Revija Nasvet strokovnjaka

FOTOGRAF: DOVOLJENJA IN LICENCE ZA OPRAVLJANJE FOTOGRAFSKE DEJAVNOSTI

porocni-fotograf-izkuseno-fotografiranje

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Ste ljubiteljski fotograf in bi želeli s svojo umetniško žilico dodatno zaslužiti? Želite svoj hobi spremeniti v poklic? V Sloveniji je fotograf eden izmed poklicev/dejavnosti, ki se opravljajo na obrtni način. Strank, ki išče dobre fotografe pa vedno več, saj je poleg poročne fotografije trenuten trend še fotografiranje nosečnic, otrok, portretna fotografija, … V poslu pa seveda fotografiranje izdelkov in komercialno fotografiranje. Kako torej postati profesionalni fotograf, ki lahko stranke pridobiva tudi preko Omisli.si?

porocni-fotograf-izkuseno-fotografiranje
Specializacija za poročno fotografiranje je to dobra odločitev, saj so to najbolje plačane fotografske storitve. Definitivno preverite Omisli.si/fotografa, saj tamkaj posredujejo več kot 60% slovenskih porok…

KATERA DOVOLJENJA SO POTREBNA ZA OPRAVLJANJE FOTOGRAFSKIH STORITEV?

Posebna dovoljenja za fotografiranje sicer niso potrebna. Če se želite s fotografijo ukvarjati profesionalno, se fotografska dejavnost po registraciji vpiše v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Ob registraciji dejavnosti navedite SKD šifro za opravljanje fotografske dejavnosti 74.200. Dejavnosti pod to šifro zajemajo komercialno in potrošniško fotografijsko produkcijo, obdelavo filmov in dejavnost fotoreporterjev. Prav tako sem spadata še videosnemanje dogodkov ter mikrofotografiranje, mikrofilmanje.

Vlogo za izdajo obrtnega dovoljenja lahko oddate na spletni točki e-VEM. Prav tako lahko na istem mestu registrirate podjetje, ki bo najbolj ustrezalo vašemu načinu poslovanja.


IŠČEMO DOBRE FOTOGRAFE

Sprejmemo lahko 6 fotografov za poročno fotografijo in 4 za fotografiranje izdelkov

brezplačne vpis


KAKO REGISTRIRATI DEJAVNOST NA PODROČJU FOTOGRAFIJE?

Če se boste odločili za popoldanski S. P., lahko tega ustvarite kar od doma, preko portala e-VEM (SPOT). Z registracijo dejavnost opravljate legalno in zakonito, prav tako pa lahko za svoje storitve izdajate račune. Pomembno je, da ob registraciji s. p. registrirate primerno dejavnost; SKD 74.200, Fotografska dejavnost.

Pri registraciji podjetja na e-VEM portalu potrebujete digitalno potrdilo oziroma zahtevano opremo. Pod zahtevano opremo spade: digitalno potrdilo, program ProXSign za elektronsko podpisovanje dokumentovustrezen spletni brskalnik; Internet Explorer 8, novejši Mozilla Firefox 25.x in novejši, Chrome 32.x in novejši z vklopljenim javascriptom, Adobe Acrobat Reader 7.0 in novejši). Potrebovali boste tudi primerno strojno opremoosebni računalnik z nameščenim operacijskim sistemom (Windows/Mac), internetno povezavo, opremo za varno shranjevanje digitalnega potrdila (pametna kartica, USB ključek, ipd …) in optični čitalnik (skener). Skener potrebujete zgolj za nekatere postopke, ki zahtevajo optično branje in shranjevanje prilog. Nastavitve, ki jih upoštevajte pri skeniranju: kompresiran tip datoteke (TIFF), skeniranje dokumentov na črno-bel način, ločljivost 100-150 ppi.

fotograf_licenca_dovoljenja za fotografiranje
Fotograf lahko svoj posel v Sloveniji opravlja na obrtni način.

Brez vseh zgoraj naštetih pripomočkov, pa lahko podjetje enostavno registrirate tudi na eni od točk SPOT AJPES. Ob tem boste potrebovali veljaven osebni dokument in davčno številko. Registracija podjetja oz. dejavnosti je v obeh primerih brezplačna.

Ustanovljeno podjetje pa zahteva vodenje osnovnih računovodskih evidenc, zato vam tudi priporočamo najem računovodskega servisa.

FORMALNA IZOBRAZBA ZA FOTOGRAFE?

Formalna izobrazba za opravljanje poklica fotografa ni potrebna. Si pa lahko le-to v Sloveniji pridobite v kar nekaj izobraževalnih institucijah. Za poklic fotografa se lahko izučite v Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, Srednji šoli za oblikovanje Maribor … Če želite višješolsko izobrazbo pa se lahko vpišete na Višjo strokovno šolo ŠČ Srečka Kosovela v Sežani, VIST, ALUO … Seveda pa je na tržišču tudi kar nekaj kvalitetnih tečajev, kjer se lahko priučite osnov dobre fotografije.

CERTIFIKATI IN PRIZNANJA, KI JIH LAHKO PRIDOBITE

Certifikat preverjen ponudnik na Omisli.si/fotografaNa Omisli.si lahko na podlagi mnenj preteklih strank, referenc in drugih dejavnikov pridobite certifikat "preverjen ponudnik".
Priznanje revije RangefinderRangefinder je priznana Ameriška revija, ki vsakoletno izda seznam najboljših 30 fotografov - vzhajajočih zvezd poročne fotografije. Če se ukvarjate s slednjo, je dandanes s pomočjo družabnih omrežij zlahka doseči širšo publiko. Tako se lahko tudi vi potegujete za za laskavi naziv in referenco.
ReferenceKot fotograf lahko svoje izdelke objavite na različnih socialnih omrežjih in tako dosežete širši krog morebitnih strank. Posebej smiselno je, da reference objavite tudi na Omisli.si/fotografa, saj tukaj največ Slovencev poišče fotografa.

DELA, KI JIH OPRAVLJA FOTOGRAF

Glede na področje dela ločimo tri tipe fotografov: fotografi, ki izdelujejo portrete, komercialni fotografi  in fotoreporterji. Fotoreporterji delajo večinoma za revije in časnike, njihovo delo je pretežno terensko. Spremljajo aktualne zanimive dogodke in jih dokumentirajo. Komercialni fotografi pripravljajo različne fotografije v namen tiska; reklamne fotografije ali fotografije izdelkov ali storitev za plakate. Poznajo različne tehnike fotografiranja in postopke za nadaljno obdelavo. Fotografi-portretisti večinoma fotografirajo posebne dogodke; rojstne dneve, poroke … Seveda pa se lahko kot fotografi posvečamo tudi umetniški fotografiji ali pa reklamni fotografiji.

ZAKAJ NAJPOGOSTEJE NAJAMEMO FOTOGRAFA

Fotografa najpogosteje najamemo, da ovekovečimo kak pomemben trenutek v našem življenju. Naj bo to poroka, rojstni dan … V zadnjem času so še posebej v trendu fotografiranja parov, boudoir fotografije, fotografiranje porok in družin, pa tudi nosečniško fotografiranje ter fotografiranje novorojenčkov.

Seveda pa se za najem fotografa odločimo tudi pri različnih uradnih dogodkih, proslavah, prireditvah, fotografiranjih ob zaključku šolskega leta, ko potrebujemo fotografije za izdelavo osebnih dokumentov, portfolio itd.

fotograf_licenca_dovoljenja_družinska fotografija
Vedno bolj priljubljeno je družinsko fotografiranje.

KOLIKO V POVPREČJU STANEJO STORITVE FOTOGRAFIRANJA?

Cene fotografiranja seveda variirajo glede na fotografsko storitev, ki jo boste izbrali. Tako boste na primer za fotografiranje izdelka odšteli med 5-20 €, za poročno fotografiranje pa 250-1500 €. Več o cenah fotografiranja si lahko preberete tukaj.


IŠČEMO DOBRE FOTOGRAFE

Sprejmemo lahko 6 fotografov za poročno fotografijo in 4 za fotografiranje izdelkov

brezplačne vpis


ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno