Revija Nasvet strokovnjaka

Poročni prstani: Cena, trendi, kako izbrati poročni prstan ter preverjene zlatarne

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Vsak se rad pohvali, da je spoznal osebo, s katero želi preživeti preostanek svojega življenja. Precej parov se nato tudi odloči za poroko. Poročni prstani so poleg glasnega slavja in neprestanega omenjanja sreče v zakonu, prvi pokazatelj večne ljubezni. Zato je prav, da v nakup ne hitimo brez osnovnega predznanja in se pred vlaganjem ogromnega kupa denarja dobro informiramo glede kakovosti in vzdržljivosti poročnega prstana. Kaj je torej potrebno upoštevati pri izbiri? Kateri zlatarni zaupati? Kakšni so trendi in odgovori na pogosta vprašanja ob izbiri poročnih prstanov?

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih ponudnikov poročnih prstanov.

Poročni prstani: Cena / cenik poročnih prstanov

Povprečna cena za poročni prstan: 350-3600 EUR

 

Pridobi 7 ponudb za prstan

Poročni prstani: CENA naj se odraža v kakovosti

Že pred izbiro je dobro pomisliti na znesek, ki sta ga pripravljena vložiti v nakup poročnih prstanov. Določita okviren limit, ki vama bo zožil izbiro med številnimi zlatarji, vrstami kovin in dragimi kamni. Par preprostih, kakovostnih zlatih poročnih prstanov lahko ponekod dobita že od 150 ali 200 € naprej, medtem ko bosta za platinaste morala biti pripravljena odšteti vsaj približno trikrat več. Osnovno graviranje (imeni in datum poroke) je pri večini zlatarjev že vključeno v ceno, različne citate pa je navadno treba doplačati.

<div class=”_form_1″></div><script src=”https://omisli.activehosted.com/f/embed.php?id=1″ type=”text/javascript” charset=”utf-8″></script>


Najboljše zlatarstvo v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih zlatarn in ponudnikov poročnih prstanov

Če menite, da vam ljubo zlatarstvo oz. ponudnik poročnih prstanov manjka na seznamu, jim posredujte to povezavo, da bi jih lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


Izbira pravega MATERIALA za poročni prstan

Najpogosteje izbrana kovina za poročni prstan je zlato, ki so ga najbrž nosili tudi vajini starši, še verjetneje pa vajine babice in dedki.  V preteklosti je bila večina poročnih prstanov preprostih oblik, za njihovo izdelavo pa so največkrat uporabili rumeno zlato. Danes je ponudba zlatih poročnih prstanov iz leta v leto večja in bogatejša – tako pri barvnih odtenkih kot tudi oblikah. Poznamo namreč ne le rumeno zlato, temveč tudi belo in rdečo, vsaka niansa pa prstanu doda svoj čar. Te odtenke zlatarji dosežejo z dodajanjem srebra in bakra, zaradi česar običajen poročni prstan ni izdelan iz čistega zlata, temveč zlitine.

> Preverite tudi: POROKA: VSE, ČESAR NISTE VEDELI O POROKI

Ker pa ni vse zlato kar se sveti, med poročnimi prstani poznamo tudi srebrne, med manj tradicionalnimi poročnimi pari pa vedno bolj priljubljena postaja platina. Tako kot srebro očara s hladno eleganco, kljub temu pa je platina manj klasična izbira in zato z izjemnim luksuzom in obstojnostjo že dalj časa žanje uspeh. Kot najstarejša, najčistejša in najredkejša izmed vseh plemenitih kovin predstavlja sinonim za večnost in je zato nepogrešljiva za izdelavo poročnih prstanov. Zaradi svoje redkosti in zapletenosti prečiščevanja se na svetovnem trgu uvršča višje od zlata.

Poročni prstan je že več desetletij najbolj priljubljen v klasični zlati barvi.
Poročni prstani so bili več desetletij najbolj priljubljeni v klasični, zlati izvedbi…

PAS je osnova vsakega poročnega prstana

Pas poročnega prstana se razlikuje v zgoraj navedenih materialih (katere lahko tudi kombinirata), po obliki, širini in številu. Po izbiri materialov se lahko odločita za enega ali več pasov, ki se lahko med seboj prepletajo ali potekajo vzporedno drug z drugim. Kombinirata lahko pasove različnih širin in razločnih slogov – rustikalne, klasične, minimalistične, naravne …


PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER


Pari se vedno pogosteje odločajo za graviranje datuma poroke, imena svojega partnerja ali krajših citatov. Z gravuro ustvarita osebno noto, s katero dodata unikaten pečat in dopolnita tradicijo poročnega prstana.

DRAGI IN POLDRAGI KAMNI na poročnem prstanu

Če želita svojemu prstanu dodati še malce razkošja, se posvetita tudi izbiri kamna. Ta je lahko diamant, safir, rubin in nešteto drugih poldragih kamnov. Prekrivajo lahko celoten pas ali njegov del, zelo priljubljeni pa so večji in bolj vpadljivi kosi, ki nedvomno pustijo vtis.

Zaradi številnih vrst, barve in oblik kamnov se posvetujta z zlatarji, ki vama bodo znali najbolje prikazati celotno paleto izbire. Seveda pa že vsaka manjša dekoracija zviša vrednost in s tem ceno prstana.

Večji kot je kamen, večji bo znesek vložen v nakup.
Večji kot je kamen, večji bo znesek vložen v nakup.

Poročni prstani niso edini simbol večne ljubezni

Pogosto se najdejo osebe – prav ste prebrali, ženske in moški – ki svoje ljubezni ne želijo simbolno zapečatiti s poročnimi prstani. Razlogi za to so lahko različni – stvar osebnega okusa in stila, prepoved nošenja nakita ali izrecno prstanov na delovnem mestu, v nekaterih primerih je razlog za to tudi zdravje. Kljub vsemu pa se želi večina parov s svojo ljubeznijo ponašati na takšen in drugačen način, zato so se razvile različne alternative nošenj poročnega prstana.

> Preverite tudi: ZAROČNI PRSTAN: CENA, IDEJE, POMEN IN TRENDI

Če so na vajinem delovnem mestu prstani prepovedani ali bi vama kakorkoli oteževali delo, razmislita o drugačnih oblikah nakita. Zapestnice, verižice, pa tudi uhani so odlična opcija, ki bo nadomestila poročni prstan. Možnosti so skorajda neskončne – podobno kot pri gravuri lahko v nakit vstavita partnerjevo ime ali datum.

Vedno več poročnih parov, ki nimajo strahu pred iglami, se odloča za ujemajoče se tetovaže. Te navadno zasedejo ravno mesto prstana, torej prstanec na levi roki. Najpogostejši motiv poročnih tetovaž so datumi poroke in preprosti pasovi prstanov, seveda pa ni potrebno, da sta motiva identična. Nič pa ne reče “za vedno” kot tetovaža.

Pogosta vprašanja in odgovori glede poročnega prstana

Koliko stanejo poročni prstani?

Povprečna cena poročnega prstana se giblje med 350-3600 €.

Kako dolgo traja izdelava poročnega prstana?

Odvisno od ponudnika, zlatarstva, materiala in zaloge. Navadno od naročila do sijočega prstana na vaši roki traja 7-14 dni.

Kako izmerim velikost prsta, da bo poročni prstan ustrezal?

Priporočamo vam, da vam obseg prsta oz. velikost poročnega prstana izmeri kar ponudnik oz. zlatarstvo.

Ali lahko prstan iz belega zlata porumeni?

Da. Zlato je namreč kovina, ki se v naravi nahaja izključno v rumeni barvi. Da bi dosegli belo barvo, zlatu dodajo paladij, srebro in cink. Za utrditev zlata bele barve zlatarne uporabljajo še dodatna sredstva, npr. nanose rodija na površino izdelka.

Zakaj so cene poročnih prstanov tako različne?

Včasih se vam zdi, da so prstani podobni, cene pa zelo različne. Podobnost je navadno zavajujoča, možni razlogi za razlike v ceni med navidez podobnimi poročnimi prstani pa so: kopirani prstani, lažji, uporabljeni so manjši kamni ali pa kamni slabše kakovosti.

Kakšna je razlika med diamantom in briljantom?

Diamant je mineral, briljant pa je naziv okroglega brusa le tega. Izraz briljant torej pomeni, da gre za diamant okrogle oblike, ki so zbrušeni na 58 ploskev oz fazet, imajo eno mizo (zgornja ploskev briljanta), 32 fazet na kroni, 24 fazet na paviljonu, včasih pa imajo tudi eno kaleto (rahlo odrezano konico paviljona). Obstajajo še drugi načini brušenja diamantov: švicarski brus, angleški brus, navete, oval, princess brus, …

Kontaktirajte preverjene zlatarne za poročni prstan (ponudbe / cene)

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno