Zakaj načrtovano sajenje dreves prinaša toliko koristi?

ocena bralcev
5 od 1

Skozi okna spalnice se stegnete po sočen kivi, ki raste najbliže vaši hiši. Hvaležno zagrizete vanj in pomislite, kako dobra je bila zamisel o urejenem sadovnjaku in drugih drevesih okoli hiše. Še dobro, da ste pred meseci poslušali kakovostne izvajalce in zadevo prepustili strokovnjaku. Sajenje dreves je koristno tako za okolje kot za človeka, saj drevesa izboljšujejo kakovost zraka, prispevajo k zmanjšanju hrupa, izboljšujejo kakovost tal, shranjujejo ogljik in zagotavljajo zatočišče za divje živali. Pri načrtovanju zasaditve drevja okrog hiše je ključnih nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo ustvariti uspešen in privlačen sadni vrt. Preden se odpravite v drevesnico, je pametno narediti podroben načrt, ki vključuje različne dejavnike, kot so prostor, osvetlitev, lega ter tip tal kot veleva vrtnarija. Če razmišljate o sajenju dreves, je tukaj nekaj koristnih nasvetov.

Pridobi 7 ponudb za sajenje dreves

Vrtnarija pomaga načrtovati zasaditev dreves

Preden se odločite za nakup sadik, je ključno oceniti, koliko prostora imate na voljo za vaše drevesje. Razmislite, ali želite ločiti del vrta za sadno drevje ali ga vključiti v obstoječi vrt. Sledi izris načrta zasaditve, ki bo vključeval postavitev dreves glede na njihove velikosti, oblike in razporeditev v prostoru. S tem boste zagotovili harmonično in funkcionalno zasnovo vašega vrta ali krajine. Načrtovanje zasaditve vam bo omogočilo, da ustvarite privlačno in uravnoteženo okolje, ki bo ustrezalo vašim potrebam in estetskim preferencam.

Kako izbiramo vrste za sajenje dreves?

Pomislite na podnebne razmere vašega območja, da izberete drevesa, ki so prilagojena temperaturam, vlažnosti in drugim podnebnim dejavnikom. Različne vrste dreves uspevajo bolje v različnih tipih tal, zato je pomembno upoštevati sestavo tal, pH vrednost in drenažo.

Upoštevajte velikost dreves glede na razpoložljiv prostor in estetske preference. Pazite, da drevesa ne bodo prekomerno razraščala ali ovirala drugih rastlin ali struktur v vrtu. Upoštevajte videz dreves v različnih letnih časih, vključno s cvetenjem, barvo listja in plodov, ter kako se bodo drevesa vključila v celotno zasnovo krajine.

Razmislite o funkcionalnosti dreves, kot so senčenje, zasebnost, privabljanje divjega življenja ali proizvodnja hrane (če gre za sadna drevesa). S celovitim pristopom k izbiri dreves lahko ustvarite lepo in funkcionalno okolje v svojem vrtu.

Sajenje dreves in vrtnarija se začne s sadiko
Pred sajenjem je vedno priporočljivo tudi pripraviti tla in zagotoviti ustrezne pogoje in razvoj dreves.

Katere smiselne korake še od nas zahteva vrtnarija?

Postavite višja drevesa v ozadje, da ne bodo zasenčila manjših rastlin. Pazite, da drevesa ne bodo preveč zgoščena in da med njimi ostane dovolj prostora za rast. Razmislite tudi o funkcionalnosti dreves. Na primer, drevesa lahko služijo kot senčniki, žive meje, zaščita pred vetrom ali habitat za divje živali. Sadna drevesa najbolje uspevajo na sončnih legah, zato poiščite območja vrt, ki prejemajo dovolj sončne svetlobe.

Pri načrtovanju sajenja dreves je pomembno upoštevati optimalen čas za posamezne vrste dreves, saj se lahko razlikujejo glede na podnebne pogoje in rastne sezone. Splošno pravilo je, da je najboljši čas za sajenje dreves spomladi ali jeseni, ko so tla dovolj topla in vlažna. Spomladi se drevesa običajno sadijo pred začetkom vegetacijske sezone, medtem ko se jeseni sajenje dreves izvaja po koncu vegetacijske sezone, pred prvim zmrzaljo.

Vrtnarija narekuje grob časovni razpored sajenja dreves:

Spomladansko sajenje (od marca do maja): Spomladi je najbolj primeren čas za sajenje listavcev, kot so hrasti, javorji in breze, ter nekaterih sadnih dreves, kot so češnje, marelice in breskve.
Jesensko sajenje (od septembra do novembra): Jeseni je najbolj primeren čas za sajenje iglavcev, kot so smreke, jelke in brinje, ter večine sadnih dreves, kot so jabolka, hruške in slive.

Poleg tega je pomembno upoštevati lokalne podnebne razmere in priporočila vrtnarjev ali strokovnjakov za drevesa glede optimalnega časa sajenja v vašem območju. Pred sajenjem je vedno priporočljivo tudi pripraviti tla in zagotoviti ustrezne pogoje za rast in razvoj dreves.

Kakšna tla in zemljo nam zapoveduje sajenje dreves?

Pred sajenjem dreves pripravite tla tako, da jih očistite plevela, izboljšate strukturo in drenažo ter po potrebi uravnotežite pH. Različne vrste dreves imajo različne preference glede tal, saj nekatere potrebujejo bolj določene pogoje za rast in uspevanje. Nekatere vrste, kot so borovnice, rododendroni in azaleje, uspevajo v kislih tleh. Drevesa, kot so breze, hrasti in javorji, dobro uspevajo v glinastih tleh, ki imajo dobro zadrževanje vlage.

Peščena tla so primerna za drevesa, kot so borovci, borovnice in boražina. Humozna tla, bogata s humusom in organskimi snovmi, pa ustrezajo drevesom, kot so kostanj, javor in jabolko. Drevesa, kot so jelka, smreka in jelša, lahko uspevajo v agregatnih tleh. Tla na vašem vrtu narekujejo izbor dreves, ki bodo najbolje uspevala v vašem okolju. Pravilna priprava tal bo namreč zagotovila zdravo rast vaših dreves.

Vrtnarija in cenovna investicija

Kar zadeva ceno, ta je odvisna od različnih dejavnikov, vključno z vrsto dreves, njihovo velikostjo in količino dela, ki je potrebna za pripravo tal in sajenje. Strokovnjaki vam lahko pripravijo oceno stroškov glede na vaše želje in potrebe. Kakšna je cena vrtnarja? Cena ureditve okolice je močno odvisna od izvajalca in vrste dela.

Cena za zasaditev vrta: 1,50 – 3,50 €/m²
(samo delo brez stroška za sadike)

Cena za sajenje dreves in grmovnic: 15 €/ura
(cena zajema izkop jame, dodajanje humusa, sajenje in utrjevanje sadike ter dodajanje mineralnih gnojil)

Komu zaupati urejanje vrta in zelenice

S pravilnim načrtovanjem, skrbnim vzdrževanjem in morebitno pomočjo strokovnjakov lahko ustvarite čudovit vrt z zdravimi drevesi in prijetnim okoljem za uživanje.

Pri načrtovanju in izvedbi sajenja dreves vam lahko pomagajo različni strokovnjaki in izvajalci, od krajinskih arhitektov do vrtnarjev in podjetij za urejanje okolice. Tukaj je nekaj možnosti:

Krajinski arhitekti so strokovnjaki za načrtovanje in oblikovanje zunanjih prostorov, vključno z zasaditvijo dreves. S svojim znanjem o rastlinah, oblikovanju krajine in estetiki vam lahko pomagajo pri načrtovanju vrta ali krajine ter izbiri dreves, ki ustrezajo vašim željam in potrebam.

Vrtnarji in vrtnarija

Vrtnarji so izkušeni pri delu z rastlinami in imajo znanje o njihovi negi, vzgoji in zasaditvi. Lahko vam svetujejo glede izbire dreves glede na podnebne razmere, tla in druge dejavnike ter vam pomagajo pri samem sajenju dreves.

Obstajajo tudi specializirana podjetja, ki se ukvarjajo z urejanjem okolice, vključno z zasaditvijo dreves. Ti strokovnjaki lahko prevzamejo celotno načrtovanje in izvedbo projekta, vključno z izbiro dreves, pripravo tal, sajenjem in vzdrževanjem.

V lokalnih drevesnicah ali vrtnih centrih lahko dobite nasvete in informacije o različnih vrstah dreves ter njihovi primernosti za vaše podnebje in okolico. Prav tako lahko najdete strokovnjake, ki vam bodo pomagali pri izbiri in nakupu dreves ter vam svetovali pri njihovi negi, sajenju in načrtovanju.

S pravilnim načrtovanjem zasaditve drevja kot vidite lahko ustvarite čudovit in rodoviten vrt, ki vam bo prinesel obilo svežega sadja in drugih užitkov skozi vse leto. Če potrebujete dodatne nasvete ali pomoč pri načrtovanju, pa se rajši obrnite na lokalnega vrtnarja ali strokovnjaka za vrtnarstvo.

Pridobi 7 ponudb za sajenje drevesocena bralcev
5 od 1