Revija Nasvet strokovnjaka

Obnova doma po odselitvi otrok: 10 idej za domače projekte

Adaptacija doma po odselitvi otroka by studioroman.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Obnova hiše je vedno dobra ideja, še posebej takrat, ko se otroci odselijo od doma ali pa se upokojimo. Ob selitvi otrok se v hiši sprosti nekaj prostora in mnogo stvari postane neuporabnih. Prenova doma torej poleg gradbenih del, zajema tudi čistko stanovanja in odstranjevanje odvečnih stvari. Adaptacija doma v času upokojitve nenazadnje vključuje tudi prilagoditev pohištva in prostorov, saj si na tak način olajšate starost in podaljšate čas bivanja doma.

Prednost upokojitve in odselitve otrok je več prostega časa, ki ga lahko porabite zase, za druženje z bližnjimi in potovanje po svetu.

Za začetek se vprašajte: “Je moj dom resnično moj sanjski dom?” Če je odgovor NE, potem je pravi čas, da razmislite o nekaj projektih, s katerimi ga lahko preuredite. Ker je adaptacija doma obsežen projekt, lahko za pomoč prosite preverjene mojstre na Omisli.si.

Obnova doma, ko odide otrok by Yaroslav Shuraev.
Obnova doma je najbolj enostavna takrat, ko se otrok odseli in se upokojimo, saj imamo veliko prostega časa.

Naj se obnova stanovanja začne!

1. Zavrzite odvečne stvari, temeljito počistite in uredite stanovanje

Reorganizacija by Sarah Brown.
Prenova doma vključuje tudi selekcijo in odstranitev stvari, ki so odveč.

Vzemite si čas in preglejte vsak prostor. Znebite se starih stvari, vključno z otroškimi oblačili, igračami, športno opremo, staro posteljnino in pohištvom. A vseeno ohranite stvari z visoko sentimentalno vrednostjo, ki vas bodo spominjale na vašega otroka. Pri pospravljanju se ne omejujte le na otroške sobe. Prebrskajte tudi svojo spalnico, vse omare, kuhinjo, garažo in podstrešje ter zavrzite vse predmete, ki jih ne potrebujete več. Na koncu lahko organizirate prodajo na dvorišču, podarite predmete v dobrodelne namene ali pa se obrnete na službo za odvoz blaga.

Ko bo vse pospravljeno, temeljito očistite svoj dom. To lahko storite sami ali pa najamete hišni čistilni servis (tukaj), ki bo to opravil hitreje in bolj natančno. Cilj natančnega generalnega čiščenja je pobrisati prah in odstraniti umazanijo, ki ji med rednim čiščenjem niste namenili pozornosti. To zajema čiščenje za napravami, čiščenje pečice, nape, itd.

Ko bo vse čisto in pospravljeno, se lahko začne adaptacija doma. Morda bi želeli dodati več polic, omar, shramb ali pa boste ustvariti več prostora? Če se vam zdi, da bi vam pri tem prav prišel mojster za hišna dela, ga lahko najdete preko te povezave.

2. Dodajte prostor za hobije

Prenova otroške sobe v prostor za hobije by Mick Haupt.
Ločen “hobi prostor” je recimo odlična ideja za vse ljubitelje slikanja in risanja.

Sedaj, ko imate celotno hišo samo zase, boste imeli verjetno več prostega časa, ki ga lahko namenite svojim hobijem. Zakaj torej ne bi ustvarili prostora, ki bo namenjen samo temu?

Naj vam naštejemo nekaj idej:

  • Adaptacija podstrešja ali stare otroške sobe v studio za risanje, slikanje ali karkoli drugega.
  • Adaptacija kleti ali garaže v plesni studio ali domačo telovadnico oz. fitnes.
  • Adaptacija domače pisarne v mini knjižnico s knjižnimi policami, bralnim kotičkom in udobnimi sedeži.
  • Na dvorišču postavite majhen rastlinjak ali vrt za gojenje rastlin, zelišč in hrane.

Preden začnete z delom, si zastavite nekaj vprašanj: Ali bo obstoječa soba primerna za vaš hobi prostor? Bi morali razmisliti o gradnji prizidka ali gospodarskega poslopja? Ali vaš hobi zahteva veliko svetlobe (kot umetniški studio)? Potrebujete prostor brez oken (kot temna soba)? Potrebujete električarja?

Pri načrtovanju vašega “hobi prostora”, vam lahko strokovnjak pomaga odgovoriti na vsa vprašanja o tem, katere funkcije lahko vključite glede na svoj proračun in razporeditev.

3. Obnova stanovanja: ustvarite pameten in varen dom

Adaptacija hiše by Sebastian Scholz (Nuki).
Prenova hiše: iz klasičnega v pametni dom.

Ena izmed pametnih izboljšav doma, o kateri bi moral vsak razmisliti, je sprememba svojega doma v pametni dom. Tehnologijo lahko popolnoma prilagodite svojim potrebam. Kaj to pomeni? Nekatere priljubljene funkcije vključujejo pametne termostate, ki jih lahko nastavite ne glede na to kje se nahajate. Upravljate lahko tudi senzorje vode in nastavite samodejne luči in časovnike, kamere, alarme in drugo.

Če nameravate veliko potovati, ko se boste upokojili ali pa ko bodo vaši otroci odšli od doma, so te funkcije pametnega doma lahko zelo koristne. S pomočjo varnostnih funkcij, kot so alarmi in kamere, je strah pred vlomilci popolnoma odveč, ko ste zdoma. Senzorji za vodo vas lahko opozorijo na puščanje le-te. Za maksimalno udobje, lahko pred svojo vrnitvijo prižgete luči in prilagodite temperaturo prostorov.

Številne naprave za pametni dom je potrebno za delovanje le priklopiti, vendar je bolje, če vam pri namestitvi pomaga strokovnjak.

4. Reorganizirajte svojo garderobo oz. omaro

Prenova garderobe by Point3D Commercial Imaging Ltd.
Adaptacija garderobe in selekcija oblačil lahko ustvarita na pogled bolj urejen prostor.

Dejstvo je, da po upokojitvi verjetno ne boste potrebovali več vseh oblačil, ki ste jih oblekli za v službo. Prvo kar lahko naredite je, da pregledate vsa oblačila in določite katera boste še potrebovali in katerih se lahko znebite. Ta lahko potem prodate, podarite v dobrodelne namene ali pa zavržete.

Ko boste odstranili oblačila, ki jih ne potrebujete več, lahko preuredite oz. reorganizirate svojo garderobo (ne veste kako bi se tega lotili? Za pomoč strokovnjaka kliknite tukaj). Če je vaša garderoba precej prostorna, jo lahko spremenite v mini prostor za sproščanje in počitek. Če je majhna, a imate na voljo nekaj dodatnega prostora, se lahko odločite za njeno razširitev. Konec koncev, pa svojo omaro lahko uporabite tudi kot prostor za shranjevanje oblačil in predmetov, ki jih želite obdržati.

5. Adaptacija kopalnice – ustvarite svoj spa

Prenova kopalnice v spa by Monstera.
Kaj je lepšega, kot da si po napornem dnevu lahko pripravite masažno kopel ob mirni glasbi in vonju dišečih sveč?

Obisk spa centra je odličen način za sprostitev in počitek po napornem dnevu dela na vrtu, telovadbe ali prostovoljnega dela. Vendar, če ne želite zapraviti več sto evrov za spa karte, lahko svojo kopalnico nadgradite v bolj razkošen prostor za sprostitev.

Prenova kopalnice je lahko obsežen projekt, ki vključuje preureditev celotnega prostora ter dodajanje nove vodovodne napeljave, razsvetljave, talnih oblog, ploščic in napeljav. Ravno iz tega razloga je bolje prositi za pomoč in kontaktirati mojstre. Staro kad lahko zamenjate s prho s klopjo ali z masažno kadjo za namakanje. Oboje izgleda fantastično in doda pridih razkošja.

Če se vam zdi popolna obnova kopalnice preobsežna, lahko izvedete tudi manjše projekte. Lahko nadgradite vodovodno napeljavo tako, da boste imeli pod prho občutek padanja dežja. Razmislite tudi o lučeh in difuzorjih, ki oddajajo aromaterapevtske vonjave, predvajajo glasbo in celo spreminjajo barvo, da ustvarijo bolj sproščujoče okolje. Dodajte nekaj sveč in debelih brisač ter mehko preprogo in okrasne rastline, da dosežete splošno spa vzdušje.

6. Prenova vrat, oken, razsvetljave, tal in sten

Prenova stanovanja by immo RENOVATION.
Prenova temnega v svetlo stanovanje lahko močno pozitivno vpliva na vaše počutje.

Po vseh teh letih bivanja otrok v hiši, je notranjost vašega doma morda že precej poškodovana. Odkrušena barva, umazane stene, odrgnjena tla, vdolbine na vratih – vam je kaj znano? Če ste na vprašanje odgovorili pritrdilno, je obnova stanovanja vsekakor potrebna.

Lahko začnete z menjavo vrat in oken. Že samo menjava starega okovja lahko poveča privlačnost vašega doma. Če se pri tem odločite za energetsko učinkovitejše možnosti, lahko z nižjimi računi za energijo ustvarite več prihrankov. Strokovnjake s področja oken, lahko kontaktirate preko te povezave, strokovnjake s področja vrat pa tukaj.

V vsakem prostoru namenite nekaj pozornosti tudi tlom. Če so iz trdega lesa, jih je verjetno po toliko letih že potrebno obnoviti. Za čiščenje preprog, se dogovorite s profesionalnim čistilcem. Morda je čas tudi za menjavo vinilnih ali laminatnih talnih oblog. Nadomestite jih lahko s pravimi lesenimi ali pa s talnimi oblogami iz naravnega kamna. Kontaktirajte profesionalce in naj se prenova tal začne!

Ne pozabite tudi na stene in osvetlitev. Če je vaš dom nekoliko temen in mračen, ga polepšajte z novo barvo in boljšo osvetlitvijo. Izberite takšne barve in svetilke, ki so vizualno privlačne in bodo pozitivno vplivale na vaše razpoloženje.

7. Adaptacija dvorišča

"<yoastmark

Če želite več časa preživeti zunaj za hišo, razmislite o lastnem kotičku na prostem, ki bo namenjen sprostitvi in druženju z bližnjimi.

Zgradite novo teraso, dodajte masažno kad za dolga namakanja, ustvarite zunanjo kuhinjo in morda celo ustvarite svoj vrt. Tudi če vam je vaše dvorišče trenutno všeč, premislite. Morda je vseeno čas za nadgradnjo. Pri oblikovanju sanjskega dvorišča vam lahko pomaga profesionalni krajinski arhitekt (tukaj) ali vrtnar (tukaj).

8. Obnova kuhinje in jedilnice

Prenova kuhinje in jedilnice by R ARCHITECTURE.
Prenova kuhinje in jedilnice lahko poveča vrednost vašega doma, zato je ta projekt smiseln ne glede na to, ali imate namen v njem ostati ali ga prodati.

Po letih pripravljanja šolskih kosil pet dni na teden ter pripravljanja zajtrka in večerje skoraj vsak dan v tednu, je morda čas, da nadgradite svojo kuhinjo in opravite nekaj popravil. Tudi če ne nameravate več toliko kuhati, je novejša kuhinja lahko odličen projekt za povečanje vrednosti vašega doma.

Preureditev kuhinje bo pripomogla k modernejšemu izgledu vašega doma, poleg tega pa si na ta način lahko omogočite več prostora za shranjevanje. Če vas ne zanima celotna prenova kuhinje, jo lahko malenkostno spremenite tako, da pobarvate vrata omaric ali dodate novo opremo.

Če se odločite, da se boste ob upokojitvi ali odhodu otrok preselili, malo raziskujte in poiščite nekaj posodobitev kuhinje, ki bi lahko pomagale povečati vrednost vašega doma.

9. Zamenjajte streho

Menjava strehe by Robert Linder.
Obnova hiše vključuje tudi prenovo strehe. Nihče si ne želi, da ga presenetijo nepredvidljive vremenske razmere.

Streha je en izmed najpomembnejših sistemov. Vaš dom ohranja suh in ga ščiti pred vremenskimi vplivi.

Zamenjava strehe je zagotovo med najdražjimi projekti, a vendarle je morda vredno vložiti toliko denarja. Obnova strehe je pomembna predvsem takrat, ko je streha stara, poškodovana in zahteva pogosta popravila. Če boste proaktivni in si omislite novo streho, vam kasneje ne bo treba skrbeti za to. Nekateri novi strešni sistemi, ki so danes na voljo (npr. kovinske strehe), lahko trajajo zelo dolgo.

10. Obnova doma: razmislite o prilagoditvah

Prilagoditev stranišča by Point3D Commercial Imaging Ltd.
Naj vam ne bo neprijetno, prilagodite si dom in si olajšajte prihodnost. Prvi korak je lahko obnova kopalnice.

Zdaj, ko so otroci odšli je čas, da razmislite o tem, kako bi si prilagodili vaš dom, da bo bivanje kar se da udobno. Nihče ne želi razmišljati o tem, kaj se bo zgodilo, ko bo starejši, vendar je pomembno, da si ogledate prostore in ugotovite, kaj lahko naredite bolj udobno in dostopno. Če te spremembe izvedete že zdaj, si povečate možnosti, da boste lahko dlje časa živeli doma.

Morda boste na primer želeli dodati spalnico v prvem nadstropju, saj bi lahko stopnice v prihodnosti postale prezahtevne za vzpenjanje. Pametno bi bilo razmisliti tudi o dostopu z invalidskim vozičkom po vsem domu, o rešetkah v kopalnici, itd.

Da bo obnova doma kar se da enostavna in zabavna, za pomoč kontaktirajte strokovnjake s tega področja.

ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno