Revija Nasvet strokovnjaka

Lesena fasada: Cene, trendi, ideje in preverjeni fasaderji

Lesena fasada na celotni hiši je izjemno lepa.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Ogledalo vsake hiše je zagotovo profesionalno narejena fasada. Je eden najpomembnejših elementov pri ureditvi hiše, saj ji fasada poleg toplotne izolativnosti daje tudi vizualno podobo. Zadnje čase na priljubljenosti pridobivajo t.i. prezračevalne fasade. Med njimi je pri stanovanjskih hišah najbolj ustrezna lesena fasada, ki se lahko namesti na vse zunanje stene objekta, ne glede na material iz katerega je hiša zgrajena. Je tudi ekološko bolj sprejemljiva kot ometana fasada.

LESENA FASADA: CENA

povprečna cene lesene fasade in ceniki

≈ 90 – 150 EUR/m2

Kontaktirajte preverjene ponudnike za lesene fasade (ponudbe / cene)

Koliko stane lesena fasada? (povprečna cena lesenih fasad in ceniki)?

Tako pri ometanih kot tudi pri lesenih fasadah je prvi korak k novi podobi hiše namestitev ustrezne izolacije. Temu sledi montaža podkonstrukcije, na katero se namestijo lesene letve, ki  služijo kot podpora za namestitev  zaključne lesene  fasadne obloge. Lesena fasada spada med prezračevalne fasade, kar pomeni, da je ekološko bolj sprejemljiva. Kljub temu da je lesena fasada dražja, je to dolgoročna investicija, ki omogoča prihranke pri stroških v prihodnosti, v prostorih ni vlage, pravtako ne prihaja do pregrevanja poleti in ohlajanja pozimi.

Preverite tudi: FASADE: CENA, PREDNOSTI IN SLABOSTI RAZLIČNIH VRST FASADNIH SISTEMOV

Cena lesene fasade je odvisna od vrste lesa, ki se uporablja pri fasadi, debeline izolacije in vrste izdelave. Tako se cene izdelave lesene fasade gibljejo med 90 in 150 evrov za kvadratni meter. Za fasado debeline 15 cm  iz smrekovega lesa boste odšteli med 90 in 110 evrov, za fasado iz macesnovega lesa z enako debelino izolacije pa med 120 in 150 evrov. Debelejši sloj izolacije pri stanovanjskih hišah ni potreben.


Najboljši fasaderji v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih mojstrov za fasade


celoten seznam fasaderjev >

Če menite, da vam ljubo fasaderstvo manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.


Lesena fasada postaja vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji.
Lesena fasada postaja vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji.

Najbolj priljubljen in ustrezen les za leseno fasado je sibirski macesen. To je les, ki ne potrebuje dodatne zaščite in bo po dveh letih sam ustvaril sivo-srebrni zaščitni sloj, ki bo zdržal tudi do 40 let. Cena za kvadratni meter sibirskega macesna se giblje med 20 in 24 evrov. Lahko se odločite tudi za cenejšo varianto lesa, in sicer smrekov les, kjer se cene gibljejo med 14 in 20 evrov, a velja omeniti, da je smreka manj odporna na zunanje dejavnike, zahteva veliko nege in ne zdrži tako dolgo kot macesen.

Najbolj iskani / najboljši fasaderji za izdelavo lesene fasade?

Leseno fasado vam lahko izdelajo: Montaža lesenih in Laminatnih fasad ter montažnih Hiš Janez Košir s.p., Zoroles, izdelava lesenih teras in lesenih fasad, Borut Hace s.p., Zaključna dela v gradbeništvu Igor Špelič s.p., Tehnične storitve, Gašper Stanjko s.p., Cestnik Alojz – Predelava lesa s.p., Slikopleskarstvo, Srečko Pšeničnik s.p., Montaža mizarskih izdelkov Aleksander Čuden s.p., Montaže stavbnega pohištva Magdalena Kastelic s.p., Strojni ometi Mežič, Alojz Danijel Mežič s.p., Fasadex fasaderska in druga splošna gradbena dela, Djuro Kaurin s.p., Gradbeništvo Ervin, Izet Rushani s.p., R Les, lesarski inženiring, Robert Majal s.p…


PONUDNIKI LESENIH FASAD se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


..Zaključna dela v gradbeništvu Peter Sovič s.p., Fasade & projektiranje Boro, Peter Borovič s.p., Zaključna gradbena dela, Ardit Hoti s.p., Zaključna gradbena dela Ivan Krumpak s.p., Tesarstvo-Krovstvo Napotnik, Jernej Napotnik s.p., Slikopleskarstvo in fasaderstvo Slaviša Cvijetinović s.p., Repina pleskarstvo in soboslikarstvo, Branko Repina s.p., Zaključna gradbena dela, Jani Kovačič, s.p., Gradbeništvo in fasaderstvo Plevnik, FASADE – Radić G d.o.o

Preberite tudi: UREJANJE OKOLICE HIŠE IN VRTOV: CENIK, IDEJE IN TRENDI

Izdelava lesene fasade je zahtevnejša kot izdelava ometane fasade. Zato je pomembno najti kakovostnega in preverjenega fasaderja, ki bo vaši hiši dal novo podobo z leseno fasado. Da ne bi izgubljali časa z iskanjem nepreverjenih fasaderjev, se obrnite kar na omisli.si/fasado, kjer so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni fasaderji za izdelavo fasade. Tako boste privarčevali ne le čas za iskanje fasaderjev, pač pa tudi denar.

Lesena fasada: Trendi in ideje

LESENA FASADA NA VEČSTANOVANJSKIH OBJEKTIH

Lesena fasada pri večstanovanjskih objektih postaja vse bolj priljubljena iz številnih razlogov. Je estetsko dovršena, ekološko sprejemljiva, prinaša nižje stroške in bistveno zmanjša čas gradnje, kar je razvidno  tudi  iz spodnje fotografije. Paneli se skupaj s fasado le položijo na konstrukcijo in stavba je že končana. Lesene fasade niso priljubljene le na novogradnjah ampak tudi na starejših večstanovanjskih stavbah. Zadnje čase vse več stanovalcev v večstanovanjskih stavbah menja staro fasado za novo, energijsko varčnejšo.

S postavitvijo lesene fasade zmanjšamo čas gradnje.
S postavitvijo lesene fasade zmanjšamo čas gradnje.

DELNA LESENA FASADA

Nekateri lastniki hiš kombinirajo klasično ometano fasado skupaj z leseno. Rezultat je enkraten. Delna lesena fasada hišo modernizira, pri večnadstropni hiši pa jo lahko optično zniža ali zviša, odvisno od vaših preferenc. Je tudi izjemno lep modni dodatek na hiši, ki kar jemlje dih sosedom in mimoidočim. Če razmišljate o novi fasadi in vam je lesena fasada na celotni hiši prevelik finančni zalogaj, si privoščite vsaj delno leseno fasado.

Delna lesena fasada je lep modni dodatek.
Delna lesena fasada je lep modni dodatek.

LESENA FASADA NA CELOTNI HIŠI

Bolj drzni se odločijo za leseno fasado po celotni površini hiše. Najbolj pogoste oblike desk za leseno fasado so v obliki romba. Takšne vrste fasada jim bistveno zniža stroške ogrevanja in hlajenja, je ekološko sprejemljiva in se lepo zlije z okolico. Klasični les se zelo lepo poda k modernim arhitekturnim mojstrovinam. Lesena fasada lahko traja tudi do 40 let in več, kar za klasične ometane fasade ne velja.

Lesena fasada na celotni hiši je izjemno lepa.
Lesena fasada na celotni hiši je izjemno lepa.

Preberite tudi: ZIDARSTVO: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Pogosta vprašanja in odgovori za leseno fasado

Ali potrebujemo gradbeno dovoljenje, če želimo postavitev lesene fasade?

V primeru, da hiše še niste zgradili, potem gradbeno dovoljenje potrebujete – ne za fasado, ampak za gradnjo hiše. Če želite dozidati prizidek k hiši, pravtako potrebujete dovoljenje za prizidek, ne pa za fasado. Pri menjavi fasade na obstoječem objektu gradbenega dovoljenja ne potrebujete. Če s fasado ne boste bistveno spremenili izgleda oziroma zunanjosti hiše, potem potrebujete le odločbo o dovolitvi priglašenih del. Podrobnejše informacije o tem si lahko preberete v Gradbenem zakonu (GZ), ki je dostopen na spletu. Lahko se zmenimo tudi za ogled hiše, med katerim nam boste zaupali svoje želje glede lesene fasade, mi pa vam bomo pripravili natančno ponudbo.

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Želimo si leseno fasado na novogradnji. Odločili smo se za uporabo macesna. Zanima nas, če obstaja kakšna zaščita, da les ohrani prvotno podobo?

Macesen je dobra izbira za leseno fasado, saj je zelo odporen na vremenske dejavnike. Sčasoma sam ustvari tudi zaščito – postane sive barve, zato dodatna zaščitna sredstva praviloma niso potrebna. Lahko pa, če želite, les ustrezno premažete z mešanico olja in voska. Ta postopek je potrebno ponoviti večkrat, ne le enkratno. Odsvetujemo vam uporabo raznih lakov in razpršilcev, saj ti niso naravni in lesu ne omogočajo dihanja. Za pomoč pri izbiri ustreznega olja nas lahko kontaktirate. Če želite, vam lahko pošljemo tudi nekaj fotografij referenc naših lesenih fasad, pri katerih so se stranke odločile za zaščito lesa in ne za naravno sivo zaščito.

Opažam vse več lesenih fasad na hišah. Ali je lesena fasada le trend in modni dodatek? Mogoče ima kakšne prednosti pred ometno fasado?

Lesena fasada na hiši vsekakor ni le modni dodatek. Hišo res polepša, ker pa je les naravni material, z njim hiša tudi diha. Največja prednost lesene fasade je ta, da je lesena fasada vrsta prezračevalne fasade, ki je ekološko sprejemljiva in neškodljiva. Zaradi prezračevanja med izolacijo in lesenimi deli ne prihaja do segrevanja v hiši poleti ter ohlajanja pozimi. Posledično so stroški ogrevanja in hlajenja bistveno nižji. Pravtako v hiši z leseno fasado ni vlage. Lesena fasada je manj občutljiva na vremenske dejavnike, kot klasična ometana fasada.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Všeč so nam lesene fasade ter bi želeli leseno fasado na enem delu hiše. Kako lahko izberemo ustreznega izvajalca?

Na trgu je žal veliko nepreverjenih fasaderjev, ki poberejo avans, dela pa ne opravijo ali pa ga opravijo površno. Da bi se temu izognili, si ustreznega fasaderja najdete s pomočjo omisli.si, kjer so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni fasaderji za leseno fasado. Dober ponudnik vam bo pokazal svoje reference, predstavil kakovostne materiale, pomagal pri izboru in nakupu le-teh ter vam  pripravil ustrezno ponudbo z natančnimi podatki.

Če imate še kakšno vprašanje, se obrnite na forum.

Kontaktirajte preverjene ponudnike za lesene fasade (ponudbe / cene)

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno