Davčna blagajna: Je POS oprema luksuz ali nujno zlo vašega podjetja?

ocena bralcev
5 od 2

Petro je ob koncu izmene v kavarni obšla vročica. Panika, prešteti denar ne ustreza znesku na ročno-napisanih računih. Kljub strahu pokliče šefa. Na drugi strani pa povsem miren Marko.

Ko se je naslednje jutro vračal v svojo kavarno, je Marko razmišljal o pomenu davčne blagajne. Ugotovil je, da ni samo orodje za izdajanje računov (in zakonska obveza), ampak tudi zagotavlja sledljivost in preglednost transakcij. S takšnim sistemom je lahko prepričan, da njegovo poslovanje poteka zakonito in da ima vse pod nadzorom.

Davčna blagajna in POS oprema sta že nepogrešljivi spremljevalki večine podjetij, pa sta res potrebni zgolj zaradi zakonodaje ali je lahko več kot le odvečen strošek?

Pridobite 7 ponudb za davčno blagajno

Kaj je davčna blagajna?

Davčna blagajna je naprava, ki se uporablja za izdajanje računov in evidentiranje prometa pri prodaji blaga ali storitev. Poleg osnovne funkcije izdajanja računov ima tudi vgrajen sistem, ki neposredno evidentira prodajo v računovodskem sistemu, kar zagotavlja sledljivost in transparentnost finančnih transakcij.

Razlika med davčno blagajno in POS

POS (Point-of-Sale) sistem je obsežnejši in vključuje celoten nabor naprav in programske opreme za obdelavo transakcij. Davčna blagajna pa je usmerjena predvsem v izdajanje računov in evidentiranje prometa.  POS zajema vse od terminalov za plačevanje do programov za upravljanje zalog in zvestobe strank. Davčna blagajna pa je osredotočena na davčno zakonodajo in obvezno izdajanje računov.

skeniranje pos terminala
Davčna blagajna je ključna za izpolnjevanje davčnih obveznosti in skladnosti z zakoni o davkih.

5 razlogov, zakaj vaše podjetje potrebuje davčno blagajno

 1. Zagotavljanje zakonitega poslovanja: Davčna blagajna je ključna za izpolnjevanje davčnih obveznosti in skladnosti z zakoni o davkih.
 2. Natančno spremljanje prometa: Z uporabo davčne blagajne lahko podjetje natančno spremlja promet, kar omogoča boljšo finančno analizo poslovanja in načrtovanje.
 3. Preprečevanje davčnih prekrškov: S sistemom davčne blagajne se zmanjša možnost davčnih goljufij in nepravilnosti.
 4. Krepitev zaupanja strank: Transparentno izdajanje računov s strani davčne blagajne krepi zaupanje strank v podjetje.
 5. Avtomatizacija postopka izdajanja računov: Davčna blagajna avtomatizira postopek izdajanja računov, kar povečuje učinkovitost in zmanjšuje napake računovodstva.

Priložnosti in pasti POS (Point-of-sale) opreme v vašem podjetju

Ko gre za finančno načrtovanje in nadzor poslovanja, se POS oprema izkaže za ključno orodje. Ne le da pomaga izpolnjevati zakonske zahteve, ampak tudi omogoča natančno spremljanje prometa. Toje neprecenljivo pri preprečevanju davčnih in drugih prekrškov. Čeprav se na prvi pogled zdi kot nepotreben strošek, je davčna blagajna dejansko ključna za zakonito in uspešno poslovanje:

Priložnosti Pasti
Hitrejše in bolj učinkovito obdelovanje transakcij Visoki stroški in začetne naložbe
Natančnejše sledenje zalogam Težave s kompatibilnostjo
Boljša analitika in poročanje Tehnične težave in izpadi
Boljše upravljanje zvestobe strank Zahtevnost uporabe
Večja prilagodljivost poslovanja Varstvo podatkov (GDPR) in zasebnost strank
skeniranje kartice na POS terminalu
Mnogi ponudniki POS opreme ponujajo možnost najema namesto nakupa.

Ali ste vedeli, da POS opremo lahko tudi najamete?

To drži! Mnogi ponudniki POS opreme ponujajo možnost najema namesto nakupa. Najem POS opreme lahko predstavlja privlačno možnost za podjetja, ki želijo zmanjšati začetne stroške poslovanja ali se izogniti dolgoročnim obveznostim.

Prednosti najema POS blagajne za vaše podjetje:

 • Nižji začetni stroški: Namesto enkratnega velikega stroška nakupa, se lahko podjetja odločijo za mesečne najemnine, ki so običajno nižje.
 • Lažje nadgradnje: Pri najemu opreme lahko lažje nadgradite ali zamenjate opremo, če se vaše poslovanje razširi ali se vaše potrebe spremenijo.
 • Vključene storitve in podpora: Mnogi ponudniki najema vključujejo tudi podporo strankam, redne posodobitve programske opreme in popravila v ceno najemnine.
 • Brez dolgoročnih obveznosti: Namesto dolgoročnega zavezovanja, ki ga zahteva nakup opreme, najem POS opreme običajno ne zahteva dolgoročnih pogodb, kar omogoča večjo prilagodljivost.
 • Finančna fleksibilnost: Mesečne najemnine so predvidljive in omogočajo boljši nadzor nad stroški, kar je še posebej koristno za manjša podjetja ali nova podjetja.
Pridobite 7 ponudb za poslovni program po meri vašega podjetja!

Mesečni strošek davčne blagajne je odvisen od več dejavnikov, vključno z:

 • Najemnina ali nakup: Mesečni stroški najema se gibljejo med nekaj deset evri do več sto evri, odvisno od ponudnika in vključenih funkcij. Nakup davčne blagajne lahko zahteva večji enkratni strošek, vendar se dolgoročno lahko izkaže za cenejšo možnost.
 • Stroški storitev: Poleg osnovne cene nekateri ponudniki zaračunavajo tudi dodatne storitve, kot so tehnična podpora, posodobitve programske opreme ali spletni vmesnik za upravljanje blagajne.
 • Stroški vzdrževanja: To vključuje popravila, redno servisiranje ali zamenjavo potrošnega materiala, kot so papirni trakovi ali tiskalne kartuše.
 • Dodatne pristojbine: Nekateri ponudniki lahko zaračunajo dodatne pristojbine za uporabo plačilnih kartic, povezavo z računalniškim sistemom ali dodatne funkcije, kot je spletna integracija.
ženska oseba za POS blagajno
Za trgovine na drobno so primerne POS blagajne z funkcijami za upravljanje zalog, sledenje prodaji in izdajo računov.

Katera POS blagajna je primerna za vaše podjetje?

Izbira prave POS blagajne za vaše podjetje je odvisna od več dejavnikov, kot so vrsta podjetja, velikost, industrija in specifične potrebe. Nekaj primerov:

– Trgovine na drobno: Za trgovine na drobno so primerne POS blagajne z funkcijami za upravljanje zalog, sledenje prodaji in izdajo računov.
– Restavracije in kavarne: Potrebujejo POS sisteme za upravljanje miz, naročil, plačil ter integracijo s kuhinjskimi tiskalniki.
– Spletne trgovine: Potrebujete POS sistem, ki se lahko integrira s spletno trgovino in omogoča upravljanje zalog ter sledenje naročilom in dostavi.
– Storitvena podjetja: Potrebujejo POS sisteme za rezervacije terminov, obdelavo plačil in sledenje strankam.
– Mobilna prodaja: Za podjetja, ki prodajajo na terenu, so primerne prenosne POS naprave, ki omogočajo hitre transakcije na različnih lokacijah, ter digitalni potni nalogi.

Pri izbiri POS sistema je pomembno razmisliti o vaših specifičnih potrebah in zahtevah poslovanja ter se posvetovati s strokovnjaki, da najdete najboljšo rešitev za vaše podjetje.

Ključno je, da podjetja skrbno preučijo prednosti in pasti POS opreme. Tako lažje izberejo rešitve, ki najbolje ustrezajo njihovim poslovnim potrebam in ciljem. S pravilno uporabo in skrbnim načrtovanjem lahko POS sistem postane močno orodje za izboljšanje poslovanja in zadovoljstva strank. Je torej CRM res le luksuz ali morda skriti adut za boljšo finančno prihodnost vašega podjetja?
ocena bralcev
5 od 2