Sončna elektrarna za samooskrbo: Cena, izračun in subvencije

sončna elektrarna cena moderna hiša streha

Kazalo

ocena bralcev
4.3 od 8

Sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo je trend, ki se mu boste težko izognili v naslednjih letih. Za pridobivanje električne energije poskrbita sončna energija in solarni paneli v katerih so sončne celice (fotovoltaika), katere namestimo na streho hiše, balkon ali kakšnega drugega objekta (npr. kozolec). S tem pocenite elektriko za 75 %, investicija pa se vam z Eko skladom povrne že v 10 letih. Izgradnjo sončne elektrarne zaupajte preverjenim izvajalcem, saj bo lahko sončna elektrarna delovala tudi do 30 let. Sončno elektrarno priporočamo še zlasti vsem, ki ogrevajo dom s pomočjo električne energije (npr. toplotna črpalka ali IR paneli).

Obračun sončne elektrarne po novem v 2024

Sončna elektrarna za samooskrbo na ključ: Cena

Povprečne cene za sončno elektrarno na ključ

2000-3000 €/kWp

Pridobite 7 ponudb za sončno elektrarno
sončna elektrarna cena moderna hiša streha
Sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo je pot, ki jo zasleduje vso človeštvo, razen energetskega lobija.

Sončna elektrarna cena in izračun

Cena sončne elektrarne na ključ se izračuna glede na vaše potrebe po električni energiji oziroma nazivne moči sončne elektrarne.

Tabela: Cenik za sončne elektrarne na ključ

CENA sončne elektrarne na ključ *Nazivna MOČ sončne elektrarne (kWp) **Vaša letna PORABA elektrike (kWh) ***Potrebna POVRŠINA na strehi (m2)
7280 - 10920 EUR3,64400025
9100 - 13650 EUR4,55500032
10900 - 16350 EUR5,45600038
12720 - 19080 EUR6,36700045
14540 - 21810 EUR7,27800051
16360 - 24540 EUR8,18900057
18180 - 27270 EUR9,091000064
20000 - 30000 EUR101100070
21820 - 32730 EUR10,911200076
26360 - 39540 EUR13,181450092
30000 - 45000 EUR1516500105

* Cene za sončne elektrarne so empirično izračunane glede na povprečne cene preko 100 poslanih ponudb preko Omisli.si/soncno-elektrarno in glede na lastno tržno raziskavo druge ponudbe pri preverjenih ponudnikih sončnih elektrarn v Sloveniji. Cene so okvirne, za točen izračun pošljite povpraševanje za sončno elektrarno vaš dom tukaj. Cene veljajo za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji.

Nazivna moč (tudi inštalirana nazivna električna moč; inštalcijska moč, itd.) sončne elektrarne je po definiciji enaka njeni moči pri gostoti sevalnega toka 1kW / kvadratni meter. Pri tem predpostavimo, da so sončni žarki pravokotni na vpadno površino.

*** Ceno sončne elektrarne določimo glede na nazivno moč, ki je potrebna, izhodišče za to pa je vaša siceršnja letna poraba oz. potreba po električni energiji. Povprečno 4-člansko gospodinjstvo letno porabi 4035 kWh elektrike / leto.


SONČNA ELEKTRARNA?

PREVERJENI PONUDNIK ZA SONČNE ELEKTRARNE (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

Pridobite 7 ponudb za sončno elektrarno

Cena sončne elektrarne za 4-člansko gospodinjstvo?

Da bi izračunali povprečen strošek sončne elektrarne moramo malo porudariti podatke. V Sloveniji je po zadnjih podatkih SURS 824.618 gospodinjstev, od tega 269.650 enočlanskih gospodinjstev (32,7 %) in 122.195 4-članskih gospodinjstev (14,8 %). Vsa gospodinjstva skupaj letno porabijo 3.327 Gwh električne energije, iz česar lahko izračunamo, da vsa 4-članska gospodinjstva v povprečju letno porabijo 493.061.400 kWh elektrike, oziroma, da posamezno 4-člansko gospodinjstvo porabi cca. 4035 kWh elektrike. V splošnem se sicer uporablja podatek, da znaša povprečna poraba električne energije v Sloveniji med 4000 in 4200 kWh / leto.

> 4-člansko gospodinjstvo v Sloveniji v povprečju porabi 4035 kWh elektrike / leto.

Cena sončnih celic (250 W) v panelu brez montaže se sicer giblje med 150 EUR – 250 EUR / kvadratni meter. Ali drugače, cene sončne elektrarne na ključ pa znaša med 2000 EUR/kWp – 3.000 EUR/kWp.

sončna elektrarna cena 4-članeska družina
4-člansko gospodinjstvo bo za sončno elektrarno na ključ odštelo med 7.000 EUR in 11.000 EUR.

Ker vemo, da fotonapetostni modul nazivne moči 1 kW v povprečju letno proizvede 1.100 kWh električne energije, lahko izračunamo povprečno ceno sončne elektrarne na ključ.

4-člansko gospodinjstvo bo za sončno elektrarno na ključ odštelo med 7000 EUR in 11000 EUR, odvisno od ponudnika, kvalitete panelov, garancije in še bi lahko naštevali.

4-člansko gospodinjstvo bo za sončno elektrarno na ključ odštelo med 7000 EUR in 11000 EUR.

Kdaj se investicija v sončne elektrarne povrne?

Ugotovili smo, koliko vas bo stala domača sončna elektrarna, zdaj vas verjetno zanima, kdaj se bo povrnila investicija? V povprečju lahko rečemo, da se investicija v domačo mikro sončno elektrarno povrne med 10 in 12 leti, odvisno od tega, če lahko izkoristite nepovratna sredstva Eko sklada. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala tudi do 30 let.

Preverite tudi: KROVSTVO + TESARSTVO + KLEPARSTVO = STREHA: CENA STREHE, VRSTE, PREDNOSTI IN SLABOSTI KRITIN

Kakšen bo mesečni strošek porabe električne energije po namestitvi sončne elektrarne?

Okvirno bo vaš mesečni strošek za električno energijo nižji za cca. 75 %. Da, nekaj boste morali vseeno plačevati, sicer ne same rabe elektrike, temveč strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Ostali stroški pa se stečejo v morebitni manjko pridelane elektrike, po letnem poračunu.

Preverite tudi: Ogrevanje: Cena za centralno ogrevanje hiše / stanovanja / sanitarne vode, pogosta vprašanja, trendi in preverjeni izvajalci

Prednosti sončne elektrarne

Sončna elektrarna ima številne prednosti in zelo smiselna naložba iz vsaj štirih razlogov:

1) manj boste plačevali za elektriko

2) vrednost vaše nepremičnine bo zrasla

3) postali boste energetsko samooskrbovani oz. neodvisni od izpadov in dražitve elektrike

4) prispevali boste k »zeleni« prihodnosti (ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida in torej ne vplivate na globalno segrevanje)

sončna elektrarna cena izračun montaža
Z sončno elektrarno boste do 75% manj plačevali za elektriko, vrednost vaše nepremičnine pa bo zrasla. Pri sončni elektrarni je več prednosti, kot slabosti.

Druge prednosti sončne elektrarne so:

  • proizvodnja in poraba električne energije st na istem mestu
  • modularnost
  • enostavnost
  • stroki električne energije se znižajo za cca. 75 %
  • energije sonca je brezplačen vir
  • možna dobava električne energije na oddaljene lokacije (npr. počitniška hiša, kjer ni električnega omrežja)
  • stroški sončne elektrarne so minimalni

Slabosti sončne elektrarne

Slabih strani sončne elektrarne pravzaprav ni, gre za naložbo, ki se definitivno izplača. Natančneje, investicijo v mikro sončno elektrarno boste povrnili v 10.12 letih, ob tem pa je pomembno, da lahko življenjska doba sončne elektrarne doseže 30 let.

Edina slabost bi lahko bila relativno visoka začetna investicija, ki pa se, kot rečeno, povrne.

Kaj je sončna elektrarna na ključ?

Sončna elektrarna na ključ pomeni, da vse uredite pri enem ponudniku, od začetnih vprašanj glede cene in izračunov, projektne dokumentacije in dovoljenj, preko financiranja, subvencije eko sklada, morebitnega zavarovanja pa vse do končane izvedbe in vzdrževanja vaše sončne elektrarne.

Seveda boste lahko delovanje vaše sončne elektrarne nadzirali in upravljali oddaljeno, preko spletne aplikacije.

sončna elektrarna na ključ cena
Pri sončni elektrarni na ključ bo za vse poskrbel en ponudnik, od ogleda, preko subvencij in financiranja, do zagona.

Garancija sončne elektrarne?

Garancija sončne elektrarne navadno traja od 10 do 25 leti, večina ponudnikov pa nudi tudi dodatne garancije, kot je denimo garancija na ne-puščanje strehe pod sončno elektrarno.

Kaj je samooskrba s sončno energijo?

Samooskrba s sončno energijo pomeni, da s pomočjo sončne elektrarne postanete energetsko neodvisni od »omrežja« oz. ponudnikov (in dvigov cen) električne energije, kar je te dni sploh aktualno ob podražitvi cen elektrike tudi do 40 %. Ali drugače, pridelujete lastno električno energijo.

Samooskrba s sončno energijo je namenjena gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, zato znaša največja dovoljena navidezna moč, ki jo lahko oddajate nazaj v omrežje, 11 kVA. Več o tem v Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov.

sončna elektrarna prednosti slabosti cena
Samooskrba s sončno energijo je namenjena gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, zato znaša največja dovoljena navidezna moč, ki jo lahko oddajate nazaj v omrežje, 11 kVA.

Sistem deluje tako, da gospodinjstvo postavi sončno elektrarno, nato pa viške ali manjke uravnava preko omrežja, ki deluje kot nekakšna baterija. Ko pridelate preveč elektrike, jo »prodate« v omrežje, ko pa pridelate premalo elektrike, pa jo »kupite« iz omrežja. Pri tem pri večini ponudnikov ne gre za klasično prodajo, temveč za letno obračunavanje neto razlik (letni poračun).

Kdaj sončna elektrarna zares deluje? Zima, poletje, slabo vreme?

Zavedati se morate, da bo vaša sončna elektrarna večino elektrike proizvedla v sončnih mescih, t.j. med aprilom in septembrom – to so mesci, ko boste zaradi nižje porabe in večje proizvodnje ustvarjali presežke elektrike. Ali drugače, to bo »zaloga« ki jo boste lahko koristili v manj sončnih mescih oz. ko bodo vaše potrebe po elektriki višje. Torej ste lahko popolnoma brez skrbi: Pozimi in v primeru slabega vremena boste električno energijo prejemali iz omrežja.

Kakšno sončno elektrarno potrebujem?

Ker boste z domačo mikro sončno elektrarno samooskrbovali svoje potrebe po električni energiji je zelo pomembno, kako sončno elektrarno dimenzionirate. Ali drugače, koliko sončnih celic potrebujete, denimo na strehi. Cilj je, da čim bolj točno zadenete svoje letne potrebe oziroma da bo vaša sončna elektrarna služila vašim potrebam.

Vsak ponudnik sončne elektrarne na ključ vas bo tako najprej vprašal, koliko elektrike porabite na leto, takoj zatem pa, koliko računate, da jo boste porabili v prihodnosti, če denimo kmalu načrtujete vgradnjo toplotne črpalke ali morda nakup električnega avtomobila. Da, eno gre lepo z drugim. Čez prst velja, da si morate omisliti sončno elektrarno velikosti nekoliko pod vašo letno porabo električne energije.

> Omisliti si morate sončno elektrarno velikosti nekoliko pod vašo letno porabo električne energije. Fotonapetostni modul nazivne moči 1 kW v povprečju letno proizvede 1.100 kWh električne energije na 1 kW.

Seveda sledi stavek, ki ga verjetno pričakujete – točno velikost boste določili preko svetovanja preverjenega ponudnika za vzpostavitev vaše sončne elektrarne, po ogledu objekta. Morda vam pomaga podatek, da v Sloveniji fotonapetostni modul nazivne moči 1 kW v povprečju letno proizvede 1.100 kWh električne energije na 1 kW.

Seveda pa so sončne elektrarne modularne, kar pomeni, da lahko sončne celice (solarne celice) kasneje dokupite in nadgradite zmogljivost vaše sončne elektrarne.

sončna elektrarna preverjeni ponudniki cena
Točno velikost sončne elektrarne za vaš dom boste določili preko svetovanja preverjenega ponudnika za vzpostavitev vaše sončne elektrarne, po ogledu objekta.

Cenejše ogrevanje zaradi sončne elektrarne?

Sončna elektrarna bo pocenila vaš strošek električne energije. Kaj strošek ogrevanja? Lahko sončna elektrarna zagotovi cenejše ogrevanje? Presenetljivo, da. Da, če seveda uporabljate električne ogrevalne naprave, kot so IR paneli, toplotna črpalka, električno talno gretje, itd.

Ali se mi izplača imeti sončno elektrarno?

Da, sončna elektrarna se izplača pravzaprav vsem. V 12 letih boste povrnili investicijo, tačas pa boste za električno energijo plačevali cca. 75 % manj, kot plačujete danes. Zakaj torej nimamo vsi lastnih domačih mikro sončnih elektrarn? Zelo dobro vprašanje!

sončna elektrarna se izplača
Da, sončna elektrarna se izplača. V 12 letih boste povrnili investicijo, tačas pa boste za električno energijo plačevali cca. 75 % manj, kot plačujete danes.

ŽELITE SONČNO ELEKTRARNO?

Pridobite ponudbe in cene za sončno elektrarno

Koliko traja časa montaža sončne elektrarne?

Gradbena dela so minimalna in hitra, sama montaža sončne elektrarne običajno traja le 1 dan.

Vašo sončno elektrarno zgradimo po načelu »vse na ključ«, kar pomeni, da mi poskrbimo za izvedbo celotnega postopka: od začetnega strokovnega svetovanja in ogleda objekta do izračuna ustrezne velikosti sončne elektrarne, načrtovanja in montaže. Brezplačno uredimo tudi potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije Eko sklada ter dokumentacijo za pristojnega distribucijskega operaterja. Celoten postopek traja od 8 do 10 tednov, sama montaža na objektu pa običajno le en delovni dan, z jamstvom, da gradbena dela ne bodo poškodovale vašega objekta in okolice.

Sončna energija: Lastna proizvodnja električne energije in energetska neodvisnost

Montaža fotonapetostnih modulov se praviloma izvede na streho objekta, v katerem je nameščen števec porabe električne energije. Če boste elektrarno postavili na stanovanjski objekt, ki je namenjen za trajno bivanje in če uporabna površina tega objekta ne presega 250 m2 v primeru enostanovanjske stavbe ali 120 m2 v večstanovanjski stavbi, ste upravičeni do znižane 9,5 % stopnje DDV. Ustreznost objekta za namestitev elektrarne preveri strokovnjak na ogledu.

Montaža se lahko izvede tudi na streho pomožnih oz. gospodarskih objektov (garaža, nadstrešek, kozolec, delavnica ali celo namenski solarni nadstrešek…), vendar je v tem primeru, zaradi 22 % stopnje DDV investicija dražja.

sončna elektrarna energetska neodvisnost
Postanite energetsko neodvisni od izpadov elektrike.

Tudi na tla se lahko namesti sončno elektrarno, vendar vam takšno izgradnjo odsvetujemo, ker je zaradi posebej prilagojene nosilne konstrukcije in 22 % stopnje DDV investicija dražja.

> Sonce v treh urah na Zemljo pošlje dovolj energije za celo leto potreb človeštva

Kako deluje sončna elektrarna?

Solarni paneli (sončne celice oz. sončni fotonapetostni moduli) pretvorijo elektromagnetno valovanje sonca v enosmerni električni tok. Solarna elektrarna deluje torej tako, da povzroči sončna svetloba, ki pada na solarno celico, gibanje elektronov v sončni celici, zaradi česar se generira enosmerni električni tok, ki se ga s pomočjo razsmernika spremeni v dvosmerni in pošlje v omrežje. Sonča celica je lahko izdelana iz nekaj različnih vrst materiala, najpogosteje pa je iz Silicija, ki ga je na Zemlji izobilju.

Sončna elektrarna, sončne celice, solarni paneli ali fotovoltaika?

Veliko je izrazov, ki govorijo o isti stvari. Sončna elektrarna pomeni celoten sistem za samooskrbo z električno energijo.

Sončna celica je enako kot solarna celica, prav tako pomeni solarni panel isto kot sončni panel.

Fotovoltaika pa je naziv, ki opredeljuje tehnologijo pridobivanja električne energije iz sončne svetlobe, torej proces, pri katerem svetloba zaradi fotonskega učinka ustvari fotoelektrični učinek, pri katerem se sončno sevanje pretvarja neposredno v enosmerno električno napetost s pomočjo polprevodniških solarnih celic.

Sončne elektrarne subvencije

Za sončne elektrarne so na voljo različne oblike pomoči Eko sklada, tudi subvencija oz. nepovratna finančna vzpodbuda, kot ji rečejo.

Preverite aktualne pogoje, navadno pa vam povrnejo do 20% stroškov naložbe, kjer vštevamo nakup in montažo opreme. Višina subvencije za sončno elektrarno je navzgor seveda omejena na max 180 EUR za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo.

Vedite, da vam vso potrebno papirologijo okoli subvencije lahko pomaga urediti ponudnik sončne elektrarne.

Kaj je to solarni komplet?

Pod pojmom solarni komplet navadno razumemo solarni kit komplet vsega kar potrebujete za hitro in enostavno namestitev mini solarnega sistema (npr. za čoln, kampiranje, avtodom, vikend hišico, itd.). Takšen komplet vsebuje poleg solarnih modulov, solarnih regulatorjev polnjenja in solarnih akumulatorjev, še akumulatorske kleme, solarne konektorje, solarne kable in še bi lahko naštevali.

sončna elektrarna cena počitniška hišica vikend
Za oddaljene objekte, kjer ni električnega omrežja, je sončna elektrarna pravzaprav edina možnost.

Kdaj je v Sloveniji sončna elektrarna najbolj iskana?

Največ Slovencev se glede sončne elektrarne odloča v mescu novembru, kateremu sledi januar, marec in maj.

sončna elektrarna sezona

Kako vem ali je moja nepremičnina primerna za sončno elektrarno?

Pogoji za izgradnjo sončne elektrarne so pravzaprav trije:

  • ste lastnik nepremičnine katere,
  • streha je obrnjena na J ali JV ter kjer
  • strešna konstrukcija omogoča montažo.

Glede orientacije so možni kompromisi, kjer se pri montaži na del strehe, ki je obrnjen proti vzhodu ali zahodu doba povrnitev investicije zaradi nižje osončenosti podaljša, na severno stran pa jo strokovnjaki odstvetujejo.

Vedite tudi, da v Sloveniji ni izredno slabših ali boljših sončnih pogojev, torej je montaža primerna po vsej Sloveniji.

Fotonapetostne panele vam lahko montirajo na vse vrste kritin, opečne strešnike, tegolo, korce, pločevino, itd. Tudi vrsta strehe ne igra vloge, tako si lahko omislite sončno elektrarno na enokapnici, dvokapnici, tudi ravni strehi ter ne neodvisno od ostrešja (leseno, jekleno ali betonsko). Seveda je prej potreben posvet s strokovnjakom, saj se za različne strehe uporabijo različne namestitvene tehnike.

solarna elektrarna cena izračun

Kakšno površino potrebujem na strehi za solarno elektrarno?

Potrebna površina na strehi je odvisna vaših potreb po električni energiji ali drugače, od vaše pretekle porabe elektrike.

Čez palec, od 21 m2 naprej. Sicer pa boste za sončno elektrarno z inštalirno močjo 4,5 kWp potrebovali nekje 32 kvadratnih metrov solarnih panelov na strehi.

> Za sončno elektrarno potrebujete vsaj 21 m2 površine na strehi.

Ali lahko montaža sončne elektrarne poškoduje streho?

Montaža sončne elektrarne niti ne poškoduje kritine (strehe) niti to ne vpliva na garancijo vaše strehe. Veliko izvajalcev vam celo ponudi garancijo na nepuščanje strehe, nekje do 10 let.

Ali si lahko omislim sončno elektrarno v večstanovanjski hiši?

Sončno elektrarno lahko imate tudi v večstanovanjski hiši, da, le privoljenje vseh lastnikov objekta potrebujete. Vedite le, da obstaja pravilo: Ena sončna elektrarna na eno merilno mesto (števec).

Preberite še: Prihajajo sončne celice z neverjetno 66 % učinkovitostjo

Vzdrževanje sončne elektrarne?

Ker so solarni paneli povezani v nadzorno omrežje dobavitelja, vam bodo morebitno napako verjetno javili dobavitelji prej, predno jo boste sami opazili. Seveda priporočamo spremljanje delovanja vaše sončne elektrarne tudi z vaše strani, da ne bi “izgubili” preveč priložnosti proizvajanja lastne elektrike.

čiščenje solarnih panelov
Enkrat na 3 leta je potrebno solarne panele očistiti.

Edino potrebno vzdrževanje je čiščenje solarnih panelov, nekje na tri leta. Bolj pogosto čiščenje solarnih panelov priporočajo le, če domujete blizu prašnega makedama ali kamnoloma. Čiščenje lahko sicer izvajate samostojno ali z najemom specilaiziranega čistilnega servisa, vsekakor pa brez žičnatih gobic in čistilnih sredstev.

Ali je potrebno registrirati dejavnost za prodajo odvečne električne energije?

Ne, za prodajo viška električne energije vam ni treba registrirati dejavnosti, le izpolnjevati morate pogoje Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije.


ŽELITE SONČNO ELEKTRARNO?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH PONUDNIKOV ZA SONČNE ELEKTRARNE (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene za sončno elektrarno

ocena bralcev
4.3 od 8
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno