Revija Nasvet strokovnjaka

Panoramska stena ali strešna okna? Prednosti in slabosti za prizidek

Prizidek-k-hiši

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Panoramska stena ali strešna okna? Izbira med strešnimi okni in panoramskimi stenami je lahko zahtevna odločitev pri gradnji prizidka. Obe možnosti ponujata svoje prednosti in slabosti.

Strešna okna nudijo veliko naravne svetlobe in lahko povečajo energetsko učinkovitost vaše hiše. Kljub temu pa jih je težko čistiti in tradicionalno je lahko težava puščanje vode.

Panoramske stene nudijo neoviran pogled na okolico in so lahko estetsko privlačne. So lahko tudi energetsko učinkovite, če so pravilno izolirane. Vendar pa lahko steklo povzroči bleščanje in lahko se pojavijo težave z zasebnostjo.

Pri izbiri med strešnimi okni in panoramskimi stenami je pomembno, da upoštevamo tako vaše želje in potrebe kot tudi omejitve in možnosti vašega doma. Vsekakor pa se glede izvedbe posvetujete z arhitektom in izbranim ponudnikom za okna. Tukaj pa preverite, koliko časa bo trajal celoten projekt.

Pridobite 7 ponudb za strešna okna ali panoramsko steno
Strešna okna Panoramska stena
Prednosti 1. Veliko naravne svetlobe
2. Povečana energetska učinkovitost
1. Neoviran pogled na okolico
2. Estetsko privlačne
3. Potencialna energetska učinkovitost (če so pravilno izolirane)
Slabosti 1. Težko čiščenje
2. Možna težava s puščanjem vode
1. Možno bleščanje stekla
2. Težave z zasebnostjo

prizidek ideje trendi - 2 Vir: https://www.housebeautiful.com/

Panoramska stena ne izklučuje strešnih oken!

Cena?

Cena je še en pomemben faktor pri odločitvi med strešnimi okni in panoramskimi stenami. Strešna okna so praviloma cenejša možnost, vendar pa je njihova cena odvisna od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo, materiali in namestitvijo.

Panoramske stene so lahko dražje, vendar pa nudijo estetsko in funkcionalno vrednost, ki lahko poveča vrednost vaše nepremičnine. Tudi tukaj se cena lahko močno razlikuje glede na velikost, kakovost stekla in vrsto izolacije.

Pri odločitvi med strešnimi okni in panoramskimi stenami je pomembno, da ne gledamo samo na začetne stroške, ampak tudi na dolgoročno vrednost in morebitne prihranke pri energiji.

Strešna okna Panoramska stena
Cena 1. Praviloma cenejša možnost
2. Cena odvisna od velikosti, materialov, namestitve
1. Lahko dražje, vendar dodajo estetsko in funkcionalno vrednost
2. Cena se lahko razlikuje glede na velikost, kakovost stekla, vrsto izolacije

Preverite tudi: PREDNOSTI IN SLABOSTI RAZLIČNIH OKEN

Kdaj se je bolje odločiti za strešna okna?

Strešna okna so idealna izbira, če je vaš cilj povečati naravno svetlobo v prostoru ali izboljšati ventilacijo. So odlična možnost za prostore, ki so zelo podstrešni ali temni. Prav tako so lahko zelo koristna v prostorih, kjer želite ohraniti zasebnost, vendar še vedno želite naravno svetlobo, kot je kopalnica. Strešna okna so tudi izbira, če želite dodati edinstven arhitekturni element vašemu domu. Vendar pa je treba ob izbiri strešnih oken upoštevati tudi morebitne izzive, kot so čiščenje in vzdrževanje.

Slabe strani izbire strešnih oken

Kljub svojim številnim prednostim, tudi strešna okna prinašajo določene izzive. Prvi je težavnost čiščenja, saj je dostop do njih pogosto otežen, zaradi česar je vzdrževanje lahko zahtevnejše. Poleg tega je lahko nepričakovano vreme, kot je močan dež ali toča, problematično, saj lahko prodira skozi okna, če niso dobro zatesnjena. Tudi izolacija in energetska učinkovitost sta lahko izziv, saj strešna okna lahko povzročijo večje toplotne izgube v zimskem času ali pregrevanje prostora poleti. Nazadnje, lahko se pojavijo tudi težave z zasebnostjo, zlasti v spalnicah ali kopalnicah, če niso ustrezno zasenčena. Pri izbiri strešnih oken je pomembno, da tem slabostim namenimo ustrezno pozornost in jih upoštevamo pri načrtovanju in izvedbi.

panoramska stena ali strešna okna?
Panoramska stena ali strešna okna?

Preverite tudi: PRIZIDEK K HIŠI: CENA, IDEJE, GRADBENO DOVOLJENJE IN PREVERJENI IZVAJALCI

Zakaj bi raje izbrali panoramsko steno za prizidek?

Panoramske stene so odlična izbira, če želite svojemu domu dodati sodoben videz. Nudijo široko, neovirano vizualno povezavo z zunanjostjo, kar lahko pripomore k večji prostornosti in odprtosti vašega prostora. So tudi idealna rešitev za prostore, kjer je pogled na okolico pomemben dejavnik. Panoramske stene lahko prav tako omogočajo večjo naravno osvetlitev, kar lahko zmanjša potrebo po umetni svetlobi in prispeva k energetski učinkovitosti vašega doma. Vendar pa je pri izbiri panoramskih sten pomembno upoštevati morebitne izzive, kot so zahtevnost vzdrževanja, potreba po zasebnosti in možnost bleščanja.

Prizidek-k-hiši
Pričarajte idilično vzdušje vašemu domu.

Kateri so pomisleki, zakaj morda panoramska stena ni dobra ideja?

Panoramske stene, kljub vsemu, prinašajo določene izzive. Prva stvar, ki jo je treba upoštevati, je vzdrževanje. Steklo se lahko sčasoma umaže ali opraska, kar lahko vpliva na vizualno kakovost pogleda. Drug izziv je zasebnost. Čeprav panoramske stene omogočajo veličasten pogled, omogočajo tudi vpogled v vaš dom, kar je lahko vprašanje zasebnosti, še posebej, če so obrnjene proti sosedski hiši ali javni površini. Tretji pomislek je bleščanje. Steklo lahko odseva sončno svetlobo v oči ali na televizijski zaslon, kar lahko povzroči nelagodje. Nazadnje, steklo ni tako izolacijsko kot druge vrste materialov, kar pomeni, da panoramske stene morda niso najboljše za energetsko učinkovitost. Vse te slabosti je pomembno upoštevati, preden se odločite za panoramske stene.

Pridobite 7 ponudb za strešna okna ali panoramsko steno
ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno