Revija Nasvet strokovnjaka

Zdravje na delovnem mestu: kaj je dobro vedeti?

Osebni trener, nutricionist in svetovalec za zdravje na delovnem mestu - formula za uspešno podjetje by krakenimages.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Osebni trener, nutricionist in svetovalec za zdravje na delovnem mestu – ključni akterji na področju zdravja.

Kdo je osebni trener?

Osebni trener je oseba, ki je usposobljena in certificirana za pomoč ljudem pri izboljšanju njihove telesne pripravljenosti. Pri izbiri trenerja bodite biti pozorni na kvalifikacije in certifikate, ki dokazujejo njegovo znanje. Nekaj preverjenih najdete TUKAJ.

Kakšne so prednosti najema osebnega trenerja?

Osebni trener, glede na vaše potrebe in cilje, z vami oblikuje individualni načrt in vam pomaga oblikovati dosegljive cilje. Upošteva trenutno raven vaše telesne pripravljenosti, morebitne zdravstvene težave in vaš življenjski slog. Glede na vaše sposobnosti in želje, lahko ustvari vadbo, ki bo ne samo zahtevna in učinkovita, temveč tudi zabavna. Med samo vadbo poskrbi, da vsako vajo izvajate pravilno in tako zmanjšate tveganje za poškodbe. Nudi vam podporo in vas motivira, da se tako lažje držite svojega načrta. Osebni trener vam poleg treningov svetuje tudi glede prehrane, saj morata biti za dosego ciljev urejeni obe področji.

Najem osebnega trenerja je lahko dragocena naložba za doseganje osebnih ciljev na področju zdravja in dobrega počutja.

Osebni trener poskrbi za fizično zdravje by maxhome fitness.
Poskrbite za svoje zdravje in si omislite osebnega trenerja.

Kaj je nutricionizem?

Nutricionizem je na dokazih temelječa znanost, ki se po vsem svetu uporablja za oblikovanje prehranskih smernic, ki z izboljšanjem prehranskih navad spodbujajo javno zdravje. Zaradi znanstvenih dokazov o povezavi med vnosom hrane in zdravstvenimi posledicami je nutricionizem mogoče obravnavati kot temelj vsake učinkovite strategije javnega zdravja.

Nutricionizem je torej veda o prehrani in hranilnih snoveh ter njihovem vplivu na zdravje, razvoj in splošno dobro počutje posameznikov. Prehranski strokovnjaki pri raziskovanju in svetovanju upoštevajo različne dejavnike, kot so starost, spol, življenjske navade, genetika, okolje, itd. Analizirajo oznake na živilih, oblikujejo načrte zdravih in uravnoteženih obrokov ter zagotavljajo natančne prehranske nasvete.

Nutricionist by Brooke Lark.
Nutricionist vam pomaga, da vaša prehrana postane uravnotežena in hranilna in vse to brez odrekanja.

Kakšne prednosti nudi zdravje na delovnem mestu?

Zdravje na delovnem mestu je za delodajalce in podjetja izrednega pomena.

 • Ergonomske zasnove,
 • prilagodljiv delovni čas,
 • programi dobrega počutja ter
 • izobraževanje o prehrani in telesni pripravljenosti,

lahko prinesejo številne koristi tako za zaposlene kot tudi za delodajalce.

Zdravje na delovnem mestu poveča:

 • produktivnost,
 • motivacijo,
 • ustvarjalnost in
 • koncentracijo zaposlenih,

kar vodi k večjemu zadovoljstvu pri delu. Zdrave navade na delovnem mestu pomagajo zmanjšati raven stresa, hkrati pa pomagajo pri spodbujanju dolgoročne preventivne oskrbe in zmanjšanju števila dni bolniške odsotnosti zaradi bolezni ali poškodb. Z bolj zdravimi zaposlenimi je tako povezanih manj stroškov zdravljenja in večja učinkovitost na delovnem mestu, kar na koncu privede tudi do boljših finančnih koristi za delodajalca.

Spoštovanje zaposlenih in prizadevanje za njihovo dobro počutje oz. zdravje, pozitivno vpliva na odnose med delodajalci in zaposlenimi.

Kako sta nutricionist in zdravje na delovnem mestu med seboj povezana?

Nutricionist je strokovnjak, specializiran za pomoč posameznikom na področju prehrane.

Na delovnem mestu je lahko še posebej koristen, saj nudi dobre prehranske nasvete, ki sčasoma pomagajo optimizirati učinkovitost zaposlenih. Nutricionist lahko za zaposlene vodi tudi skupinske seminarje ali tečaje, namenjene izobraževanju o prehrani. Poleg tega, za razpravo o prehranskih potrebah in spremembah življenjskega sloga, nudi možnost individualnih seans. Podjetju ponudi dragocen vpogled v to, kako razvijati ponudbo dobrega počutja na delovnem mestu, da bi kar najbolje zadovoljilo zdravstvene potrebe zaposlenih.

V nasprotju s splošnimi dietami, ki jih zasledimo v raznih revijah, nutricionist poskuša razumeti potrebe vsake stranke ter tako ustvariti individualno prilagojen prehranski načrt. Nutricionist je pri sestavi načrta pozoren na ustrezno ravnovesje makrohranil (ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe) in mikrohranil (vitamini in minerali). Svetuje glede velikosti porcij, dodatkov, nakupovalnih seznamov itd., kar posameznikom pomaga ustvariti navade, bolj optimalne za njihovo zdravje.

Kako ustvariti zdravo delovno mesto oz. poskrbeti za zdravje zaposlenih?

Kot smo ugotovili, je zdravje na delovnem mestu bistvenega pomena za uspeh vsakega podjetja. Da bi to dosegli, morajo delodajalci ustvariti okolje, ki spodbuja dobro telesno in duševno počutje zaposlenih. To denimo vključuje:

 • zagotavljanje dostopa do zdravih prigrizkov,
 • spodbujanje odmorov,
 • vzpostavitev prilagodljivega delovnega časa,
 • zagotavljanje ugodnosti zdravstvenega zavarovanja,
 • zagotavljanje pobud za dobro počutje, kot so tečaji joge in članarine v telovadnici ter
 • omogočanje zaposlenim, da po potrebi izkoristijo dopust.

Poleg tega podjetja lahko ustvarijo občutek skupnosti na delovnem mestu z organizacijo:

 • družabnih dogodkov,
 • omogočanjem odprte komunikacije med vodstvom in zaposlenimi,
 • izvajanjem dejavnosti za krepitev ekipe in
 • ponujanjem sistemov nagrajevanja za odlično delo.

Delodajalci si morajo prizadevati za zdravje svojih zaposlenih in za ustvarjanje vključujočega okolja s spodbujanjem raznolikosti in preprečevanjem kakršnega koli nadlegovanja na delovnem mestu.

Pri vsem tem vam lahko pomaga izbran strokovnjak s področja zdravja na delovnem mestu.

Dobri odnosi by Redd F.
Skrb za zdravje na delovnem mestu dobro vpliva na odnose med zaposlenimi in delodajalci.

Zagotavljanje zdravih obrokov na delovnem mestu ali prehranjevanje zunaj?

Zagotavljanje zdravih obrokov na delovnem mestu prinaša številne koristi. Delodajalci tako pomagajo zagotoviti, da njihovi zaposleni jedo hranljivo hrano, ki jim pomaga ohranjati raven energije skozi ves dan. Na ta način se tudi skrajša čas, ki ga zaposleni porabijo za odmor. Poleg tega lahko podjetja z zagotavljanjem zdravih obrokov, prispevajo k večji produktivnosti zaposlenih, saj imajo le-ti manj skrbi glede izbire obroka. Zagotavljanje vsaj enega zdravega obroka na dan, poveča zadovoljstvo in motivacijo pri delu, kar posledično izboljša splošno moralo na delovnem mestu ter pomaga pri povezovanju kolektiva.

Vsi ti dejavniki skupaj ustvarjajo okolje, v katerem so potrebe vseh upoštevane, delo pa postane prijetnejše.

Programi dobrega počutja na delovnem mestu

Programi dobrega počutja na delovnem mestu so neprecenljivo orodje za podjetja vseh velikosti in v vseh panogah. Ti programi prinašajo številne koristi tako delodajalcem kot zaposlenim, na primer večjo produktivnost in manjšo odsotnost z dela zaradi bolezni. Te pobude lahko pomagajo zmanjšati finančno obremenitev zaradi bolezni in dolgotrajne odsotnosti zaposlenih, poleg tega pa lahko izboljšajo tudi moralo in zadovoljstvo pri delu, saj delovno okolje postane bolj spodbudno in prijetno ter optimalno vpliva na zdravje.

Ti programi lahko vključujejo:

 • usposabljanje za prvo pomoč na področju duševnega zdravja,
 • pobude za spodbujanje zdravja, osredotočene na telesno dejavnost, prehrano in obvladovanje stresa ter
 • dostop do svetovalnih storitev za zaposlene.

Takšni ukrepi so namenjeni podpori dobrega telesnega in duševnega zdravja.

Delodajalci morajo razmisliti tudi o izboljšavah zasnove delovnega mesta, kar je še posebej pomembno pri pisarniških delih. Nujno potrebno je povečati raven udobja ter tako zmanjšati utrujenost zaradi slabe drže in bleščanja računalniških zaslonov. Ergonomsko oblikovano pohištvo, kot so nastavljive pisalne mize in stoli z ledveno oporo, zmanjšajo fizično nelagodje med daljšim delom za pisalno mizo. Tudi zagotavljanje dostopa do naravne svetlobe v delovnem prostoru pozitivno vpliva na razpoloženje in raven energije zaposlenih.

Programi dobrega počutja na delovnem mestu ne ustvarjajo le bolj zdravega delovnega okolja za zaposlene, temveč koristijo tudi delodajalcem zaradi večje produktivnosti zaposlenih.

Obvladovanje stresa na delovnem mestu

Obvladovanje stresa na delovnem mestu je lahko težavna naloga, vendar je za ohranjanje dobrega duševnega zdravja in produktivnosti, bistvenega pomena.

Prvi korak pri obvladovanju stresa na delovnem mestu je prepoznavanje virov stresa na delovnem mestu. Pogosti viri stresa so:

 • dolg delovni čas oz. veliko število nadur,
 • kratki roki,
 • težavni sodelavci ali nadrejeni in
 • splošno nezadovoljstvo z delom.

Ko ugotovite vire stresa, je naslednji korak razvoj strategij za njihovo odpravljanje. To lahko vključuje:

 • spremembo urnika,
 • prevzemanje manjšega števila nalog,
 • izvajanje sprostitvenih tehnik (npr. globoko dihanje, meditacija…) med odmori ali
 • dodaten čas za aktivnosti zunaj dela.

Iskanje zdravega ravnovesja med delom in zabavo je ključnega pomena za zmanjšanje splošne ravni stresa. Skrb zase in za svoje duševno zdravje mora biti vedno prednostna naloga!

Zdravje na delovnem mestu by Jason Goodman.
Dobra organizacija dela pomaga pri zmanjševanju stresa, poveča zadovoljstvo zaposlenih in pozitivno vpliva na njihovo zdravje.

Dostop do usposobljenih strokovnjakov na področju fitnesa, prehrane in zdravja na delovnem mestu je za posameznike vedno bolj pomemben. Na ta način dobijo prilagojene nasvete in smernice, kako najbolje doseči svoje osebne cilje in hkrati obvladovati druge vidike življenja, kot so delovne in družinske obveznosti.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno