Napake pri vrtnarjenju in kako jih preprečiti?

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Pomlad je čas daljšanja dni, otoplitve in prebujanja rastlinja. Je čas zelene barve. Zagotovo pogled na uspevajoči zelenjavni vrt ali cvetočo okrasno gredo vzbuja zadovoljstvo in ponos. Toda vedno ne gre vse po načrtih. Lahko je krivo vreme. Pogosto pa so napake pri vrtnarjenju tiste, zaradi katerih namesto spomladanske zelene svežine na vrtu prevladuje rjava prst ter lubje in med njima drobne šibke sadike. Kaj se je zgodilo?

Mimogrede, tukaj je seznam preverjenih vrtnarjev.

Pridobite ponudbe preverjenih vrtnarjev

Napake pri vrtnarjenju

1. Načrtovanje vrta na napačnem mestu ali napačnem času

Pri zasaditvi zelenjavnega vrta ali cvetlične grede bodite pozorni na razmere, ki vladajo na ogledanem področju. Če sadite v vlažnem okolju, kjer so tla pogosto razmočena izberite rastlinje, ki ne zahteva sušnih razmer. Predvsem pa je pomembno, da poskrbite za primerno drenažo, torej odvajanje odvečne vode. To lahko storite z nekoliko dvignjenimi gredami, ki jih od spodaj enakomerno zapolnite z gramozom preko katerega nasujete zračno kompostirano zemljo. Pazite tudi, da količina sonca oz. sence na začrtanem prostoru odgovarja načrtovanim rastlinam. Napake pri vrtnarjenju povezane s tipom prsti so pogoste. Najpomembneje je ločevati med peščeno zemljo, ki si hitro osuši in ilovnato prstjo, ki za sušenje potrebuje veliko dlje časa. Ne glede na tip zemlje je odsvetovano kakršnokoli sajenje po deževju, saj z obdelovanjem vlažne prsti le-to zbijemo in uničimo grudičasto strukturo.

2. Nepripravljena zemlja

Preden vanjo posadimo ali posejemo izbrano vsebino prst zahteva pozornost in primerno obdelavo. Seveda vsi tipi prsti niso enako zahtevni, ne glede na to pa rastline veliko bolje uspevajo, če je zemlja prekopana in pognojena. Večini vrtov bo zadostovala mešanica prsti in organskega komposta v enakem razmerju. Za najbolj optimalne rezultate pa morate uskladiti tip zemlje, primerno gnojilo in zahteve rastlin, ki jih sadite.

Dobro pripravljena zemlja prepreči napake pri vrtnarjenju.

3. Prekomerno zalivanje

Med napake pri vrtnarjenju pogosteje kot pomanjkanje vode spada njeno prekomerno doziranje, zaradi česar pričnejo korenine gniti. Na to so še posebej občutljive rastline v koritih in loncih, saj voda težje odteka. Kdaj in koliko zalivati? Odveč je poudariti, da je zalivanje po dežju nepotrebno, vendar pa je prav opazovanje vremena ključ do uspeha. V sušnem vročem obdobju je primerno zalivati tudi vsak dan, medtem ko v milejših razmerah med zalivanjem lahko mine več dni. Najboljši indikator za potrebo po vodi je zemlja. Ravno prav vlažno prst lahko z roko oblikujemo v rahlo kroglico. Količino vode dovajamo po potrebi, ko voda zastaja na zemlji pa je skrajni čas za prenehanje zalivanja.

4. Zasaditev invazivne vrste

Tovrstne rastline je bolje gojiti v koritih kot pa prosto na vrtu. Gre za odporne primerke, ki se hitro in uspešno razraščajo ter na ta način zadušijo ostale rastline. Če se kljub temu odločite za vsaditev agresivne vrste, bodite previdni. Omejite rast in poskrbite, da po koncu sezone odstranite vse poganjke, saj bo v nasprotnem primeru prihodnje leto vaš vrt poln mladih preživelih rastlinic. Pri odstranitvi si lahko pomagate s solarizacijo tal. Prekrijte rastlino s črnim plastičnim tarpolinom, robove utrdite s težjimi kamni in pustite, da sonce segreje plastiko. Nerodno je, da morate pustiti ponjavo na mestu več tednov. Eden najbolj znanih predstavnikov agresivnih okrasnih rastlin je bambus, ena takih, ki bi jih zasadili v zelenjavni vrt pa je hren.

Pridobite ponudbe preverjenih vrtnarjev

5. Sajenje preblizu skupaj

Zelo pomembno je, da se pri zasaditvi ali sejanju držite navodil, kakšna razdalja je primerna za posamezno rastlino. Drobna sadika lahko namreč zraste v zajeten grmiček. Če je razdalja med rastlinami premajhna, te ne bodo imele optimalnih pogojev za rast. Druga drugi bodo odžirale prostor, sončno svetlobo in hranilne snovi. To se bo odražalo v rasti nenavadnih oblik, plodovi pa zaradi splošnega pomanjkanja ne bodo dosegali ne želene kakovosti ne številčnosti. Nikakor pa mešanje različnih rastlin na enem prostoru ni prepovedano. Lahko kombinirate različno visoke in velike rastline, ki pri rasti ne ovirajo druga druge. Takšen primer sta npr. limona in bazilika v istem loncu. Bazilika ni nevarna limoni, hkrati pa v dovolj velikem loncu dobi vse pogoje za življenje.

Sajenje v dveh nivojih je sijajna rešitev, ko nas pesti prostorska stiska.

6. Pretirana uporaba škropiv

Ne glede na to ali gre za zelenjavni ali okrasni vrt moramo biti pri uporabi škropiv previdni in zmerni. V nasprotnem primeru lahko ob sicer uspešni odstranitvi tarčnega objekta, pride do nezaželenih nevšečnosti. Agresivni herbicidi, uporabljeni proti nezaželenim rastlinam, namreč kontaminirajo prst, zaradi česar na prizadetem področju še nekaj časa ne bo uspevalo čisto nič in ne le trdovraten plevel.

7. Odstranitev rož namesto plevela

Ko je rastlina komajda večja od drobnega poganjka, je vse kar moli iz zemlje majhno zeleno listje. Nespecifične ali netipične rastline je v začetnih fazah rasti s površnim ali laičnim pogledom težko ločiti od plevela. Najpogosteje pride do težav s čebulicami, ki smo jih posadili že jeseni ali posejanimi rastlinami. Čeprav se sliši še tako neprofesionalno, takšna zamenjava spada med pogostejše napake pri vrtnarjenju in še zdaleč ni omejena zgolj na začetnike. Da bi se izognili nesrečni odstranitvi, poskusite čim bolj natančno označiti mesto, kamor ste posadili čebulico ali posejali seme. V primeru, da kljub temu niste prepričani, kaj boste populili, počakajte toliko časa, da bo jasno, kaj na vašem vrtu je plevel in kaj izbrana rastlina.

Pogled na gredico raznobarvnih tulipanov – napake pri vrtnarjenju so zgodovina.

Če iščete več nasvetov in pomoči pri urejanju okolice ali pa vam zgolj primanjkuje časa, vam z veseljem pomagamo do rešitve, ki jo iščete. Pošljite brezplačno poizvedbo po strokovnjakih s področja urejanja okolice ali pa poiščite sorodno storitev. Pri vsakem delu na vrtu in urejevanju okolice nastane namreč veliko odpadkov, kot so obrezane veje, odstranjene rastline, pokošena trava in odslužena prst. Preko naših spletnih strani naročite odvoz vejevja in ostalih odpadkov, ali pa si omislite košnjo trave.

Pridobite ponudbe preverjenih vrtnarjev
ocena bralcev
0 od 0
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno