Sončna elektrarna – vse od A do Ž

ocena bralcev
5 od 1

Sončna energija je postala ključna sestavina naših prizadevanj za doseganje trajnostne prihodnosti. V tem članku bomo natančno preučili, kako se postavi sončna elektrarna oziroma sončne celice, torej vse od načrtovanja in vgradnje celic, do proizvodnje električne energije. Prav tako se bomo posvetili vprašanju, kako najbolje izkoristiti sončno elektrarno in povečati njeno učinkovitost.

Oddaj povpraševanje za sončno elektrarno

Sončne elektrarne v Sloveniji: Regijska primerljivost in potencial.

Sončne elektrarne so v Sloveniji vedno bolj prisotne, zahvaljujoč ugodnim podnebnim pogojem. Vse slovenske regije nudijo idealne pogoje za izrabo sončne energije. Najvišji potencial za sončne elektrarne imajo Primorska, Posavje in Podravje, kjer je letna osončenost največja. Kljub temu pa se sončna energija lahko izkorišča v vseh delih Slovenije.

Obračun sončne elektrarne po novem v 2024

Postopek izgradnje sončne elektrarne

Postopek izgradnje sončne elektrarne je precej natančen in zahteva skrbno načrtovanje.

Načrtovanje postavitve sončnih celic by Gustavo Fring.
Dober načrt za postavitev sončnih celic je prvi korak k dobremu izkoristku sončne energije. Avtor: Gustavo Fring.
  1. Ocena lokacije: preveri se osončenost, dostop do omrežja in morebitne ovire.
  2. Oblikovanje načrta in izbira ustrezne opreme: pri tem je potrebno upoštevati, da so si sončne celice med seboj različne in proizvajajo različno količino energije.
  3. Namestitev sončnih celic: sončne celice se namestijo na streho ali druge primerno osončene površine. Namestitev teh mora biti opravljena strokovno, da se zagotovi optimalno delovanje in dolga življenjska doba.
  4. Povezava sončne elektrarne z električnim omrežjem: to se običajno izvede s pomočjo inverterja oziroma razsmernika, kjer se pridobljena sončna energija pretvori v električno energijo, ki jo je nato mogoče uporabiti v gospodinjstvu ali poslati nazaj v omrežje.
  5. Tehnični pregled in testiranje: s tem se zagotovi pravilno delovanje sončne elektrarne.

Vrste sončnih elektrarn

Sončne elektrarne so razdeljene v različne vrste glede na njihovo velikost, povezavo z električnim omrežjem in vrsto uporabljenih virov energije.

Glede na velikost:

Domače sončne elektrarne

Te so pogosto nameščene na strehah stanovanjskih hiš in služijo za oskrbo enega gospodinjstva z električno energijo. Presežek energije, ki ga te elektrarne proizvedejo, se lahko shrani v baterijah ali proda nazaj v omrežje.

Komercialne sončne elektrarne

Te so večje kot domače in so običajno nameščene na strehah poslovnih objektov ali na prostem. Komercialne sončne elektrarne običajno proizvajajo več energije, kot jo posamezna organizacija potrebuje, zato se presežek prodaja v omrežje.

Utility sončne elektrarne

To so največje sončne elektrarne, ki so zasnovane za proizvodnjo električne energije v industrijskem merilu. Te sončne elektrarne običajno zasedajo velika območja in proizvajajo električno energijo, ki se neposredno prodaja na električnem trgu.

Glede na povezavo z električnim omrežjem in vrsto uporabljenih virov energije:

Omrežne sončne elektrarne

Te sončne elektrarne so neposredno povezane z javnim električnim omrežjem in so zasnovane tako, da proizvedejo električno energijo, ki jo je mogoče takoj uporabiti ali poslati nazaj v omrežje. To je najpogostejši tip sončne elektrarne, ki ga najdemo v urbanem okolju.

Otočne sončne elektrarne

Otočne sončne elektrarne so neodvisne od javnega električnega omrežja in se pogosto uporabljajo v odročnih območjih, kjer dostop do omrežne električne energije ni mogoč. Pridobljena električna energija se običajno shrani v baterijah za kasnejšo uporabo.

Hibridne sončne elektrarne

Hibridne sončne elektrarne kombinirajo sončno energijo z drugimi oblikami obnovljive energije, kot je vetrna ali hidroenergija. To omogoča bolj stabilno in zanesljivo oskrbo z energijo, saj lahko sistem proizvaja električno energijo tudi v obdobjih, ko sončna energija ni na voljo.

Balkonska sončna elektrarna: Inovativna rešitev za domače uporabnike

Balkonske sončne elektrarne predstavljajo inovativno rešitev za domače uporabnike, ki želijo izkoristiti sončno energijo, a nimajo na voljo veliko prostora.

Balkonska sončna elektrarna je sestavljena iz ene ali več sončnih celic, ki so nameščene na balkonu, terasi ali celo okenski polici. Z omrežjem so povezane prek posebnega vtiča, ki omogoča takojšnjo uporabo pridobljene električne energije. To pomeni, da električna energija, ki jo proizvaja balkonska sončna elektrarna, neposredno zmanjšuje porabo električne energije iz omrežja.

Poleg tega so balkonske sončne elektrarne preproste za namestitev in ne zahtevajo posebnega dovoljenja, kar pomeni, da lahko vsak gospodinjski uporabnik hitro in enostavno začne izkoriščati prednosti sončne energije.

Sončna elektrarna s hranilnikom ali brez?

Ko govorimo o sončnih elektrarnah, je eno ključnih vprašanj, ali investirati v hranilnik energije ali ne. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati.

Sončna elektrarna brez hranilnika je preprostejša in cenejša možnost. Sončna energija, ki jo proizvedejo sončne celice, se takoj uporabi v gospodinjstvu ali se pošlje nazaj v omrežje. Vendar pa ta možnost ne omogoča shranjevanja energije za kasnejšo uporabo. Tako je gospodinjstvo takrat, ko sonce ne sije, odvisno od omrežja.

Po drugi strani pa sončna elektrarna s hranilnikom omogoča shranjevanje odvečne energije, ki jo proizvedejo sončne celice. To pomeni, da lahko gospodinjstvo uporablja sončno energijo tudi ponoči ali med obdobjem slabše osončenosti. Hkrati to omogoča večjo samozadostnost in neodvisnost od električnega omrežja. Vendar pa so sončne elektrarne s hranilnikom dražje in zahtevajo več vzdrževanja.

Na koncu je odločitev za sončno elektrarno s hranilnikom ali brez odvisna od specifičnih potreb in okoliščin vsakega posameznika. Pomembno je, da se odločitev sprejme na podlagi celovite ocene, ki upošteva tako ekonomske kot tehnične vidike, kot so potrebe po energiji, proračunske omejitve in dostop do sončne svetlobe.

Koliko prostora potrebujem na strehi za sončno elektrarno?

Površina strehe, ki je potrebna za namestitev sončne elektrarne, je odvisna od več dejavnikov, na splošno pa lahko rečemo, da povprečna sončna elektrarna za oskrbo stanovanjske hiše potrebuje med 20 in 40 kvadratnimi metri prostora.

Pomembno je tudi upoštevati, da mora biti streha dovolj robustna, da lahko nosi težo sončne elektrarne, in da ni zasenčena s sosednjimi stavbami ali drevesi. Preden se odločite za namestitev sončne elektrarne, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bo lahko natančno ocenil, koliko prostora boste potrebovali in ali je vaša streha primerna za namestitev sončne elektrarne.

Postopek izbire prave lokacije za sončno elektrarno: vpliv naklona, usmeritve in površine strehe

Izbira prave lokacije za sončno elektrarno je ključna za njen popoln izkoristek. Pri izbiri lokacije moramo upoštevati tri ključne dejavnike: naklon, usmeritev in površino strehe.

Naklon strehe

Naklon strehe vpliva na količino sončne svetlobe, ki pade na sončne celice. Idealni naklon strehe za sončno elektrarno se razlikuje glede na geografsko lokacijo in letni čas. Na splošno se za Slovenijo priporoča naklon strehe med 30 in 35 stopinj.

Naklon sončne celice by Gustavo Fring.
Naklon sončne celice pomembno vpliva na količino proizvedene električne energije. Avtor: Gustavo Fring.

Usmeritev strehe

Usmeritev strehe določa, koliko sončne svetlobe bo sončna elektrarna prejela čez dan. Idealna usmeritev za sončne elektrarne v Sloveniji je proti jugu. Seveda pa lahko tudi sončne elektrarne, usmerjene proti vzhodu ali zahodu, prav tako proizvedejo veliko količino električne energije.

Površina strehe

Površina strehe določa, koliko sončnih celic lahko namestimo. Večja kot je površina strehe, več sončnih celic lahko namestimo, kar pomeni, da lahko proizvedemo več energije. Vendar pa je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so sence, ki jih ustvarjajo bližnje stavbe ali drevesa, ter strukturalna integriteta strehe.

Preden se odločite za namestitev sončne elektrarne, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bo lahko ocenil vse naštete dejavnike in vam pomagal izbrati najboljšo lokacijo za vašo sončno elektrarno.

Ustreznost različnih vrst strešne kritine in streh za montažo sončne elektrarne

Pri izbiri strehe je poleg že zgoraj naštetih dejavnikov pomemben tudi tip strešne kritine. Nekatere strešne kritine so namreč bolj primerne za montažo sončne elektrarne kot druge.

Betonska kritina

Betonska kritina je robustna in dovolj težka, da lahko podpira težo sončnih celic. Montaža na betonsko kritino je preprosta in ne povzroča večjih težav.

Opečna kritina

Opečna kritina je prav tako močna in lahko podpira sončne celice, vendar je montaža na to kritino zahtevnejša, saj je pogosto potrebno uporabiti posebne nosilce za namestitev sončnih celic.

Kovinska kritina

Kovinska kritina je lahka in trpežna, kar jo naredi idealno za montažo sončne elektrarne. Prav tako je kovinska kritina običajno bolj gladka, kar omogoča boljši oprijem sončnih celic.

Lesena kritina

Lesena kritina ni priporočljiva za montažo sončne elektrarne, saj les ni tako trpežen kot druge vrste kritin. Vseeno pa lahko sončne celice s pomočjo posebnih nosilcev namestimo tudi na to vrsto kritine.

Ravna streha

Ravna streha je načeloma idealna za montažo sončne elektrarne, saj omogoča optimizacijo naklona in usmerjenosti sončnih celic, vendar je potrebno paziti na težo sončnih celic in strukturno integriteto strehe.

Na koncu je izbira prave strehe za montažo sončne elektrarne odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto strešne kritine, strukturo in zmogljivostjo strehe ter lokacijo objekta. Pred namestitvijo sončne elektrarne svetujemo ogled strokovnjaka, ki bo ocenil ustreznost vaše strehe in vam svetoval o najbolj primerni možnosti.

Priprava strehe pred postavitvijo sončne elektrarne

Pred postavitvijo sončne elektrarne je pomembno preveriti stanje kritine in ostrešja. Slabo stanje kritine ali ostrešja lahko vpliva na stabilnost in dolgoročno delovanje sončne elektrarne.

Če je kritina stara ali poškodovana, se mora lastnik odločiti za njeno zamenjavo. Postavitev sončne elektrarne na poškodovano kritino lahko vodi do težav, kot so puščanje vode in poškodbe celic. Poleg tega lahko montaža sončne elektrarne na stare ali poškodovane kritine preseže njihovo nosilnost in povzroči strukturne poškodbe.

Enako velja za ostrešje. Če je ostrešje v slabem stanju, je priporočljivo, da se opravi celovita prenova pred namestitvijo sončne elektrarne. Strokovnjaki lahko preverijo stanje ostrešja in svetujejo o potrebnih popravilih ali zamenjavah.

Na koncu lahko rečemo, da je priprava strehe, ki vključuje morebitno menjavo kritine ali prenovo ostrešja, ključna faza pred postavitvijo sončne elektrarne. Ta korak ne samo da zagotavlja varno in učinkovito delovanje sončne elektrarne, ampak tudi podaljšuje njeno življenjsko dobo.

Vas zanima več?

– Preberite si članek: Kako do nepovratnih sredstev EKO Sklada?

– Za informacije glede cen kliknite TUKAJ in brezplačno oddajte povpraševanje.
ocena bralcev
5 od 1