Glasbenik razkriva: intervju s skupino Folk Idoli

ocena bralcev
5 od 1

Pogovarjali smo se s Tadejem Prosencem. Tadej je glasbenik oziroma član ene izmed najbolj znanih in priznanih glasbenih skupin v Sloveniji – Folk Idoli. Predstavil nam je začetke njihove glasbene poti in spregovoril o sodelovanju z legendarnimi imeni ter pripravah na dogodke, predvsem pa o tem, kaj želijo s svojim ustvarjanjem sporočiti in ponuditi svetu. Če bi želeli kontaktirati glasbeno skupino Folk Idoli, lahko preko spodnjega gumba brezplačno oddate povpraševanje.

Kontaktiraj skupino Folk Idoli

Kako bi opisali svoj edinstven slog in na kakšen način se ta razlikuje od drugih glasbenih skupin, ki so trenutno prisotne na trgu?

Zagotovo smo ena redkih, če ne edina slovenska zasedba, ki je svojo pot začela, kot zelo dobra narodno-zabavna skupina, šele kasneje pa zavila s te poti in se posvetila bolj popu in rocku. V obeh omenjenih žanrih se lahko pohvalimo s studijskimi avtorskimi skladbami, ki niso ostale neopažene. Tudi danes še vedno radi ‘’potegnemo’’ meh in si damo duška v uživanju naše kulturne dediščine, na katero smo izjemno ponosni. 

Kakšen je vaš proces prilagajanja repertoarja za različne dogodke in različne generacije gostov?

Skozi vsa leta našega delovanja in muziciranja, sodelovanja na raznih dogodkih, tako manjših kot tudi največjih, je naš repertoar postal izjemno širok. Še danes ga redno dopolnjujemo in odstranimo kakšno stvar, vendar ni skladbe, ki je ne bi želeli izvajati. Z našimi naročniki pregledamo obstoječi nabor skladb in skupaj določimo rdečo nit, ki ji želi slediti naročnik. Izkušnje kažejo, da se izvajanje različnih žanrov v živo bistveno razlikuje od zgolj poslušanja posnetih skladb. Tako veliko ljudi, ki morda sicer ne prisega na določen žanr, na dogodkih doživlja to glasbo na povsem drugačen način. Seveda pa tudi ni nujno, da je bila z naročnikom omenjena rdeča nit uspešno izbrana. Na dogodkih zaprtega tipa so praviloma zelo različni ljudje, z različnimi okusi, karakterji in odzivi na glasbo, zato je pomembno prilagajati izbor skladb glede na njihove odzive. Tukaj zagotovo pridejo v ospredje dolgoletne izkušnje in bogata ‘’ponudba’’ skladb.

Katere izkušnje, ki ste jih pridobili v dolgoletni karieri, najbolj cenite ali so najbolj vplivale na vašo glasbo?

Zagotovo so to izkušnje prej omenjenih povsem različnih žanrov, s katerimi smo, kot glasbena skupina zrastli. V času udejstvovanja na narodno-zabavni sceni smo imeli čast spoznati ključne protagoniste te zvrsti, z njimi smo sodelovali, nastopali v tovrstnih oddajah, posneli nekaj krasnih viž in odigrali ogromno veselic.

Po naši preobrazbi se je to zgodilo tudi na pop-rock sceni. Sodelovali smo in še vedno sodelujemo s priznanimi glasbeniki najvišjega sloja te scene, nastopali smo na velikih odrih s slovenskimi in bivšimi Yugo skupinami ‘’prve lige’’ ter pridobili bogate studijske izkušnje. Zagotovo smo v raznovrstnosti in količini izkušenj v tem smislu zelo visoko na sceni, vseeno pa si želimo več prepoznavnosti, da bi lahko tudi vsi tisti, za katere navsezadnje vsak glasbenik ustvarja, doživeli naš potencial in kvaliteto.

Ali bi lahko delili zgodbo o enem izmed vaših najbolj nepozabnih nastopov?

V 16. letih, kolikor časa aktivo delujemo in nastopamo, se je teh nabralo ogromno in težko je izpostaviti samo eno. Zagotovo pa lahko izpostavim dogodek kjer smo nastopali kot predskupina Plavega Orkestra in se med vsemi ‘’coverji’’ odločili prvič zaigrati lastno, avtorsko skladbo. Nepozaben občutek je, ko je pod odrom 3 tisoč ljudi, refren tvoje skladbe pa je tako nalezljiv, da ga s teboj poje vsak od njih. To se je zgodilo. In zdaj, ko prihaja naš prvi samostojni album, je ta skladba seveda del tega.

Ali obstaja posebna pesem ali žanr, ki ga občinstvo vedno zahteva ali še posebej uživa v njem?

Seveda. Kot žanr zagotovo rokenrol. Sam vedno pravim, da je ta kot kavbojke, usnjena jakna ali Volkswagen Golf enka. Z malo modifikacije skozi leta, vendar kljub temu popularen tak kot je v osnovi. Kot skladba pa… ja, ljudje vedo, da smo se ‘’rodili’’ kot posledica razpada ansambla Ajda. Tam sem deloval 8 let in napisal nekaj viž, ena od teh, Deklica, pa je pustila tak pečat, da jo ne glede na to, hočemo ali nočemo, moramo zaigrati. Meni sicer viža ni najbolj ljuba, najbrž zaradi prenasičenosti z njo. Sem pa vsekakor ponosen, da po 20. letih še vedno doseže srca vseh generacij poslušalcev.

Kako se pripravljate na velike dogodke, kot so poroke ali podjetniške zabave?

Naša posebnost je personalizacija nastopov za vsakega naročnika.
Naša priprava je obširna, saj želimo naročnika spoznati zato, da kasneje v okolju kjer delamo nismo ‘’tujek’’, temveč del celote. Imeti priložnost sodelovati pri tako pomembnem in intimnem dogodku kot je poroka, je za nas velika čast in privilegij. Zavedamo se, da biti del poroke ni samoumevno; to zahteva spoštovanje in visoko kakovost. Nič kaj drugače ni s poslovnimi zabavami, le kategorizacija njihove ‘’družine’’ je drugačna. Za nas pa vse ostaja popolnoma enako.

Kakšen vpliv je imelo sodelovanje z Borom Zuljanom na vašo glasbo in kariero?

Ko smo iskali nekoga, ki bi nas popeljal na pop-rock sceno, nismo pričakovali, da bo to Bor. Za nas je bil on kot nekdo iz drugega sveta. Ampak nekako smo zbrali pogum in ga kontaktirali. Težko je bilo verjeti, da bo želel sodelovati z bendom, ki se mu harmonika od zadnjega nastopa še ni povsem ohladila. Poslali smo mu demo posnetke in sprejel nas je. Skupaj smo sodelovali še pri treh dodatnih skladbah, s skladbo Dobro jutro pa smo na legendarnem festivalu MMS 2014 osvojili zlato plaketo za aranžma in bili tik pred nagrado še za najboljši tekst. Najbrž to potem ni bilo izvedljivo, saj bi kot ‘’no name’’ bend prevzeli preveč pozornosti.

Je pa Bor zagotovo tisti, ki nam je dal potreben zagon in mu bomo večno hvaležni. Danes se še vedno posvečamo istemu žanru, vendar z malo drugačnim pristopom in z drugimi ljudmi. Tu smo našli svojo identiteto, smo pa na nek način zagotovo Borov ‘’otrok’’, ki je odletel v svet in ustvarja svojo zgodbo.

Kaj lahko pričakujemo od vašega prihajajočega albuma “Moje Srce”? Kako se je razvijal skozi leta?

V času pandemije, ko je bilo večino nastopov odpovedanih, smo povsem po naključju zašli v ljubljanski studio Metro in z Denisom Horvatom (Hamo&Tribute2Love) posneli priredbo skladbe “Help me make it through the night” (Utrip si mojega srca). Z Denisom smo se takoj dobro ujeli in neka nemirnost nas je gnala posneti še eno skladbo, in še eno, in še eno… vse do desetih skladb, ki jih bomo 4 leta po začetku ustvarjanja, v obliki albuma, izdali pri založbi Dallas Records Slovenija.

Skozi ves ta čas smo rasli, pridobivali dragocene izkušnje, iskali svoj zvok in pravo identiteto. Zagotovo se to odraža na albumu in menim, da v pozitivnem smislu. Je pa to zagotovo album desetih zgodb o ljubezni, o različnih čustvenih stanjih, prepletenih v srečno ali nesrečno ljubezen. Zgodbe, s svojo iskrenostjo in približanjem poslušalčevim življenjskim izkušnjam, pritegnejo k poslušanju . Gre za tematiko, ki je blizu vsem nam. Ljubezen. Prepričani smo, da album spada v kategorijo “must-have”.

Še za konec – kaj bi radi, da občinstvo vzame od vaših nastopov? Kako želite, da se ljudje počutijo ali česa želite da se spomnijo, ko zapustijo vaš koncert?

Na to vprašanje menim, da ima vsak glasbenik, vsak umetnik, podoben odgovor.
Zagotovo se želimo našega slehernega poslušalca in obiskovalca ‘’dotakniti’’ z zgodbo, ki je podprta s kvalitetnim nastopom in izmenjavo energije. Skladbe same po sebi omogočajo del tega, veliko pa je treba dodajati fizično na nastopu.

Predvsem želimo ljudem omogočiti dobro izkušnjo in odmik od krutega vsakdana. Želimo prebuditi občutek sočutja in ljubezni do drugih ljudi. Nekatere zgodbe nas spomnijo na pretekle ljubezni, tudi tiste manj prijetne. Smo pa ljudje zagotovo takšni, da se ne glede na neprijetnosti v odnosih radi spomnimo lepih trenutkov. Želimo dodajati optimizem in ljudem potrditi, da tudi to ni bilo zaman in da noben čas ni izgubljen.

Več o glasbeni skupini Folk Idoli si lahko pogledate tudi na njihovi spletni strani, preko te povezave.
ocena bralcev
5 od 1