Programi za spletne strani – kako izbrati le enega?

ocena bralcev
5 od 1

Izdelava lastnega spletnega naslova zahteva veliko predznanja, najpomembnejšo komponento pa predstavlja izbira med programi za spletne strani. Teh obstaja na tisoče, vendar so le redki resnično vredni mesečnega potroška. Med najbolj priljubljene programe uvrščamo Wix, SquareSpace ter Weebly. Spletno stran lahko izdelamo celo z Wordom, ki pa za zahtevnejše projekte ni primeren. Sodobni programi omogočajo izgradnjo tako enostavnih kot tudi aktivnih spletnih strani, v katere imamo možnost vključiti razne kontrolnike, multimedijske vsebine in dodatne program.


PRIPRAVLJENI NAJETI PROGRAMERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH PROGRAMERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe/cene preverjenih programerjev

Kako izbrati med različnimi programi za spletne strani?

Pred izborom določite namen, s katerim boste ustvarili nov spletni naslov. Vprašajte se, čemu postavljate spletno stran? Želite preko nje prodajati svoje izdelke in posledično zaslužiti nekaj dodatnega denarja? Ali pa ste se odločili za pisanje bloga? Morda želite le sestaviti uradni spletni naslov svojega podjetja ali ustvariti portfolio, s katerim bi se predstavili potencialnim delodajalcem. Za nekatere oblike spletnih naslovov je torej primernejši le točno določen tip programov.

Programi za spletne strani, ki za uporabo zahtevajo višjo ceno sicer ponujajo več možnosti. Ni pa nujno, da boste le-te potrebovali. Že samo s osnovnimi funkcijami je možno oblikovati preprosto in vabljivo spletno lokacijo, ki ponuja vse potrebne informacije.

Wix

Wix je tako rečeno prazno platno, na katerem lahko ustvarite kar želite. Postavitev celotne spletne strani je odvisna od vas. Čeprav se na prvi pogled prazno platno in svoboda do oblikovanja zdita kot največji možni prednosti, pa lahko tako neizkušeni uporabniki spleta zadevo zgolj zapletejo. Da bi njihov spletni naslov izgledal kar se da profesionalno in vabljivo, pogosto najamejo programerja. Za tiste, ki se pri oblikovanju spletnih strani počutijo najbolj svobodne, ko imajo pod nadzorom vsako malenkost, je Wix prava izbira. Ta program za spletne strani omogoča vstavljanje ogromne količine komponent – izbirate lahko med različnimi oblikami, ikonami, gumbi ter predvajalniki glasbe.

> Preberite tudi: Cena izdelave spletnih trgovin in Cena izdelave mobilnih aplikacij

Zaradi vseh možnosti, ki so na voljo na Wix-u, pa se pogosto ustvari zmeda. Brez strokovnega znanja in izkušenj je težko ustvariti spletno stran, ki bo delovala urejeno. Kljub temu je ta program izjemno fleksibilen.

Omogoča ustvarjanje bloga (po lastni želji ali z uporabo že prej ustvarjene teme), spletno prodajo (z možnostjo ustvarjanja kod s popusti) ter uporabo aplikacije na iOS in Androidu. Obiskovalcem spletne strani lahko s programom Wix omogočite registracijo ter prevedeno različico – postopek je precej zapleten, zato je za takšno dejavnost najbolje zaprositi strokovnjaka.

 

Eden najbolj priljubljenih programov se imenuje Wix
Eden najbolj priljubljenih programov se imenuje Wix

Squarespace

Spletna stran Squarespace, ki omogoča izdelavo lastnega spletnega naslova, ima eno najboljših platform za izdelovanje bloga. Vsebuje vse potrebne komponente, kot so oznake, kategorije, osnutke, komentarje (z mnogimi možnostmi nastavitev), kustomizacijo url-jev in še nešteto drugih opcij. Vse te spremlja čudovito oblikovan urejevalnik besedil.

Spletno poslovanje na portalu Squarespace ponuja ogromno prednosti – digitalne izdelke, prilagodljive elektronske račune, robusten davčni sistem in še več. Poleg vseh teh lastnosti ta program za spletne strani omogoča tudi hitro in preprosto postavitev. Dobro pa je vedeti, da zaenkrat Squarespace nudi možnost plačilnega dostopa preko Stripe, nam bolj znani PayPal pa je trenutno v beti.

Če želite na spletni strani predstaviti svojo gostinsko ponudbo, je Squarespace kot nalašč za vas. Omogoča eno najpreprostejših oblikovanj menijev na spletu – oblikovani so avtomatično, a kljub temu nudijo dovolj možnosti za vključevanje vam ljubšega izgleda.

Dostop do programa Squarespace je možen tudi preko iOS ter Androida.

Squarespace omogoča ogromno svobode je med programi za spletne strani najbolj inovativen
Squarespace omogoča ogromno svobode je med programi za spletne strani najbolj inovativen

Weebly

Razmislek za programom Weebly je skorajda nedojemljiv. Ta spletni naslov je sposoben uravnavati preprostost uporabe programa ter njegove moči bolje kot katerikoli drugi. V nasprotju s programom Wix ne nudi t.i. praznega platna, a imate kljub temu možnost izbiranja med nešteto estetskimi temami, katere lahko kasneje tudi prilagodite svojim željam in potrebam.

Weebly uporabnikom nudi trgovino z aplikacijami (App Center), ki omogoča inštalacijo novih funkcij za vašo spletno stran. Tako lahko obiskovalcem spletnega naslova nudite možnost rezervacije in podobne prednosti, ki jih prej omenjeni programi ne omogočajo. Seveda nudi tudi tiste najosnovnejše komponente, kot je oblikovanje bloga, izjemno uspešno spletno prodajo, aplikacijo za iOS ter Android, bilingualnost …

Če vse skupaj povzamemo je Weebly vreden mesečne potrošnje, ob tem pa vse po vsaki prenovitvi še dodatno izboljša. V sistem venomer vnaša nove, visoko kvalitetne funkcije, ki navdušijo uporabnike. Iz tega je razvidno, da je Weebly predan grajenju odlične programske opreme.

Razmislek za programom Weebly je skorajda nedojemljiv
Razmislek za programom Weebly je skorajda nedojemljiv

Razmišljate o izdelovanju spletne strani? Poiščite strokovne nasvete na Omisli.si! Cenovna dostopnost

Ti programi za uporabo seveda zahtevajo določeno ceno, ki se kaže v ponujenih funkcijah. Pri uvrščanju programov za izdelavo spletne strani v ožji izbor največjo vlogo igra mesečna potrošnja. Seveda tudi ta niha glede na t.i. načrt, ki ga izberete ob ustvarjanju spletnega naslova.

Mesečna vsota za uporabo programa Wix, kot cenovno najdostopnejšega, se načrtno giblje med 7,00 in 28,00 EUR. Kot je v navadi, ste za spletno stran, s katero boste opravljali spletno prodajo, dolžni plačati nekje med 19,00 ter 30,00 EUR.

Squarespace, ki je šele v začetni fazi prebijanja na trg, za plačilo (odvisno od izbranega načrta) zahteva med 15,00 in 42,00 EUR mesečne potrošnje. Ponuja osebni načrt, osnovno ter napredno prodajo in program izključno za poslovanje.

Weebly zaradi svoje prepoznavnosti, priljubljenosti in poslovne uspešnosti na prodajnem trgu svoje zasluge nudi za vsote, ki nihajo med 13,00 ter 53,00 EUR. Najnižje mesečne cene plačujejo uporabniki, ki izberejo začetniški način spletnega ustvarjanja. Cene se seveda višajo z željo po poslovni in profesionalni rabi programa.


PRIPRAVLJENI NAJETI PROGRAMERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH PROGRAMERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe/cene preverjenih programerjev
ocena bralcev
5 od 1