Čiščenje preprog: 7 skrivnosti, ki jih poznajo profesionalci

ocena bralcev
5 od 1

Se tudi vi držite za glavo, ko se na vaši preprogi znajdejo madeži? Čiščenje preprog je zahtevno delo, ki pogosto ne prinese želenega rezultata. Pogled na lisast in zbledel tepih ni prijeten in vse kar preostane je posvet s čistilnim servisom. Toda to ni nujno edina rešitev!

Preproge ne morete rešiti pred nezgodami in vplivom zunanjega okolja. Polita pijača, raztresena hrana, prah, drobni delci, v hišo prineseni s čevlji, v poletnih mesecih pa predvsem gola koža na podplatih, so le nekateri razlogi za nečisto preprogo. Četudi ste previdni in še posebej pozorni na čistočo svojega doma, času in umazaniji, ki jo prinese s seboj, ne morete ubežati. Ne pozabite niti, da tudi hišni ljubljenčki prispevajo svoje, ne glede na to, kako močno se trudite očistiti njihove tačke pred vstopom v stanovanje.

Pridobite ponudbe čistilnih servisov

Čiščenje preprog še nikoli ni bilo tako preprosto

čiščenje preprog
Tudi hišni ljubljenčki prinesejo umazanijo na preprogo.

Globinsko čiščenje preprog je dolgoročna rešitev, ki vam jo ponujajo preverjeni čistilni servisi, in vam omogoča prihraniti obilico časa. Vendar pa se za takšno čiščenje preprog ne odločamo neprestano. Številne nezgode in umazanijo lahko učinkovito odstranimo tudi sami in s tem prihranimo denar. S poznavanjem 7 skrivnosti za čiščenje preprog boste očistili prizadete površine in preprogo ohranili v njenem najboljšem izgledu.1. Popivnajte, ne drgnite

Ena izmed prvih napak, ki jih lahko naredite v želji, da bi odstranili umazanijo s preproge, je drgnjenje njene površine. Na ta način povzročite, da se drobni delci še bolj zarijejo med vlakna, ki jih hkrati z mehaničnimi pritiski tudi poškodujete. Namesto tega nanesite čistilno raztopino na čisto krpico, papirnato brisačo ali gobo in z občutkom popivnajte površino. Pivnanje povzroči majhen pritisk na madež zaradi česar ga s tkanino lažje vpijete. Pazite, da pivnate vedno od zunanjosti proti notranjosti, saj lahko v nasprotnem primeru razširite madež.

2. Pravilna uporaba gazirane vode

Zagotovo ste že slišali, da lahko z radensko odstranite madeže, vendar se morate pri tem držati pravilnega postopka. Za navlažitev prizadete površine uporabite čisto tkanino prepojeno z gazirano vodo. Pogosto to ne bo zadostovalo, zato v enakem razmerju zmešajte kis in vodo in ju nanesite na madež s pomočjo pršilca. Pustite učinkovati 10 – 15 minut, nato pa tako kot prej s čisto gobo popivnajte površino. Ne prestrašite se, če madež ne bo povsem izginil – morda boste morali proces nekajkrat ponoviti. S tem pa vaše delo še ni končano. Na hitro splakniti prizadeto površino s toplo vodo, da odstranite kiselkast vonj. Z roko pogladite niti v preprogi v njihovo naravno pozicijo, nato pa nanjo položite bele papirnate brisače, ki jih dobro obtežite. Da bodo do konca vpile vlažnost, jih boste morda morali pustiti na mestu celoten dan.

3. Pena za britje

Ne glede na to, kako nenavadno je to slišati, je pena za britje precej učinkovita za čiščenje preprog. Nanesite peno za britje naravnost na madež in jo ne odstranite vsaj 30 minut. Po pretečenem času jo popivnajte s suho belo krpo. Za dokončanje čiščenja ponovno v enakem razmerju zmešajte vodo in kis ter sledite zgornjim navodilom.

Preverite tudi: ČISTILNI SERVIS: CENIK PONUDNIKOV ZA ČIŠČENJE STANOVANJA ALI HIŠE

4. Odstranitev žvečilnega gumija iz preproge

Ne ravno pogosto, pa vendar zgodi se, da žvečilni gumi konča na tepihu. Najboljši način za odstranitev je, da zamrznete, saj na ta način ne bo povzročal težav z lepljivostjo. Učinkovito bi ga zamrznili s tekočim dušikom, ker pa ga običajno nimamo pri roki, si lahko pomagate z ledenimi kockami. Ko je žvečilka dobro zamrznjena jo z žlico privzdignite od podlage. Če je ne uspete povsem odstraniti, s finimi škarjicami pristrizite preprogo tik ob stiku z žvečilnim gumijem. Če boste previdni in natančni, se vaš poseg po končanem delu ne bo poznal.

5. Detergent za posodo

Tako kot je učinkovit za odstranitev maščobe s krožnikov in loncev, detergent razmasti tudi mastno površino preproge. Za čiščenje preproge, na katero je padla mastna snov, dodajte detergent vodi in mešanico s pršilom nanesite na madež. Pustite učinkovati 10 – 15 minut, nato pa ga popivanajte z belo in čisto krpo. Morda boste morali proces nekajkrat ponoviti.

6. Odstranitev voska iz preproge

Vosek, ki v nezgodi kapne s sveče, se hitro in trdno ugnezdi med niti preproge. Najlažje ga odstranite s toploto. Preko voska položite belo krpo ter vse skupaj segrejte z likalnikom, dokler se vosek ne zmehča. S preproge ga odstranite z jedilnim nožem. Da bi odstranili tudi drobne delce, ki bodo po posegu ostali na preprogi, preko prizadetega mesta položite papirnate brisače ter ponovno segrevajte z likalnikom. Vosek se bo stopil in prilepil na papir. Pozor! Pazite, da ne segrevate predolgo, saj boste v nasprotnem primeru poškodovali preprogo. Prav tako uporabite le bele krpe, saj sicer tvegate prenos barv na preprogo.

7. Odstranitev krvavega madeža iz preproge

Uspešno čiščenje preprog, ki so bile žrtev krvavega madeža, se vam morda zdi Sizifovo delo. Toda s pomočjo vodikovega peroksida lahko očistite kontaminirano površino. Najprej omilite madež z mešanico vode in blagega čistila ter poskusite čim več krvi odstraniti že s papirnato brisačo. Na preostanek madeža nanesite vodikov peroksid, ki se bo takoj po stiku s krvjo pričel peniti. Pustite učinkovati, nato pa popivnajte krvavi madež s čisto krpo.

Čiščenje preprog zahteva tudi previdnost

Bodite pozorni, da vsi nasveti zahtevajo takojšnje posredovanje. Zastaranih in zasušenih madežev z navedenimi zvijačami ne boste odstranili. 7 pravljičnih ukan vam bo pomagalo ohraniti preproge čiste in v dobrem stanju. Če pa se vseeno odločite za posredovanje profesionalnih čistilnih servisev, pošljite brezplačno poizvedbo, in pomagali vam bomo poiskati strokovnjaka za vaše potrebe.

čiščenje preprog

Pridobite ponudbe čistilnih servisovocena bralcev
5 od 1