Revija Nasvet strokovnjaka

Balkonska sončna elektrarna: Prednosti mikro sončne elektrarne

balkonska sončna elektrarna

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Balkonska sončna elektrarna je mini različica klasičnih sončnih panelov, ki se enostavno namestijo na urbanih balkonih ali vrtovih. S temi solarnimi paneli enostavno dobavljate elektriko v svoje domače omrežje brez potrebe po posebnih dovoljenjih, torej vas novi način obračunavanja presežkov sončnih elektrarn po net meteringu ne bo omejeval.<

Pridobi 7 ponudb za mini sončno elektrarno

Kaj je balkonska sončna elektrarna?

Balkonska sončna elektrarna je mini verzija klasičnih sončnih panelov, prilagojena za enostavno montažo na urbanih balkonih ali vrtovih. S solarnimi paneli, ki so priključeni na razsmernik, se enostavno dobavlja elektrika v domače omrežje.

Prednost je možnost priklopa brez posebnih dovoljenj, kar izpostavlja lahkotnost integracije te trajne rešitve v vsakdanje življenje.

Tukaj smo zbrali preverjene izvajalce za sončne elektrarne.

Komu je namenjena mini sončna elektrarna?

Namembnost teh mini sončnih elektrarn je široka. Poleg očitnega finančnega prihranka pri računih za elektriko je tudi izjemno priročna za tiste, ki se soočajo s prostorskimi omejitvami ali želio preprosto zmanjšati administrativne postopke pri postavljanju večjih sončnih sistemov.

Z možnostjo dejanske proizvodnje elektrike za lastno porabo se lahko poraba električne energije iz omrežja bistveno zmanjša. In z dodatkom hranilnika energije boste lahko akumulirali presežke za uporabo, ko sonce ne sije.

balkonska sončna elektrarna
Balkonska sončna elektrarna (mini sončna elektrarna).

Prednosti in slabosti mikro sončne elektrarne

Balkonska sončna elektrarna ima veliko prednosti, kot so enostavnost priklopa brez dovoljenj, ničelni CO2 izpusti in hrup, enostavna uporaba in finančni prihranki. Letni prihranki pri računih za elektriko se lahko gibljejo med 10% in 20%.

Prednosti Slabosti
Enostavna namestitev brez posebnih dovoljenj Nižja proizvodnja energije v primerjavi z večjimi sistemi
Neodvisnost od električnega omrežja Omejena zmogljivost pri večji porabi energije
Finančni prihranki pri računu za elektriko Začetna investicija
Prispevek k zmanjšanju emisij CO2 Odvisnost od vremenskih razmer
Možnost shranjevanja presežka energije Potrebno vzdrževanje in čiščenje panelov
Dolgoročna avtonomija in energetska neodvisnost Omejitve glede namestitve na določene površine

Polnjenje električnega avtomobila z balkonsko sončno elektrarno

Polnjenje električnega avtomobila z balkonsko sončno elektrarno je teoretično možno, vendar je potrebno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov. Moč balkonske sončne elektrarne običajno znaša med 200W in 600W, kar je dosti manj od potrebne moči za hitro polnjenje električnih avtomobilov. Kljub temu lahko čez dan akumulirana energija prispeva k polnjenju avtomobila, posebej če ga ne uporabljate pogosto in se zadovoljite z počasnejšim polnjenjem. Za popoln izkoristek sončne energije pri polnjenju avta, bi bilo potrebno dodati večji nabor solarnih panelov ali solarni sistem z večjo kapaciteto proizvodnje.

Mini sončna elektrarna kot UPS (neprekinjeno napajanje)

Uporaba mini sončne elektrarne kot sistema neprekinjenega napajanja (UPS) postaja vse bolj priljubljena med uporabniki, ki si želijo zagotoviti zanesljivost in avtonomijo svojega električnega sistema. Pri tem sončna elektrarna služi kot varovalo pred nenadnimi izpadi električne energije, saj omogoča, da so ključne naprave in luči vedno v pogonu. Sodobne rešitve UPS so zasnovane tako, da se pri izpadu električne energije neopazno preklopijo na shranjeno sončno energijo, s čimer se zagotovi nemoteno delovanje naprav – od računalnikov do hladilnikov. To je še posebej koristno v regijah, kjer so pogosti kratkotrajni izpadi električne energije ali kjer so električna omrežja manj zanesljiva.

Ali potrebuje balkonska sončna elektrarna baterijo?

Hranilnik energije ali baterija je pomemben dodatek k balkonski sončni elektrarni za tiste, ki želijo maksimalno izkoristiti proizvedeno električno energijo. Če ste pogosto doma v urah, ko sonce ne sije, kot so jutra, večeri in noč, je hranilnik energije idealna rešitev za shranjevanje in kasnejšo uporabo proizvedene elektrike.

Kako hitro se povrne investicija v balkonsko sončno elektrarno?

Povračilo investicije v balkonsko sončno elektrarno je odvisno od več dejavnikov, vključno s stroški začetne investicije, količino proizvedene električne energije in trenutne tarife za električno energijo. Povprečno se investicija povrne v okviru petih do osmih let. To relativno kratko obdobje se lahko skrajša s povečanjem cen energije in izkoriščanjem razpoložljivih subvencij ali drugih vladnih spodbud. Z vsakim letom boste prihranili več, saj se cene električne energije ponavadi višajo, medtem ko bo vaša sončna elektrarna proizvajala energijo z malo ali nič tekočimi stroški.

Kako deluje balkonska sončna elektrarna?

Delovanje balkonske sončne elektrarne je preprosto, a učinkovito. Sončna svetloba, ki pada na fotovoltaične celice solarnega panela, se pretvarja v električno energijo. Ta energija se nato s pomočjo razsmernika preoblikuje iz enosmerne v izmenično napetost, ki je primerna za gospodinjsko uporabo. Namestitev je hiter postopek, ki vključuje pritrditev solarnih panelov na balkonsko ograjo ali stensko konstrukcijo ter njihovo povezavo z razsmernikom. Nato se razsmernik priključi na domačo električno omrežje prek običajne vtičnice ali z direktnim priklopom na električno omarico, če to dovoljujejo lokalni predpisi.

Ko balkonska sončna elektrarna proizvede več električne energije, kot jo v danem trenutku porabimo, se presežek lahko shrani, če je priklopljen hranilnik energije, ali pa se preda nazaj v javno omrežje.

Vgradnjo lahko izvede lastnik sam ob upoštevanju navodil proizvajalca in elektroinstalacijskih standardov ali pa se za to delo najame kvalificiran strokovnjak za sončne elektrarne.

Pridobi 7 ponudb za sončno elektrarno
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno