Revija Nasvet strokovnjaka

Osebni (fitnes) trener: Kako izbrati dobrega?

osebni trener

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Ne glede na to ali je vaš cilj hujšanje ali pridobiti telesno težo, torej mišično maso, definirati šestorčke na trebuhu, izboljšati vašo gibčnost ali tehniko, manj telesne maščobe, povečati gibljivost, bolj zdrav življenjski stil in ne glede na to, koliko ste stari, če iščete trening za nosečnice ali seniorje, je več kot očitno, da ste najbolj pomemben korak že sprejeli – odločili ste se, da je čas za trening!

Podobno, kot se lahko plavanja naučimo sami, lahko tudi fitnes obiskujemo na lastno pest. Ples na drogu ali kajtanje bo verjetno malo težji podvig, plezanje pa dosti bolj nevaren.

osebni trener cena
Osebni fitnes trener bo pohitril vašo transformacijo oblikovanje telesa oz. postave (hujšanje / pridobivanje mišične mase).

Razlogi ZA osebnega trenerja

Osebnega trenerja si je pametno omisliti že zaradi Večje varnosti pri vadbi (pravilna izvedba treninga in vaj) in predvsem zaradi hitrejšega in bolj učinkovitega doseganja cilja (uporaba najblažjih sredstev za dosego cilja, primerne metode treninga, količine in intenzivnost). Pomembna je individualna in celostna obravnava pri vadbi (obremenitve, vaje, prehrana, sanacija poškodb …), rednost, sistematičnost in progresivnost vadbe. Trening mora biti strokovno voden, pomembna je analiza treninga in spremljanje treninga (meritve). Z osebnim trenerjem boste dosegli večjo koncentracijo pri vadbi in večjo motivacijo za vadbo (doseganje ciljev in pozitivna energija trenerja), zaradi raznolikosti in pestrosti vadbe pa bo trening bolj zabaven in torej izvedljiv.

preverite tudi: OSEBNI TRENER: CENA (HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE)

Če želite biti fit, postavni, zdravi in imeti lepo oblikovano telo, si torej omislite osebnega trenerja. Tukaj je nekaj nasvetov, kako izbrati dobrega.

Kaj želite?

Najprej se morate odločiti, ali želite shujšati, oblikovati telo, povečati agilnost, se le razgibati ali izboljšati tehniko določenega športa – in to jasno povedati osebnemu trenerju. To naj bo osnovno izhodišče.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev

 

Poudarite svoje posebnosti

Dober osebni trener upošteva posebnosti posameznika – zna sestaviti program po vaši meri in se ne zanaša le na standardne tehnike. Pomembno je, da bo trening učinkovit, ne glede na to, ali ste študent z žejo po velikih bicepsih, 60-letnica, ki sledi navodilom zdravnika po več gibanja ali mlada mamica, ki bi rada po porodu prišla čim hitreje nazaj v formo.

> Preberite tudi: OSEBNI TRENER: CENA (HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE)

Vprašajte, kakšen naj bo vaš zajtrk!

Če je odgovor na vaše vprašanje podoben temu: toast, žitarice, žemljice, manj mastna hrana, »light« izdelki, jajčni beljaki, sok, itd., vam takega osebnega trenerja odsvetujemo, saj ne sledi aktualnim dognanjem in raziskavam s področja. Začeti dan s hrano, ki dviguje inzulin, povzroča radikalen padec energije, poviša krvni sladkor, poveča potrebo po sladkem ter vas ob 10.00 pusti brez volje in energije. Tega si delovni človek ne more in ne želi privoščiti in obenem upati še na učinkovit trening popoldan, zato je priporočilo osebnega trenerja o zajtrku zelo dober kazalnik, koliko znanja poseduje o prehrani. Dober začetek odgovora bo šel v smeri, da morate uživati hrano bogato z vlakninami, beljakovinami in dobrimi maščobami, saj vas bo tak zajtrk za dalj časa nasitil, stabiliziral krvni sladkor, povečal energijo s čimer boste na dobri poti do vitke in zdrave postave.

Je to vaša edina služba?

Zdravnika, ki opravlja delo zdravnika kot drugo službo, verjetno ne bi obiskali, mar ne? Naj bo to vodilo tudi pri izbiri osebnega trenerja. Verjetno želite nekoga, ki ljubi svoje delo, se prehranjuje, diha in živi življenjski stil trenerja. To so ljudje, ki nenehno delajo na svojem znanju, se izobražujejo in prebirajo literaturo, saj je to njihovo delo in to delo ljubijo. Njihova strast vas bo motivirala in rezultati bodo pokazali razliko.

Ali osebni trener živi to, kar uči?

Če osebni trener izgleda, kot da sam potrebuje dieto in dober trening in ima težave pri motiviranju samega sebe, kako mu bo uspelo motivirati vas?

Kaj menite o dolgi intezivni kardio vadbi?

Če osebni trener meni, da je dolgotrajna intenzivna kardio vadba OK, (še) niste našli pravega.  V 80-ih letih bi to morda držalo, a danes so dognanja drugačna. Kardio vadba je danes ena izmed najslabših stvari, ki jih lahko storite za dolgoročno izgubo maščobe. Poudarek je na dolgoročno. Res, da bomo z aerobno kardio vadbo kratkoročno pokurili nekaj maščobe, vendar boste prav tako pokurili težko pridobljene mišice, ki so najbolj pomemben dejavnik pri hitrosti vašega metabolizma. Trenerja, ki bi vas pusti 45min teči na tekalni stezi si ne želite. Negativne posledice kardio vadbe so danes dobro dokumentirane in vključujejo pospešitev procesa staranja, težave s kolki, gležnji in kolenskimi vezmi. Namesto kardia za kurjenje maščobe raje izberite visoko intenzivni intervalni trening (HIIT).

Preverite tudi: ZDRAVA PREHRANA ZA HUJŠANJE IN DALJŠE ŽIVLJENJE: MIT ALI RESNIČNOST?

Usposobljenost osebnega trenerja: Vaditelj, inštruktor ali trener? Z ali brez licence?

Večina nas zamenjuje termin osebni trener s terminom fitnes trener, kar seveda ni pravilno. V športni stroki je več nazivov za delavce, ki so strokovnjaki za telesno pripravo in oblikovanje telesa posameznika, v okviru vadbe v fitnesu so to vaditelj, inštruktor in trener. To so nazivi, ki jih lahko pridobijo preko študija na Fakulteti za šport ali preko tečajev, ki jih organizira Fitnes zveza Slovenije. Treniramo lahko seveda katerikoli šport, ne le fitnes. Druga možnost so priznane tuje licence (AFAA, NASM, ISSA, ACSM), ki morajo biti redno vzdrževane in trenutno veljavne. Vedno imate pravico vprašati in izvedeti, kateri nivo izobrazbe ima osebni trener.

Osebno trenerstvo lahko pri nas izvaja kdorkoli od prej naštetih, pomeni pa način treninga s trenerjem, ki poteka 1 na 1, kjer trener skrbi za razvoj vaše sposobnosti, oblikovanje telesa, motiviranje pa tudi svetuje glede prehrane.

Zahtevajte potrdilo o izobrazbi osebnega trenerja. Diploma fakultete za šport je skoraj obvezna, še bolje pa je, če jo dopolnjuje specializacija za osebnega tre­nerja (Pilates, BodyPump, joga itd.) oziroma športa, ki ga želite trenirati.

Če osebni trener ni storil ničesar v smeri izobraževanja, odkar je naredil prvo licenco za trenerja, je to znak za alarm. Preverite, ali se vaš potencialni osebni trener redno izobražuje, ima več licenc in kar je glavno, ali ima rezultate!

Preverite tudi: OSEBNI TRENER: JE (ZDAJ) PRAVI ČAS?

Izkušnje in reference

Vaš osebni trener mora imeti vsaj nekaj letne izkušnje. Ne pozabite vprašati po preteklih uspehih oziroma na katere projekte je najbolj ponosen – slike prej/potem gotovo povedo veliko o ciljih, ki jih lahko pričakujete. Če želite denimo izboljšati svojo igro badmintona, mora imeti vaš trener določene specifične izkušnje v tem športu. Trener mora vsaj poznati vaše gibe, mišice, poškodbe, ki lahko pri badmintonu nastanejo. Če okrevate po poškodbi, bi vaš osebni trener moral imeti znanje o rehabilitaciji in postrehabilitaciji ter ali je pripravljen sodelovati z vašim zdravnikom ali vam kakšnega celo priporoči, če je to potrebno.

Kdo je odgovoren v primeru poškodbe?

Dobro je, če ima osebni trener sklenjeno ustrezno zavarovanje poklicne odgovornosti, kar dokazuje, da svojo dejavnost dojema kot poklic (ima registrirano dejavnost) in ne le kot sredstvo za dodatni zaslužek. Poškodbe sicer niso zelo pogoste, možnost zanje pa obstaja. Dobro je tudi, da ima osebni trener opravljen tečaj prve pomoči.

Česa NE želite od osebnega trenerja?

  • Osebni trener vas ne sme trenirati na način, da ste več dni v bolečinah. Nekaj utrujenosti je povsem normalno, a vas to ne bi smelo ovirati pri normalnih opravilih.
  • Trening, ki je prezahteven za vas.
  • Svetovanje ali celo zahteve, da jemljete zdravila, dodatke, zelišča brez, da bi se predhodno posvetoval z vašim zdravnikom.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA FITNES TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH FITNES TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih fitnes trenerjev

 

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno