30 zabavnih in enostavnih domačih projektov za konec tedna

urejen prostor pred hišo by Fab_ Fotos

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Če si želite več vikendov preživeti doma ali nenehno povečevati vrednost svojega doma, je spodaj nekaj hitrih projektov, s katerimi se boste koristno zaposlili.

Noben projekt ni premajhen, od barvanja, izboljšanja izgleda robnikov, do znižanja stroškov energije. Lotite se teh preprostih opravil na dvorišču, v kuhinji, spalnici, kopalnici in bivalnih prostorih. Tako bo vaš bivalni prostor videti bolj kot dom, hkrati pa bo tudi občutek bivanja bolj domač.

Imate prost konec tedna? Za vas imamo nekaj preprostih projektov za izboljšanje doma.

1. Popestrite verando.

Okrasno cvetje pred vhodnimi vrati by Dmitrij Paskevic
Okrasno cvetje pred vhodnimi vrati.

Rastline povečajo privlačnost vsakega doma. Pravi cvetovi, popki, borovci ali trajnice kažejo na živahnost in blaginjo ter vdahnejo življenje vašemu sprednjemu in zadnjemu dvorišču. Za potencialne kupce dobro urejeno zelenje kaže tudi na to, da lastnik skrbi za dom in ga vzdržuje.

Za najboljše hortikulturne rezultate izberite rastline različnih višin in tekstur ter izberite barve, ki bodo izboljšale zunanjo paleto vašega doma. Lahko pa dregnete lokalnega strokovnjaka za urejanje okolice.

2. Naredite drzen prvi vtis.

Sveže prebarvana vhodna vrata z živo ali nevtralno barvo by Landon Martin
Sveže prebarvana vhodna vrata.

Eden od najhitrejših načinov za povečanje privlačnosti doma so sveže prebarvana vhodna vrata.

Če imate namen dati hišo na trg, boste morda ugotovili, da vam nevtralne barve omogočajo več odprtih možnosti. V primeru, da so svetli odtenki bolj vaš slog, bo poudarek barve – na primer drzne rdeče ali kraljevsko modre – pritegnil pogled in ponudil toplo dobrodošlico vsem, ki stopijo pred vaš vhod. Se ne morete odločiti? Uporabite dvobarvni pristop in uporabite svetlejšo barvo na podboju vrat ali okoli plošč. Vedno vam lahko pomaga dober pleskar.

3. Popestrite zunanjost svojega doma.

Osvetljeno dvorišče, vrt by Carl Hunley JR
Osvetlitev dvorišča.

Namestitev ali posodobitev zunanje razsvetljave je lahko preprost projekt za konec tedna. Malo zunanje razsvetljave ne ustvari le toplega in prijetnega vzdušja, temveč tudi olajša in poveča varnost nočnega gibanja po dvorišču.

Pri nameščanju novih luči poskrbite za ustrezne previdnostne ukrepe. Delajte podnevi in pred začetkom izklopite varovalko. Za lažjo namestitev, najemite pomoč.

4. Poskrbite za zavetje pred nevihto.

Energetsko varčna okna by Glenn Carstens-Peters
Varčna okna.

Namestitev varčnih oken je precej preprosto opravilo, ki v hladnih mesecih poskrbi, da bo v vašem domu topleje, v toplih mesecih pa hladneje.

Po podatkih agencije EPA, lastniki stanovanj v povprečju prihranijo 316,70€ na leto, če vgradijo primerna 3-slojna okna namesto enojnih prozornih stekel. Preverite ponudbo tukaj.

5. Zakaj prebarvati, če lahko operete z električnim pranjem?

vzdrzevanje-tlakovcev-ciscenje-odstranjevanje-zelenja
Visokotlačno čiščenje.

Zunanje visokotlačno čiščenje vašega doma je zanesljiv način, da v enem dnevu spremenite videz okolice.

Z dobrim visokotlačnim pranjem bo vaša hiša videti novejša in čistejša, saj se boste znebili vse umazanije in plesni, ki se je verjetno nabirala od…no, odkar ste nazadnje čistili tlakovce ali teraso?. Za delo lahko poprimete z lastnimi rokami ali pa najamete profesionalca, ki bo to storil namesto vas. V vsakem primeru se je vredno potruditi, da bo vaš dom zasijal.

6. Poskrbite za trato in ostalo zelenje.

Urejena trata, drevje, zelenje by Gibbon FitzGibbon
Urejen vrt.

Če želite ohraniti zdrav izgled trate, jo redno kosite (bolj ali manj, odvisno od letnega časa in podnebja, v katerem živite), da ne bo videti neurejeno in zaraščeno.

Obrezovanje dreves, urejanje grmičevja, zamenjava mulče poleti in redno puljenje plevela bodo vašemu domu zagotovili izgled, ki vam ga bodo zavidali vsi sosedje.

7. Osvetlite okolico vašega doma.

Sprehajalna pot na domačem dvorišču ponoči by YingChu Chen
Osvetlitev sprehajalne poti.

V okolico namestite nekaj krajinske razsvetljave in po svojem okusu določite, katere funkcije želite poudariti.

Morda želite osvetliti drevesa in grmičevje ali pa ustvariti osvetljeno pot ob betonski ali gramozni stezi. Za večjo varnost lahko namestite luči na teraso ali verando, okoli bazena ali na vogalih hiše. Če potrebujete električarja, je tukaj seznam.

8. Ustvarite lastno sprehajalno pot.

Tlakovana pešpot obdana z rožami by Aniston Grace
Tlakovana sprehajalna pot.

Nova pešpot je lahko eleganten in privlačen dodatek k zunanjosti hiše.

S peskom, gramozom ali tlakovci, ki jih najdete v vseh trgovinah s strojno opremo, lahko preprosto ustvarite svojo sprehajalno pot. Morda boste presenečeni, koliko različnih materialov vam bo všeč. Če še vedno ne veste kje začeti, najemite krajinskega arhitekta, ki bo zasnoval popolno pot do vašega vhoda.

9. Ustvarite toplo dobrodošlico.

Urejen predprostor by Max Vakhtbovych
Urejen predprostor.

Z nanosom sveže barve nadgradite preddverje in navdušite svoje goste že v trenutku, ko jim izrečete dobrodošlico.

Ko se barva posuši, dodajte nekaj funkcionalnih dodatkov in ustvarite popoln prehodni prostor iz zunanjosti v notranjost. Razmislite o predpražniku, obešalniku za plašče ali stojalu za dežnike in s tem ustvarite urejen in organiziran izgled prostora.

10. Omogočite najboljšo svetlobo za vaš dom.

Osvetlitev prostora z velikimi okni in lučmi by Douglas Sheppard
Osvetljen prostor.

Osvetlitev v prostorih je zelo pomembna. Vpliva na razpoloženje, kakovost spanja, raven energije in splošno vzdušje…da ne omenjamo kakovosti družinskih fotografij?.

Z najboljšo osvetlitvijo na pravih mestih bo vaš dom učinkovitejši in prijetnejši. Če si na primer želite bolj prijetnega vzdušja, zamenjajte svetle LED diode z nežnejšimi žarnicami. Svetila namestite na zatemnilnike, da boste lahko ob koncu dneva nekoliko zmanjšali svetlost.

11. Spraznite predprostor.

Urejen predprostor s policami, klopjo in kavlji za plašče by Douglas Sheppard
Urejen in uporaben predprostor.

K vhodu dodajte nekaj uporabnega in privlačnega pohištva.

Za večjo priročnost namestite polico s kavlji za plašče, klobuke, ključe ter torbice in nahrbtnike. Razmislite o klopi in shrambi za čevlje z omaricami. Če bi potrebovali kakšen nov kos pohištva po meri, se obrnite na preverjenega mizarja blizu vas.

12. Znebite se smeti in odvečnih stvari – povsod.

Odstranjena krama in nepotrebne stvari by Dan Gold
Očiščen in pospravljen prostor.

Morda se sliši kot težaven podvig, vendar se nič ne more primerjati z občutkom zadovoljstva, ki se pojavi po dobrem čiščenju.

Poskrbite za vsako sobo posebej in če vam bo lažje, pospravite eno sobo na vikend. Prebrskajte vse predale, omare, mize in knjižne police. Presenečeni boste, koliko prostora se vam bo naredilo.

Če se vam zdi, da je začetek preobsežen, razmislite o najemu profesionalnega čistilca.

13. Na stene dodajte okrasne letvice.

Okrasitev sten in oken z letvicami by Joshua Bartell
Okrasne letve.

Pogosto to ni prva stvar na katero pomislimo, ko se lotimo izboljšave doma, vendar je dodajanje okrasnih letvic na stene hiter in enostaven način za ustvarjanje občutka prefinjenosti in dovršenosti vašega doma.

Obstaja veliko različnih vrst okrasnih letev, vključno z oblogami, krono, zaključnimi letvami in osnovnimi ploščami. Med stene in strop dodajte zapletene kronske letve, ob spodnjem robu stene pa namestite podložne letve ter dodajte obloge okoli oken in vrat. Za nasvete se obrnite na lokalne slikopleskarje.

14. Ena stena naj bo drugačna od ostalih.

Poživitev prostora s poudarkom ene stene by Spacejoy
Sivo poudarjena stena.

Sprememba barve le ene stene je odličen način za poživitev neokrašenega prostora. Izberete lahko barvo iz obstoječe barvne palete v sobi ali pa se odločite za drznejšo izbiro.

Najboljše stene za poudarjanje so tiste, ki so obrnjene neposredno proti vam, ko vstopite v sobo.

15. Uredite ploščice za pomivalnim koritom ali štedilnikom.

Ploščice za zaščito stene za pomivalnim koritom in štedilnikom by Chastity Cortijo
Zaščitne ploščice.

Te ploščice so dober način, kako kuhinji dodati nekaj osebnosti in hkrati zaščititi stene. Veliko ljudi uporablja ploščice v stilu podzemne železnice ali z vzorcem ribje kosti, vendar če si želite le novega videza in za projekt ne želite porabiti preveč časa, obstajajo tudi druge možnosti.

Med te spadajo ploščice, ki jih lahko odlepite in nalepite in so odlična možnost, če želite hiter in preprost projekt urejanja plošč dokončati čez vikend. Vedno pa so vam na voljo tudi strokovanjki za polaganje.

16. Obnovite kuhinjske omarice.

Obnovljene, sveže premazane kuhinjske omarice by Mahrous Houses
Kuhinjske omarice.

Cenovno bolj ugodno je, če se odločite le za obnovo kuhinjskih omaric in ne za zamenjavo. Obstaja več različnih načinov kako izboljšati izgled omaric, vendar je svež premaz daleč najlažja in najcenejša možnost.

Upoštevajte, da več kot je omaric, ki jih boste obnovili, več vikendov boste potrebovali za prenovo. Morda pa je vseeno čas za kuhinjo po meri?

17. Svoji opremi zagotovite nov, sijoč videz.

Zamenjava ročajev na predalih, omarah by Jessica Lewis
Novi ročaji na predalih.

Če razmišljate o enostavnem vikend projektu za izboljšanje doma, je to lahko menjava gumbov, ročajev od omar in palic za brisače. Tega se lahko lotite prav tako v kuhinji kot tudi v kopalnici.

Poiščite nov slog, ki vam ustreza, zgrabite izvijač in že ste na pol poti. Stare gumbe in ročaje lahko v nekaj minutah zamenjate z novimi bleščečimi kosi.

18. Zamenjajte pipe.

Zamenjava obrabljene pipe by Zac Gudakov
Pipa.

Pipe se sčasoma obrabijo in če ima vaš dom trdo vodo – to je voda z visoko vsebnostjo mineralov – lahko ta skrajša pričakovano življenjsko dobo vaše pipe. Če ugotovite, da voda ne teče več tako kot je nekoč, je morda čas za novo pipo.

Zamenjava pipe lahko dejansko pozitivno vpliva na vaš račun za vodo, s pravim orodjem pa tudi namestitev ne bi smela trajati dolgo. Seveda pa pri tem lahko dregnete lokalnega hišnega mojstra.

19. Kupite nove stropne ventilatorje.

Nadgradnja ali zamenjava stropnega ventilatorja by Sidekix Media
Stropni ventilator.

Stropni ventilatorji ne izboljšajo le pretoka zraka v vašem domu, temveč tudi prihranijo čas, ki je potreben za delovanje izmeničnega električnega toka, zato lahko veliko prihranite pri računih za energijo.

Z nadgradnjo starih ali neustreznih stropnih ventilatorjev lahko izboljšate splošni občutek udobja v vašem domu. Izberite slog, ki bo ustrezal vsem prostorom, da ustvarite občutek prijetnosti in doslednosti.

20. Poskrbite za talno oblogo.

Polaganje novih talnih oblog by Tim Foster
Talne obloge.

Nič ne predrugači stanovanja bolj kot nove talne obloge. Vendar bodite pozorni: polaganje novih talnih oblog še zdaleč ni najhitrejši projekt na tem seznamu in glede na to, koliko prostora v hiši nameravate pokriti, boste morda morali delo razdeliti na več vikendov.

Če ste pripravljeni na ta projekt, je polaganje vinilnih talnih oblog za povprečnega lastnika stanovanja razmeroma enostavno opravilo. Ta vrsta talnih oblog lahko odlično posnema videz pravega lesa. Poleg tega je zelo trpežna, odporna na vodo in lahko ob ustrezni negi zdrži do 25 let. Če bi vseeno raje najeli profesionalca, preverite ta seznam.

21. Zamenjajte notranja vrata.

Zamenjava notranjih vrat by Phil
Notranja vrata.

Pogosto je zamenjava notranjih vrat vse, kar morate storiti, da izboljšate videz svojega doma. V trgovini najdete veliko osupljivih modelov vrat, lahko pa se odločite tudi za obnovljene kose. Kopalniška vrata so dober začetek, saj imajo pogosto votla jedra in jih je mogoče hitro zamenjati.

Lahko pa dregnete vse ponudnike hkrati na Omisli.si/vrata.

22. Dodajte nekaj udobja.

Dodajanje udobja s preprogo v prostoru by Claudio Schwarz
Preproga.

Preproge so verjetno najhitrejši način za dodajanje značaja in udobja katerikoli sobi. Izbirate lahko med različnimi slogi, velikostmi, barvami, itd.

Po eni strani velja, da debelejša kot je preproga, udobnejši je občutek pod nogami, po drugi strani pa je potrebno omeniti, da so preproge s krajšimi vlakni bolj trpežne in manj je možnosti, da bi se nanje ujela trdovratna umazanija.

23. Očistite umazanijo s preproge.

Redno čiščenje preproge by No Revisions
Čiščenje preproge.

Niste pripravljeni investirati v povsem novo preprogo, vendar vseeno želite polepšati svoj bivalni prostor? Šamponiranje preprog enkrat do dvakrat na leto lahko znatno izboljša raven udobja in čistoče vašega doma.

To lahko opravite sami ali pa najamete strokovnjaka, ki vam bo očistil več prostorov hkrati.

24. Ponovno oblazinite svoje najljubše pohištvo.

Obnovljeno, oblazinjeno staromodno, podedovano, starinsko pohištvo by Liz Joseph
Obnovljeno staromodno pohištvo.

Starodobno, starinsko in podedovano pohištvo lahko v prostoru ustvari čudeže, če je primerno obdelano. Namesto da bi zamenjali stari babičin stol, ga preprosto obnovite.

Ponovno oblazinjenje izrabljenega kavča ali stola je dokaj preprost postopek, če pri delu skrbno upoštevate meritve in imate pri tem nekaj potrpežljivosti.

25. Poudarite prednosti svojega doma.

Ustvarjanje iluzije višine prostora by Patrick Schneider
Viseče rastline.

Obstaja veliko ustvarjalnih načinov za poudarjanje želenih lastnosti vašega doma. Želite svojo dnevno sobo narediti bolj prijetno? Lahko se poigrate z drugačno postavitvijo pohištva, za večji dotok naravne svetlobe pa odprete ostale prostore. Da ustvarite iluzijo višine v prostoru z nizkimi stropi, s stropa obesite nekaj rastlin.

26. Izboljšajte videz verande.

Obnovljen les na verandi by Fab_ Fotos
Prenova lesa na verandi.

En vikend je več kot dovolj, da izboljšate videz vaše verande. Vzemite si čas in les prebarvajte s svežo barvo ter z vodoodporno tesnilno maso, ki vam bo omogočila uporabo verande skozi celo leto. To je odličen projekt, ki vas bo pripravil na gostovanje na prostem.

27. Ustvarite zunanji bivalni prostor.

Zunanji kotiček za sproščanje s kavčom, stoli in mizo by Alen Rojnic
Zunanji bivalni prostor.

Rezervirajte en del dvorišča za zabavo in sprostitev po dolgem dnevu. Vse, kar potrebujete, je določen prostor, pohištvo za teraso, ki dopolnjuje notranjo opremo vašega doma in preprogo za zunanjo uporabo. Tako se boste lahko tudi zunaj hiše zabavali s prijatelji ali se sproščali z branjem knjige po napornem dnevu.

Lahko pa za ureditev vrta najamete profesionalca.

28. Osvetlite svoje dvorišče.

Okrasitev zunanjega prostora z visečimi lučkami by Shayla Kirby
Viseče zunanje lučke.

Okrasne zunanje luči niso mišljene le za praznike. Napeljana vrvica z lučmi lahko vašemu dvorišču doda dih jemajoč ambient. Za njihovo postavitev ne potrebujete veliko. Preprosto vzemite svojo najljubšo vrvico, luči iz lokalne trgovine z dodatki za dom, kladivo in nekaj kavljev.

29. Ustvarite svoj vrt.

Sajenje rastlin, ustvarjanje novega vrta by Sandie Clarke
Vrtnarjenje.

Začetek sanjskega vrta je popoln projekt za konec tedna, ki se ga lahko lotite zgodaj spomladi. Izberite prostor, ki je dovolj sončen in ima dobro drenažo, nato pa v lokalnem vrtnarskem centru kupite nekaj avtohtonih rastlin. Posadite jih, redno zalivajte in uživajte v sadovih svojega dela.

30. Prijetno druženje ob ognju na prostem.

Postavitev ognjišča za hišo by Haus Isaacson
Druženje ob ognju.

Postavitev ognjišča je lažja, kot se zdi, če imate na voljo dovolj prostora in prave materiale. Uporabite lahko kamen, betonske tlakovce ali opeko.

Preden se lotite namestitve, preverite le, ali v vašem mestu veljajo zakoni o ognjiščih. Morda obstajajo predpisi o tem, kako veliko ali kako daleč od doma mora biti. Tukaj lahko preverite ponudbo zunanjih kaminov.

 

Z malo vizije, motivacije in naše pomoči se nikoli več ne boste spraševali, kako preživeti konec tedna.

Za prihajajoče projekte najemite profesionalce in naj vaš preživet čas doma postane kakovosten.

ocena bralcev
5 od 1
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno