Revija Nasvet strokovnjaka

Joga za boljšo povezavo z notranjim jazom

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Ob besedi joga najbrž najprej pomislite na osebe z atletsko grajeno postavo, ki same ali s partnerji prakticirajo vam nepredstavljivo težke poze in se pregibajo na vse možne načine. Čeprav imate načeloma prav, pa je joga več kot samo to – je starodavna praksa, katere začetki segajo v daljno Indijo. Njen namen je pomagati doseči bolj pozitiven pogled na življenje. V samem začetku pa joga zahteva mnogo vaj, preden nam lahko ponudi več kot samo fleksibilnost.

Z jogo s ukvarjajo tako stari, mladi, močnejši, gibčnejši … Omejitev ne pozna. 

Joga krepi telo in duha.
Joga krepi telo in duha.

Joga namesto telovadbe? Zakaj pa ne!

Če niste največji ljubitelji teka in dvigovanja uteži je joga prava izbira za vas. Pozabite na potenje zaradi počepov in sklec – morda vas bo že pravilna izvedba lotusa dovolj utrudila. Vaje lahko seveda prilagodite vašim potrebam in okusu – vse kar joga zahteva je vztrajnost in predanost.

Ker poznamo ogromno pozicij in sklopov vaj, vam pri jogi zagotovo ne bo dolgčas. Vsak dan se boste brez težav ukvarjali z različnimi variantami te starodavne prakse, saj vsaka različica pripomore odlični telovadbi, ne glede na to, katero izberete.

Preberite tudi: Joga ali pilates? Kaj izbrati?

Povezava z vašim telesom

Joga je zgrajena okoli ideje premikanja telesa z namenom povečanja njegove moči in vzdržljivosti. Vaje vas bodo povezale z vašim telesom in njegovim delovanjem. Ob vsakodnevnem ukvarjanjem z jogo boste svoje telo lažje razumeli, kar bo pripomoglo zmanjšanju stresa, vaje pa bodo iz dneva v dan postajale lažje.

Seveda pa to ni vedno dobro – ko se postopoma določenih vaj navadite, se vam zdi, da se njihov efekt na vaše telo manjša. Ravno zaradi tega razloga obstaja na tisoče poz, ki jih lahko z namenom nadaljnjega razvoja fleksibilnosti telesa izpilite.

Izboljša vaše dihanje

Pomemben del joge predstavljajo dihalne vaje ali pranayama, ki spodbujajo umirjeno in osredotočeno dihanje. Z njimi se lahko ukvarjate samostojno ali pa jih izvajate med samimi joga pozami.

Pranayama pa ne izboljša samo vašega dihanja. Učitelji joge zagotavljajo, da dihalne vaje učinkovito zmanjšajo stres, pomagajo pa tudi osebam z astmo in podobnimi dihalnimi težavami. Z dihalnimi vajami so v preteklosti že ozdravljali depresijo, uravnavali krvni tlak, sproščali mišice …

Vpliva na spanec

Manj opazna, a prijetna posledica joge je boljši spanec. Raziskave so namreč dokazale, da nas lahke fizične aktivnosti pred spanjem utrudijo in tako tudi lažje zaspimo.

> Preberite tudi: OSEBNI TRENER: CENA (HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE)

Insomnia ali nespečnost postaja vedno bolj pogosta. Na srečo pa jo lahko z malo truda premagamo s pomočjo joge. Če imate zaradi različnih življenjskih težav, službe ali stresa težave s spanjem, jih lahko rešujete ravno z dihalnimi vajami. Tudi med temi lahko izbirate, saj obstaja več vrst.

Joga izboljša vaš spanec.
Joga izboljša vaš spanec.

PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev

Z jogo do bolj pokončne drže

Če zaradi službe ali svojih lastnih navad večino svojega časa presedite, je v vaše življenje pametno vpeljati jogo. Večina dihalnih vaj in sedečih poz zahteva pokončno držo, zato vam jo lahko prakticiranje le-teh znatno izboljša.

Že po nekaj tednih ukvarjanja z jogo boste opazili, da za pisalno mizo že podzavestno sedite bolj vzravnano. Z izboljšanjem vaše drže boste tudi vaje opravljali natančneje – tako se bo sklenil neskončni krog, s katerim boste napredovali v vašem znanju joge, posledično pa zopet strmeli k njegovim pozitivnim posledicam.

Razvije fizično in psihično moč

Joga pomaga pri razvijanju psihične in fizične moči. Njen namen je namreč razvijanje telesne vzdržljivosti, obenem pa pripomore k umirjenosti in osredotočenosti uma. Postopoma vam izvajanje nadaljnjih stopenj joge, katere cilj je doseči samospoznanje, ne bo več predstavljalo težav.

Dihalne vaje lahko izboljšajo delovanje in prostornino vaših pljuč, razgibalne pa povečajo moč vsake mišice, ki vam pade na pamet. Vaje vas pripravijo do tega, da se med meditiranjem osredotočite na trenutek ter tako zmanjšate stres in izboljšate duševno zdravje.

Joga v povezavi z meditacijo

Meditacija, meditacija, meditacija. Znova in znova se dokazuje kot vitalen del joge, katerega bi moral vsak posameznik vključiti v svoj vsakdan. Četudi ste zmožni izvesti vsako zapleteno vajo pod soncem, te izgubijo svoj pomen, če niso izvedene z zbranostjo in mislijo.
Meditacija ne pomeni sedenje po turško, v zatemnjeni sobi osvetljeni s svečami ter s posodico kadil v eni in knjigo Tibetanskih napevov drugi roki – meditirate lahko v kateremkoli tihem prostoru, kadarkoli želite. Vse kar potrebujete je pet minut miru in tišine.

Z meditacijo zberete svoje misli in razmišljate o vsem, kar se godi v vašem življenju. Predstavlja izjemno pomemben in nepogrešljiv del joge in je nekaj, kar lahko močno spremeni vaše življenje ter vam dovoljuje spokojnost.

Tečaji joge so odličen začetek.
Tečaji joge so odličen začetek.

Vas zanima več? O podrobnostih povprašajte strokovnjake na Omisli.si/trenerja.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno