Revija Nasvet strokovnjaka

PRENOVA STARE HIŠE IN ODSTRANJEVANJE VLAGE

Prenova-stare-hiše

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Odstranjevanje vlage v starejših hišah lahko predstavlja res velik problem.

Prenova stare hiše zahteva sanacijo vlage na pravilen način, saj nam lahko ignoriranje morebitnih problemov v prihodnje povzroči kup preglavic.

Starejši objekti večkrat nimajo pravilno izvedene hidroizolacije, oziroma je le-ta dotrajana, zato je pri prenovi stare hiše smiselno začeti prav tu, torej na čistem začetku. Zavedati se moramo, da v primeru nepravilno izvedene hidroizolacije ni priporočljivo, da se hiša obda z neprepustnimi materiali iz zunanje strani, saj to povzroči, da se začne vsa vlaga izsuševati v notranjost hiše.

V primeru, da želimo starejši objekt obdati z izolacijsko fasado, je prej potrebno preveriti ali ima ustrezno horizontalno in vertikalno hidroizolacijo, ter pravilno izvedeno drenažo, ki varuje pred vdorom meteornih vod.

Prenova-stare-hiše

Z napačnim postopkom sanacije vlage lahko obstoječe stanje še precej poslabšamo!

Pogledali si bomo, kako poteka odstranjevanje vlage pri prenovi stare hiše in kaj lahko naredimo v primeru, da ima naš objekt dotrajano hidroizolacijo, vendar pa je že obdan z izolacijskimi materiali, ki preprečujejo izsuševanje vlage navzven.

Spoznali bomo tudi pojme, kot so elektroosmoza, kapilarna vlaga in hidroizolacija. Pa začnimo…

ODSTRANJEVANJE VLAGE: KAKO ZAČETI?

Najprej moramo spoznati vzroke za nastanek vlage, saj lahko le tako pravilno ukrepamo.

Pri novejših gradnjah so uporabljeni boljši hidroizolacijski materiali, ki preprečujejo dvig kapilarne vlage iz temelja po zidu navzgor. Hiše so obdane z drenažo, ki uspešno brani pred meteornimi vodami, po zunanji strani objekta pa je izvedena tudi toplotna izolacija, s čimer so zmanjšani toplotni mostovi. Prav tako pa uporabljajo tudi prisilno prezračevanje s čimer zagotavljajo optimalno zračnost.

Pri prenovi stare hiše moramo biti pozorni na hidroizolacijo, saj je večkrat dotrajana ali pa je sploh ni, zato je problem kapilarne vlage pri takšnih hišah zelo pogost. Vse skupaj pa se še poslabša, ko takšno hišo obdamo z neprepustno toplotno izolacijo, ki preprečuje izsuševanje vlažnih sten navzven. V tem primeru se začnejo vse stene izsuševati v notranjost prostora in s tem povzročijo več težav, med katere sodijo:

 • luščenje barve,
 • odpad ometa,
 • izhajanje solitra,
 • plesen v spodnjem delu sten,
 • povišana zračna vlaga.

Kapilarna vlaga in njene posledice

Odstranjevanje-vlage

Če se začnejo vse stene izsuševati v notranjost, lahko pričakujemo tudi povišanje zračne vlage, ki pa lahko posledično vpliva tudi na naše zdravje.

Za kakovostno bivanje je priporočljiva zračna vlaga v hiši med 55 in 65%. Zaradi previsoke relativne zračne vlage je povečan razvoj in širjenje bakterij, gliv in plesni, kar lahko pripelje tudi do vonja po zatohlem.

Da se izognete tem in dodatnim neprijetnostim, naj bo sanacija vlage opravilo, ki ga prepustite strokovnjakom. V primeru, da si želite o tem izvedeti več kar takoj, pa si lahko preberete in dodatno povprašate izbranega strokovnjaka na TEJ POVEZAVI.

Sanacija vlage v hiši in pogosti vzroki

PLESEN, ki je navadno prisotna zaradi:

 • toplotnih mostov, zaradi nezadostne toplotne izolacije
 • kondenzacije, zaradi prevelikih temperaturnih razlik
 • nezadostnega in nepravilnega kroženja zraka
 • prekomerne zračne vlage, ki jo večkrat ustvarjamo tudi sami
 • kapilarne vlage v zidu zaradi pomanjkljive hidroizolacije

LUŠČENJE BARVE:

 • se navadno pojavlja zaradi kapilarne vlage v zidu
 • močna kondenzacija na steni

ODPAD OMETA:

 • se navadno pojavlja zaradi kapilarne vlage v zidu
 • vdor meteornih vod, če hiša nima izvedene drenaže

IZHAJANJE SOLITRA IZ ZIDOV (soliter oz. kalijev nitrat ostaja na površini stene, medtem, ko vlaga izhlapi):

 • kapilarna vlaga
 • vdor meteornih vod

KAJ JE KAPILARNA VLAGA?

Kadar hidroizolacija ni kvalitetno opravljena, se lahko hitro pojavi tako imenovana kapilarna vlaga. Zakaj kapilarna? Materiali, kot so opeke, kamni in beton, vpijejo vlago. Znotraj teh, se nahajajo majhne cevčice, ki jih s prostim očesom ni mogoče zaznati. Po teh cevčicah, vlaga potuje po zidu navzgor in lahko doseže do dva metra ali več.

Kapilarna-vlaga

Najpogosteje je kapilarna vlaga prisotna v starejših zgradbah, v kleti in pritličju. 

Problem vlažnih sten je še posebej izrazit tam, kjer je hidroizolacija pomanjkljivo izvedena ali pa je sploh ni.

Odličen način za odstranjevanje kapilarne vlage, brez gradbenih posegov predstavlja elektroosmoza, ki bo predstavljena na koncu tega članka.

Kako vemo, kdaj gre za kapilarno vlago?

 1. Luščenje barve
 2. Prisotnost solitra v spodnjem delu stene
 3. Plesen na steni (spodnji predel)
 4. Odpadanje ometa
 5. Različne konstrukcijske poškodbe objekta
 6. Odvraten vonj po zatohlem
 7. Oteženo dihanje, ki ni v povezavi z drugimi razlogi

Kako poteka odstranjevanje vlage v stari hiši?

Ko se pojavi vlaga v hiši oz. stanovanju, je potrebno ustrezno ukrepati. Sanacija vlage ne pomeni, da steno na tistem mestu le pobarvamo ali dodamo svež omet. S tem težavo le zakrijemo, ne rešimo pa njenega vzroka, kar nedvomno še naprej negativno vpliva na konstrukcijo objekta, zdravje in počutje.

V primeru, da se vzrok teh težav skriva v vdoru meteornih vod, to najbolje rešite tako, da okoli zgradbe izkopljete jarek, ki bo segal do temeljev. Za tem se lotite izvedbe drenaže, ki bo poskrbela za ustrezno odtekanje vode stran od hiše. Hkrati je smiselno izvesti tudi stransko hidroizolacijo in toplotno izolacijo.

V primeru pomanjkljive horizontalne hidroizolacije je izvedba precej težja. Zakaj? Ker v primeru kapilarne vlage, voda ne prihaja s strani, temveč od spodaj.

Težavo se večkrat rešuje tako, da se stene spodreže in vmes vstavi novo vodno prepreko.

Ker je postopek izdelave hidroizolacije zelo drag, zamuden in v nekaterih primerih celo nemogoč, je težave smiselno reševati na drugačen način. Kaj je torej tista druga opcija za odstranjevanje vlage?

Ali lahko rešimo težavo brez gradbenih posegov?

Če smo pri prenovi stare hiše uporabili napačne postopke in smo s tem problem kapilarne vlage še poslabšali, lahko situacijo še vedno rešujemo s postopkom elektroosmoze, ki ne zahteva gradbenih posegov.

Kaj je elektroosmoza?

Elektroosmoza je fizikalni pojav, pri katerem s pomočjo električnega toka vplivamo na gibanje vode, ki poteka od pozitivnega (+) proti negativnem (-) električnem polu.

Ta pojav lahko učinkovito uporabimo tudi za izsuševanje vlažnih zidov. To si lahko predstavljamo kot izvajanje nasprotnega pritiska, s katerim dosežemo, da vlaga v zidu odteka nazaj v zemljo, od koder je tudi prišla.

Sanacija-kapilarne-vlage

Kakšne prednosti ima elektroosmoza?

Sanacija kapilarne vlage s postopkom elektroosmoze ponuja ekonomično in stalno rešitev odpravljanja vlage, BREZ GRADBENIH POSEGOV.

Elektroosmoza je še posebej primerna za starejše hiše in za pritlična stanovanja, ki imajo poškodovano hidroizolacijo, za spomeniško zaščitene objekte, oziroma tam, kjer je poseg v zgradbo onemogočen ali otežen.

 • Hitra in ugodna rešitev za popolno izsušitev objekta
 • Za namestitev ni potrebno gradbeno posegati v objekt
 • Po namestitvi sistema ne potrebujete več dodatnega vzdrževanja
 • Nima negativnega vpliva na ljudi, okolje in vaš objekt
 • Zmanjšuje vsebnost solitra v zidu in s tem pripomore k obstojnosti materialov
 • Preprečuje nastanek plesni
 • Preprečuje oksidacijo kovin

Odločite se za okolju prijazno rešitev, ki je bila večkrat nagrajena in je plod domačega znanja.

odstranjevanje-vlage---kapilarna-vlaga---elektroosmoza

Za konec pa še zanimivost: v povprečju, se v Sloveniji, s previsoko koncentracijo vlage bori že vsako tretje gospodinjstvo!

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno