Revija Nasvet strokovnjaka

Plinska peč za centralno – koliko stane (cena in komu zaupati montažo)?

centralno ogrevanje

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Zamenjava stare peči v sistemu centralnega ogrevanja ali celo zamenjava načina ogrevanja je naložba, ki se jo je treba lotiti preudarno. Plinska peč za centralno vzbuja marsikatero vprašanje končnemu uporabniku. Kako se ljudje lotijo nakupa nove plinske peči za centralno ogrevanje? Večina pokliče izvajalce in zahtevajo predračune za material in predvidena dela. Več predračunov, kot jih pridobite, lažje boste primerjali cene. To pa še ne pomeni, da bo odločitev kaj lažja. Verjetno boste želeli odgovor na marsikatero vprašanje.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo mi. Na omisli.si/ smo za vas na enem mestu zbrali ponudnike centralnega ogrevanja in preverjene monterje plinskih peči za centralno gretje. Pošljite nam povpraševanje in povezali vas bomo z izkušenimi izvajalci plinskih inštalacij. Za vas bodo pripravili ponudbe in odgovorili na vaša vprašanja, vi pa boste prihranili vaš dragoceni čas in denar.

PLINSKA PEČ ZA CENTRALNO: CENE

cca. 1500 €

Brezplačno do ponudb za plinsko peč za centralno

Plinska peč za centralno gretje oziroma ogrevanje na plin se uvršča med učinkovite in udobne načine ogrevanja vašega doma. Izbirate lahko med različnimi plinskimi pečmi. Kakšne so razlike med njimi si preberite v nadaljevanju članka.

Preberite še: KAKŠNO PEČ ZA CENTRALNO IZBRATI IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO?

Plinska peč za centralno – zakaj?

Plinska peč za centralno gretje je okolju prijazen način ogrevanja vašega doma, ker nima toksičnih izpušnih plinov. Škodljivih prašnih delcev in plinov praktično ne povzroča,  saj skozi dimnik izstopa vodna para. Za razliko od ostalih kurilnih naprav zelo hitro dvigne temperaturo vode za ogrevanje bivalnih prostorov in temperaturo sanitarne vode, ki vam bo tako na voljo v nekaj minutah.

Ogrevanje s plinsko pečjo za centralno je primerno tako za novogradnje, kot za uporabo v poslovnih objektih, starejših hišah in stanovanjih. Je zelo udoben in varen način gretja vašega doma. Praktično vam ni treba ukreniti ničesar, ker bo optimalno sprogramirana in avtomatsko krmiljena peč vse postorila sama.

To je nadvse praktično za starejše ljudi, ki se ne zmorejo več ubadati s prenašanjem težkih polen in odnašanjem pepela. Toplega doma ob poznem povratku domov pa boste veseli tudi vi in vaši otroci. Med vašo odsotnostjo pa lahko nastavite plinsko peč za centralno gretje na nižjo temperaturo in tako privarčujte na ogrevanju.

Plinska peč za centralno zavzame zelo malo prostora v primerjavi z drugimi grelnimi napravami, zato je primerna tudi za manjša stanovanja. Odlikuje jo tiho delovanje, nekatere peči so dizajnersko zelo izpopolnjene in estetske. Zato takšna peč ne bo moteča niti, če bo nameščena v bivalnih prostorih, vkolikor zanjo nimate drugega primernega prostora.

Preberite še: KAJ IZBRATI ZA CENTRALNO OGREVANJE IN KOMU ZAUPATI DOBAVO / MONTAŽO OGREVALNEGA SISTEMA?

Kako deluje plinska peč za centralno?

Poznavanje delovanja plinske peči za centralno ogrevanje vam lahko pomaga razumeti posamezne ogrevalne cikle in prepoznati določeno težavo pri obratovanju peči. Pa si poglejmo, kako deluje.

Ko temperatura pade pod nastavljeno vrednost, termostat ukaže plinski peči za centralno gretje, naj ogreje vaš dom. Ukaz sproži odpiranje ventila in plin začne teči proti gorilniku, kjer se vžge. Brez tega ukaza se peč ne bo zagnala. Ob morebitnih težavah preverite napajanje termostata, morda bo zadoščala zamenjava akumulatorja.

Puhalo oziroma ventilator usmerja iz prostora zajet dovodni zrak proti gorilniku, ki ga le-ta potrebuje za gorenje. Plinska peč za centralno skozi primarni toplotni izmenjevalnik nad gorilnikom črpalka poganja vodo. Ogreto vodo nato pošlje naprej do grelnih teles, ki toploto oddajo v prostor. Ohlajena voda ogrevalnega sistema pa se po ceveh vrne nazaj v peč, ki jo ponovno segreje.

Preberite še: KAJ IZBRATI ZA CENTRALNO OGREVANJE IN KOMU ZAUPATI DOBAVO / MONTAŽO OGREVALNEGA SISTEMA?

plinska peč za ogrevanje
Končni uporabniki se vse pogosteje sprašujejo, kateri je najboljši in najbolj učinkovit način ogrevanje za njihove domove in za kaj se odločajo tudi drugi.

Plinska peč za centralno na prisilni vlek ali kondenzacijska plinska peč za centralno?

Razlika med obema je predvsem v energijskem izkoristku. Stare plinske peči za centralno ogrevanje, izdelane v zgodnjih sedemdesetih letih, so imele izkoristek približno 65 %. Najnižja dovoljena učinkovitost za novo peč je 78 %, večinoma pa plinska peč za centralno gretje na prisilni vlek dosega učinkovitost od 82 % do 88 %.

Nižja učinkovitost izgorevanja pri tej vrsti peči preprečuje prekomerno kondenzacijo dimnih plinov in poškodbe peči zaradi kislega kondenzata. Posledično se na prosto sprošča več toplotne energije v obliki vodne pare, ki gre v nič.

Visok energijski izkoristek – od 95 % do 98 %

Kondenzacijska plinska peč za centralno gretje pa izkorišča latentno energijo izpustnih plinov in jo preko toplotnega izmenjevalnika vrača nazaj v ogrevalni sistem, da jo ponovno uporabi. To vam omogoča zelo visoke energijske izkoristke, ki se gibljejo med 95% in 98 %, hkrati pa je poraba energenta nizka.

Za razliko od klasične plinske peči za centralno ima kondenzacijska tudi sekundarni izmenjevalnik toplote. Običajno je pri klasični plinski peči temperatura plinov pri vstopu v dimni kanal okoli 150°C. Naloga sekundarnega izmenjevalnika pa je, da zajame toploto dimnih plinov in jo izkoristi v ogrevalnem sistemu. Temperatura dimnih plinov pade in je ob izstopu na prosto le še okoli 60°C.

Nekoliko višja investicija v kondenzacijsko peč za centralno ogrevanje se vam bo hitro povrnila z nižjimi stroški za gorivo. Za naložbo pa lahko pridobite tudi nepovratna sredstva Eko sklada.

Preberite še: TALNO GRETJE: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI IN IZVAJALCI ZA TALNO OGREVANJE

Je vseeno, kateri plin poganja plinsko peč za centralno?

Izbira energenta seveda ni postranska stvar. Stroški za ogrevanje se glede na vrsto plina lahko močno razlikujejo. Svetujemo vam, da za napajanje vaše plinske peči za centralno gretje izberete zemeljski plin, če le imate možnost, da se priklopite na plinovodno omrežje.

Letni izdatek za zemeljski plin je namreč do 3x manjši kot za utekočinjeni naftni plin UNP. Ogrevanje na zemeljski plin vas bo stalo okoli 1.200 evrov na leto, strošek gretja na utekočinjeni naftni plin pa lahko naraste tudi na 3.500 evrov.

Če do vašega doma plinovod še ni napeljan, nimate druge možnosti, kot da kot energent za plinsko peč za centralno ogrevanje izberete utekočinjeni naftni plin. Za UNP boste potrebovali primeren prostor na dvorišču, kjer bo stal plinohram. Tega vam pripelje dobavitelj plina in ga po prekinitvi pogodbe tudi odpelje. Kupiti boste morali podložno betonsko ploščo za plinohram, ki pa ostane vam. 

Preberite še: CENTRALNO OGREVANJE: S ČIM SE NAJBOLJ SPLAČA OGREVATI HIŠO?

Koliko stane plinska peč za centralno?

Cena je odvisna od vrste, moči, kvalitete in blagovne znamke plinske peči za centralno ogrevanje. V povprečju se cena peči giblje okoli 1.500 evrov. Za celotno investicijo v ogrevanje na plin boste skupaj z montažo, pečjo in materialom odšteli med 2.500 in 5.0000 evri.

Za plinske peči v razredu sezonske energijske učinkovitosti A+, ki ustrezajo kriterijem Eko sklada, lahko pridobite tudi do 50 % subvencije oziroma do 2.000 evrov celotne investicije. Preverite razpisne pogoje, izkoristite ugodnost in si zmanjšajte stroške naložbe.

Preberite še: OGREVANJE NA PLIN (CENA IN KOMU ZAUPATI DOBAVO / MONTAŽO)?

Komu zaupati montažo plinske peči za centralno?

Priklop na plinsko omrežje in montaža plinske peči za centralno ogrevanje vsekakor zahteva strokovnjaka s tega področja. Izvedena mora biti strokovno, natančno in v skladu s predpisi. Plinske naprave je potrebno redno vzdrževati in servisirati, da ne bi prišlo do okvar in posledično uhajanje plina. Le tako bo stanovalcem zagotovljena popolna varnost.

Na spletu boste našli veliko inštalaterjev oziroma monterjev plinskih peči, med njimi:

Remih inženiring d.o.o., Plinmont d.o.o., KO-Plin d.o.o.; Lorenline d.o.o.; Pilremag d.o.o.; Sobočan Igor s.p. – Monter centralnih in vodovodnih napeljav, plinske in sanitarne instalacije; Var-Instal Anže Pezdir s.p.; Jančar Peter s.p. vodovodne, plinske in centralne instalacije; Energi servis Uroš Grabner s.p.; VZD d.o.o.; Inštalacije Borut Podjed s.p.;


PONUDNIKI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
brezplačen vpis ?

pridobivanje strank omisli.si


Ensi d.o.o.; Ipit d.o.o.; Cevo plin, vodovodne, plinske in sanitarne inštalacije, Dušan Pavovec s.p.; Moment vodovodne, plinske in sanitarne inštalacije Edin Mesić s.p.; Vet d.o.o.; Zarja Kovis d.o.o.; Tošnjak d.o.o.; Inštalacije Grum d.o.o.; Klima Petek d.o.o.; Instalmont d.o.o.; Ecopagent d.o.o.;

Preberite še: OGREVANJE: CENA ZA CENTRALNO OGREVANJE HIŠE / STANOVANJA / SANITARNE VODE, POGOSTA VPRAŠANJA, TRENDI IN PREVERJENI IZVAJALCI

kot tudi drugi strokovnjaki za plinske peči za centralno …

Komet inženiring d.o.o.; Tehnogen d.o.o.; Dušan Štupar s.p.;  MPGE d.o.o.; Dulc d.o.o.; Elbatrade d.o.o.; Stins plus d.o.o.; EMV d.o.o.; Strojne inštalacije Davorin Javornik s.p.; Taubi-T.R. d.o.o.; Kek d.o.o.; Elektroprom d.o.o.; Sagadin d.o.o.; Peteks d.o.o.; Krevzel inštalacije d.o.o.; Toplo d.o.o.; Marentič Stanko s.p. montaža centralne kurjave, vodovodne in plinske instalacije; Štebe LM d.o.o.; Eso inženiring d.o.o.; Uniem d.o.o.; Plinmont Vrhnika d.o.o.; Rajbi d.o.o.; Kovintrade d.o.o.; Pil 2 d.o.o.;

ter

Novomont d.o.o.; Tender trade d.o.o.; Vodovodne in plinske instalacije Robi Dolenc s.p.; RDU d.o.o.; Plin Tim d.o.o.; Trgocev d.o.o.; SBS Team inženiring d.o.o.; Plam d.o.o.; Kolektor Koling d.o.o.; Pema inštalacije d.o.o.;

Preberite še: KOLIKO STANE MENJAVA / MONTAŽA PLINSKE PEČI (CENA IN KOMU ZAUPATI MONTAŽO)?

Ne veste, koga bi izbrali? Imate pomisleke in dodatna vprašanja glede izbire primerne plinske peči za centralno ogrevanje za vašo hišo? Kontaktirajte nas na omisli.si/ogrevanje.

Naši preverjeni, visoko usposobljeni mojstri plinskih napeljav bodo razjasnili vaše dvome in pripravili za vas najugodnejšo ponudbo za nakup in montažo plinske peči. Prihranite čas in denar, pošljite nam povpraševanje in ustregli bomo vašim željam.

Brezplačno do ponudb za plinsko peč za centralno
ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno