Revija Nasvet strokovnjaka

Drevesnica in vrtnarstvo: Cene, trendi, ideje in preverjeni vrtnarji

drevesnica-alpski-vrt

Kazalo

ocena bralcev
5 od 5

Vrt in okolica hiše sta prostor, kjer se lahko po napornem dnevu v duhu narave mirno spočijete in sprostite. Če želite na svojem vrtu uživati povsem brezskrbno, pa si morate vzeti čas za natančen razmislek. Pomembno je, da vrt ni samo lepega izgleda, ampak da je tudi funkcionalen. Katere vrste rastlin torej izbrati, da se zaščitite pred močnim soncem, vetrom, nezaželenimi obiski živali in neznancev? Katera drevesnica v vaši bližini vam lahko ponudi najbolj široko izbiro? Kakšni so trenutni trendi v vrtnarstvu in koliko sploh stane zasaditev vrta? Vse o tem in preverjenih vrtnarjih lahko prebrete v spodnjem članku.

VRTNARSTVO in DREVESNICE: CENA

povprečne cene vrtnarjev in ceniki

storitev vrtnarstva / drevesnicecena vrtnarstva
Zasaditev vrta (zasaditev okolice)1,5 – 3,5€/m2
Sajenje cipres1 – 3€/kos
Sajenje dreves15 – 20€/kos
Sajenje žive meje15 – 3€/kos
Zasaditev trave4 – 10€/m2

Kontaktirajte preverjene drevesnice / vrtnarstva (ponudbe / cene)

Drevesnica in vrtnarstvo: Koliko stane zasaditev vrta in okolice? (povprečna cena / ceniki)?

Zasaditev vrta (zasaditev okolice)

Urejanje okolice, ki zajema pripravo površine za sajenje, sadike dreves in grmovnic, trajnice v loncih, povezovalne poti in robnike, namakalni sistem ter sajenje, vas bo stalo od 35 do 50 €/m2. Cene so lahko zelo različne, v veliki meri pa so odvisne od posameznega vrtnarja, vrste izbranih rastlin in drugih potrebnih materialov za urejanje. Včasih se urne postavke razlikujejo tudi v posameznih regijah. Če ste za rastline in pripravo površine poskrbeli že sami, vas bo zasaditev rastlin stala od 1,5 do 3,5 €/m2.

Kontaktirajte preverjena vrtnarstva za zasaditev vrta (ponudbe / cene)

Sajenje cipres

Cena posamezne sadike se giblje od 5 do 50 €, veliko pa je odvisno od vrste ciprese in količine, ki jo potrebujete – pogosto je možno dobiti tudi količinski popust. Če želite, da vam vrtnar ciprese tudi posadi, vas bo njegovo delo stalo dodatnih 1-3 € na kos. Tudi cena sajenja je ponavadi odvisna od velikosti in količine sadik, izbranega vrtnarja, zahtevnosti terena in dodatka komposta. Pogosto je pogoj za sajenje določeno minimalno naročilo sadik.

Kontaktirajte preverjene drevesnice za sajenje cipres (ponudbe / cene)

Sajenje dreves

Sadike dreves so različnih velikosti in vrst, zato tudi njihove cene precej variirajo. Za nakup dreves lahko torej odštejete 20 – 100 €, včasih celo več. Če se odločite za večje količine, boste verjetno dobili tudi količinski popust. Za sajenje vključno z izkopom jame, dodajanjem humusa in mineralnih gnojil ter utrjevanjem sadik pa boste odšteli 15-20 € na komplet.

Kontaktirajte preverjene drevesnice za zasaditev vrta (ponudbe / cene)

Sajenje žive meje

Cena žive meje je odvisna predvsem od tega, za katero vrsto rastline se odločite. Najbolj primerne so ciprese, pušpan, lovorikovec in ognjeni trn. Za posamezno sadiko boste odšteli 1-40 €, nekoliko cenejše so manjše sadike, ki potrebujejo več časa, da zrastejo do pričakovane višine. Na večje količine je ponavadi možno dobiti količinski popust. Sajenje vas bo stalo dodatnih 1-3 € na kos.

Kontaktirajte preverjena vrtnarstva za sajenje žive meje (ponudbe / cene)

Zasaditev trave

Zasaditev trave, ki vključuje tudi odstranitev obstoječe travne ruše, pripravo podlage in travno seme srednje kvalitete, vas bo stalo povprečno 10 €/m2. Če je teren že pripravljen, vas bo zasaditev trave z vključenim travnim semenom srednje kvalitete stalo od 4 do 6,5 €/m2. Cene so odvisne predvsem od kvalitete semena in posameznih ponudnikov.

Kontaktirajte preverjena vrtnarstva za zasaditev trave (ponudbe / cene)

Kateri so najbolj iskani / najboljši vrtnarji za zasaditev / sajenje?


Najboljše vrtnarije in drevesnice v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih vrtnarij in drevesnic


celoten seznam vrtnarij in drevesnic >

Če menite, da vam ljubo vrtnarstvo / drevesnica manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


Katera drevesnica ali vrtnarstvo v vaši okolici vam nudi najboljšo in najobsežnejšo izbiro? Nekateri vrtnarji, ki skrbijo za zasaditev vrta, so tudi Cvetličarna Teja, Mateja Germovšek s.p., Veolia Voda d.o.o., Perma-Dachi, Bioguano, Cvetličarna Cvet, Cvetličarstvo in vrtnarstvo Šimenc, Tobi trgovina d.o.o., Galanthus d.o.o., Želva d.o.o., Turković Luka s.p., Žiga Oset s.p., Jure Ravnikar s.p., Denan Vita d.o.o., …


DREVESNICE in VRTNARSTVA se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


…Žiga Kovačič s.p., Vaš Vrtek, Hamo Fatkić s.p., Boštjan Jurkovič s.p., Islap d.o.o., Demetras d.o.o., Anže Vardjan s.p., Hiška, Irena Turk s.p., Dino Kalender s.p., Eltro d.o.o., Grmiček, Janez Smrke s.p., Pro Horto d.o.o., Bor, Boris Zadravec s.p., Kopac d.o.o., Zeleni inženiring, Botanika d.o.o., Agroton d.o.o., OSP d.o.o., Luma, Luka Tršan s.p., Čistilni servis Urbanija d.o.o., Žiga Pirnat s.p., Brlec d.o.o., Haskić d.o.o., Rožca.

Povpraševanje lahko pošljete tudi na Omisli.si/vrtnarja, kjer so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni ponudniki, ki bodo zanesljivo izpolnili vaše želje. Na tak način lahko hitro ugotovite, katera drevesnica ali vrtnarstvo v vaši okolici vam najbolj ustreza. Tako boste prihranili veliko časa, denarja in skrbi ter se odločili za najboljšo možnost.

Trendi in ideje za zasaditev vrta in okolice

Vertikalno vrtnarjenje

Trendovsko je bilo že pred leti in trendovsko je spet v letu 2020. Zakaj? Pravzaprav gre pri vertikalnem vrtnarjenju za funkcionalno izkoriščanje prostora, ki odlično popestri in poživi vaš vrt. Primerno je tako za velike kot tudi majhne površine, nekateri se tega načina vrtnarjenja poslužujejo tudi na balkonih in celo v notranjih prostorih. Vertikalno lahko posadite manjše vrste dreves, zelišča ali cvetlice – praktično karkoli želite. Preverite, kakšne vrste rastlin vam ponuja izbrana drevesnica, in se preizkusite v vertikalnem vrtnarjenju. Eden najbolj priljubljenih načinov vertikalnega vrtnarjenja je zasaditev v viseče lončke, nekaj posebnega  pa je tudi zasaditev v žlebove, palete in steklenice. Izživite svojo kreativnost – edina meja je vaša domišljija.

drevesnica-vertikalno-vrtnarjenje

Vertikalno vrtnarjenje ni le funkcionalno izkoriščanje prostora, ampak tudi odlično popestri vaš vrt.

Trajnostno vrtnarjenje

Tudi trajnostno vrtnarjenje ni novost, vendar je v zadnjih letih ponovno mogoče opaziti naraščajoč trend prehajanja vrtnarjev na naravne metode v boju proti škodljivcem. Dober primer trajnostnega vrtnarjenja je tudi kompostiranje in zasaditev rastlin, primernih za opraševanje. S tem namreč pripomorete k zaščiti opraševalcev, kot so metulji in čebele.

čebela-drevesnica

Z zasaditvijo rastlin, primernih za opraševanje, prispevate k zaščiti čebel in metuljev.

Preberite tudi: UREJANJE OKOLICE HIŠE IN VRTOV: CENIK, IDEJE IN TRENDI

Voda

Voda je danes skorajda nujen element vrta, ki prijetno osveži vaše dvorišče in ustvari pravo rajsko vzdušje. Vse bolj popularne postajajo manjše fontane in ribniki, če se vam to zdi preveč, pa se vedno lahko odločite tudi za manjšo ‘kopel’ za ptice. Tako bodo na vaš vrt naenkrat začele zahajati ptice vseh vrst, vi pa se boste zbližali z naravo in dobili občutek, da imate doma pravi naravni park.

voda-drevesnica

Vse bolj popularne postajajo manjše fontane, ribniki in kopeli za ptice.

Pritlikava drevesa

Vse pogosteje se pojavljajo nove sorte rastlin s posebnimi lastnostmi, kot so tudi pritlikava drevesa in grmi. Če nimate veliko prostora, je to odlična rešitev za vaš vrt. Če še niste, hitro preverite, katera drevesnica ponuja najbolj široko izbiro pritlikavih dreves. Izjemno priljubljen je pritlikavi borovec ali smreka, ki v višino in širino zraste do enega metra. Odločite se lahko tudi za različne pritlikave grme, ki jih nato popestrite še z družbo ostalih spremljevalnih rastlin. Na forumu lahko preverite cene, mnenja in ideje, katere rastline kombinirati skupaj.

pritlikava-drevesa

Okusno oblikovan vrt v kombinaciji pritlikavih dreves in grmičevja je lahko prava paša za oči.

Sveža zelenjava

Pridelovanje domače hrane postaja vse večji trend, saj je ljudem vedno bolj pomembno, kakšne kvalitete živila uživajo. Nobena skrivnost ni, da je najboljši način, da se prepričate o vrhunski kvaliteti pridelka, da ga gojite kar sami. Hitro boste ugotovili, da takšno vrtnarjenje neverjetno dobro sovpada z zabavnimi trendi  in druženjem na prostem. Povabite prijatelje in sorodnike, peljite jih na vrt, skupaj naberite sveže liste mete in uživajte v doma pripravljenem slastnem mojitu. Preden se lotite pice ali testenin, jih lahko popestrite s svežo baziliko – vse na dosegu roke.

zelišča-hrana

Vse večji trend v zadnjih ponovno postaja pridelovanje lastne zelenjave in začimb – popestrite svojo kuhinjo.

Pogosta vprašanja in odgovori glede zasaditve in sajenja vrta in okolice

Kdaj je najprimernejši čas za načrtovanje in zasaditev vrta?

Sajenja se je najbolje lotiti na začetku pomladi, za nekatere rastline, ki se pozimi dobro ukoreninijo, pa je optimalen tudi jesenski čas. Pomembno je, da imate spomladi že natančno izdelan načrt in izbranega vrtnarja, saj se lahko nekatera bolj obsežna dela včasih tudi zavlečejo, poletje pa vsekakor ni primeren čas za zasaditev. Če ste se odločili za nabavo sadik v lastni režiji, se pozanimajte, katera drevesnica vam nudi največ, in se že na začetku pomladi odpravite po sadike. Veliko je odvisno tudi od tega, ali želite zgolj sajenje ali pa razmišljate o celotnem urejanju okolice, ki vključuje tudi gradbena dela. Bolj obsežno urejanje okolice lahko traja tudi dva meseca ali več, odvisno od vremenskih pogojev (temperature in vlažnosti). Na Omisli.si/urejanje-okolice najdete vse preverjene in ocenjene strokovnjake, ki vam bodo znali pomagati glede na vaše želje.

Preberite tudi: ZIDARSTVO: CENE ZIDARSKIH DEL, BETONIRANJA, ZIDANJA, GRADBENIH DEL TER PREVERJENI ZIDARJI

Na kaj morate biti pozorni pri urejanju vrta in okolice?

Prva stvar, ki se je morate lotiti, je zagotovo dober razmislek in načrt. Pomembno je, da ne razmišljate le o izgledu vaše okolice, ampak tudi njeni funkcionalnosti. Verjetno je to prostor, kjer se boste želeli v miru odpočiti in sprostiti. Zato se morate vprašati, kakšne vrste živo mejo, grmovnic ali dreves želite. Se želite zaščititi pred vetrom, soncem, nezaželenimi pogledi sosedov? Premišljena izbira rastlin je v tem primeru ključnega pomena.

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Prav tako se morate zavedati, da vrt in okolica tudi v nadaljnje potrebujeta redno vzdrževanje; košnjo, obrezovanje, zalivanje, obnovo vrtnih elementov. Pri tem velja razmisliti, ali imate sami voljo, čas in veselje do dela okoli hiše ali boste za to kasneje najeli vrtnarja. Tudi zasaditev rastlin se lahko na prvi pogled zdi enostavno, pa je kljub temu potrebnega veliko strokovnega znanja, izkušenj, časa in fizičnega napora. Zato vam priporočamo, da se obrnete na strokovnjaka, ki vam bo znal najbolje svetovati tudi, katere rastline bodo najbolj ustrezale vaši legi, prsti in okolici. Preglejte seznam preverjenih vrtnarstev in drevesnic za zasaditev / sejanje vrta in okolice in se odločite za najboljšo možnost.

Kako se lotiti zasaditve zelenjavnega vrta?

Če ste se odločili, da boste poleg okrasnih rastlin in dreves gojili tudi zelenjavo in začimbe, morate upoštevati določene stvari. Izjemnega pomena je lega – najbolj ugodna je sončna lega, ki je obrnjena na jug. Svetujemo vam tudi postavitev žive meje ali dreves, s katerim boste zelenjavni vrt zaščitili pred vremenskimi vplivi. Preverite, kaj ponuja drevesnica, ki ste jo izbrali, in skupaj s strokovnjakom izberite najbolj primerne rastline. Praviloma je optimalna oblika zelenjavnega vrta pravokotna ali kvadratna, razdeljena na manjše gredice. Če imate veliko časa in domišljije, pa lahko tudi zelenjavni vrt preoblikujete podobno kot okrasnega – da bo vaša okolica urejena in usklajena. Prav tako kot okrasni vrt lahko tudi zelenjavni vrt popestrite z manjšimi dodatki, kot so ribniki, fontane, kipci, peščene poti in raznovrstne cvetlice. Vaša domišljija nima meja.

Kontaktirajte preverjene drevesnice / vrtnarstva (ponudbe / cene)

ocena bralcev
5 od 5

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno