Revija Nasvet strokovnjaka

Kaj nam je o gibanju zaupal Domen Gabriel?

Čas, fokus, pot in cilj by Domen Gabriel.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Sem Domen Gabriel. Da me bolje spoznate, si lahko ogledate mojo spletno stran na http://www.domengabriel.si/. Za vas sem pripravil članek, za katerega menim, da vam lahko zelo koristi.

OPOMIN BISTVA

Zelo verjetno nobena težava ni tako velika, da odgovor nanjo ne bi obstajal, pogosto se le zgodi, da odgovora ne vidimo. Zato se bom kar takoj potrudil z odgovorom. Če vas zanima tovrstna vsebina, moram doseči le naslednjih 5 minut vaše pozornosti. Pa vendar, če v celoti dojemate vsebino do konca naslednjega odstavka, potem POTREBUJETE PREBRATI SAMO TO, saj menim da moje pomoči niti ne potrebujete.

Čas, fokus, pot in cilj by Domen Gabriel.
Kako čas in fokus vplivata na pot do vašega cilja?

Recimo, da s to razlago le tratim vaš dragocen čas, v kolikor že razumete – da je čas vse kar potrebujete – da LAHKO V ŽIVLJENJU OSVOJITE KARKOLI, za kar menite, da je realno mogoče. Še kaj manjka? Da, vendar vse ostalo bo prišlo samo od sebe pod pogojem, da imate pri tem dovolj FOKUSA. Tu se prava zgodba prične. V koordinatnem sistemu odvisnosti imamo torej dve spremenljivki, prva je čas in druga je fokus. Sedaj je vprašanje kako zvišati nivo druge, da bo prva čim krajša.

CONA GOTOVOSTI

Ste že postavili pod vprašaj zgornjo tezo?
Zadeva pije vodo, se pa moramo
pogovoriti še o nekaterih dejavnikih.

Delovanje fokusa ni tako enostavno kot se sprva zdi. Soliden fokus je namreč razmeroma lahko vzpostavljati, dokler imate začetni zagon in opažate rezultate ali pa dokler vsaj veste, da ste na pravi poti. To, da imate dobre rezultate v poklicu, v katerem ste se udomačili in ga dobro opravljate, je seveda normalno. Ko greste na novo pot, pa je lažje uporabiti navigacijo, kakor pa se podati v neznano. Zato se na pot odpravimo vsaj toliko pripravljeni, da imamo dovolj goriva/energije glede na predviden čas potovanja. Na nivo MOTIVACIJE in INSPIRACIJE pomembno vpliva, kako všečna ali izpopolnjujoča je za vas pot in kolikšno VERO ter ŽELJO imate po NAGRADI na koncu poti. Ti dve pa imata moč vaš fokus v polnosti ali POGUBITI ali ga narediti NEUSTAVLJIVEGA.

NAJPOMEMBNEJŠE vprašanje se glasi: “Kaj je osnovna kvaliteta bivanja?”. Če si odgovorite iskreno, je vaš odgovor na las podoben mojemu. Gre za nezamenljivo kvaliteto, ki se imenuje zdravo telo. Kako dobro poznamo svoje telo? Ali smo na pot telesne transformacije pripravljeni?
Telesno zdravje je nekaj, kar imamo v rosnih letih za samoumevno. Sam sem mnenja, da je to dobro vse dokler imamo zdrav življenjski slog. Kot otroci se ne sprašujemo o pomembnosti zdravega telesa, saj smo iz njega prvič zagledali svet in vsakodnevno opazujemo svoje novo pridobljene spretnosti. Zakaj nekaj bi bilo kdaj drugače?

Fokus, kompetence, rezultati in mentor by Domen Gabriel.
Povezanost vašega fokusa in mentorja s pridobljenimi rezultati in kompetencami.

KDAJ SE ZAVETE TE POMEMBNOSTI

V primeru resne bolezni ali nesreče, pristanete na operacijski mizi, kjer ste na milost ali nemilost prepuščeni strokovnemu osebju. Tisti moment postane telo zelo pomembno. Takrat si želite nazaj v čas, ko težav še ni bilo. Vendar rezultat tega posega ne bo le splet naključij, saj ima tisti, ki v rokah drži skalpel pridobljeno medicinsko izobrazbo. To bi moralo predstavljati ne samo neko stopnjo (vsaj njegove moralne) odgovornosti, ampak tudi ugoden delež možnosti za vašo ozdravitev. Vi mu torej zaupate na podlagi nekega jamstva ali zaupanja v konvencionalno medicino.

GIBANJE IN TRANSFORMACIJA

Šport izvira iz človekovega gibanja, oz. se je bolje rečeno razvil kot igra, ki nadomešča ali dopolnjuje človekovo potrebo po gibanju. Brez gibanja začne telo stagnirati. Kupovanje hrane z denarjem, predstavlja gibalno težavo sodobnega časa. Za um povprečnega človeka ima takšen način življenja veliko prednosti, vendar lahko na človeško telo vpliva zelo negativno. Dnevi sedenja pred računalnikom ali ure stoječega položaja pred tekočim trakom, pustijo na telesu deformacije, katere, v kolikor jim ne posvečamo pozornosti, postanejo kronične.

Nekega dne se pogledamo v ogledalo in se odločimo spremeniti način življenja. Sprejmemo samozavezo: “Od danes naprej, grem vsako jutro na sobno kolo.” Po mesecu dni ugotovimo, da je kolo postalo dolgočasno, kar počasi načne našo motivacijo. Iz tega razloga se odločimo za nakup mesečne fitnes vstopnice. V fitnesu je na “razstavi” skupina ljudi, od katerih večji del posameznikov stavi na estetiko telesa in pri tem zanemari njegovo funkcionalnost. Trener nas nauči, kako pravilno izvajati vaje na napravah in hitro spoznamo, da to ni “kvantna fizika”. Tako že z nekaj vztrajnosti dobimo občutek sveže mišične mase in kakšen kg na tehtnici manj. A po treh mesecih vadbe, se napredek upočasni in vadba se ne spreminja v tolikšni meri, da bi bili motivirani tako kot na začetku. Ugotovimo, da se drža ni nič kaj popravila in bolečina v ledveni hrbtenici je še vedno prisotna. Prav tako smo naveličani ambienta in posledično odnehamo. Naš trener je naredil fitnes licenco v nekaj dneh in za njegove potrebe je to zadostovalo. Ta služba je vse, kar si je od nekdaj želel. Sam se je morda odločil za uporabo bližnjic in nam zato težko svetuje o naravni poti. Prihaja pomlad in sprejmemo novo samoobljubo: “Od danes naprej, bom vsak dan tekel.” Po dveh tednih uspeha, nastopi deževen dan, ki prekine našo navado. Ker smo prelomili samoobljubo, nas to pahne v slabo voljo in razočaranje. Čez mesec dni odidemo na dopust in ugotovimo, da se od lanskega poletja do danes ni spremenilo veliko.

Kaj če vam povem, da v tem primeru TEŽAVA NI BILA V VAS, ampak v POMANJKLJIVOSTI STRUKTURIRANJA programa telesne transformacije?

  • Večina človeštva sprejema prelomne odločitve šele iz stanja fizične ali čustvene bolečine. 0.5% človeštva pa sprejema prelomne odločitve ves čas.
  • Krepitev telesa pod nadzorom mentorja je lahko najboljša naložba, ki ste jo kadarkoli v življenju sklenili.
  • Z nadzorom mentorja se prepreči večino fizičnih poškodb, z vašim “novim” telesom pa lahko spoznate, kaj zares pomeni živeti.

“Življenje je edina igra na svetu, katere (s)poznavanje pravil je namen te igre.” Nekoč nekje slišano.

ČAS JE ZLAT

Gremo torej nazaj na vprašanje kako hitro bomo prispeli na cilj in kaj lahko naredimo, da proces pohitrimo. Če želite rešiti svoje težave oz. doseči zastavljene cilje, hkrati pa cenite vaš čas, je za nekatere cilje/težave smiselno poiskati pomoč. Pomoč lahko iščete na spletu ali pa za to najamete mene (www.domengabriel.si). Razlika je v tem, da je splet poln informacij, ki so lahko lažne in težko preverljive. Z iskanjem po spletu včasih privarčujemo čas, vendar se pogosto izkaže, da je taka naložba časa slaba. Zakaj je temu tako? Če se odločite preživeti svoj prosti čas za računalnikom, lahko v nekaj dneh dobite enormno količino informacij. Če to primerjamo z nabiranjem informacij izpred stotih let, bi lahko rekli, da vaši stari starši niso pridobili tolikšne količine informacij skozi celotno življenje. Vprašanje je, kdo je svoj prosti čas preživel kvalitetneje.

Kaj je bolj zdravo, kaj v vas zbuja zadovoljstvo in vas dela srečne? Osebno menim, da se ljudje že po naravi radi gibamo in čas preživljamo na prostosti. Zakaj je tako, je tema široke razprave, a dejstvo je, da je pozitiven učinek gibanja podprt z raziskavami in da je zunanji zrak kvalitetnejši od notranjega. Tega nas učijo tudi otroci. Vse dokler jim ne predstavimo medijskih vsebin in elektronskih naprav, si želijo ven iz stanovanja. Zunaj, kjer se lahko gibajo in igrajo, se počutijo svobodne in bolj srečne. Osebni trener je v tem primeru vaš mentor in bolje kot bo opravil svojo nalogo, bolj boste v tem oziru postali “otročji”.

CONA IZJEMNOSTI

Ne bom trdil, da se rezultati pokažejo čez noč, lahko pa z 99% gotovostjo trdim, da sami teh rezultatov ne boste dosegli in se pohvalim s tujim komplimentom, ki pravi: “Z nekaj truda, so rezultati nekje na skrajni meji verjetnega.” Cona izjemnosti je zame nivo, ki presega tekmovalnost in sebičnost. Je osebnostna težnja k temu, da ljudem pomagam doseči to kar sam izkušam oz. živim, po formuli, katero sem skozi uspehe in napake gradil 15 let ter me je pripeljala na nivo, s katerega sem sedaj to sposoben prenesti tudi na nekoga, ki v tem ni podkovan. Govorimo o pol leta sodelovanja in o naslednjih doprinosih:

  • Podvojitev fizične moči
  • Vzpostavitev hormonskega ravnovesja
  • Povečanje libida
  • Izpopolnjena drža
  • Reprogramirani najpomembnejši gibalni vzorci
  • Izboljšanje kakovosti spanca
  • Psihološki učinki, kot posledica zgornjih učinkov

V prvem delu tega članka je beseda FOKUS bolj na mestu, kot pa v nadaljevanju, zato naj jo od sedaj naprej zamenja beseda POZORNOST. Torej FOKUS = POZORNOST.

SKOK V NEZNANO

Ste že slišali koga, ki pravi: “Strah ne obstaja”? Ta izjava je relativno enostavna, a ko se ponovno znajdete v neugodni situaciji ugotovite, da je strah še kako resničen. Vsako stvar, ki ste jo v življenju osvojili, ste avtomatizirali. Bolj kot vam je ta domača, manjši ali celo ničeln postane strah. Recimo tej stvari AKCIJA. Za ponovno izvedbo avtomatizirane akcije, ne uporabljate več zavednega uma, ampak podzavest. Za dosego nove akcije, ki vam je v izziv in je še niste osvojili, pa bodo potrebni vaš zavedni um, predanost in pozornost. Seveda bo merilo te akcije njena težavnost, a za neko zahtevno akcijo, izstopa NIVO pozornosti in predanosti. Višji kot bosta vaša POZORNOST ali PREDANOST, hitreje boste dosegli zastavljen cilj.

Če se vam zdi, da je vaš cilj potencialno mogoče doseči, je EDINO ČUSTVO, ki vas lahko na tej poti ustavi, strah. Strah pred neuspehom, porazom, razočaranjem, izgubo, prevaro, smrtjo…Ta strah vam preprečuje, da bi šli v akcijo. Zato ga identificirajte in se vprašajte ali ste pripravljeni priznati svoj poraz. Če ste odločeni, da ne želite biti poraženi, je edina rešitev, da se s strahom soočite tako, da greste v akcijo. Ko se boste soočili in dosegli svoj cilj, se bo strah razblinil v točno to kar je – nič.

ZAČARAN KROG

Do navidezno enakega cilja poznamo več poti. Da so cilji lahko le navidezno enaki pravim zato, ker je ključnega pomena v kakšnem stanju prispemo na cilj. Sicer v slednje dvomim, a recimo, da je vaš cilj samo doseči rezultat. Ko je ta dosežen, s kariero oz. trudom zaključite. V tem primeru pot ni tako pomembna. Pomembno je le, da ste dosegli zastavljen cilj. V primeru telesnega izgleda, lahko tako zadoščata le kardio vadba in dieta omejitve kalorij. Spoštujem vašo odločitev, a sam se za to pot ne bi nikoli odločil. Sedaj vam bom podal zelo dober odgovor, zakaj je temu tako.

HORMONI

Hormoni vplivajo na naše počutje, delovanje organov in metabolizem ter regulirajo apetit, pritisk, libido, itd. Več kot 90% vseh bolezni je posledica hormonskega neravnovesja. Z drugimi besedami, če so hormoni v ravnovesju, bodo v ravnovesju tudi ostali pod-aspekti telesa. Torej, če hujšamo na način, da stradamo naše telo, lahko naredimo več škode kot koristi. Bolj koristno je, da namesto našega mentalnega drezanja v fiziologijo, hujšamo na račun vzpostavitve hormonskega delovanja, saj bo tako telo samo vzpostavilo normalno telesno težo. Enako je tudi s pridobivanjem mišične mase.

HORMONSKA VADBA

Rastni hormon, spolni hormoni, inzulinu podoben rastni faktor (igf-1), inzulin in leptin, so ključni hormoni pri izgubi maščobnega tkiva. Najbolj zanimivo je to, da so ravno ti hormoni (z izjemo leptina), tudi ključni hormoni pri pridobivanju mišične mase. Raziskave so pokazale, da je ravno vadba za moč najučinkovitejša pri izločanju zgoraj omenjenih hormonov. Ta informacija nam torej lahko pomaga, ko želimo izklesati svoje telo.

ZAKAJ MI JE VREDNO PRISLUHNITI?

V življenju sem šel večkrat skozi zgoraj omenjene preizkušnje. Ne obljubljam vam bližnjic tam kjer jih ni in ne skrivam tistih, ki jih poznam. Zaznam, ko pride do platoja monotonosti, saj si v življenju rad postavljam izzive in se vsakega giba naučim sam. Če prekinem s fitnesom, je to zato, ker sem se odločil zamenjati obliko vadbe. V vsem tem uživam in želim si, da bi to lahko delil z vami, saj sem prepričan, da boste nekoč v tem uživali tudi vi.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno