Strokovnjak svetuje: Pravilno polnjenje visoke grede

ocena bralcev
5 od 2

Visoka greda ali več teh, lahko močno izboljša izgled vašega vrta. Ker je pomembno, da znate zanje pravilno skrbeti, smo za nasvet vprašali preverjenega strokovnjaka Anžeta Šterna, lastnika podjetja Urejen vrt.

Kontaktiraj podjetje Urejen vrt!

V članku smo se osredotočili na to, kako poteka pravilno polnjenje visoke grede. Polnjenje visoke grede je namreč enostaven postopek, ki pa zahteva natančno upoštevanje specifične postavitve plasti.

Visoka greda by Anže Štern.
Uredite svoj vrt in si omislite visoke grede!

Visoka greda: kakšen je postopek polnjenja?

1. plast visoke grede

Mreža proti zunanjim škodljivcem je bistven element prvega sloja pri postavitvi visoke grede. Takšna mreža služi kot fizična ovira in preprečuje vstop nezaželenih obiskovalcev, kot so žuželke in druge majhne živali. Mreža mora biti izdelana z dovolj drobnim tkanjem, da se skozi njo nič ne more prebiti, hkrati pa mora še vedno zagotavljati ustrezno kroženje zraka za rastline. Poleg tega, da preprečuje dostop škodljivcem, deluje tudi kot učinkovita vetrna zaščita za zelenjavo v gredi. S tem jih zaščiti pred ekstremnimi temperaturami in škodljivimi vetrovi, ki lahko upočasnijo njihovo rast ali celo povzročijo veliko škodo. Mreže so zasnovane tako, da so odporne na UV-žarke, zato bodo v sončnem podnebju zdržale več let, ne da bi sčasoma zbledele ali se poslabšale.

Postavitev mreže je razmeroma enostavna; potrebujete le nekaj osnovnih orodij in nekaj ur dela.

2. plast visoke grede

Drugi zaščitni sloj je ovčja volna. Ta naravni material zagotavlja mehko in zračno pregrado, ki še dodatno preprečuje vdor škodljivcev, hkrati pa deluje tudi kot izolacija, ki ohranja toploto in vlago v gredi. Ovčja volna pa je za rastline zelo koristna tudi zato, ker vsebuje kar tri osnovna makrohranila – dušik, fosfat in kalij, ki so potrebna za zdravo rast. Zaradi svoje edinstvene strukture lahko ovčja volna vpije do 30 % svoje teže vode, ne da bi se nasičila ali izgubila izolacijske lastnosti. To pripomore k boljši rasti rastlin, hkrati pa preprečuje kopičenje odvečne vlage zaradi izhlapevanja.

Ovčja volna je primerna za recikliranje in biološko razgradnjo, zato je okolju prijazna izbira.

3. plast visoke grede

Tretjo plast visoke grede sestavljajo veje in sekanci, ki so potrebni za dobro drenažo. Najprej je potrebno položiti debelejše veje v obliki mreže, da se omogoči boljši pretok zraka in boljša prepustnost vode. Na ta način se prepreči nabiranje vlage, spodaj pa volna ostane suha in topla. Na debelejše postavimo še tanjše veje, nato pa čeznje posujemo sekance, da zapolnimo prostor. Pomembno je, da so te plasti dobro nameščene, saj pomagajo ščititi pred nizkimi temperaturami in prepihom. Poleg izolacije in drenaže lesni sekanci ogradi dodajo tudi estetski element.

Na voljo so v različnih barvah in velikostih, zato lahko izberete takšno, ki najbolj ustreza vašim potrebam in želenemu videzu.

4. plast visoke grede

Četrti sloj pri gradnji visoke grede je kombinacija travne ruše in slame. Na mestu, kjer bo stala visoka greda odstranite zgornji sloj zemlje oziroma travno rušo. Obrnjeno navzdol jo položite na sekance in veje, tako da so ti v stiku s travo. Zatem čez travno rušo položite slamo, ki bo omogočala dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi. S slamo se prav tako prepreči prekomerno izhlapevanje iz tal. Slama služi kot dodaten izolator med visokimi in nizkimi temperaturami. Kar je najpomembneje, pomaga dodajati organske snovi.

5. plast visoke grede

Peti sloj vrtne grede je kakovostna vrtna zemlja. Ta zemlja ne sme vsebovati velikih grudic, kamnov ali drugih odpadkov, ki bi lahko ovirali rast vaših rastlin. Če je mogoče, naj bo zemlja z domačega vrta, saj bo tako ohranila vsebnost hranilnih snovi za vaše rastline. Pomembno je, da je zemlja kakovostna, saj bodo posledično tudi pridelki bolj zdravi in kakovostni. Zemlje nasujte približno 20 cm v višino, da omogočite ustrezen prodor korenin in zadrževanje vode.

6. plast visoke grede

Šesta in tako tudi zadnja plast za polnjenje visoke grede, vključuje humusno prst. Humusna zemlja oziroma prst je sestavljena iz razpadajočih organskih snovi, vključno z listjem, pokošeno travo, ostanki hrane, lubjem, žagovino in gnojem. Mikroorganizmi to snov sčasoma razgradijo na manjše koščke. Ti majhni koščki se združijo z drugimi organskimi snovmi v tleh, kot sta pesek ali glina, in tvorijo bogato mešanico, imenovano “humus”, ki predstavlja šesti sloj pred sajenjem ali setvijo. Humus lahko v svoji strukturi zadrži pomembna hranila, ki se sčasoma počasi sproščajo in dajejo rastlinam potrebno hrano, ki jo potrebujejo. Poleg tega humus zagotavlja idealno okolje za koristne bakterije, ki pomagajo pri nadaljnji razgradnji organskih snovi.

Humusna zemlja je torej bistvena za zdravo rast in razvoj rastlin.

Končano polnjenje visoke grede by Anže Štern s.p.
Visoka greda je urejena. Naj se sajenje rastlin prične!

Potrebujete še kakšen dodaten nasvet ali pomoč pri delu?

Za pomoč se lahko obrnete na Urejen vrt, Anže Štern s.p.

Kontaktiraj podjetje Urejen vrt!
Polnjenje visoke grede by Anže Štern s.p.
Za pomoč kontaktirajte preverjeno podjetje, ki vam lahko pomaga pri vseh storitvah urejanja okolice.

Urejen vrt, Anže Štern s.p. je profesionalno podjetje za urejanje okolice s sedežem v Sloveniji. Že več kot 10 let zagotavljajo visokokakovostne in strokovne storitve, kot so:

  • košnja trave,
  • obrezovanje in oblikovanje živih mej,
  • urejanje okolice,
  • vrtnarjenje in
  • druga zelena dela.

Z izkušeno tričlansko ekipo ima podjetje Urejen vrt več kot 500 zadovoljnih strank, za katere je opravilo več kot 1.000 košenj trave in posadilo več kot 1.500 rastlin. Uporabljajo kosilnice za košnjo celotne površine z izboljšano učinkovitostjo in motorne škarje za obrezovanje in oblikovanje žive meje, da bi dosegli najboljše možne rezultate. Poleg tega pri polaganju travne ruše uporabljajo mivko, da zagotovijo boljšo rast in posledično boljše zračenje same trave.

Podjetje Urejen vrt, Anže Štern s.p. ponuja tudi dodatne storitve, kot so:

  • visoke grede in
  • namestitev vrtnih aluminijastih robnikov, ki polepšajo vaš zunanji prostor.

Njihova pozornost do podrobnosti je razvidna iz impresivnega portfelja uspešnih projektov, ki so jih izvedli v preteklih letih in ki vedno znova izpolnijo ali presežejo pričakovanja strank. Poglejte si jih na njihovi spletni strani!
ocena bralcev
5 od 2