Revija Nasvet strokovnjaka

Polaganje tlakovcev: Cena in preverjeni izvajalci za tlakovanje dvorišč

polaganje-tlakovcev-tlakovnje-omisli-si-cene

Kazalo

ocena bralcev
4.8 od 6

Če je na vrsti tlakovanje dvorišča, boste v tem članku našli vse, kar vas sploh lahko zanima za polaganje tlakovcev: cena, na kaj paziti, pogosta vprašanja in odgovori in na koncu seznam izvajalcev, katerim lahko zaupate.

V Sloveniji je namreč ogromno specializiranih izvajalcev za tlakovanje. Da bi olajšali vašo odločitev, smo za vas pripravili podrobno analizo njihovih storitev, cen in najpogostejših vprašanj strank glede polaganja tlakovcev. V nadaljevanju bomo raziskali prednosti in slabosti različnih vrst tlakovcev in zakaj je tako pomembno, da za svoj dom izberete izkušenega in zanesljivega izvajalca. S temi našimi nasveti in rešitvami želimo, da bo načrtovanje okolice vašega doma manj zapletena in strašljiva.

POLAGANJE TLAKOVCEV – CENE
cena za tlakovanje dvorišč in ceniki

≈ 8 – 35 EUR/m2

Pridobite 7 ponudb za polaganje tlakovcev

 

StoritevCena
Polaganje tlakovcev8 € - 12 €/m2
Tlakovanje + tlakovci + izdelava tamponske podlage25 € - 35 €/m2
Tlakovci (samo dobava)11 € - 23 €/m2
* Povprečne cene tlakovanja so podane na podlagi analize javnih cenikov ter preko 170 ponudb preverjenih mojstrov na Omisli.si/polaganje-tlakovcev. Ti ceniki niso fiksni in veljajo pa za vsa večja mesta: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena za tlakovanje dvorišča je najbolj odvisna od kvadrature, vrste tlakovcev, dodatnih storitev kot je izravnava in priprava tal in renomeja prevajalca. Za točno ceno pošljite povpraševanje preverjenim izvajalcem – zeleni gumb zgoraj.

Razbijamo mite o tlakovanju dvorišč s tlakovci

 1. Mit: Tlakovci ne potrebujejo vzdrževanja. Resnica je, da tlakovci, tako kot kateri koli drug material, potrebujejo redno vzdrževanje, če želimo ohraniti njihov videz in funkcionalnost. Potrebno je redno čiščenje in občasno ponovno fugiranje.
 2. Mit: Polaganje tlakovcev lahko opravi kdorkoli. Čeprav se zdi polaganje tlakovcev preprost postopek, pa zahteva natančnost, poznavanje materialov in orodij. Napačno polaganje tlakovcev lahko povzroči težave, kot so neenakomerne površine ali slaba odvodnja.
 3. Mit: Tlakovci niso vzdržljivi. Tlakovci so izjemno robustni in odporni na različne vremenske pogoje. Tako so idealna izbira za tlakovanje dvorišč in drugih zunanjih površin.
 4. Mit: Tlakovci so dragi. Cena tlakovcev se lahko zelo razlikuje, odvisno od vrste in kakovosti materiala. Poleg tega pa je treba upoštevati dolgo življenjsko dobo tlakovcev, kar pomeni, da je njihova vrednost na dolgi rok zelo visoka.
 5. Mit: Tlakovci so samo za dvorišča. Tlakovci se lahko uporabljajo za različne zunanje površine, ne samo za dvorišča. Primerne so za poti, terase, parkirišča, bazene in mnoge druge površine.
 6. Mit: Polaganje tlakovcev traja dolgo časa. Čas polaganja tlakovcev je odvisen od velikosti površine in izkušenosti izvajalca. S pravilnim načrtovanjem in ustreznim orodjem lahko postopek poteka hitro in učinkovito.

Največji trendi za polaganje tlakovcev?

V prihajajočem letu se obetajo številni zanimivi trendi na področju polaganja tlakovcev. Ena izmed ključnih trendov bo uporaba svetlejših barv tlakovcev, ki ustvarjajo občutek prostornosti in svetlobe v dvoriščih. Poleg tega bodo v ospredju nepravilni vzorci tlakovanja, ki vnašajo dinamiko in vizualno zanimivost. Okolju prijazni tlakovci, izdelani iz recikliranih materialov, bodo prav tako v porastu, saj se vse več ljudi zaveda pomena trajnostnega ravnanja z okoljem. Ne smemo pa pozabiti na vse večjo popularnost pametnih tlakovcev, ki vključujejo različne tehnološke rešitve, kot so LED luči ali sistemi za odvodnjavanje.

Kdo se sploh ukvarja s polaganjem tlakovcev?

Najprej moramo razumeti razliko med proizvajalci tlakovcev in izvajalci, ki se ukvarjajo s polaganjem tlakovcev.

Proizvajalci tlakovcev v Sloveniji

V Sloveniji obstaja več podjetij, ki so priznana zaradi svoje odlične proizvodnje in prodaje tlakovcev. Med najbolj znane spadajo Tlakovci Jarc, Tlakovci Podlesnik, Tlakovci Oblak, Tlakovci Zobec in Tlakovci Polak. Ta podjetja ponujajo različne vrste tlakovcev, ki se lahko prilagodijo vašim specifičnim potrebam in željam.

Izvajalci za polaganje tlakovcev

To so specializirana podjetja, ki ponujajo storitve polaganja tlakovcev. Izvajalci vam ne pomagajo le pri izbiri tlakovcev, temveč tudi pri pripravi podlage in odvodnjavanju, izdelavi kanalet, plošnikov, robnikov in vsega kar paše poleg. Poleg tega so vešči v različnih tehnikah polaganja. Seznam preverjenih izvajalev za polaganje tlakovcev najdete na omisli.si, kjer lahko tudi hitro prejmete do 7 ponudb za tlakovanje dvorišča.

Polaganje tlakovcev: Cena za tlakovanje dvorišč

Za vas smo analizirali povprečne cene za tlakovanje dvorišč in nakup tlakovcev. Od izdelave tamponske podlage, do samega polaganja tlakovcev.

Polaganje tlakovcev – cena

Pred začetkom polaganja tlakovcev je pomembna odstranitev rastja in zemlje. Potem sledi priprava podlage, vključno s posteljico, v kateri so nameščene morebitne inštalacije in napeljave. Tlakovce začnemo polagati v vogalu in na nižjem delu terena. Ključno je, da jih ne stiskamo direktno drug ob drugega, ampak pustimo vmesne fuge prazne. Ko so tlakovci položeni, vmesne prostore zapolnimo z mivko. Najlažji način je, da mivko nasujemo na podlago in jo s pomočjo metle razporedimo po celotni tlakovani površini. Priznan izvajalec bo poskrbel tudi za rezanje tlakovcev, s katerimi bo zapolnil zaključne dele podlage (v kotih). Cena za polaganje tlakovcev se giblje od 8 € – 12 €/m2.

polaganje-tlakovcev-cena
Kaj je dobro vedeti, preden se lotimo polaganja tlakovcev?

Tlakovanje dvorišča + tlakovci + izdelava tamponske podlage – cena

Da bo vaše dvorišče kvalitetno tlakovano, je potrebno pripraviti ustrezno tamponsko podlago. Najprej izvajalec poskrbi za izkop podlage (približno 40 cm) in izdelavo drenaže. Sledi nasip (približno 30 cm) tamponskega sloja, na katerega se nasuje posteljica. Debelina posteljice je odvisna od vrste terena in naklona. Z valjanjem jo učvrstimo. Na tako pripravljeno podlago se začnejo polagati tlakovci. Vedno začnemo s polaganjem v vogalu. V primeru naklona terena začnemo pri najnižjem delu. Cena za tlakovanje vključno z izdelavo tamponske podlage je od 25 € – 35 €/m2.

Preverite tudi: ASFALT: CENA ZA ASFALTIRANJE DVORIŠČ

Tlakovci – cena (samo dobava)

Ko dobavljate tlakovce za vaše dvorišče, imate na voljo pestro izbiro. Tlakovci so lahko betonski ali leseni, granitni, iz naravnega kamna ali prodnika in so različnih oblik ter barv. Prav tako je možna dobava tlakovcev v klasični dimenziji ali v večjih formatih. Ni nujno, da tlakujete dvorišče zgolj z eno vrsto. Lahko med seboj kombinirate različne barve in oblike, za bolj pester izgled dvorišča. Cena za nakup tlakovcev je od 11 € – 23 €/m2.

tlakovanje-dvorišča-okolice-cena
Za tlakovanje okrog bazena dobavite tisto vrsto tlakovcev, ki so najbolj funkcionalni in se najbolje podajo k okolici.

DIY navodila za polaganje tlakovcev na dvorišču

Sicer odsvetujemo, a če se boste tlakovanja lotili sami, sledite tem korakom:

 1. Izberite prave tlakovce za vaše dvorišče.
 2. Pripravite potrebna orodja in material, kot so lopata, pesek, beton in voda.
 3. Začrtajte območje, kjer boste postavili tlakovce.
 4. Skopajte zemljo do ustrezne globine, nato pa območje poravnajte.
 5. Na dno jame nanesite plast peska in betona, nato pa vse skupaj dobro poravnajte.
 6. Začnite polagati tlakovce, začenši od enega od kotov.
 7. Ko ste postavili vse tlakovce, po njih razporedite še tanek sloj peska in s pomočjo utrjevalca utrdite tlakovce.
 8. Na koncu obrišite odvečni pesek in čestitamo, vaše dvorišče je tlakovano.

Preverjeni mojstri, izvajalci oz. ponudniki za polaganje tlakovcev. Komu zaupati tlakovanje dvorišča?

Polaganje tlakovcev ni storitev, ki bi jo brez predznanja obvladal kar vsak. Za kvalitetno izvedbo je potrebno poznati sistem polaganja, vrsto podlage in ves vključen material. Zato vaše dvorišče prepustite uigranim mojstrom, ki vedo, kaj delajo.

Ponudniki / mojstri za tlakovanje / polaganje tlakovcev

Če potrebujete mojstra za polaganje tlakovcev, ste na pravem mestu. V Sloveniji je mnogo priznanih ponudnikov za tlakovanje, kot so: Tlakovanje Muršec, Tlakovanje San Stanislav Vohl, Tlakovanje Gomboc, Bdr-Tigram, Tafener, Tlakovanje Tadej Kolarič, Tlakovanje Robert Žnidarič, Tlakovanje in polaganje kamna Aleš Drevenšek, Pitus Gradnje, Tlakovanje Kralj, Horvat Vlado Tlakovanje, Modrič-Zaskoku tlakovanje, Tlakovanje dvorišč in zunanja ureditev Andrej Čebu, Dimah, Hilmo Hodžić s.p., Top plan, Grans, Asfalterstvo Brus, Slo gradnje, Miran Fašalek, Tavčer tlakovanje, …


IZVAJALCI ZA TLAKOVANJE se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke
brezplačen vpis


…Gama Gradnje Matjaž Glaser, Zidarstvo Marko Kastelic, Klemen Ojsteršek, Miha Mele, Varpol, Trata Novo Mesto, Fejzo, Buli, Taferner, Smilko, A2 skupina, Dekograd, GP. Pulaj, Tajhman Miran, Bislimaj Gradnje, Asfaltbeton Ljubljana, Štefan Medved, Libela Group, M-Gradnje, Majcen, Mlinček Storitve, Koderman, Asfaltek, Tlakovanje Ploj, Tlakovanje Lešnik, Krt Gradbeništvo, Popržen, Tlakovanje Muršec, KPL Tlakovanje in mnogi drugi. Za vas smo preverili ponudnike in vam prihranili čas z iskanjem. Na Omisli.si/tlakovanje ne spreglejte najboljših mojstrov za dobavo tlakovcev.

Tlakovci: Ponudniki za dobavo tlakovcev

Jarc cementni izdelki, Tafener, Semmelrock Tlakovci, Tlakovci Podlesnik, Indrast, Gmk Eko, Kograd Igem, Cementni izdelki Juhant, Tlakovec, Granik, Avtogram, Viast, F&J, Divinus, Azaleja Global, Gradbeništvo Egzon, Gradvin, Teograd Inženiring, Eltro, Tlakovci Oblak, Cementni izdelki Gorec, Sam, Bauhaus, Domtrade, Gramat Gril, Inpos, Tlakovci Polak, Ekokult, CGP Jaklič, Tlakovci Jager, Tlakovci Gorec, Obi, Adut, Tlakovci Igem, TopDom, BeTONIX, Juhant, GiTeS, Cementninarstvo Korpnik, Slovenijales, Gregor Šumiga, Stireks, Mipro in Pečarstvo Avbelj pa so le nekateri od ponudnikov dobave tlakovcev v Sloveniji. Vpišite se in si zagotovite svoje mesto na seznamu preverjenih ponudnikov za polaganje tlakovcev.

polaganje-tlakovcev-tlakovnje-omisli-si-cene
Izbirajte med izkušenimi ponudniki za tlakovanje.

Pogosta vprašanja in odgovori za polaganje tlakovcev

V tej sekciji najdete vse, kar vas lahko zanima v zvezi s tlakovanjem.

Kolikšna je cena za polaganje tlakovcev?

Odvisno od vrste materiala in terena vašega dvorišča, ter seveda izvajalca, ki ga izberete. Okvirna cena za polaganje tlakovcev je od 8 € – 12 €/m2. Celovita priprava podlage za tlakovanje vključno s polaganjem pa stane od 25 € – 35 €/m2.

Kakšen je postopek tlakovanja?

Celoten postopek za polaganje tlakovcev zajema najprej odstranitev zemlje in podrastja iz površine. Potem sledi priprava podlage – tampon in posteljice. Tlakovati začnemo v vogalu in nadaljujemo proti sredini. Za zaključke je potrebno tlakovce pravilno rezati, zato prepustite to delo strokovnjakom, da se ob izvedbi ne poškodujete. Končana tlakovana površina se posuje z mivko, da zapolnimo vmesne fuge med tlakovci. Pomagamo si z metlo, da mivko enakomerno razporedimo po površini. In sprehodite se lahko po čudovitem, na novo tlakovanem dvorišču.

Preberite tudi: KOLIKO STANE ARHITEKT?

Kako pravilno vzdržujemo tlakovce (čiščenje, odstranjevanje plevela, …)?

Vzdrževanje tlakovane površine ni zahtevno. Običajno zadostuje uporaba vode ali visokotlačnega čistilca. Za bolj trdovratne madeže (obrisi gum, ipd.) pa uporabite posebne detergente za čiščenje tlakovcev. Za redno vzdrževanje je priporočljivo tudi, da tlakovce enkrat ali dvakrat letno impregnirate. S tem jih boste zaščitili pred umazanijo in vodo. Mah in plevel, ki zraste med fugami, lahko odstranite ročno, ali z uporabo različnih sredstev, ki tlakovcev ne poškodujejo. Pozimi pa je priporočljivo, da za odstranjevanje ledu in snega ne uporabljate ostrih predmetov, s katerimi bi poškodovali zgornji sloj tlakovcev. Pazljivi bodite tudi pri morebitni uporabi soli. Z rednim vzdrževanjem in premišljeno uporabo si boste zagotovili dolgo obstojnost tlakovcev.

vzdrzevanje-tlakovcev-ciscenje-odstranjevanje-zelenja
Tlakovci ne zahtevajo veliko vzdrževanja. V večini primerov je dovolj čiščenje z vodo. Za daljšo obstojnost pa jih enkrat do dvakrat letno impregnirajte.

Ali se splača samostojno polagati tlakovce?

Za polaganje tlakovcev je poleg znanja potrebna tudi uporaba ustreznega orodja in pripomočkov. Predvsem za rezanje tlakovcev. To je lahko zelo nevarno opravilo, kjer se zlahka poškodujete. Zato je boljše, da to prepustite izkušenim mojstrom. Prihranite si čas in nevšečnosti in pošljite povpraševanje za tlakovanje.

Asfaltiranje V.s. tlakovanje? (prednosti / slabosti)

V spodnji tabeli smo za vas primerjali tlakovanje z asfaltiranjem. Preverite katere so prednosti in slabosti vsake posamezne storitve in katera je za vas najboljša.

AsfaltiranjeTlakovanje
PrednostiBolj enostavno odstranjevanje snega, ledu in listja.
Ni vmesnih prostorov, kjer bi se zarastel plevel
Hitra izvedljivost predvsem za večje površine
Izbira različnih barv in oblik, velikosti, ter enostavna uskladitev s fasado in okolico.
Tlakovce lahko odstranite in na novo oblikujete podlago
SlabostiAsfalitrano površino je težje odstraniti in preurediti (težja možnost naknadnih inštalacij pod asfaltom)
Ni veliko možnosti glede izbire odtenka asfalta
Med vmesnimi prostori lahko zraste plevel, ki ga je potrebno redno odstranjevati
Tlakovci se sčasoma na nekaterih mestih lahko posedejo, kar povzroči razgibanje površine

Preberite tudi: GRADNJA HIŠE: KOLIKO STANE HIŠA (CENA GRADNJE HIŠE)?

Kje vse lahko položimo tlakovce?

Tlakovci se odlično prilegajo na različne površine, kot so terase, dovozi, dvorišča pa tudi ceste in pločniki. Z njihovo uporabo lahko izboljšate vrednost, videz in funkcionalnost okolice hiše.

Koliko stane tlakovanje dvorišča?

Stroški za dobavo tlakovcev, izdelavo tamponske podlage do 50 cm in polaganje tlakovcev za tlakovanje dvorišča se gibljejo med 29 – 36 EUR/m2.

Zakaj bi se raje odločil za tlakovanje dvorišča kot za asfaltiranje?

Tlakovano dvorišče ne samo izboljša videz vašega doma, ampak tudi ustvarja občutek urejenosti in estetike. Poleg tega so tlakovci vizualno bolj privlačni in prestižni kot asfalt.

Katere tlakovce izbrati za dovoz oz. parkirišče?

Izbira tlakovcev je odvisna od vaših želja in potreb. Na voljo so vam različne velikosti in barve tlakovcev, od pranih betonskih plošč do granitnih kock. Priljubljene so tudi travne mreže, ki omogočajo zeleno parkirno površino.

Zakaj se odločiti za tlakovanje terase?

Terasa predstavlja podaljšek bivalnega prostora, ki estetsko povezuje notranji in zunanji del vašega doma. Tlakovci so enostavni za vzdrževanje, imajo dolgo življenjsko dobo in so toplejši na dotik kot druge površine, kar je idealno za sproščanje.

Kako pristopiti k tlakovanju cest?

Ključnega pomena je ustrezna priprava trdne podlage, drenaže in izbira tlakovcev, ki bodo zdržali obremenitve avtomobilov. Cesto lahko tlakujete z betonskimi tlakovci, prodniki, naravnim kamnom ali celo gramozom.

Kako tlakujemo vrtno pot?

Poti so lahko neprekinjene ali pa so tlakovci ločeni z širokimi peskovnimi ali zelenimi fugami. Tlakovce lahko celo položite tako, da tvorijo stopnice.

Kateri materiali so najbolj primerni za vrtno pot?

Pri urejanju vrtne poti imate na voljo veliko izbiro materialov: od betonskih pranih plošč, naravnega kamna, do lesenih tlakovcev.

Zakaj je pomembno izbrati pravi čas za polaganje tlakovcev?

Urejanje zunanjih površin, vključno s polaganjem tlakovcev, je najbolje izvesti v toplejših mesecih, ko so vremenske razmere bolj stabilne. Idealni čas za to je od spomladi do jeseni, ko visoke temperature in suho vreme omogočajo hitrejše in kakovostnejše delo.

Kako lahko statistika o tlakovanju pomaga pri moji odločitvi?

Statistični podatki o uporabi tlakovcev v gospodinjstvih kažejo, da so tlakovci ena izmed najbolj priljubljenih izbir za ureditev zunanjih površin zaradi njihove trajnosti, estetike in enostavnosti vzdrževanja. Na primer, po podatkih iz leta 2022, se je približno 68% lastnikov domov, ki so prenovili svoje dvorišče, odločilo za uporabo tlakovcev.

Kako lahko polaganje tlakovcev dvigne vrednost mojega doma?

Polaganje tlakovcev ni le estetska nadgradnja vašega doma, ampak tudi investicija. Glede na različne raziskave lahko kakovostno urejeno dvorišče poveča vrednost vašega doma za do 15%.

Ali obstajajo okolju prijazne možnosti za tlakovanje?

Absolutno! Nekateri tlakovci, kot so travne mreže, omogočajo, da trava raste skozi njih, kar pomaga pri absorpciji deževnice in zmanjšuje odtekanje vode. Poleg tega so na voljo tudi tlakovci iz recikliranih materialov.

Kaj če nimam veliko prostora za tlakovanje?

Za manjše površine obstajajo ustrezne rešitve. Izberete lahko tanjše tlakovce ali tlakovce manjših dimenzij, ki bodo vizualno povečali prostor. Prav tako lahko izberete svetlejše barve tlakovcev, ki bodo prostor naredile bolj odprt in svetel.

Kaj vse lahko tlakujemo?

tlakovanje-dvorišč-urejanje-okolice
Kreativno izbirajte med različnimi vrstami in barvami tlakovcev, da bo vaše dvorišče izjemno.
Vrsta tlakovanjaCena tlakovanja
Tlakovanje dvoriščOd 28 € - 34 €/m2
Tlakovanje parkiriščOd 28 € - 34 €/m2 
Tlakovanje terasOd 28 € - 34 €/m2 
Tlakovanje cestod 25 € - 35 €/m2
Tlakovanje vrtovod 20 € - 30 €/m2
Tlakovanje potiod 8 € - 12 €/m2
Škarpniki70 € - 85 €/m2

Tlakovanje dvorišč

Tlakovano dvorišče bosta zlahka uskladili z okolico. Barvo tlakovcev lahko prilagodite barvi fasade in strehe. Ali pa izberete različne barve tlakovcev in s tem popestrite okolico vašega doma. Cena za tlakovanje dvorišč že od 28 € – 34 €/m2.

Preberite tudi: UREJANJE OKOLICE HIŠE IN VRTOV: CENIK, IDEJE IN TRENDI ZA 2020

Tlakovanje parkirišč

Uredite svoje parkirišče v stilu. Razbijte monotonost velike površine in se odločite za polaganje tlakovcev. Še ena pozitivna lastnost tlakovanega parkirišča je enostavno odvajanje odvečne vode. Za tlakovanje parkirišča boste odšteli od 28 € – 34 €/m2.

tlakovanje-parkirišč
Tlakovanje je prava izbira za večje površine, kot so parkirišča. Tako omogočite, da se odvečna voda ne nabira na površini, poskrbite pa tudi za odličen izgled.

Tlakovanje teras

Obstojnost tlakovane terase je odvisna od priprave terena in pravilne izvedbe za polaganje tlakovcev. Izbira materiala za urejanje vaše terase je ključna. Cena za tlakovanje terase je od 28 € – 34 €/m2. Predvsem v letnem času boste na tem mestu namreč preživeli veliko časa, izvedli mnogo druženj in piknikov. Zato oblikujte terase tako, da boste z njo zadovoljni in bo funkcionalna. Najpogosteje uporabljeni materiali za tlakovanje teras so naravni kamen, zunanje ploščice in betonske prane plošče.

tlakovanje-teras-urejanje-okolice-cena
Poskrbite za kvalitetno tlakovanje z dolgo življenjsko dobo.

Tlakovanje cest

Kadar urejate dovoz, izberite tlakovano cesto. Lahko izbirate med različnimi vrstami materialov – naravni kamen, prodniki, betonski tlakovci ali gramoz. Za tlakovanje ceste boste odšteli približno od 25 € – 35 €/m2. Zagotovite si priznanega izvajalca, saj mora biti teren za tlakovanje ceste dobro pripravljen, da se zaradi teže vozil ne bo začel neprimerno posedati.

Preberite tudi: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA in ZIDANJA

Tlakovanje vrtov

Urejanje vrta je lahko nadvse zabavno, če uporabite svojo kreativnost in domišljijo. Izbirajte med različnimi tlakovci, ki jih namestite na številne načine. Lahko so med seboj ločeni, z večjim vmesnim prostorom. Ali pa vmesne prostore fugirate z zelenjem / mivko. Oblikujte vaš vrt in tlakujte vmesne prostore med cvetličnimi in zeliščnimi gredicami. Cena za tlakovanje vrtov je od 20 € – 30 €/m2.

tlakovanje-vrtov-cvetlice-sprehajalne-poti
Uredite vaš vrt. Naj za polaganje tlakovcev poskrbi izkušen mojster, ki vam bo izdelal sprehajalne poti med vašimi cvetličnimi gredicami.

Tlakovanje poti

Dodajte vaši okolici estetsko dovršen videz. Poskrbite za kvalitetno izdelane poti, ki se ne bodo posedale. Ključen element tlakovane poti je učinkovito odvajanje meteorne vode. Ne uničujte svoje brezhibno pokošene trave s hojo po njej. Ustvarite si za to namenjene poti. Poleg tega se boste v primeru večjih količin dežja izognili blatu in umazaniji. Za tlakovanje poti uporabite naravni kamen, lesene tlakovce, betonske prane plošče ali zunanje ploščice. Cena za tlakovanje poti je od 8 € – 12 €/m2.

Preberite tudi: CENA OGRAJE (PANELNE, INOX, PVC, LESENE, KOVANE, ALU)

Škarpniki

Polaganje škarpnikov je primerno za preprečevanje zdrsa različne vrste terena. Lahko jih uporabite tudi, kadar želite urediti škarpe in nasipe. S škarpniki lahko učinkovito razmejite posestvo ali izdelate oporni zid. Cena za tlakovanje s škarpniki je od 70 € – 85 €/m2 (cena nabave in dobave). Stroški polaganja škarpnikov pa so odvisni od vrste in količine terena ter naklona. V osnovi ločimo lomljene in cvetlične škarpnike. Cvetlični služijo kot korita, kamor lahko nasadite različno cvetje. Lomljeni oziroma cepljeni pa se najpogosteje uporabljajo kot okrasni zid.

škarpniki-cena-polaganje-škarpnikov
Cvetlične škarpnike lahko učinkovito uporabite ne samo za preprečitev zdrsa terena, ampak tudi za nasad najljubšega cvetja.

 

Kakšne vrste tlakovcev poznamo, glede na material in obliko?

Izbirate lahko med različnimi materiali tlakovcev. V nadaljevanju smo za vas analizirali cene posameznih vrst tlakovcev, njihove prednosti in slabosti. Preverite, kateri material je najprimernejši za polaganje tlakovcev na vašem dvorišču.

Vrsta tlakovcevPrednostiSlabostiCena
Betonski tlakovciEnostavna izvedba, odpornost na zmrzal. Zaščita pred UV žarki in soljoPolaganje traja dlje časa, če se odločite za manjše dimenzije tlakovcevod 10 € - 30 €/m2
Prane ploščeNizka cena, naraven izgled, odpornost proti zmrzali in soljenjuKrušenje in lomljenjeod 6 €/m2
Peskane ploščeOdpornost proti umazaniji in vremenskim razmeramManjša pestrost izbire barv in dimenzijod 18 €/m2
Gladke betonske ploščeZaščita z nedrsečo površino, odpornost proti mrazu, UV žarki in soljenjuPrimerne bolj za tlakovanje večjih površin, ne manjšihod 8 €/m2
Kamnite plošče / tlakovciPestra izbira vrst, struktur, dimenzij in barv. Visoka odpornost na vremenske razmere. Zunanja in notranja uporabaOb dolgotrajni uporabi lahko pod težo (vozil) spremenijo svojo lego in naklon. Sčasoma se lahko okrušijo in izgubijo osnovno barvood 9 € - 45 €/m2
Granitne kockeSe ne krušijo ali lomijo. Izbira različnih barv. Majhne dimenzije za lažje oblikovanje terenaZaradi daljšega deževnega obdobja lahko pride do izpiranja fugod 32 €/m2
Opečni tlakovciPrimerni za tlakovanje zunanjih in notranjih površin. Čudovita barvna strukturaNiso primerni za mokra, deževna območjaod 12 € - 27 €/m2
Travne ploščeTlakovanje z ohranitvijo zelenja in narave. Uporaba površine za dovoz, parkiriščeRedno vzdrževanje, da trava ne preraste plošč v celotiod 9 €/m2
Leseni tlakovciNaravni material, izbor različnih oblik in dimenzij, enostavno polaganjeOb slabi izvedbi drenaže lahko pride do gnitja tlakovcevod 40 – 60 €/m2

Preberite tudi: CENA ZA POLAGANJE PLOŠČIC

Betonski tlakovci

Poleg enostavnega polaganja, betonske tlakovce odlikuje tudi visoka odpornost proti nizkim temperaturam. Nekateri tipi betonskih tlakovcev vsebujejo celo zaščito pred UV žarki in pred soljo. Izbirajte med mnogimi dimenzijami, oblikami in barvami betonskih tlakovcev. Cena za polaganje tlakovcev iz betona je od 10 € – 30 €/m2.

betonski-tlakovci-cena-uporaba
Betonski tlakovci so poznani po enostavni izvedbi, odpornosti proti zmrzali in pestri izbiri ponudbe.

Prane plošče

Najpogosteje se prane plošče uporabljajo za tlakovanje pločnikov, vrtov in poti. Običajno jih dobite v dveh dimenzijah, 40 x 40 cm / 60 x 60 cm. Dobava pranih plošč je cenovno zelo ugodna, le od 6 €/m2. Izdelane so iz posebnega betona in so po videzu podobne marmorju. Po izgledu so sestavljene iz mnogo manjših elementov – kamenčkov. Odporne so proti zmrzali in soljenju pozimi. Njihova pomanjkljivost pa je, da se ob dolgotrajni uporabi lahko začnejo krušiti ali lomiti.

prane-plošče-cena
Prane plošče so cenovno zelo ugodne, saj stanejo le od 6 €/m2.

Peskane plošče

Pomembna pozitivna lastnost peskanih plošč je, da so izrazito odporne proti umazaniji. To jim zagotavlja dodaten sloj impregnacije. S tem so zaščitene tudi pred različnimi vremenskimi razmerami. Cena za peskane plošče je od 18 €/m2. Običajno se prodajajo v dimenzijah 40 x 40 x 4 cm.

peskane-plošče-cena-polaganje-tlakovcev
Izdelava peskanih plošč je zasnovana tako, da so protizdrsne. Primerne so za tlakovanje dvorišč, parkov, parkirišč, trgov, itd.

Gladke betonske plošče

Naj vas pridevnik »gladke« ne zmede, saj tovrstne betonske plošče imajo nedrsečo površino. Zato so primerne za tlakovanje dvorišč, parkov, trgovskih središč, šolskega okoliša,itd. So odporne proti UV žarkom, nizkim temperaturam. Prav tako jih odlikuje dolga obstojnost, sol pa jih pozimi ne poškoduje. Cena za gladke betonske plošče je od 8 €/m2.

 

Kamnite plošče / tlakovci

Eden najbolj elegantnih načinov tlakovanja so kamnite plošče / tlakovci. Lahko so izdelane iz številnih različic naravnega kamna – peščenjak, skrilavec, granit, marmor, idr. Glede na material so si zelo različne po strukturi, lahko pa izbirate tudi med več barvami. Uporabite jih lahko za tlakovanje notranjih prostorov, ali pa na dvorišču, cesti, škarpi, terasi, itd. Cena za različne vrste kamnitih plošč / tlakovcev je od 9 € – 45 €/m2.

kamnite-plošče- tlakovci-cena
Polaganje tlakovcev prepustite strokovnjakom. Izberite kamnite plošče in vašemu dvorišču, škarpi ali terasi dodajte popoln pridih elegance.

Granitne kocke

Izjemno obstojen material za tlakovanje, ki se ne kruši in lomi. Najpogosteje jih zasledimo na trgih, v mestnih središčih, cestah, itd. Lahko pa jih uporabite tudi na domačem dvorišču. Na voljo so granitne kocke v različnih barvah – sive, črne, zelene, rumene, rdeče. Kocke lahko oblikujete v različnih vzorcih, da olepšate izgled. Odporne so na vremenske razmere. Cena za granitne kocke je od 32 €/m2, po dimenziji pa so majhne, od 5 – 20 cm.

 

Opečni tlakovci

Za opečne tlakovce boste odšteli od 12 € – 27 €/m2. Uporabite jih lahko za tlakovanje zunanjih ali notranjih površin. Naraven material, ki ga odlikuje čudovita barvna struktura. Možen nakup v različnih dimenzijah in oblikah. Lahko so premazani tudi s številnimi zaščitnimi sredstvi, ki podaljšajo njihovo življenjsko dobo.

opecni-tlakovci-oranzna-barva
Opečne tlakovce zlahka prepoznamo po izrazito oranžni barvi.

Travne plošče

Bi radi tlakovali vaše dvorišče in hkrati ohranili nekaj travnate površine? Potem je polaganje travnih plošč prava izbira za vas. Cenovno so zelo ugodne, od 9 €/m2. Površino, tlakovano s travnimi ploščami še vedno lahko uporabljate kot parkirišče / dovoz. Namestite travne plošče oziroma travno mrežo in združite naravo in infrastrukturo v eno. A bodite pripravljeni na redno vzdrževanje, da tlakovana površina ohrani svoj prvotni namen.

 

travne-plošče-polaganje-tlakovcev-cena
Združite tlakovanje in ljubezen do narave v eno. Prava izbira za vas so travne plošče.

Leseni tlakovci

Izberite naravni material in se odločite za polaganje lesenih tlakovcev. Izbirajte med različnimi vrstami lesa. Lesene tlakovce je možno kupiti v številnih dimenzijah in oblikah (okrogli, pravokotni, trikotni, itd.). Polaganje tlakovcev je zelo enostavno in zlahka z njimi uredite vaš vrt, teraso, park z ribnikom / fontano ali dvorišče. Prepustite izvedbo izkušenim izvajalcem, ki bodo poskrbeli za kvalitetno drenažo. S tem boste lesenim tlakovcem omogočili dolgo življenjsko dobo in preprečili gnitje. Cena za lesene tlakovce je od 40 – 60 €/m2.

cena-leseni-tlakovci
Za kvalitetno polaganje lesenih tlakovcev je ključna izvedba drenaže. Naj bo vaša terasa čudovita.

Kdo lahko polaga tlakovce? Kako postanem mojster za tlakovanje?

Za polaganje tlakovcev običajno pokličemo zidarja oziroma gradbenika. Če torej imate ustrezno izobrazbo, registrirajte svojo dejavnost. S svojim znanjem, izkušnjami in uspešno zaključenimi projekti si boste zagotovili veliko strank, ki jih pridobite z našo pomočjo. Preverite, kdo so stranke, ki iščejo zidarja za polaganje tlakovcev.

Kdaj so mojstri za tlakovanje najbolj iskani v Sloveniji?

Podatki na Omisli.si in analiza Google iskanj poročajo, da so mojstri za polaganje tlakovcev v Sloveniji najbolj iskani v prvi polovici leta. Predvsem v mesecu aprilu, marcu in maju. To je smiselno, saj je v teh mesecih pomladno vreme, ko so temperature ravno pravšnje za tovrstna dela. Namreč v poletnih mesecih je zaradi visokih temperatur izvedba tlakovanja otežena.  Najmanjše povpraševanje za tlakovanje pa je proti koncu leta, saj so temperature nizke, okolica pa je lahko zasnežena. Preverite, kaj o tlakovanju dvorišč poročajo na forumih in kaj priporočajo stranke iz lastnih izkušenj.

polaganje-tlakovcev-povprasevanje-v-Sloveniji
Mojstri za tlakovanje so najbolj iskani v mesecu aprilu.

POLAGANJE TLAKOVCEV?

PREVERJENI IZVAJALCI ZA POLAGANJE TLAKOVCEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER IN DRUGOD PO SLOVENIJI)

 

Pridobite 7 ponudb za polaganje tlakovcev

ocena bralcev
4.8 od 6

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno