Revija Nasvet strokovnjaka

Izolacija podstrešja – Vse, kar morate vedeti (cene in preverjeni mojstri)

izolacija podstrešja

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Ne glede na to, ali nameravate podstrešni prostor uporabljati za bivalne namene ali pa le kot prostor za shranjevanje, je izolacija podstrešja tako rekoč nujna. Ste vedeli, da pozimi prav skozi streho uide kar tretjina toplote? Če ste torej do sedaj mislili, da lahko privarčujete, če se izognete izolaciji podstrešja, ste se močno motili. Še kako se izplača vložiti v kakovostno streho in izolacijo. Še več, stroški so lahko zaradi slabo izolirane strehe in podstrešja na dolgi rok veliko večji, tega pa si najbrž ne želite. Vse, kar morate vedeti o izolaciji podstrešja, najdete v spodnjem članku. Za vas smo zbrali okvirne cene, preverjene mojstre in vse potrebne informacije.

Kontaktirajte preverjene krovce (ponudbe / cene)

Prednosti izolacije podstrešja

Toplota pozimi v največji meri uhaja skozi streho, okna in fasado. Prav zato je izolacija podstrešja ključnega pomena. Če ste podstrešje predelali v mansardo, ste za to najbrž že poskrbeli. Če še niste, storite to čimprej. Enako pa ravnajte tudi v primeru, da podstrešje ni namenjeno bivalnemu prostoru. Morda se na prvi pogled zdi brezpredmetno, da bi izolirali podstrešje, ko pa tam tako ali tako nihče ne živi. Vendar prav to vpliva na kakovost bivanja v celotni hiši. Če je podstrešje neogrevano, se skozi medetažno ploščo med podstrešjem in ogrevanim prostorom izgublja ogromno toplote. Če poskrbite za pravilno vgrajeno in kakovostno izolacijo, lahko brezskrbno zakorakate v hladno zimo in jo preživite nadvse udobno – pa še ugodno. Spoznajte glavne prednosti izolacije podstrešja.

Če želite podstrešje predelati v mansardo, morate poskrbeti za dobro izolacijo strehe, zapreti vse poševnine in vgraditi kakovostna strešna okna.

Nižji stroški – investicija, ki se obrestuje

Kot rečeno, je izolacija podstrešja investicija, ki se vam obrestuje. Naj vam ne predstavlja stran vrženega denarja, ampak poglejte zadevo iz druge plati. Zaradi kakovostne izolacije vam bo uhajalo manj toplote, zaradi česar bodo stroški ogrevanja pozimi nižji. Morda se vam ne bo obrestovalo v roku enega leta, vsekakor pa se vam bo obrestovalo na dolgi rok. Povračilo investicije v izolacije je sicer zelo hitro – od pol leta do dveh let.

Večje udobje in kakovost bivanja

Ne samo, da boste prihranili denar, odlična izolacija podstrešja vas bo pripeljala tudi do bolj udobnega in kakovostnega bivanja. Pozimi vas ne bo zeblo, poleti pa vam ne bo prevroče, ne glede na to, kako zelo hladno ali vroče bo zunaj. Vaš dom bo varno zavetje s prijetno temperaturo, v katerem se boste počutili odlično.

Manj hrupa

S kakovostno izolacijo boste poskrbeli tudi za zajezitev hrupa, tako zunanjega kot notranjega. Tako bo vaše bivanje še bolj udobno in brezskrbno.

Preberite tudi: IZOLACIJA: CENA, TRENDI IN PREVERJENI PONUDNIKI VSEH VRST IZOLACIJE (TERMO, HIDRO, ZVOČNA)

Cena izolacije podstrešja

Koliko vas bo stala izolacija podstrešja, je v veliki meri odvisno od vrste materiala, zahtevnosti in obsega dela, načina vgradnje ter debeline izolacije, seveda pa tudi različnih ponudnikov. Najpogosteje se izvaja klasična izolacija strehe s trdo ali mehko mineralno vodo, nekateri pa se odločajo tudi za vpihovanje celuloznih kosmičev ali vpihane volne. To je nekoliko zahtevnejša tehnika, ki tudi traja dlje časa, zato vas bo praviloma stala več. Je pa res, da gre za zelo napredno in naravi prijazno tehniko, saj je celulozna izolacija izdelana iz odpadnega časopisnega papirja. Cena izolacije podstrešja se tako giblje vse od 16 pa do 32 €/m2. Če želite izvedeti bolj natančno ceno, vam svetujemo, da se obrnete neposredno na ponudnika. Ta vam bo znal na podlagi specifičnih lastnosti vašega podstrešja in vaših želja najbolje svetovati ter oblikovati končno ponudbo.

Preverjeni mojstri za izolacijo podstrešja

Ponudnikov za izolacijo podstrešja je ogromno. Med brskanjem po spletu ste morda naleteli tudi na: Izolacije Zajtl s.p., ZT – ŠKAFAR d.o.o., Promat d.o.o., Tersus d.o.o., Praetor d.o.o,, Vaš profit d.o.o., TIM OPARA d.o.o., Izolacije Pevec d.o.o., Knauf Insulation, d.o.o., Sejateh d.o.o., Marko Peterlin s.p., Brlec d.o.o., Mea Admir Aljić s.p., Splošna gradbena dela Radenko Ris s.p., TOPTAL d.o.o., HARCO, d.o.o., HIZOL PLUS d.o.o., GDZ Jože Zupan s.p., NOETOVA BARKA IN GRADITELJI d.o.o., Hlebec d.o.o., Boštjan Jemec s.p., ZT d.o.o., LAMONT INŽENIRING, d.o.o., Kastelic Franc s.p., ZT d.o.o., KOS ZORAN S.P. – IZOLATERSTVO, KROVSTVO, KLEPARSTVO, Anže Zobavnik, s.p., OMEGAS d.o.o., Mateja Pavlin s.p., KROVSTVO KLEPATSTVO ROOF-ING d.o.o., NATURA PRODUKT d.o.o.,…

… Margop d.o.o., ROCKWOOL Adriatic d.o.o., Inpos d.o.o., URSA SLOVENIJA d.o.o., KOSIRNIK KTK d.o.o., Merxgrad d.o.o.,GD gradbeništvo d.o.o., Slikopleskarstvo Lejla, AGP d.o.o., Agencija Baribal, Primo-Montt d.o.o., Penzl, Tomaž Bizjan s.p., Adapta d.o.o., Migamax d.o.o., Nikeo d.o.o.,LIBELA, energetske in grasbene rešitve, Gašper Petkovšek s.p., MIX d.o.o., Stireks d.o.o., Vansa Projekt d.o.o., Gradnje Oblak d.o.o., Robert Treven s.p., Tadej Lenič s.p., Bossplast d.o.o., OBEN-AUF d.o.o., Evromojster d.o.o., Igor Oman, s.p., Ajak d.o.o., Habat d.o.o., Fragmant TIM d.o.o., Legra d.o.ohidroizo, gradbeni materiali d.o.o., Kalcer d.o.o., Zgonec d.o.o., Imperial Trade d.o.o., Kleparstvo Vrtačič d.o.o., K-DOM, d.o.o.

Preberite tudi: KNAUF MANSARDA: CENE IN PREVERJENI MOJSTRI ZA IZDELAVO KNAUF MANSARDE

Odločitev, koga izbrati, pa seveda ni lahka. Želite si, da bi izvajalec kvalitetno opravil svoje delo, dobro sodeloval z vami in pa da bi bila storitev seveda tudi cenovno ugodna. Namesto, da se izgubljate v poplavi nepoznanih izvajalcev, se obrnite na Omisli.si. Tukaj so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni mojstri, ki vas ne bodo razočarali. Prihranili boste veliko časa, denarja in živcev ter se izognili neprijetnim presenečenjem. Oddajte povpraševanje in ponudniki vas bodo kontaktirali sami. Tako imate čas za razmislek in lahko mojstra izberete v miru.

Kako poteka izolacija podstrešja?

Kako poteka izolacija podstrešja, je v največji meri odvisno od namena vašega podstrešja. Če želite podstrešje predelati v mansardo, boste potrebovali boljšo izolacijo. Vsekakor pa vam pravilna izvedba izolacije zagotavlja udobno kakovostno bivanje in ugodno klimo v vseh letnih časih. Svetujemo vam, da se obrnete na usposobljenega strokovnjaka, ki vam bo znal najbolje svetovati glede vaše specifične situacije. Navsezadnje je izjemnega pomena, da izberete mojstra, ki bo kvalitetno opravil svoje delo, da boste z rezultati zadovoljni.

Podstrešje kot bivalni prostor – mansarda

Če želite podstrešje predelati v mansardo oziroma bivalni prostor, morate poskrbeti za dobro izolacijo strehe, zapreti vse poševnine in vgraditi kakovostna strešna okna. Streha se izolira s plastjo toplotne izolacije in zračnega sloja, debelina celotne plasti je običajno okrog 30 centimetrov. Izolacija podstrešja se lahko izvede na različne načine; klasična strešna izolacija med špirovci, ki se izvede z mineralno ali kameno dobo, ali pa bolj sodobne tehnike, kot je celulozna izolacija z vpihovanjem volne ali brizganjem celuloze z vodno meglo.

Da vam bo pozimi prijetno toplo, poleti pa ne prevroče, morate poskrbeti za kakovostno izolacijo vaše mansarde.

Preberite tudi: MANSARDA: KOLIKO STANE IZDELAVA MANSARDE (OBNOVA / ADAPTACIJA / PRENOVA)

Podstrešje kot nebivalni prostor

Če vaše podstrešje ni namenjeno bivalnemu prostoru, je nujno, da toplotno izolirate vsaj tla na neogrevanem podstrešju. Vgradnja takšne izolacije je hitra, preprosta in cenovno ugodna. Če imate voljo, potrpljenje in čas, se lahko izolacije podstrešnih tal lotite tudi v lastni režiji. Nekaj nasvetov, izkušenj in mnenj najdete na forumu. Če imate dvome in niste prepričani vase, pa je bolje, da se tudi v tem primeru obrnete na strokovnjaka.

Nepohodna tla

Izvedba izolacije tal je odvisna od tega, kakšen je namen vašega podstrešja. Če tla niso pohodna, je izvedba najbolj enostavna. Zadostovalo bo, če na tla položite od 20 do 25 centimetrov negorljive izolacije. Če so tla lesena, najprej položite parno oviro, če so tla betonska, pa lahko začnete neposredno z izolacijo. Ponavadi se uporablja steklena ali mehka kamena volna.

Preverite seznam preverjenih ponudnikov za talne obloge.

Pohodna tla

Če so tla podstrešja pohodna, je izvedba izolacije nekoliko drugačna. Izbrati morate material, ki je odporen na pritiske oziroma občasno hojo. Na tla najprej namestite parno oviro, nato izolacijske plošče iz izbranega materiala, zaključite pa s suhomontažnimi ploščami, ki so pohodne. Če po podstrešju hodite pogosto, je izolacijo priporočljivo zaliti s plavajočim estrihom. Mnogi se odločajo tudi za kombinacijo izolacije na pohodnih in nepohodnih delih podstrešja.

Kakšne tehnike za izolacijo podstrešja poznamo?

Klasična izolacija strehe

Pri izolaciji mansarde se najpogosteje uporablja klasična strešna izolacija med špirovci, ki se izvede s trdo ali mehko mineralno volno. Izbran mojster bo najprej preveril, ali je ostrešje ustrezno pripravljeno. V primeru, da ni, bo zagotovil vse potrebne pogoje. Nato se vgradi prva plast izolacije, najlažje je uporabiti mehko izolacijo v rolah, ki se razreže na trakove. Nato se na špirovce namestijo kovinska obešala, ki ustrezajo debelini druge plasti izolacije. Potem sledi namestitev parne ovire in zaključnega sloja, ki je ponavadi obloga iz suhomontažnih plošč.

Izolacija z vpihovanjem

Celulozna in vpihana volna

Celulozna izolacija z vpihovanjem je naprednejša in ekološko usmerjena tehnika izolacije, ki se izvaja s celulozno ali vpihano volno. Izdelana je iz odpadnega časopisnega papirja, zato velja za naravi zelo prijazno tehniko. Postopek vgradnje je nekoliko kompleksnejši in v primerjavi s klasičnim načinom izolacije traja dlje časa. Izbran mojster bo namestil folijo, ki služi kot parna zapora, in potem vpihoval celulozo.

Izolacijska volna

Izolacija z izolacijsko volno se izvede na podoben način kot celulozna izolacija, z vpihovanjem. Razlika je le v tem, da pri vpihovanju izolacijske volne ni potrebnega razreza materiala. Gre za relativno novo tehniko, ki se izvaja bolj redko.

Izolacija z brizganjem

Ta tehnika se izvaja z brizganjem izolacijske pene, njena prednost se skriva v tem, da je plast izolacije možno nanesti na vsako obliko podstrešja ne glede na stanje zrakotesnosti. Pri tem niso potrebni večji posegi v podstrešje. Izbran mojster bo z visokotlačno črpalko vbrizgal enakomerno razporejen sloj izolacijske pene na podlago, pri čemer se uporablja celuloza z vodno meglo. Ta tehnika je izjemno priljubljena še posebej pri sanacijah.

Kontaktirajte preverjene krovce (ponudbe / cene)
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno