Vse o strešnih oknih, in zakaj si jih želite vgraditi?

ocena bralcev
5 od 1

Strešna okna predstavljajo odlične rešitve za vaš dom, ki pokrivajo širok spekter potreb. Od vrtljivih in zgoraj vpetih do panoramskih strešnih oken boste zagotovo našli primerno strešno okno za vsako situacijo. Strešna okna omogočajo, da naravna svetloba prodre v prostor, obenem pa ponujajo razgled navzven in ustvarjajo občutek prostornosti v stanovanju pod streho. Strešno okno ali svetlobnik je posebna vrsta oken, ki je nameščeno na strehi stavbe. Primer strešnega okna je tudi frčada, ki je običajno nameščena v nagibu strehe in omogoča vstop naravne svetlobe, zraka ter pogled na okolico in v notranjost prostora pod streho. Strešna okna so na voljo v širokem izboru velikosti, modelov in načinov odpiranja.

Pridobi 7 ponudb za strešna okna

Namen strešnih oken

Strešna okna omogočajo vstop naravne svetlobe v notranjost prostora, kar lahko pripomore k boljšemu razpoloženju, zmanjšanju uporabe umetne razsvetljave in ustvarjanju svetlejšega in bolj prijetnega okolja. Poleg svetlobe strešna okna omogočajo tudi dovod svežega zraka v prostor, kar je ključno za zagotavljanje zdravega in udobnega bivalnega okolja. S pravilno namestitvijo in uporabo lahko strešna okna omogočajo učinkovito kroženje zraka in odvajanje odvečne vlage.

Strešna okna lahko izboljšajo estetiko stavbe in ji dodajo privlačen videz. Pravilno izbrana in nameščena strešna okna lahko poudarijo arhitekturne značilnosti objekta ter dopolnijo celotno podobo in slog stavbe. Če je strešno okno nameščeno na primernem mestu, lahko omogoča čudovit pogled na okolico, kot so bližnje gore, gozdovi ali panoramski razgledi, kar lahko obogati bivanje in pripomore k prijetnemu vzdušju.

Kvalitetna strešna okna so lahko ključna za dobro toplotno in zvočno izolacijo stavbe. Pravilno izbrana in nameščena okna lahko zmanjšajo izgubo toplote v hladnejših mesecih ter zmanjšajo prehod zvoka skozi streho.

Frčada, kukerli in strešna okna: kaj izbrati za vašo mansardo?

Pri gradnji ali prenovi mansarde se pogosto srečamo z dilemo: naj uporabim frčado, kukerli ali strešno okno? Vsaka od opcij ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da pri izbiri upoštevamo več dejavnikov. Višina stropa, svetloba, materiali, razgled, cena, izolacija, gradbeno dovoljenje in težavnost vgradnje so le nekateri od pomembnih faktorjev, ki jih moramo upoštevati pri odločanju.

Kaj sploh so frčada, kukerli in strešno okno?

Frčada je nadzidek z oknom nad kapom, za katerim je navadno urejen stanovanjski prostor.

Kukerli so del podstrešnega bivalnega prostora nad streho, imajo lastno okno in svojo streho. Podobno kot frčada, ampak manjše z ravno streho.

Strešno okno je popolnoma integrirano v strešno konstrukcijo in manj izstopajoče.

Frčada – prednosti in slabosti

Zanimivo je, da se ljudje še vedno odločajo za frčade, čeprav so strešna okna odlična in bistveno cenejša rešitev. Poglejmo zakaj.

V Sloveniji so dolgo prevladovale frčade in vpliv tega trenda je viden še danes. Dokaz so številne novogradnje in obnovljene starejše hiše, ki imajo urejene mansardne bivalne prostore s frčado. Marsikatera frčada se lepo poda k slogu hiše. Frčade so lahko poljubnih oblik: trikotne, trapezne, polkrožne. Najlepši videz dosežemo, če je frčada pokrita z isto kritino kot preostali del strehe. Pri tem je nujno, da preverite razlike naklonov in ugotovite, če bo ista kritina sploh možna.

Izvedba frčade je dražja, bolj zahtevna, gradbeno dovoljenje pa nujno.

Pogosta napaka, ki jo ljudje naredijo je, da frčado naredijo premajhno. Tako lahko vgradimo samo majhno okno, ki ne prepušča dovolj svetlobe. Že tako ali tako v prostor skozi njo prihaja od 30% do 70% manj svetlobe, kot skozi enako veliko strešno okno. Dela in vgrajenega materiala je precej več, zato je frčada približno trikrat dražja od strešnega okna enake površine.

Če povzamemo: gradnja frčade je smiselna le, ko bi radi povečali stojno površino v prostoru. Problem nastane, ker za frčado potrebujemo gradbeno dovoljenje, arhitekta in gradbenike. Pri starejših objektih je potrebno preveriti tudi spomeniško varstvo in če je vgradnja frčade sploh mogoča.

V kolikor se nagibate h gradnji frčade, preverite tudi Velux frčade. Za vgradnjo so veliko bolj preproste, v prostore prinašajo ogromno svetlobe in ni potrebno imeti gradbenega dovoljenja.

Strešno okno – prednosti in slabosti

Skozi strešno okno pride od 30% do 70% več sončne svetlobe kot skozi isto stekleno površino, kot pri frčadi.

Danes so strešna okna narejena iz kaljenega stekla, zato so kos tudi toči in drugim udarcem. Imajo prilagojeno izolacijo in močna tesnila, tako da se nam ni treba bati za zamakanje ali izgubo toplote. Tudi zračenje je lažje. Za vgradnjo strešnega okna ni potrebno gradbeno dovoljenje. Strešna okna lahko vgrajujemo enega ob drugega in tudi enega nad drugega. Možna je tudi vgradnja nad navadno okno, tako da v strehi ustvarimo stekleno steno, česar frčade ne omogočajo. Njihova prednost je tudi cena, saj je lahko do 3-krat cenejše kot frčada.

Primerna višina vgradnje strešnega okna je 110 cm od tal, da lahko uživamo v razgledu. Kadar je okno vgrajeno višje (nad 120 cm), bo naš pogled skozi okno omejen. Pozorni bodite na število strešnih oken in koliko svetlobe res potrebujete.

Kaj pa vremenske razmere in strešno okno?

Poleti je potrebno poskrbeti za primerno senčenje, da ne postane prevroče. V pomoč so nam tako zunanja, kot notranja senčila, ki so uporabna tudi pozimi, saj nudijo dodatno toplotno zaščito. Če vam je všeč optimizacija, si priskrbite avtomatska senčila, ki zasenčijo prostor tudi, ko vas ni doma. Obstaja tudi možnost vgradnje senzorja za dež, ki avtomatično zapre okno.

Krovec pritrjuje strešno okno
Namen strešnega okna ali svetlobnika je osvetlitev notranjosti prostora pod streho ter izboljšanje prezračevanja in udobja.

Strešno okno in dimenzije

Dimenzije strešnih oken so ključnega pomena pri načrtovanju in namestitvi. Različne dimenzije so na voljo, odvisno od potreb, arhitekturnih značilnosti in namena prostora pod streho. Splošno velja, da je treba dimenzije prilagoditi velikosti in obliki strehe, želenemu pretoku svetlobe ter funkcionalnosti in estetiki notranjega prostora.

Pri izbiri dimenzij je pomembno upoštevati več dejavnikov, vključno z velikostjo prostora, arhitekturnim slogom stavbe, namenom prostora pod streho ter vplivom na celotno strukturo strehe. S tem zagotovimo, da strešno okno ne le izpolnjuje svoje funkcionalne zahteve, ampak tudi estetsko dopolnjuje zunanji videz stavbe.

Posvetovanje s strokovnjakom je ključno pri določanju optimalnih dimenzij strešnih oken glede na specifične potrebe in zahteve vašega projekta.

Pri izbiri strokovnjaka za strešna okna je pomembno, da izberete zanesljivega in izkušenega ponudnika storitev, ki vam lahko zagotovi kakovostno izvedbo dela ter strokovno svetovanje glede optimalne rešitve za vaše potrebe in želje.

Frčada in strešno okno – cena

Cenovni rang strešnih oken je zelo raznolik in je odvisen od več dejavnikov, vključno z vrsto strešnega okna, materiali, dimenzije, dodatne funkcije, blagovno znamko ter stroški namestitve in vzdrževanja. Splošno velja, da so strešna okna lahko precej dražja od običajnih oken, saj zahtevajo posebno konstrukcijo in montažo ter ponujajo dodatne funkcije, kot je na primer možnost odpiranja.

Cena strešnih oken se lahko giblje od nekaj sto evrov za manjša fiksna strešna okna brez dodatnih funkcij do več tisoč evrov za večja in bolj kompleksna odpirajoča strešna okna visoke kakovosti z dodatnimi funkcijami, kot so senčila, avtomatsko odpiranje, toplotna izolacija itd.

Poleg same cene strešnega okna je treba upoštevati tudi stroške namestitve, ki lahko bistveno prispevajo k končnemu cenovnemu rangu. Stroški namestitve strešnih oken so odvisni od zahtevnosti dela, dostopnosti strehe ter lokacije in izkušenj izvajalca.

Pri nakupu strešnih oken je pomembno upoštevati celoten cenovni rang, vključno z vsemi dodatnimi stroški, ter izbrati strešna okna, ki ustrezajo vašim potrebam, proračunu in pričakovanjem. Priporočljivo je, da se posvetujete s strokovnjakom ali več ponudniki, da dobite oceno cenovnega ranga glede na vaše specifične zahteve.

Klasična strešna okna za ravne strehe

Tudi prostore pod ravno streho lahko učinkovito osvetlimo in prezračimo s pomočjo sodobnih plastičnih strešnih oken za ravne strehe. Taka okna so izdelana iz belih PVC profilov, ki so ojačani s pocinkanim jeklenim jedrom. Z vgradnjo izredno varčnih stekel U6 in U8 ter zapolnjenih PVC profilov (EPS) zagotavljajo minimalne izgube toplotne energije, kar prispeva k varovanju okolja.

V primeru, da je višina okna premajhna, jo je mogoče povečati s podložnimi plastičnimi okvirji višine 15 cm. Strešna okna dovoljujejo naklon od 0 do 15°.

Svetloba v prizidku skozi strešno okno ali panoramsko steno?

Izbira med panoramsko steno in strešnimi okni predstavlja pomembno odločitev pri gradnji prizidka, saj obe možnosti prinašata svoje prednosti in slabosti.

Strešna okna zagotavljajo obilico naravne svetlobe in lahko povečajo energetsko učinkovitost vašega doma. Kljub temu pa je njihovo čiščenje pogosto težavno, poleg tega pa se lahko tradicionalno soočate s težavami, kot so puščanje vode.

Panoramske stene omogočajo neprekinjen pogled na okolico in so lahko estetsko izjemno privlačne. Pravilno izolirane panoramske stene lahko prispevajo k energetski učinkovitosti vašega doma. Kljub temu pa lahko steklo povzroča bleščanje in lahko nastanejo težave z zasebnostjo.

Pri izbiri med strešnimi okni in panoramskimi stenami je pomembno upoštevati vaše osebne želje in potrebe ter omejitve in možnosti vašega doma. Priporočljivo je posvetovanje z arhitektom in izbranim ponudnikom oken, da dosežete najbolj optimalno rešitev za vaš prostor. Prav tako je koristno preveriti predviden čas trajanja celotnega projekta.

Tehnologija za samodejno zapiranje in senčenje

S poseebno tehnologijo ni več potrebno razmišljati o tem, kdaj odpreti okna in poskrbeti za prepih, saj bo sistem to naredil namesto nas. Ko se bodo pogoji v prostoru spremenili – bodisi bo koncentracija ogljikovega dioksida ali relativna vlaga previsoka, ali pa bo preprosto postalo prevroče – se bodo okna avtomatsko odprla. Nasprotno, ko se bosta temperatura ali vlaga znižali, se bodo okna samodejno zaprla. Poleg tega bomo lahko preko brezplačne aplikacije na mobilnem telefonu okna upravljali tudi na daljavo, enostavno s preprostim drsenjem po zaslonu. Tak primer so na našem tržišču Velux okna.

Vgradnja strešnih oken in puščanje vode

Vgradnja strešnih oken običajno poteka v več korakih. Najprej se oceni lokacija in dimenzije oken ter se pripravi streha za namestitev. Nato se odreže odprtina v strehi v skladu z dimenzijami okna. Naslednji korak je namestitev okvirja okna in tesnjenje robov, da se prepreči vdor vode. Ko je okvir pravilno nameščen, se strešno okno namesti v odprtino in pritrdi na okvir. Končno se izvede dodatno tesnjenje in zaključni postopki, kot so namestitev notranjega podložnega okvirja in dokončno tesnjenje okoli okna.

Eden od pogostih izzivov je kondenzacija na oknih. Kondenzacija ni posledica samega okna ali senčila, ampak prekomerne vlage v prostoru in pomanjkanja zračenja.

Montaža strešnih oken je ključnega pomena za preprečevanje zamakanja. Originalne obrobe zagotavljajo vodotesnost, zato je pomembno, da so vgrajene pravilno in v skladu z navodili proizvajalca. Poleg tega dober izvajalec zagotavlja celovito storitev in pozna vse stroške vnaprej.

Glede izbire med dvoslojno in trislojno zasteklitvijo je treba upoštevati energetsko učinkovitost stavbe. Pri pasivnih in energijsko varčnih stavbah se priporoča trislojna zasteklitev, medtem ko je za manjše prenove in menjavo oken v obstoječih stavbah dvoslojna zasteklitev primerna izbira. Pravilna uporaba senčil lahko bistveno prispeva k energetski učinkovitosti prostora, zato je treba razmisliti tudi o njihovi vgradnji.

Za kaj se naj odločim?

Vgradnja strešnih oken zahteva natančnost in strokovno znanje ter mora biti izvedena v skladu s predpisi in smernicami proizvajalca, da se zagotovi varnost, trajnost in učinkovitost strešnih oken. Najbolje je, da vedno upoštevate namembnost prostorov in tako boste lažje določili kaj res potrebujete.

Pridobi 7 ponudb za strešna oknaocena bralcev
5 od 1