Čiščenje stanovanja brez povzročanja preglavic

Čiščenje stanovanja se zdi kot preprosto opravilo, vse dokler se ga navsezadnje ne lotimo. Kje sploh začeti? Kako se pravzaprav očisti straniščna školjka? Spomladansko čiščenje ali pospravljanje sobe enkrat na teden je možno preoblikovati v preprost in posledično tudi nagrajujoč proces. Ko boste čiščenje enkrat uvedli v svojo rutino, boste stežka spregledali prah na namiznem pultu.

Pridobite ponudbe in cene preverjenih čistilnih servisov

NI POTREBNO, DA SE ČIŠČENJE STANOVANJA SPREVRŽE V NOČNO MORO

NAČRTOVANJE

Čiščenje stanovanja je popolnoma odvisno od želenih rezultatov ter časa, ki ga imate na voljo. Ta faktorja vam bosta pomagala pri sestavljanju urnika čiščenja. Bodite odkriti sami s sabo glede svojih zmožnosti, razpolaganjem s časom in lastno motivacijo. V skrajnem primeru lahko za pomoč prosite strokovnjake.

Pred začetkom sestavite seznam opravil – te razvrstite glede na sobe, deležne čiščenja, nato pa posamezne vrste opravil porazdelite v skupine. Začnite z umikanjem vse navlake, nato pa pobrišite prah v vseh prostorih stanovanja. Čiščenje tal (pometanje, sesanje, brisanje) opravite na samem koncu. S takšnim razporejanjem po skupinah se lahko izognete nenehnemu menjavanju opravil.

Čistite od vrha navzdol, če je to le možno. Zagotovo si ne želite ponovnega čiščenja tal zaradi kasnejšega brisanja prahu in ostalih nesnag s pohištva, ki bodo neopazno popadale po sveže očiščenih tleh. Če težje razpolagate s časom, pričnite z umikanjem raznih drobnarij in navlake ter se šele zatem posvetite dejanskemu čiščenju površin. Urejanje stanovanja lahko seveda razporedite na več dni – tako si z majhnimi koraki omogočite manj stresno pospravljanje prostorov v stanovanju.

Opravila poskušajte porazdeliti. Če živite s sostanovalci ali svojo družino, čiščenje hiše ni zgolj vaša obveznost in dolžnost. Morda boste morali kljub temu prevzeti vlogo vodje s sestavljanjem spreminjajočega se urnika čiščenja, kar pa vseeno ponuja večjo prednost kot samostojno delo. Seveda je pri delitvi nalog v obzir potrebno vzeti starost vsakega posameznika – če majhnih otrok nimate namena prepustiti varuški, lahko najmlajši prevzamejo odgovornost pospravljanja svojih igrač. Najstniki so že dovolj vešči, da samostojno ali z nadzorom odraslega očistijo garažo ter kopalnico, medtem ko se lahko starejši člani družine lotijo čiščenja tal.

ČIŠČENJE KOPALNICE

Čiščenje straniščne školjke je najbrž eden izmed najmanj priljubljenih hišnih opravil slehernega človeka. Ravno iz tega razloga se ga je najbolje znebiti že na samem začetku – nadenite si par gumijastih rokavic, da postavite prepreko med vami in umazanijo ter predvsem ogromnim številom bakterij. Ogrodje očistite s pomočjo nežnega drgnjenja z gobico in vročo vodo, nato pa nanj razpršite dezinfekcijsko sredstvo ter ga obrišite. V školjko nato vlijte čistilo in ga pustite učinkovati. Po dobri minuti školjko skrtačite in spustite vodo.

Čiščenje kadi ali prhe je prav tako obvezno opravilo, saj se ravno na tem predelu nabere ogromno umazanije, ki pa popolnoma nasprotuje dejanskemu namenu prhe. Kvalitetno čistilo in ščetinasta krtača (ter nekaj moči v rokah) je vse, kar potrebujete. Kot alternativo za čistilo lahko uporabite tekočino za pomivanje posode – tako kot masti na krožnikih se bo znebila nesnage na dnu kopalne kadi. Da prha ostane kar se da čista čim dlje, po čiščenju uporabite zaščitni vosek za avtomobile.

Čiščenje straniščne školjke je najbrž eden izmed najmanj priljubljenih hišnih opravil
Čiščenje straniščne školjke je najbrž eden izmed najmanj priljubljenih hišnih opravil

ČIŠČENJE SPALNICE

Organiziranje vse krame je osnova za uspešno čiščenje. Prazne plastenke, smeti in nepospravljena oblačila predstavljajo primerne kandidate za pričetek pospravljanja. Tako boste z manj nereda lažje očistili različne zaprašene površine.

Postlana postelja se zdi kot skrajno nepomemben faktor pri celotnem procesu čiščenja stanovanja – navsezadnje bo že isti večer ponovno razmetana. Ko pa enkrat v očiščeni sobi zagledate posteljo z lepo zloženimi, sveže opranimi rjuhami, se boste zavedli, kakšno počutje v spalnico prinese urejen glavni kos pohištva.

Organiziranje in pospravljanje omare je pravzaprav opravilo, ki bi ga morali izvajati če že ne vsak, potem pa vsaj vsak drugi dan. V glavi si ustvarite t.i. zemljevid omare – kam spadajo vaše hlače, majice s kratkimi in dolgimi rokavi, spodnje perilo? Katere kose oblačila nosite najpogosteje? Ti se naj nahajajo na samem vrhu vsakega kupa oblačil. Morda se celo najde nekaj kosov, ki jih že dlje časa niste nosili in tudi nimate takšnega namena – to je odlična priložnost, da pomagate ljudem v stiski, jih podarite sorodnikom ali pa jih morda celo prodate.

Se čiščenja stanovanja ne želite lotiti sami? Poiščite pomoč na Omisli.si!

ČIŠČENJE KUHINJE

Čiščenje navadne in mikrovalovne pečice si na lestvici priljubljenosti deli prvo mesto s čiščenjem straniščne školjke. Ker precej hitro pozabimo na čistočo pečice, se lahko v zelo kratkem času v njej nabere ogromno težko odstranljive umazanije. To opravilo pa lahko ustvari eno izmed večjih razlik – vonj vaše kuhinje se lahko pri kuhanju obrokov posledično precej izboljša, saj ni več prisotnih ostankov preteklih kuharskih podvigov.
Iz pečice vzemite mrežo in jo namočite v milno vodo. Medtem po notranjih in zunanjih površinah pečice razpršite čistilo, ki bo vpilo vso umazanijo. Delo zaključite z drgnjenjem in brisanjem sten.

Nasvet za preprostejše čiščenje mikrovalovne pečice – posodico napolnite z limono in vodo, kisom, tekočino za pomivanje posode ali čistilom za okna ter jo za nekaj minut postavite v mikrovalovko. Pečico za nekaj minut prižgite in z nekaj preprostimi brisi s krpo boste nastalo umazanijo preprosto odstranili.

Organizirani kabineti bodo celotni kuhinji omogočili več prostora, obenem pa si lahko vsak posameznik poišče lastni sistem zlaganja in organiziranja pribora ter posode. Čiščenje stanovanja bo potekalo lažje, če si predmete kot so knjige v spalnici, posoda v kuhinji in šamponi v kopalnici uredite pred kakršnimkoli brisanjem prahu ali pometanjem tal. Kot je v navadi, naj se pripomočki za peko nahajajo v enem elementu, kozarci v drugem, spet številne posode v tretjem. Poskrbite tudi, da bo najpogosteje uporabljena posoda vedno na dosegu roke.

Čiščenje stanovanja bo potekalo lažje, če si pred brisanjem prahu uredite vso kramo
Čiščenje stanovanja bo potekalo lažje, če si pred brisanjem prahu uredite vso kramo
Pridobite ponudbe in cene preverjenih čistilnih servisov


  NASVETI ZA VAŠ DOM

  Revija z idejami in analizami cen preverjenih izvajalcev za gradnjo in obnovo.

  VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA

  Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.
  Vprašajte brezplačno >

  Skupna ocena bralcev
  [Skupaj: 1 Povprečje: 5]