Revija Nasvet strokovnjaka

Okna: katera so najbolj primerna za vaš dom?

Montaža novih oken. Avtor: BWD, Anel Murić s.p.

Kazalo

ocena bralcev
4.9 od 7

Ste sredi prenove ali gradnje novega doma in razmišljate katera okna bi bila najbolj primerna za vaš dom? Izbira le-teh je ključna, saj lahko vpliva na energetsko učinkovitost, udobje in estetiko vašega doma. V tem članku bomo razpravljali o različnih vrstah oken in vam ponudili nekaj koristnih nasvetov za izbiro najboljše rešitve za vaš dom. Kontakt izvajalca lahko najdete tukaj.

Kontaktiraj preverjenega ponudnika

Zakaj je prava izbira oken tako pomembna?

Okna so pomemben element vsakega doma. Ne samo, da omogočajo naravno svetlobo in pogled na zunanjost, temveč vplivajo tudi na energetsko učinkovitost vašega doma. Pravilno izbrana okna lahko zmanjšajo stroške ogrevanja in hlajenja ter izboljšajo udobje bivanja.

Prednosti različnih materialov za okna

PVC oz. plastična okna

Zaradi svoje cenovne dostopnosti in enostavnega vzdrževanja so zelo priljubljena. Nudijo dobro toplotno in zvočno izolacijo ter dolgo življenjsko dobo. Poleg tega so na voljo v različnih barvah in lesnih dekorjih, kar omogoča prilagoditev različnim stilom domov.

Prednosti:

 • Dolga življenjska doba
 • Enostavno vzdrževanje
 • Ugodna cena
 • Bogata izbira barv

 

Slabosti:

 • Občutljivost na UV-žarke
 • Manj ekološka izbira
Plastični okvir oken. Avtor: BWD, Anel Murić s.p.
Plastični okvir oken. Avtor: BWD, Anel Murić s.p.

ALU oz. aluminijasta okna

Znana so po svoji trpežnosti in minimalnem vzdrževanju. Gre za najdražjo izbiro med različnimi materiali, vendar se njihova investicija izplača zaradi dolge življenjske dobe in modernega videza. Prav tako so odporna na vremenske vplive in nudijo visoko varnostno zaščito.

Prednosti:

 • Dolga življenjska doba
 • Minimalno vzdrževanje
 • Visoka varnostna zaščita

Slabosti:

 • Visoka cena
 • Manjša toplotna izolacija
Aluminijast okvir oken. Avtor: Supersmario
Izberite aluminij in prihranite čas pri vzdrževanju. Avtor: Supersmario

Jeklena okna

Gre za najtrpežnejšo izbiro med vsemi materiali. Nudijo visoko stopnjo varnosti in so odporna na različne vremenske vplive. Čeprav so dražja, so zaradi svoje izjemne toplotne izolacije, idealna za pasivne gradnje.

Prednosti:

 • Najtrpežnejša izbira
 • Visoka varnost
 • Odlična toplotna izolacija

Slabosti:

 • Visoka cena
 • Omejena estetska prilagodljivost
Jekleno okno. Avtor: Rawf8
Jeklo nudi visoko zaščito in moderen izgled. Avtor: Rawf8

Lesena okna

Zaradi svojega naravnega videza in odlične toplotne izolacije so priljubljena izbira, vendar pa za preprečevanje deformacij in poškodb zahtevajo redno vzdrževanje. Prav tako so cenovno gledano dražja od PVC oken, a za razliko od drugih materialov nudijo edinstven estetski videz.

Prednosti:

 • Naravni material – prijazno okolju
 • Odlična toplotna izolacija
 • Estetski videz

Slabosti:

 • Zahtevno vzdrževanje
 • Višja cena
Leseno okno. Avtor: halfpoint
Popestrite vaš dom s svetlim lesom in tako ustvarite občutek domačnosti. Avtor: halfpoint

Drsna okna

Ta vrsta oken je idealna izbira za tiste, ki želite prihraniti čim več prostora. Nudijo veliko steklene površine kar omogoča obilo naravne svetlobe. So enostavna za uporabo in dodajo moderen videz vašemu domu.

Prednosti:

 • Prihranek prostora
 • Velika steklena površina
 • Enostavna uporaba

Slabosti:

 • Manjša toplotna izolacija
 • Možnost zračenja le ob na stežaj odprtem oknu
Izdelava in montaža drsnih vrat. Avtor: BWD, Anel Murić s.p.
Najboljša izbira za tiste, ki si želite svetlega stanovanja z veliko naravne svetlobe.

Primerjava različnih tipov oken

Vrsta okna Prednosti Slabosti
PVC okna Dolga življenjska doba, enostavno vzdrževanje, ugodna cena, bogata izbira barv Občutljivost na UV-žarke, manj ekološka izbira
ALU okna Dolga življenjska doba, minimalno vzdrževanje, visoka varnostna zaščita Visoka cena, manjša toplotna izolacija
Jeklena okna Najtrpežnejša izbira, visoka varnost, odlična toplotna izolacija Visoka cena, omejena estetska prilagodljivost
Lesena okna Naravni material, odlična toplotna izolacija, estetski videz Zahtevno vzdrževanje, višja cena
Drsna okna Prihranek prostora, velika steklena površina, enostavna uporaba Manjša toplotna izolacija, možnost zračenja le ob na stežaj odprtem oknu

Kako izbrati prava okna za vaš dom?

Upoštevanje podnebja

Podnebje, v katerem živite, ima velik vpliv na izbiro oken. V hladnejših podnebjih so bolj primerni materiali z boljšo toplotno izolacijo, kot sta recimo plastika in les, v toplejših podnebjih pa sta zaradi svoje odpornosti na visoke temperature bolj primerna aluminij in jeklo.

Energetska učinkovitost

Energetsko učinkovita okna lahko bistveno zmanjšajo vaše stroške ogrevanja in hlajenja. Za manjšo izgubo toplote pozimi in preprečitev pregrevanja poleti, izberite okna z nizko toplotno prehodnostjo (U-vrednost).

Estetika in funkcionalnost

Pomembno je, da izbrana okna ustrezajo estetiki vašega doma in so funkcionalna glede na vaše potrebe. Če imate radi naravni videz, so lesena okna prava izbira za vas. V primeru da iščete moderne linije in minimalno vzdrževanje, pa bodo ALU ali jeklena okna odlična izbira.

Varnost in trajnost

Varnost in trajnost sta ključna dejavnika pri izbiri oken. Izberite okna z visoko varnostno zaščito, še posebej če živite v hiši ali na območju z višjo stopnjo kriminala. Jeklena in ALU okna so običajno najbolj varna izbira.

Proračun

Nazadnje, vendar ne najmanj pomembno, je proračun. Določite si proračun za nakup in montažo oken ter se ga držite. Pomembno je, da najdete ravnotežje med kakovostjo in ceno.

Na koga se lahko obrnete?

Izbira pravih oken za vaš dom je pomembna odločitev, ki vpliva na udobje, energetsko učinkovitost in estetski videz vašega doma. Upamo, da vam je ta vodič pomagal pri razumevanju različnih možnosti in vam olajšal odločitev.

Montaža izbranih oken. Avtor: BWD d.o.o.
Izbira preverjenega in izkušenega izvajalca vam zagotavlja, da bosta nakup in montaža izvedena kvalitetno. Avtor: BWD d.o.o.

Če iščete zaupanja vrednega ponudnika oken, vam priporočamo podjetje BWD, Anel Murić s.p. Njihova okna so primerna tako za novogradnje kot tudi prenovo vašega objekta.

Za več informacij obiščite njihovo spletno stran ali jih kontaktirajte TUKAJ in si oglejte široko ponudbo visokokakovostnih in cenovno ugodnih poljskih oken.

ocena bralcev
4.9 od 7

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno