Revija Nasvet strokovnjaka

Zobni implantati/vsadki: 6 najpogostejših vprašanj

Zobozdravstvo in ustna higiena Senčar.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Zobni implantati oz. zobni vsadki so odlična rešitev za vse, ki potrebujete nadomestitev. Ne samo, da izgledajo naravno, vendar je tudi občutek v ustih tak, kot je bil prej. Ker se je dandanes zaradi široke ponudbe težko odločiti, si lahko pogledate enega izmed naših ponudnikov – TUKAJ.

Zobni implantati oz. zobni vsadki by Zobozdravtsvo in ustna higiena Senčar.
Zobozdravtsvo in ustna higiena Senčar, poleg drugih storitev nudi tudi vstavitev implantata.

Kaj je zobni vsadek in kakšen je postopek namestitve?

Zobni vsadek je majhna titanova ploščica, ki deluje kot umetna zobna korenina in je nameščena v čeljustno kost ter nudi oporo umetnemu nadomestnemu zobu. Postopek se začne s kirurško namestitvijo kovinskega vsadka v čeljustno kost, čemur sledi več mesecev zdravljenja. V tej fazi poteka proces, imenovan osteointegracija, pri katerem se kovinski vsadek združi s kostnim tkivom, ki ga obdaja in ustvari močno ter stabilno podlago za umetno zobno nadomestilo. Ko je ta proces končan, se na kovinski nosilec pritrdi opornik, ki se nato uporabi za povezavo in pritrditev krone ali mostička. Zobni vsadki oz. zobni implantati veljajo za enega najzanesljivejših načinov zdravljenja, ki so na voljo za nadomestitev manjkajočih zob. Ker so vsadki nameščeni neposredno v čeljustno kost, lahko pomagajo ohraniti preostalo kostno maso in preprečijo nadaljnje propadanje zaradi izgubljenih zobnih korenin.

Kako dolgo trajajo zobni vsadki oz. zobni implantati?

Zobni vsadki ali strokovno rečeno zobni implantati, so trajnostno zasnovani in lahko ob ustrezni negi ter vzdrževanju zdržijo več desetletij. V povprečju lahko držijo od 10 do 15 let, v nekaterih primerih pa tudi dlje.

Koliko stanejo zobni vsadki?

Strošek zobnih vsadkov je odvisen od posameznega primera in števila zob, ki jih je treba nadomestiti. Na splošno lahko znaša od 1.300€ do 5600€ dolarjev na vsadek.

Zobni implantati in tveganja?

Obstajajo nekatera tveganja, kot so:

  • okužba na mestu posega,
  • poškodba živca, ki lahko povzroči otrplost ali bolečino v dlesni ali na območju čeljustne kosti,
  • prekomerna krvavitev med postopkom…

Pomembno je, da se pred kirurškim posegom pogovorite z zdravnikom.

Kako dolgo traja, da se zobni vsadek zaceli in poveže s čeljustno kostjo?

Običajno celjenje traja od 4 do 6 mesecev. Zatem se nanj namesti zobna proteza. V času celjenja boste morali nositi začasno protezo.

Ali je po vstavitvi potrebna posebna nega?

Zobni implantati oz. zobni vsadki od vas zahtevajo ščetkanje zob dvakrat dnevno in nitkanje enkrat dnevno. Pomembno je, da se pri zobozdravniku dogovorite za redne preglede in čiščenja na približno šest mesecev. Večkrat na dan je dobro uporabiti tudi antibakterijsko ustno vodo, da ohranite nizko raven bakterij v ustih in zmanjšate tveganje za okužbo.

Zobni implantati by Bogdan condr.
Zobni implantati – trdna, estetska in naravna nadomestitev zob.

Če ste že odločeni, kontaktirajte preverjenega in izkušenega zobozdravnika preko te povezave.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno