina, Družinski in terapevtski center Pogled, Družinski inštitut Bližina, Inštitut Addictiva, Jana Lavtižar, Psihoterapija dr. Veronika Podgoršek, Punčica, Skupina Rast, Sočutje, SuperT zakonska-družinska terapija in supervizija Barbara Simonič, Štefanija, Terasvet, T&V, Zakonski in družinski inštitut Bohinj, Zavod Agape, Zavod Center družinske terapije, Zavod CTIS, Zavod Namen, Družinski center Mir, Inštitut za raziskovanje in psihoterapijo Mea Vita, Psihoterapija Pot, Individualna partnerska in družinska terapija Sabina Kračun, Družinski inštitut Zaupanje, Meipso, Barbara Šinkar in drugi. Celoten seznam izvajalcev psihoterapevtskih storitev najdete na Omisli.si/psihoterapevta.

Kakšna je razlika med psihiatrom, psihologom, psihoterapevtom in psihoonkologom?

Psihoterapija, psihiatrija, psihologija in psihoonkologija – tako podobni pojmi, a vseeno tako različni. Osnovna razlika med omenjenimi poklici je v tem, da psihiater lahko postavi diagnozo in predpiše zdravila. Klinični psiholog lahko opravi klinično-psihološko anamnezo na podlagi psiholoških testov in preverja psihiatrične diagnoze. Psihoterapevt teh pristojnosti nima, lahko pa poda mnenje ali oceno klienta. V nadaljevanju pa preverite, kakšne so lastnosti omenjenih strokovnjakov in kako se njihovo delo med seboj razlikuje.

Psiholog

Je strokovnjak, ki je zaključil študij psihologije. S svojim znanjem je usposobljen za delo v šolah, vrtcih, kjer njegovo delo obsega dajanje psiholoških mnenj ali ocene, torej izvajanje psihološkega testiranja. Predvsem klinični psihologi lahko sodelujejo z zdravstvenimi delavci in specialisti pri delu z duševnimi in osebnostnimi motnjami. Klinični psiholog je lahko tudi v vlogi sodnega izvedenca. Ima pristojnost dajanja klinično-psihološke anamneze, psihodiagnostičnega testiranja in postavljanja oziroma preverjanja psihiatričnih diagnoz.

Psihoterapevt

Oseba, ki je zaključila fakultetno izobraževanje s področja psihologije, sociologije, medicine ali druge zvrsti in opravila večletno specializacijo iz ene od psihoterapevtskih modalitet, je psihoterapevt. Tekom izobraževanja je pridobil tudi praktične izkušnje iz tega področja. V Sloveniji ločimo vsaj 20 različnih psihoterapevtskih zvrsti. Psihoterapevt ni zdravnik, zato nam ne more postaviti diagnoze. Na podlagi terapevtskega procesa lahko poda mnenje ali oceno posameznika, ne more pa biti v vlogi sodnega izvedenca.

Preverite tudi: PRENOVA STANOVANJA V BLOKU NA KLJUČ: KOLIKO STANE ADAPTACIJA STANOVANJA?

Psihiater

Zdravnik z zaključenim študijem medicine in opravljeno specializacijo iz psihiatrije. Je strokovnjak na področju dela z duševnimi boleznimi, osebnostnimi motnjami in drugimi duševnimi stiskami. Psihiater lahko posamezniku postavi diagnozo in predpiše zdravila, njegovo delo pa vključuje tudi paciente, ki so hospitalizirani v psihiatrični bolnišnici. Za preverjanje diagnoze lahko sodeluje s kliničnim psihologom, ki opravi psihološko testiranje.

Psihoonkolog

Kadar se soočimo z diagnozo bolezni raka, ki je težka preizkušnja za posameznika in ima vpliv na celoten družinski sistem, se lahko obrnemo na psihoonkologa. To je zdravnik-psihiater, specializiran za področje psihiatrične onkologije, ki nam omogoča psihično oporo in sodeluje pri procesu zdravljenja kot posrednik, predvsem kadar bolnik prejme slabe novice v zvezi s poslabšanjem bolezni. Psihoonkolog izvaja individualna ali skupinska srečanja s pacienti, v obravnavo pa vključi tudi svojce.

Preverite tudi: Osebni (fitnes) trener: Kako izbrati dobrega?

Kaj je to anksioznost, kdo nam lahko pomaga in koliko to stane? (tesnoba / panični napadi)

Tesnoba ali anksioznost je neprijetno občutje, pri katerem se oseba sooča z nepojasnjenim strahom, utesnjenostjo na telesni in psihični ravni. Odraža se skozi misli, da se bo nekaj slabega zgodilo, ali da bo nekaj narobe naredila, vse jo skrbi. Anksiozna oseba ima lahko tudi težave s spanjem, občuti ogroženost, strah in paniko ter težko navezuje stike v socialnih interakcijah. Seveda pa to občutje ni nekaj nepremostljivega. Lahko nam pomaga psihoterapija. Enako velja tudi za panični napad, ki ga oseba doživi povsem fizično (tesnoba, notranji pritisk). Zgodi se zelo hitro in nenadno, običajno traja do največ pol ure, oseba pa tega ne more kontrolirati. Psihoterapija obravnava panične napade na način, da se ljudje prenehajo bati, da bodo (na primer v javnosti) doživeli panični napad in razvijejo strategije za soočanje z njim.  Cena za psihoterapevtsko obravnavo znaša od 20 € – 120 €/h.

Kako prepoznamo depresijo in kdo ter kako nam lahko pomaga?

Depresija je čustvena motnja, ki je v današnjem svetu zelo pogosta. Simptomi se pri vsakem posamezniku lahko razlikujejo in tudi ni nujno, da oseba ima vse. Najbolj vidni prepoznavni znaki depresije so utrujenost, občutki krivde in tesnobe, težave s koncentracijo, izguba energije in interesa v vsakdanjih dejavnostih, potrtost, nespečnost ali pretirano spanje, tudi misli na samomor in brezupnost. Ločimo različne vrste depresije, na primer depresivna motnja, poporodna depresija, itd. Depresija vpliva na posameznikovo fizično in čustveno stanje, misli, vedenje. Zdravljenje depresije poteka v okviru skupinske ali individualne psihoterapije. Izkušen terapevt vam pomaga poiskati učinkovite načine, kako se spopasti z depresivnimi mislimi in kako premostiti vse trenutne življenjske izzive. Ključno je, da se zavedate, da za to počutje niste vi krivi in da v tem niste sami. V primeru hudih oblik depresije vam terapevt poleg terapije predlaga tudi obisk psihiatra, ki vam predpiše zdravila, skladna z diagnozo.

Strokovna pomoč za stres na delovnem mestu, v nosečnosti, v šoli, …

Več kot imamo aktivnosti in obveznosti v življenju, več stresa nam njihovo izpolnjevanje lahko povzroči. Kako se soočamo s stresom, je v veliki meri povezano z vedenjskimi vzorci iz zgodnjega otroštva, ki smo jih ponotranjili. Stresno delovno mesto, velike količine dela in zahteve nadrejenih pa so za vsakega posameznika lahko zelo naporni. Če se ta stres zgolj nalaga v vas in ne veste kako se ga znebiti, je smiselno poiskati strokovno pomoč. V varnem okolju boste s psihoterapevtovo pomočjo poskušali poiskati učinkovite strategije, kako se spopasti s stresnimi delovniki in pričakovanji drugih. Prav tako je psihoterapija koristna, kadar se soočate s težavami v šoli, ali pa imate otroke, ki imajo določene učne težave.

šolska-svetovalna-služba-učne-težave-otrok
Tudi otroci lahko zaradi učnih težav in stresa v šoli, doživljajo močno notranjo stisko. Pomembno je, da to pravočasno prepoznamo in se z njimi pogovorimo. V šoli jim lahko pomaga šolska svetovalna služba, ki poišče ustrezno učno pomoč ali izvede ukrepe, ki bi otroku olajšali stisko. Ob sodelovanju s starši se lahko otroku ponudi tudi ustrezna psihoterapevtska pomoč.

Večina ljudi je mnenja, da je nosečnost nekaj najlepšega in edinstvenega. A pri tem je ključno, da upoštevamo ozadje posameznikovega razvoja. Ali je bodoča mamica doživela kakšne težke, travmatične izkušnje, ki bi v njej lahko pustile nepredelane čustvene vsebine. Razni čustveni odpori in potlačene travme se lahko prebudijo, ko ženska zanosi. Lahko jo je strah, kako bo poskrbela za otroka ali ga zaščitila pred nevarnim svetom. Vse to je zanjo lahko neizmerno boleče, jo utesnjuje in ti strahovi jo lahko povsem zakrčijo. Psihoterapija je pri tem lahko ključnega pomena. Pogovarjajte se o svojih strahovih in stiskah, jih ubesedite v varnem okolju in dobite odziv od izkušenega strokovnjaka, ki bo vaša čustva ovrednotil, vam prisluhnil in vas razumel.

Kaj je to mobing na delovnem mestu in kako nam lahko pomaga psihoterapija?

Mobing pomeni motenost komunikacije na delovnem mestu. Gre za psihično (tudi fizično ali spolno) nasilje in izživljanje skupine ali posameznika nad drugo osebo v dlje trajajočem obdobju. Mobing lahko vključuje konflikte med zaposlenimi, ali v odnosu med podrejenimi in nadrejenimi. Gre za ponižujoče vedenje, zatiranje, najpogosteje prepoznano po tem, da oseba s strahom prihaja na delo in ni motivirana. Med kolektivom ni ustrezne komunikacije, ali vlada neprijetna napetost. Mobiranec prejema naloge, ki so pod nivojem njegovih kvalifikacij, verbalne ali pisne grožnje, je zasmehovan, itd. Žrtve mobinga lahko omejijo svoje delovne kontakte, se zapirajo vase, počutijo nesprejete, nezaželene, nesposobne. A žal marsikdo o tem ne spregovori in to stisko drži v sebi. Osebi, ki je žrtev mobinga, lahko bistveno pomaga psihoterapija. Psihoterapevt vas bo opolnomočil, da se postavite zase in vložite prijavo, če je to potrebno.

Preverite tudi: PRENOVA HIŠE: KOLIKO STANE ADAPTACIJA / OBNOVA STARE HIŠE?

Kdo nam lahko odpravi nespečnost / motnje spanja?

Nespečnost ali druge motnje spanja (prekomerno spanje, konstantno zbujanje, nočne more) so pereč problem, ki se pojavi predvsem, kadar smo pod velikim stresom, v času življenjsko pomembnih odločitev, kadar so naše misli preobremenjene. Če se ne naspimo in to traja dlje časa, ne zmoremo več uspešno funkcionirati. Pomembno je, da poiščemo vzrok naših težav, ugotovimo kaj nas bremeni in kaj nam preprečuje, da bi se sprostili in kvalitetno naspali. Psihoterapija nam pri tem lahko pomaga. Psihoterapevt vas bo vodil skozi pogovor in vam pomagal odkriti strahove, tegobe in potlačene čustvene vsebine, ki jih vsakodnevno nosite s sabo in vam preprečujejo spanec.

Kaj je to poporodna depresija in kako jo odpraviti?

Po podatkih NIJZ poporodna depresija prizadane vsaj 1-2 ženski od desetih. Porod je sam po sebi ena fizično in psihično najtežjih preizkušenj. Obdobje po porodu pa je prav tako zahtevno, saj telo mamice še okreva po porodu, sledijo hormonske spremembe, utrujenost, lahko se  pojavijo težave, povezane z dojenjem, itd. Upoštevati moramo tudi osebnostne lastnosti mamice in ali ima ustrezno socialno podporo (partnerja, bližnjih, osebja v porodnišnici). Mamici se povsem spremeni življenje, saj je ob njej dojenček, ki potrebuje konstantno nego, ljubezen in pozornost 24 h/dan. Vse to je zanjo lahko zelo naporno in jo povsem utesni. Poporodna depresija se običajno pojavi 4 – 6 tednov po porodu in traja od 3 – 6 mesecev.  Zelo pomembno je, da poporodno depresijo prepoznamo, tej mamici pomagamo in je ne obsojamo.  V kolikor pomoč in podpora bližnjih nista dovolj, naj vam bo v pomoč psihoterapija.

Koliko stane psihoterapija in svetovanje, če so načeti družinski / partnerski odnosi?

Ljudje smo socialna bitja. To pomeni, da se lahko optimalno razvijemo samo v odnosu z drugimi. Na začetku so pomembni odnosi z našimi starši, sorejenci in drugimi bližnjimi osebami. Kasneje namreč na osnovi ponotranjenih vsebin iz najzgodnejših odnosov keiramo druge, kot je na primer partnerski odnos. Dinamika družinskih in partnerskih odnosov torej bistveno vpliva na posameznikovo življenje. Če se v teh pomembnih odnosih pojavijo težave, nerazrešeni konflikti, … je to za posameznika lahko velik problem. Če želite narediti spremembo in razrešiti določene vsebine, vezane na interakcije s pomembnimi ljudmi v vašem življenju, se odločite za obisk psihoterapije. Cena za obisk pri psihoterapevtu znaša okvirno od 20 € – 120 €/h.

Kdo lahko pomaga če imate motnje prehranjevanja?

V osnovi ločimo bulimijo (prenajedanje, ki mu sledi namerno izzvano bruhanje/stradanje), anoreksijo (preokupacija s telesno težo, zavračanje hrane) in kompulzivno prenajedanje. Ozadje motenj hranjenja je prežeto s čustveno stisko, ki jo posameznik skuša uravnavati s hrano. Psihoterapija vam lahko pomaga, predvsem kadar gre za blage motnje prehranjevanja. V ospredju je predvsem regulacija čustvenih stanj in odzivov. Oseba mora najprej priti v stik s svojo čustveno stisko in jo ozavestiti. Pogosto namreč  ne prepoznajo svojih (negativnih) čustev, predvsem jeze. To čustveno napetost v telesu zato sprostijo s pomočjo hrane. Oseba z anoreksijo lahko trpi tudi za motnjo dismorfije, pri kateri svoje telo doživljamo popačeno. Osebe z motnjami hranjenja teh dejanj (stradanje, bruhanje) ne počnejo nadzorovano ali po svoji volji. To je notranji telesni pritisk, ki se mu ne morejo upreti, čeprav bi si želeli. Če je intenzivnost motnje zelo visoka, lahko poleg psihoterapije osebi zagotovimo tudi psihiatrično pomoč.

Preverite tudi: E-UČENJE NA DALJAVO: CENA IN TRENDI ZA E-IZOBRAŽEVANJE OZ. SPLETNI TEČAJ V ???

Kaj je to zasvojenost, kdo nam lahko pomaga ter koliko to stane (cena)?

O zasvojenosti govorimo, kadar neka oseba določeno vedenje ali substanco potrebuje za uravnavanje svojih čustvenih stanj. Tu ne gre za izbiro, ampak oseba to vidi kot nujo. V ozadju zasvojenosti je še veliko več. Zasvojeni ima veliko potlačenih čustev in nepredelane stiske, bolečine, nima dobro razvitih strategij za spopadanje s stresom.  Za zdravljenje odvisnosti je zato ključno, da upoštevamo tudi družinsko ozadje in razvoj ter življenjski stil posameznika. To pomeni, da zasvojenost zdravimo skozi psihoterapevtski proces, pri katerem v večini primerov raziščemo travme in stiske (iz otroštva), vzorce in povezave, ki so povezane s sedanjostjo. Upoštevamo, da je zasvojenost odraz nečesa globljega, lahko je nek nadomestek za odnos, ali pa način, kako se oseba sooča s stisko, praznino, bolečino. Ob upoštevanju teh vzorceh jih v varnem odnosu s psihoterapevtom lahko ozavestimo in spreminjamo, ter pridobivamo nove pozitivne izkušnje. Cena za psihoterapijo znaša od 20 € – 120 €/h.

Kaj je to izgorelost (burn out), kdo nam lahko pomaga ter koliko to stane (cena)?

Izgorelost ali ‘’burn out sindrom’’ je stanje popolne izčrpanosti osebe, ki je v večini primerov povezano z delom. Pomeni, da oseba sama sebe izčrpa (fizično in / ali psihično), da ni več sposobna funkcionirati v vsakdanjih situacijah. Simptomi izgorelosti so kronična utrujenost, deloholizem do te mere, da se povsem izčrpamo, motnje spanja, pomanjkanje energije, oslabljen imunski sistem, čustvena in razpoloženjska nihanja, itd. Izgorelost v osnovi zdravimo s psihoterapijo. Stroški psihoterapije znašajo od 20 € – 120 €/h. Zavedati se moramo, da je deloholizem, ki je osebo privedel do izgorelosti, v resnici obrambni mehanizem, saj se je ob pomembnih drugih v življenju počutila razvrednoteno, ne dovolj dobro in sedaj se nezavedno želi dokazati, pridobiti potrditev in naklonjenost drugih. Izpolnite  vprašalnik SAI  in preverite, ali ste tudi sami s svojim življenjskim stilom nagnjeni k izgorelosti. Toda pozor, ta vprašalnik vam ne bo dal diagnoze izgorelosti, ampak lahko služi zgolj kot preventivno zavedanje.

Kako prepoznamo kronično utrujenost / izčrpanost?

S kronično utrujenostjo ali izčrpanostjo se pogosto srečajo novopečeni starši, ki več noči zapored ne zatisnejo dobro očesa. Prav tako je lahko posledica hormonskih sprememb v telesu (menopavza, andropavza). Lahko pa je se pojavi zaradi vpliva zunanjih dejavnikov kot je visoka izpostavljenost stresu (na delovnem mestu, ali zaradi intolerance in alergije na določeno hrano), deloholizem, itd. Vse našteto so t.i. sprožilci izčrpanosti, a v osnovi je sindrom kronične utrujenosti avtoimuna bolezen, katere nastanek še ni povsem jasen. Nekateri znanstveniki trdijo, da je potrebno upoštevati tudi genetiko. Prepoznamo jo najbolj po tem, da je oseba izjemno utrujena, nima energije in motivacije za delo, ima bolečine v mišicah in sklepih, lahko pride tudi do slabosti in bolečin v trebuhu. Ko so izključeni drugi zdravstveni vzroki (vpliv prehrane, bolezni) in se stanje še ne izboljša, izčrpanost zdravimo z zdravili. V nekaterih primerih pa sta dovolj že sama sprememba življenjskega stila in psihoterapija.

Imate psihične težave ob telesnih boleznih (onkološke, kardiološke, diabetes, …)? Kdo vam lahko pomaga in koliko vas to stane?

Soočanje s kakršnimi koli telesnimi spremembami, ki jih povzročijo operacijski posegi, zdravljenje ali simptomi različnih bolezni, je za posameznika zelo zahtevno. Ne samo telesno, tudi psihično posameznik utrpi določene posledice. Spremeni se mu način življenja, lastna percepcija samega sebe, nesprejetost s strani družbe, torej socialni kontekst. Pri tem je predvsem v ospredju dejstvo, da ob vseh telesnih boleznih posameznik potrebuje podporo svojih bližnjih. Velikokrat pomaga že to, da se vsaj z nekom lahko odkrito pogovori o tem, kaj doživlja, saj je to lahko veliko bolj osvobajajoče kot pretvarjanje, da je vse v redu. Spregovoriti o tem pa je za marsikoga zelo težko. Naj vam psihoterapija pomaga pri soočanju s telesnimi spremembami in ponudi oporo v težkih trenutkih, ki jo boste potem tudi lažje prepoznali pri drugih pomembnih osebah v vašem življenju.

Preverite tudi: ČISTILNI SERVIS: CENIK PONUDNIKOV ZA ČIŠČENJE STANOVANJA ALI HIŠE (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, …)

Lahko za odpravo kroničnih bolečin pomaga psihoterapija?

Bolečina je telesno neprijeten občutek, ki služi kot opozorilo, da z našim telesom nekaj ni v redu. O kronični bolečini govorimo, kadar se simptomi pojavljajo dlje časa (najmanj en mesec). Pomembno je ugotoviti, kaj povzroča bolečino. Lahko je posledica poškodbe / udarca, nevroloških okvar… torej  vir zdravstvenih posegov ali fizičnega stanja telesa. Lahko pa je kronična bolečina tudi posledica psiholoških faktorjev. Predvsem pri depresiji, anksioznosti, se posameznik lahko srečuje z bolečino, ki ni vezana na poškodbe telesa. Takrat je psihoterapija pravi naslov, saj lahko rečemo, da se stiska, s katero se posameznik sooča, skladišči nekje v telesu in jo občutimo kot fizično bolečino. To so t.i. psihosomatski vzroki bolečine. Kronično bolečino obravnavamo medikamentozno, fizioterapevtsko, ali pa nam pomaga psihoterapija. Ključno je upoštevati intenziteto bolečine in kako dolgo se že srečujemo s simptomi. Od tega je namreč odvisno, ali nam samo psihoterapija lahko pomaga, ali so potrebni drugi (zdravstveni) pristopi.

Depresija – znaki in test?

Na spletni strani Inštituta za razvoj človeških virov lahko rešite Goldbergov test depresije, ki vam pomaga ovrednotiti količino simptomov, v kolikor sumite, da imate depresivno motnjo. Nikakor pa ta test ne nadomesti zdravnikove diagnoze. V primeru blage depresije je dovolj posvet s psihoterapevtom. Individualna ali skupinska psihoterapija vam bo omogočila lažje soočanje s simptomi in razvoj strategije spopadanja z depresivnimi mislimi. V primeru težjih oblik depresije pa je priporočljivo zdravljenje s kombinacijo psihoterapije in zdravil, ki jih predpiše zdravnik – psihiater na podlagi diagnoze.

Anksioznost – simptomi (tesnoba znaki)?

Anksioznost ali tesnoba se lahko kaže na različne načine. Najpogostejši znaki so živčnost, zaskrbljenost, strah (tudi, če ta ni povsem pojasnjen), negotovost in neugodje, občutek, da se bo nekaj slabega zgodilo. Ta občutja vplivajo na posameznika v vseh pogledih (telesno, čustveno, socialno). Telesni simptomi anksioznosti vključujejo pospešeno bitje srca, bolečine v prsih in oteženo dihanje, tudi vrtoglavico. Poznamo različne oblike tesnobnih motenj, ki jih obravnava psihoterapija. Mednje štejemo tudi panične napade, motnjo socialne anksioznosti, splošno tesnobno motnjo, itd. Med seboj se simptomatsko razlikujejo.

Kaj je to živčni zlom?

Stanje, ki ga laično imenujemo živčni zlom, nastane kot posledica hudega stresa, izpostavljenosti travmatičnim dogodkom ali nenadnih velikih sprememb v življenju. Simptomi so podobni kot pri depresiji ali anksioznosti. Govorimo o nespečnosti, omotici, spremembah razpoloženja, bolečinah v mišicah in prsih, oteženem dihanju, strahu in tesnobi, itd. Oseba, ki doživlja živčni zlom, se počuti nemočno, zato je zelo pomembno, da ima ob sebi prave ljudi, na katere se lahko ob težavah obrne. Težko je opredeliti, kdaj točno pride do živčnega zloma in kako se pokaže, saj je to odvisno od posameznika. Imamo namreč različne prage tolerance do stresa in težkih preizkušenj. Kar lahko preventivno storite, da bi preprečili, da pride do živčnega zloma je to, da poskrbite za svoje zdravje, se redno gibate in predvsem pogovarjate o vašem vsakdanjem življenju. Včasih se niti ne zavedamo, koliko pomeni to, da imamo vsaj eno osebo, s katero lahko delimo vsakdanje preizkušnje in izzive.

Kaj je to manična depresija

Poimenovanje duševnih in vedenjskih motenj se skozi čas spreminja. Manična depresija je tako izraz, s katerim smo v preteklosti poimenovali stanje, ki ga danes imenujemo bipolarna motnja. Ta se kaže v nihanju razpoloženja pri posamezniku – preskok iz zelo veselega (maničnega) v izjemno žalost in potrtost (depresija). Ta nihanja pa niso kratkotrajna, ampak trajajo daljše časovno obdobje in z različnimi intenzitetami. Posledično tudi vplivajo na delovanje posameznika v vsakdanjem življenju. Izraz manična depresija je izhajal ravno iz teh mešanih epizod pretiranega veselja in na drugi strani depresije. Manija je namreč v SSKJ opredeljena kot ‘’močno pretiravanje v nekem početju’’.

Preverite tudi: HIŠNI SERVIS: CENIK IN PREVERJENI HIŠNI MOJSTRI ZA MALA HIŠNA POPRAVILA

Kaj je to socialna anksioznost?

Socialna anksioznost pomeni strah in stisko, povezano z družabnimi situacijami. Ljudje se počutijo, kot da so na vsakem koraku opazovani in jih nekdo ocenjuje (njihov videz, obnašanje, stil oblačenja, itd). Ljudje so tesnobni v situacijah, ki vključujejo spoznavanje novih ljudi, javno nastopanje, izražanje lastnega mnenja, itd. Strah jih je, da se bodo pred družbo osramotili, da bodo deležni socialne kritike in bodo naredili nekaj narobe. Če se le da, se izognejo kakršnim koli družabnim situacijam. Ta strah in stiska vplivata na njihovo vsakdanje funkcioniranje. V okviru socialne anksioznosti poznamo socialno anksiozno motnjo.

Kaj lahko pomeni tresavica?

Tresavico z drugo besedo imenujemo tudi tremor. Najpogosteje se pojavi v rokah in dlaneh. Lahko pa jo opazimo tudi na glavi, nogah ali obrazu. Tresavica je v resnici tresenje, ki ga povzroča nenamerno in neželno premikanje mišic. Pojavi se kot posledica nevroloških bolezni (multiple skleroze, kapi, poškodbe možganov zaradi nesreče ali udarca), zlorabe drog in alkohola, ali kot posledica jemanja močnih zdravil. Tremor se lahko razvije tudi zaradi pomanjkanja spanja, stresnega življenja, izčrpanosti, itd. Tresavica sicer ne ogroža posameznikovega življenja, a vendar je lahko izjemno neprijetna, saj osebi povzroča zadrego, kar posledično vodi v izogibanje socialnih stikov.

Kaj je to integrativna psihoterapija?

V Sloveniji ločimo različne psihoterapevtske pristope. Na primer transakcijska analiza, gestalt psihoterapija, kognitivno-vedenjska terapija, itd. In eden od teh pristopov je tudi integrativna psihoterapija. Kot že samo ime pove, te vrste pristop integrira različne modele psihoterapevtskih praks. Integrativna psihoterapija obravnava subjektivno doživljanje posameznika v relacijskem kontekstu. Pri tem upošteva prepričanja in spoznanja več različnih terapevtskih pristopov, zato posameznika obravnava iz različnih zornih kotov.

Ali obstaja ambulanta za motnje spanja?

Med številnimi motnjami spanja je nespečnost zagotovo najbolj poznana. A v resnici med motnje spanja spadajo tudi hipersomnija, parasomnije, spalna apneja, motnja gibanja v spanju, itd. Moten cikel spanja se seveda lahko pojavi pri vsakem posamezniku, ki se v nekem obdobju sooča s stresnimi dogodki, velikimi spremembami ali drugimi pomembnimi življenjskimi prelomnicami. V kolikor pa te težave v krajšem obdobju ne izzvenijo in se dlje trajajoče obdobje ne moremo kvalitetno naspati, je smiseln obisk ambulante, ki se ukvarja s pulmološkimi dejavnostmi. Za začetek pa se lahko obrnete na osebnega zdravnika in ta vas bo napotil dalje.

Ali obstaja brezplačna psihoterapija?

Veliko psihoterapevtskih ambulant omogoča brezplačen uvodni razgovor pri psihoterapevtu. Ta je namenjen predvsem temu, da posameznik vidi, ali bi mu takšen sistem dela ustrezal in se na podlagi izkušnje lažje odloči, ali se bo udeleževal psihoterapije. V Sloveniji pa je v povezavi z brezplačno psihoterapijo ali svetovanjem aktivnih veliko telefonskih linij, kamor posameznik lahko pokliče, kadar se znajde v čustveno zahtevni situaciji, stiski in potrebuje osebo za pogovor. To so na primer:

  • 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
  • 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
  • 116 111 – TOM telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)
  • 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet (Ljubljana, Postojna, Nova Gorica, Kranj, Sevnica, Koper, Murska Sobota, Slovenj Gradec)
  • 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem

Koliko stane psihiater samoplačniško?

Osebni zdravnik vam lahko napiše napotnico za psihiatrični pregled, a obstaja možnost daljše čakalne dobe. Če je nujno in bi se radi s psihiatrom posvetovali prej, se lahko obrnete na samoplačniške psihiatrične ambulante. Cena za prvi pregled okvirno sega od 50 € – 100 €. Nadaljnji (kontrolni) pregledi so običajno cenejši.  Naj bo vaše duševno zdravje na prvem mestu. Če ste se znašli v stiski, ali ne veste kako naprej, poiščite pomoč pri psihiatru. Ta vam bo po potrebi predpisal ustrezna zdravila, predvsem pa vam bo v oporo in vam bo pomagal odkriti, kaj se dogaja ter kje iskati vzrok vaših simptomov.

Kako vem, da je izbrani psihoterapevt zares dober?

Psihoterapevt je oseba, ki je tu za vas. Pomaga vam poiskati odgovore na številna vprašanja glede vaše preteklosti, nepojasnjenih čustvenih stanj, nerazrešenih odnosov, ipd. Z vami oblikuje odnos, ki vam ponuja novo relacijsko izkušnjo in vam omogoči, da začnete spreminjati svoje življenje na bolje. Ključno je, da se vi v odnosu s terapevtom počutite sproščeno in udobno. Če ugotovite, da vam je v terapiji neprijetno zaradi terapevta kot takega (na primer, da terapevt uporablja kretnje, ki vas spominjajo na neko osebo v vašem življenju, ki vam je neprijetna), ali da terapija ne izpolnjuje vaših pričakovanj, o tem spregovorite s terapevtom. Le tako bo on lahko spremenil svoje vedenje in vam zagotovil, da se boste v odnosu z njim počutili bolj varno in udobno. V kolikor pa se vam zdi, da se z izbranim terapevtom nikakor ne morete povezati, si dovolite zamenjati psihoterapevta. Gre se namreč za vaše dobro počutje.

Ali lahko imam s terapevtom uvodno srečanje in se potem odločim, da ne želim hoditi na terapijo?

Seveda, ravno to je namen uvodnega srečanja. Za uvodni razgovor se s terapevtom dogovorite preko telefona ali e-pošte. Uspešna psihoterapija je v glavnem povezana s terapevtskim odnosom (odnosom med psihoterapevtom in klientom). Na uvodnem srečanju boste spoznali izbranega terapevta, dobili vtis kako se počutite ob njem. Seznanili pa se boste tudi z metodo njegovega dela oziroma izbrano psihoterapevtsko prakso. Če vam je zaradi kakršnihkoli razlogov ob terapevtu neprijetno in se vam zdi, da vam ta metoda dela ne ustreza, se lahko odločite, da ne želite obiskovati terapije pri njem. Pomembno je le, da se vprašate, kaj je tisto, kar vas je odvrnilo od določenega terapevta, saj vam to lahko razkrije pomemben vidik vašega notranjega doživljanja. Ali gre za terapevta kot osebo, ali je težava v naslovitvi vaših obrambnih mehanizmov v terapiji.

Kaj storiti, če se odločim za terapijo v času epidemije koronavirusa, ko so stiki omejeni?

Psihoterapija je možna tudi v času epidemije koronavirusa. Psihoterapevti svojim klientom omogočijo izvajanje storitev na daljavo. Ta potekajo preko aplikacij Zoom, Skype, Microsoft Teams, in drugih, odvisno od dogovora med psihoterapevtom in klientom. Nekateri psihoterapevti izvajajo svetovanje tudi preko telefona. Ključno je, da vi kot klient lahko imate prostor ali kotiček v vašem domu, kjer se boste lahko sprostili in posvetili sebi v času terapevtskega termina preko spleta in vas nihče ne bo motil. V času ukrepov zaradi Covid-19 se lahko s terapevtom dogovorite tudi za srečanje na daljavo le takrat, ko to res potrebujete. Terapevtski proces pa nadaljujete po sprostitvi ukrepov, oziroma, ko bo to mogoče, v živo. Sicer pa preverite pri izbranem terapevtu, ali je omogočeno izvajanje terapije v živo, skladno z upoštevanjem vseh vladnih ukrepov.

Kdaj so v Sloveniji psihoterapevti, psihiatri in psihoonkologi najbolj iskani (in zasedeni)?

psihoterapevti-povprasevanje-v-Sloveniji
Psihoterapevti so v Sloveniji najbolj iskani v mesecu januarju.

Žal je psihoterapija v Sloveniji še vedno tabu tema. A verjamemo, da se stanje izboljšuje, saj je povpraševanje po psihoterapiji čedalje večje. Predvsem zaradi trenutne družbene situacije s pandemijo Covid-19 so psihoterapevti in psihologi čedalje bolj iskani, saj se vse večji del prebivalstva sooča z notranjo stisko, osamljenostjo, eksistencialno krizo, itd. Analizirali smo podatke na Omisli.si in Google iskanja glede te tematike ter ugotovili, da je povpraševanje po psihoterapevtih, psihologih, psihiatrih in psihoonkologih največje v začetku leta. Sicer pa, kot nakazuje zgornji graf, so ti kadri iskani skozi vse leto, razen v poletnih mesecih malenkost manj.

Brezplačno do ponudb za psihoterapijo (preverjeni izvajalci)


ocena bralcev
4.5 od 10
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno