Revija Nasvet strokovnjaka

Ravna streha – Vse, kar morate vedeti

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Mit – Dve vrsti ravne strehe: prva zamaka, druga še bo

Sodobni, kvalitetni materiali in napredni načini izvedbe ravne strehe lahko zlahka ovržejo globoko zakoreninjeni mit iz preteklosti. Ta govori o tem, da vsaka ravna streha slej ko prej zamaka. Izdelava ravne strehe mora biti brezhibna. Samo tako bo streha in prostor pod njo varen pred zamakanjem zaradi obilnih padavin, nenehnega močenja ali zalivanja. Še posebno pozornost je treba posvetiti odvodnjavanju, zaključnim obrobam iz pločevine in predvsem brezhibni vgradnji kvalitetne hidroizolacije, ki je ključnega pomena za vodotesnost ravne strehe.

V spodnjem prispevku si preberite vse, kar morate vedeti o ravni strehi. Za več informacij o izvedi ravne strehe na vaši nepremičnini pa se obrnite na omisli.si/krovca. Naši mojstri bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in vam svetovali.

Kontaktirajte preverjene strokovnjake za ravne strehe (ponudbe / cene)

Zakaj ravna streha? Kakšne so prednosti ravne strehe?

Ravna streha daje stavbi sodoben videz. Izdelava je dokaj enostavna, nižji pa so tudi stroški vzdrževanja. Ob brezhibni izdelavi ravne strehe, se takšna streha zelo dobro zoperstavlja hudim neurjem s točo, močnim nalivom, silovitemu vetru, sončni pripeki in je požarno varna.

Z izvedbo ravne strehe boste dosegli večjo stabilnost mikroklime in s tem večje udobje bivanja v vašem domu. Pridobili boste dodaten prostor na strehi, ki ga lahko koristite za športne aktivnosti, prijetno druženje, počitek na terasi ali zeleni kotiček.

Ljudje se pogosto odločajo za ravno streho zaradi ekološke ozaveščenosti, saj ta vrsta strehe ponuja tudi možnost ozelenitve strehe. Z zatravitvijo in zasaditvijo bi naravi povrnili vsaj del tega, kar ji je bilo s pozidavo odvzeto. Hkrati pa se v poletnem času zmanjša pregrevanje spodnjih prostorov, duši zunanji hrup, zadržuje deževnico in tako zmanjšuje obremenitev meteorne kanalizacije. To je še posebej pomembno v urbanih okoljih.

ravna streha
Zakaj se vse več ljudi odloči za ravno streho? Kakšne so prednosti le-te in slabosti lahko preverite v članku. Kaj o ravni strehi menijo drugi, lahko preverite tudi na forumu.

PREVERITE TUDI: RAVNA STREHA: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI KROVCI ZA RAVNE STREHE

Kateri so sloji ravne strehe in kakšna je njihova vloga?

Na nosilno konstrukcijo ravne strehe se najprej izvede naklonski sloj. Minimalen naklon, ki še zagotavlja nemoteno odtekanje meteorne vode v željeno smer je 2 %. Naklonski sloj ravne strehe se lahko izvede kot naklonska podkonstrukcija, naklonski beton ali naklonska toplotna izolacija. Slednja rešitev je najbolj optimalna, ker omogoča natančno izdelavo naklona, dodano toplotno izolacijo in tako zmanjša skupno debelino slojev ravne strehe. Sledi bitumenski premaz.

Parna zapora onemogoča prehod toplega zraka iz notranjih prostorov proti vrhu toplotne izolacije, kjer bi zaradi temperaturne razlike kondenziral. Sloj toplotne izolacije preprečuje toplotne izgube ravne strehe, poletno pregrevanje in zimsko podhladitev stavbe. Drugi sloj toplotne izolacije pa poskrbi za dodatno toplotno zaščito objekta in hidroizolacije, ter njeno mehansko zaščito.

Najpomembnejši sloj ravne strehe je brezhibno položena hidroizolacija, ki preprečuje vdor vode v bivalne prostore.

Izberete lahko bitumenske trakove ali membrano. Poskrbeti je potrebno tudi za zanesljiv in pravilno izveden odtočni sistem, ki je lahko nameščen na fasado ali pa je skrit v njej. Zaključne obrobe iz pločevine vizualno lepo zaključijo izgled ravne strehe in celotne stavbe.

Ločilni sloj ločuje toplotno izolacijo od zaključnega sloja ravne strehe in jo zaščiti pred infiltracijo prodnatega nasutja zaključnega sloja. Nadomestite ga lahko s slojem za hitro odvodnjavanje, ki opravlja dodatno odvajanje padavinske vode proti odtokom. Večina vode tako odteče že po tem sloju in ne pronica do hidroizilacije.

Naloga zaključnega sloja ravne strehe, ki ga imenujejo tudi balast, je dodatna zaščita hidroizolacije, obtežitev toplotne izolacije in vzpostavitev pohodnosti ravne strehe. Izvede se z nasipom pranega prodca, položitvijo pranih plošč ali lesenih desk ali ozelenitvijo ravne strehe.

Glede na to, kako si sledijo sloji izolacije na ravni strehi, se lahko odločite za klasično ravno streho, obrnjeno ravno streho, plus ravno streho ali dvojno ravno streho. Kakšna je razlika med posameznimi izvedbami, si preberite v nadaljevanju.

PREVERITE TUDI: KROVSTVO + TESARSTVO + KLEPARSTVO= STREHA: CENA STREHE, VRSTE, PREDNOSTI IN SLABOSTI KRITIN

Kaj je to klasična ravna streha?

Pri klasični ravni strehi si izolacijske plasti sledijo od spodaj navzgor po naslednjem vrstnem redu: parna zapora, toplotna izolacija in hidroizolacija, nad njo pa različni zaščitni sloji. Za toplotno izolacijo je primeren katerikoli toplotno izolacijski material od ekspandiranega polistirena (EPS) oziroma stiroporja, poliuretana do kamene volne ali penjenega stekla.

Slaba stran klasične ravne strehe pa je v tem, da je hidroizolacija bolj izpostavljena mehanskim poškodbam, UV žarkom ter visokim in nizkim temperaturam. Hidroizolacija zaradi tega sčasoma lahko razpoka, kar privede do puščanja strehe.

Kaj je to obrnjena ravna streha?

Pri obrnjeni ravni strehi je sloj toplotne izolacije nad hidroizolacijo, ki je tako dobro zaščitena pred UV žarki, temperaturnimi vplivi in mehanskimi poškodbami. Obrnjena ravna streha nima parne zapore, zato je lažje določiti mesto morebitne poškodbe hidroizolacije. Ker je pri obrnjeni ravni strehi zadnji sloj toplotna izolacija, mora ta biti iz materiala, ki ne vpija vlage. Priporočljiv material je ekstrudirani polistiren (XPS), ki pa ga je potrebno obtežiti, da ga veter ne odnese.

Ker je toplotna izolacija pri obrnjeni ravni strehi nad hidroizolacijo, se temperaturna nihanja na površini zmanjšajo kar za polovico. To močno podaljša življenjsko dobo hidroizolacije. Obrnjena ravna streha pa ni primerna za objekte, pri katerih se- zahteva nizka toplotna prevodnost. Maksimalna debelina ekstrudiranega polistirena je namreč omejena na 18-20 cm, kar pa ob padavinah ne more preprečiti podhladitve hidroizolacije.

PREVERITE TUDI: STREŠNA KRITINA: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI KROVCI

Kaj je to plus ravna streha?

Plus ravna streha je kombinacija klasične in obrnjene ravne strehe in združuje prednosti obeh. Ima vse tri plasti kot klasična ravna streha. Razlika je v tem, da ima plus ravna streha dodatno plast termoizolacije iz ekstrudiranega polistirena nad slojem hidroizolacije. Če le niste omejeni z višino, težo konstrukcije in ceno, vam priporočamo izvedbo te vrste strehe. Popolnoma ustreza tudi zahtevam nizkoenergijske in pasivne gradnje.

Kaj je to kombinirana ali dvojna ravna streha?

Enako kot plus ravna streha ima tudi dvojna ravna streha dvojno toplotno izolacijo, nima pa parne zapore. Zaradi tega mora biti pri dvojni ravni strehi plast toplotne izolacije pod hidroizolacijo tanjša kot nad njo, sicer bi pod hidroizolacijo prihajalo do kondenzacije vodne pare iz prostorov. Dvojna ravna streha se v praksi redko uporablja.

Kakšna je življenjska doba ravne strehe in kako jo podaljšati?

Če je ravna streha pravilno zasnovana in brezhibno izvedena iz kvalitetnih materialov, je upravičeno pričakovati, da bo njena življenjska doba preko petdeset let. Pri obrnjeni in plus strehi, kjer je hidroizolacija dobro zaščitena z zaključnim slojem, je predvidena življenjska doba enaka življenjski dobi stavbe.

Da bo vaša ravna streha imela dolgo življenjsko dobo, vam priporočamo, da izolacijo strehe dobro zaščitite z zaključnim slojem. Ta bo zavaroval izolacijske sloje na ravni strehi pred mehanskimi poškodbami in ekstremnimi vremenskimi vplivi, kot so na primer toča in močan veter.

Za učinkovito zaščito neizkoriščenih nepohodnih ravnih streh se najpogosteje uporablja sloj pranega prodca, ki je dokaj poceni, lahko pa tudi plast betona. S toplotno izolacijo je potrebno zaščititi tudi vertikalno izpostavljenost hidroizolacije.

Odločite pa se lahko tudi za ekstenzivno ali intenzivno ozelenitev ravne strehe, ki prav tako pomeni odlično zaščito strešnih slojev pred zunanjimi vplivi. Za vas pa je to lahko dodatna površina za zelenico, okrasni ali zelenjavni vrt ali ureditev vaše terase v prijeten zelen kotiček za počitek in užitek.

PREVERITE TUDI: KLEPARSTVO: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI KLEPARJI ZA STREHO 

Zakaj je pomembno, kakšen je zaključni sloj ravne strehe?

Različni zaključni sloji ravne strehe omogočajo oziroma dopuščajo različne načine uporabe površine ravne strehe. Če strehe ne nameravate koristiti za aktivnosti na strešni površini, bo zadostovalo, da na zadnji ločilni sloj nad izolacijo nasujete prani prodec.

Pri ravni strehi, ki bo poleg osnovne funkcije strehe opravljala še funkcijo terase in prostora za druženje, pa mora biti zaključni sloj izdelan tako, da je pohoden. Ravno streho lahko nadgradite v zeleno streho ali pa si ob pomanjkanju prostora na njej uredite parkirišče.

zelena streha
Mnogi imajo pomisleke pri odločitvi za zeleno streho, saj večkrat slišimo za mit, da ozelenjevanje strehe povzroča zamakanje. V primeru, da izberete strokovnjaka na tem področju, so takšne skrbi povsem odveč.

Nepohodna ravna streha

Nepohodna ravna streha se izvede, ko ne načrtujete, da bi se po strehi hodilo, razen za potrebe vzdrževanja. Večinoma je nepohodna ravna streha obtežena s plastjo pranega prodca. Ta nudi zadostno zaščito ravne strehe pred močnim soncem, velikimi temperaturnimi razlikami, točo in neurji. Tako zaključena ravna streha dopušča dostop za vzdrževanje, brez bojazni, da bi lahko poškodovali hidro izolacijo ali toplotno izolacijo ravne strehe.

Pohodna ravna streha

Kadar želite površino ravne strehe izkoristiti za teraso, zeleni kotiček ali igrišče, je pohodna ravna streha prava izbira. Uporabna površina ravne strehe v urbanem okolju je velika prednost, ki zviša vrednost nepremičnine. Za izvedbo pohodne ravne strehe vam priporočamo, da izberete način izdelave obrnjene ravne strehe ali plus ravne strehe.

Obe imata namreč sloj toplotne izolacije nad hidroizolacijo, kar le-tej nudi dodatno zaščito. Glede na namen uporabe lahko zaključno plast ravne strehe obdelate z različnimi materiali, kot na primer sloj betona ali prodca, položitev keramičnih ploščic, betonskih ali kamnitih plošč, lesenih profilov. Odločite se lahko tudi za ozelenitev, morda izdelate celo bazen. Vaša ravna streha bo tako prijeten prostor za druženje in družinske piknike.

PREVERITE TUDI: TESARSTVO: CENA, TRENDI, IDEJE IN PREVERJENI TESARJI ZA IZDELAVO OSTREŠJA

Zelena ravna streha

Poleg prijetnega videza vam zelena ravna streha nudi odlično zaščito vašega doma pred vremenskimi vplivi in visokimi temperaturnimi razlikami. Glede na namen uporabe zelene ravne strehe je odvisna debelina substrata za rastline. Pri tem morate upoštevati tudi nosilno konstrukcijo strehe, da bo vzdržala težo strešnih plasti, vključno z obremenitvami, ki jih povzroči vreme.

Za ekstenzivno ozelenitev z nezahtevnim rastjem, ki ne terja posebne pozornosti, zadošča debelina 8 cm. Za travne površine, cvetlični in zelenjavni vrt, grmovnice s plitkim koreninskim sistemom mora biti debelina sloja substrata na zeleni ravni strehi okoli 20 cm. Pri intenzivni ozelenitvi z drevesi in rastlinami z globljimi koreninami pa je potrebna debelina substrata najmanj pol metra.

Povozna ravna streha za parkirišče ali dovozno pot

Pri pomanjkanju prostora povozna ravna streha lahko pridobi zelo uporabno funkcijo parkirišča za vaše vozilo. Pri objektih, ki so vkopani v pobočje, lahko služi kot naravna dovozna pot na višji nivo, ki se lepo integrira v celostno arhitekturno podobo vašega doma.

Zaradi večjih obremenitev, ki jih bo povozna ravna streha morala nositi, morate biti v fazi načrtovanja pozorni na nosilnost konstrukcije in tlačno trdnost toplotne izolacije, ki mora biti vsaj 500-700 kPa. Zaključni sloj naj bo iz materiala, ki je primeren za povozne površine, kot je na primer asfalt.

Ne glede na to ali bo povozna ravna streha pokrivala ogrevane ali neogrevane prostore, vam tudi pri slednjih priporočamo izvedbo toplotne izolacije. Že tanek sloj toplotne izolacije bo občutno manjšal tresljaje in obremenitev asfalta. Obenem bo zaščitil hidroizolacijski sloj pred propadanjem zaradi vpliva kondenza in meteornih vod ter izlivov goriva ali olja.

PREVERITE TUDI: STREHA: CENE, PREVERJENI KROVCI, TRENDI, IDEJE, PREDNOSTI IN SLABOSTI STREH

Kakšna je cena ravne strehe?

Najcenejša je izvedba nepohodne ravne strehe. Nekoliko višja je cena pohodne ravne strehe ki jo boste uporabljali kot teraso, prostor za druženje ali športne aktivnosti. Najdražja pa je izvedba pohodne zelene ravne strehe.

Na ceno ravne strehe zelo vpliva izbira materiala in način izvedbe, ter sosledje in število strešnih slojev. Priporočamo vam, da pri izbiri materialov in izvajalcev ne varčujete za vsako ceno, ker vas to v končni fazi lahko drago stane. Ceneni materiali slabe kvalitete in neprofesionalno izvedeno delo lahko sčasoma privede do zamakanja strehe. Sanacija ravne streha pa je zelo velik finančni zalogaj.

Cena za nepohodno ravno streho se giblje med 80 in 100 evri po kvadratnem metru. Za pohodno ravno streho boste odšteli približno 140 evrov/m2. Strošek nadgradnje v zeleno streho pa je večji še za dodatnih 70 do 80 evrov, torej boste zanjo plačali okoli 160-180 evrov/m2.

Za vsa morebitna vprašanja glede izvedbe ravne strehe se obrnite na omisli.si/krovca/ , kjer vam bodo naši preverjeni in strokovno usposobljeni mojstri pripravili predračun s točno ceno za ravno streho vaše hiše.

Kontaktirajte preverjene strokovnjake za ravne strehe (ponudbe / cene)
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno