Tlakovanje ali asfaltiranje? Prednosti in slabosti, cene ter ponudniki

ocena bralcev
5 od 1

Tlakovanje ali asfaltiranje? To je zelo pogosta dilema, torej tlakovati ali asfaltirati dvorišče, zato smo temu namenili poseben zapis. Oba materiala, tlakovci in asfalt imata svoje prednosti in slabosti. Da boste lahko lažje izbrali najboljšo podlago za vaše novo dvorišče ali dovoz smo spodaj našteli ključne lastnosti obeh svetov. Podali smo tudi razpon cen, ter na eno mesto zbrali izvajalce, mojstre oziroma ponudnike storitev, da bi vam vam prihranili čas in denar.

Brezplačno do ponudb za ASFALTIRANJE
Brezplačno do ponudb za TLAKOVANJE
asfaltiranje tlakovanje cene izvajalci
Asfaltirati ali tlakovati ali oboje?


Tlakovanje in asfaltiranje: Prednosti in slabosti

Tlakovci so trpežni in imajo dolgo življenjsko dobo

Najpogosteje se izraz “tlakovci” nanaša na kamne iz betona. Obstajajo tudi tlakovci, ki so narejeni iz glinene opeke ali naravnega kamna. Običajno gre za majhne koščke različnih velikosti, ki se namestijo v različnih barvah, teksturah in vzorcih. Ko so kosi pravilno nameščeni, se zaskočijo in tako ustvarijo prožno in močno podlago. Ker je v prekrivajočih se tlakovcih veliko spojev, so tlakovci sami zelo močni in niso nagnjeni k razpokam ali lomljenju. Večina tlakovcev je 3 do 4-krat močnejša od drugih materialov. Mnogi proizvajalci teh tlakovcev nanje ponujajo doživljenjsko garancijo.

Podlago za tlakovanje pripravljamo dlje kot za asfaltiranje

Postopek polaganja tlakovcev povprečne velikosti običajno zahteva od tri do pet dni, da so postavljeni od začetka do konca. Asfalt lahko vlijete na želeno mesto v nekaj urah, vendar lahko po njem hodite šele po dveh dneh, saj se mora posušiti. Ko pa nameščamo tlakovce, lahko po njih hodite takoj.

Brezplačno do ponudb za TLAKOVANJE

Tlakovanje je lahko dražje od izbire drugih podlag

Začetni stroški tlakovanja so lahko višji od drugih možnosti, vendar boste dolgoročno prihranili denar z lažjimi in cenejšimi praksami vzdrževanja. Na primer, cena tlakovanja je na začetku za 30 odstotkov višja od cene enako velike površine, kjer je uporabljeni material asfalt. Vendar pa bo stalno vzdrževanje asfalta sčasoma stalo več kot tlakovanje samo.

Dodatni stroški pri tlakovanju

Dodatni stroški pri tlakovanju so gradbeni material in oprema, potrebni za namestitev podlage za tlakovce, v primerjavi z drugimi materiali, ki jo morda potrebujejo ali pa tudi ne. Ti gradbeni materiali lahko vključujejo stvari, kot so gramozna podlaga, stabilizacijska tkanina, obrobe in konice, kompaktorji in bagri. Vse to je še dodatni strošek poleg dejanskih tlakovcev, ki lahko povečajo začetno naložbo tlakovanja.

Preverite tudi: POLAGANJE TLAKOVCEV: CENA IN PREVERJENI IZVAJALCI ZA TLAKOVANJE DVORIŠČ

Tlakovanje je boljše za podnebne in temperaturne spremembe

Pomembno je vedeti, da lahko zimsko vreme vpliva na vašo teraso. V zimskih mesecih, ko vlaga v tleh zmrzne in se odtaja, se tla razširijo in skrčijo. Ne glede na vse, ko se tla širijo in krčijo, premaknejo tudi teraso. To lahko zlahka povzroči razpoke na šibkejših mestih na trdnih površinah, kot je asfalt. S tlakovanjem in načinom njegove namestitve (kos za kosom in prileganje skupaj) je po površini podlage več prostora, kar omogoča, da se tlakovci posamezno upognejo vsak posebej, nato pa se v idealnem primeru, ko se razširitev umakne, spet postavijo v prvotni položaj. Profesionalno nameščena terasa za tlakovce se lahko minimalno premika, če se uporabljajo ustrezne gradbene prakse.

različni-tlakovci-za-tlakovanje-dvorišča-z-ali-brez-trave
Različni tlakovci za tlakovanje dvorišča.

Ustvarjanje plevela pri tlakovanju

Tlakovanje je sestavljeno iz posameznih kosov tlakovcev. Imajo veliko spojev, ki se ob prvi namestitvi napolnijo s peskom. Sčasoma se pesek lahko izpere, zato ga je potrebno zopet napolniti in vzdrževati. Če spojev ne zasujemo s peskom, bo namesto le tega, začel rasti plevel. Sčasoma lahko plevel popolnoma prevzame tlakovce.

Preverite tudi: ASFALT: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI ASFALTERJI ZA ASFALTIRANJE DVORIŠČ

Tlakovanje ne potrebuje zahtevnega vzdrževanja

Popravilo tlakovcev je veliko lažje izvesti kot tisto okoli asfaltirane terase, kjer boste na koncu lahko zamenjali celotno ploščo iz asfalta. Vzdrževanje tlakovcev je zelo minimalno. Po potrebi pometemo ali kako drugače odstranimo ostanke s površine terase. Večino madežev, ki nastanejo, je mogoče enostavno očistiti z vodo in milom. Na voljo so tudi najrazličnejše vrste čistil za vzdrževanje tlakovcev, odvisno od snovi, ki so povzročile madež. Za še lažje vzdrževanje in čiščenje lahko uporabite tudi zaščitna tesnila. Tesnilniki tlakovce varujejo tudi pred obrabo zaradi zunanjega okolja. Odvisno od tega, katero tesnilo se uporablja, bo morda treba nekatere občasno zamenjati. Na voljo so v različnih oblikah, od popolnoma nevidnega do mokrega videza, ki tvori tesnilo.

Brezplačno do ponudb za ASFALTIRANJE

Mojstri, izvajalci oziroma ponudniki tlakovanja in asfaltiranja

Ponudnikov tlakovanja in asfaltiranja je precej. Spodaj smo jih našteli nekaj, sicer pa bo najbolje, če povprašate na Omisli.si/gradnja-obnova kjer smo ponudnike posebej preverili in rangirali, glede na ocene preteklih strank.

ASFALTIRANJE DVORIŠČ, SANEL HARBAŠ, S.P., ASFALTIRANJE, JESENKO ROMAN JESENKO, S.P., ASFALTIRANJE, CESTOGRADNIK, D.O.O., BDR-TIGRAM, GRADBENIŠTVO, MIZARSTVO, DARJA PERKO, S.P., CGP-ASFALTI NOVO MESTO, ASFALTIRANJE IN DRUGA POVRŠINSKA OBDELAVA CESTIŠČ, D.O.O., DIMAH, ASFALTIRANJE DVORIŠČ, DRAGAN DINULOVIĆ, S.P., GRADBENA MEHANIZACIJA VILKO KONC, S.P., HORVAT VLADO, S.P. TLAKOVANJE, MK STORITVE, UREJANJE OKOLICE IN NOTRANJA ZAKLJUČNA DELA, MARTIN KOČIŠ, S.P., PLAN 2-TLAKOVANJE IN ZUNANJE UREDITVE, TLAKOVANJE ANDREJ NOVAK, S.P., TLAKOVANJE DVORIŠČ IN ZUNANJA UREDITEV, ANDREJ ČEBULJ, S.P., TLAKOVANJE GOMBOC, PODJETJE ZA UREJANJE IN VZDRŽEVANJE OKOLIC, D.O.O.


PONUDNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?


ASFALTIRANJE, IZTOK GRUDEN, S.P., GRADBENA DELA, MILAN ŠEGULA, S.P., TLAKOVANJE IN POLAGANJE KAMNA, ALEŠ DREVENŠEK, S.P., TLAKOVANJE IN UREJANJE DVORIŠČ FETAH KRASNIQI, S.P., TLAKOVANJE IN UREJANJE OKOLICE KLEMENČIČ, ŠTEFAN KLEMENČIČ, S.P., TLAKOVANJE IN UREJANJE OKOLICE, ANTON KOSI, S.P., KRALJ, DAVORIN KRALJ, S.P., MR, GRADBENIŠTVO IN TRGOVINA, D.O.O., MURŠEČ, NIZKE GRADNJE, TRGOVINA, D.O.O., TLAKOVANJE ROBERT ŽNIDARŠIČ, S.P., TLAKOVANJE TADEJ KOLARIČ, S.P., TLAKOVANJE, SAN STANISLAV VOHL, S.P., TLAKOVANJE, SINIŠA BIJELIĆ, S.P., ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, MILAN FARKUŠ, S.P.

Tukaj smo za vas zbrali in poiskali nekaj ponudnikov teh storitev. Vseeno pa je bolje, da se obrnete kar na spletno stran Omisli.si, kjer so zbrani vsi preverjeni ponudniki. Tako boste pri iskanju prihranili čas in denar. Iskanje po spletu in forumih vam bo namreč vzelo ogromno časa… In verjetno tudi denarja.Cene tlakovanja in asfaltiranja

Cene so različne, odvisne so od kakovosti materiala, s katerim boste izdelovali podlago, izvajalcev, ter zahtevnosti terena za postavitev. Za asfaltiranje boste v povprečju odšteli 16€ za kvadratni meter, cene pa se gibljejo od 15€ do 18€ za kvadratni meter. Za tlakovanje boste v povprečju odšteli 27€ za kvadratni meter, cene pa se gibljejo od 25€ do 30€ za kvadratni meter.

Brezplačno do ponudb za ASFALTIRANJE
Brezplačno do ponudb za TLAKOVANJEocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja