PVC okna ali lesena okna?

ocena bralcev
5 od 1

Lesena ali plastična – PVC okna so pomembna dolgoročna investicija, ki lahko dodajo vrednost vašemu domu preko estetskega izgleda in energijske učinkovitosti. Dobra okna lahko zmanjšajo efekt kondenzacije, povečajo mir in tišino v vašem domu in vam prihranijo ali povzročajo sive lase pri vzdrževanju.

Pridobite ponudbe/cene za okna (nakup & montaža)

Če ste na točki odločanja med lesenimi ali PVC okni, je spodaj nekaj nasvetov za v obzir.

Vzdrževanje (lesena vs. PVC okna)

Plastična okna nikoli ne potrebujejo barvanja ali tesnjenja. Slaba stran tega je, da jih kasneje ne morete prebarvati po želji. Lesena zunanja okna po drugi strani potrebujejo oboje, barvanje in tesnjenje, ne le ob instalaciji, temveč skozi celotno življenjsko dobo – potrebno je torej redno vzdrževanje. Pri nekaterih lesenih oknih je prvo večje vzdrževanje potrebno šele po desetih letih, nato pa v 7-letnih intervalih.

> Preberite tudi: Okna cena: Analiza cen, prednosti in slabosti različnih tipov oken z montažo (+senčila +police)

Tako lesena kot tudi plastična okna je dokaj enostavno popravljati.

Pridobite ponudbe/cene za okna (nakup & montaža)

Cena oken

PVC okna so navadno 25–50 % cenejša opcija od lesenih oken. Za podroben cenik lesenih ali PVC oken zahtevajte brezplačne neobvezujoče ponudbe na Omisli.si/okna.Izolacija oken

Pri  oknih je izolacija dobra. Vinil (PVC) je slab temperaturni prevodnik, kar je za okna dobra lastnost. PVC okvirji, po drugi strani, pa so večinoma votli. Pri lesenih oknih je izolacija po odlična. Preverite temperaturo okvirja pri obeh, ko je zunaj mrzlo. Pri lesenih bo prevodnost zunanjih vplivov (vročina ali mraz) dosti manjša, s čimer varčujete z energijo.

> Preberite tudi: Notranja vrata cenik: Cene in ponudniki za notranja vrata

Okolje in okna?

Verjetno ni treba posebej omenjati, da so lesena bolj zelena izbira kot PVC oken? Tako meni tudi Greenpeace.

lesena okna pvc
Lesena so bolj zelena od PVC oken.

Varnost

Zaradi elastičnosti PVC oken, se da le-te relativno enostavno upogniti, kar olajša delo nepridipravom. To še posebej velja za velika balkonska vrata.  Lesen okvir je dovolj robusten, da zagotavlja višjo stopnjo varnosti, kot PVC. Če vas skrbi požar, omenimo, da obstajajo ognjevarni leseni okviri.

Življenjska doba in garancija oken

Lesena imajo tudi do 2x daljšo življenjsko dobo kot PVC. Če plastična okna navadno oddelajo 30 let, to za lahko za lesena rečemo, da bodo vzdržala tudi do 72 let. Tipično ste ob nakupu PVC oken deležni 30-letne garancije, medtem ko pri PVC oknih ta navadno znaša 10 let.

Iščete PVC ali lesena okna? Vas zanimajo cene?

Pošljite neobvezujoče povpraševanje na Omisli.si/okna in mojstri vam pošljejo ponudbe, prikrojene prav vašim zahtevam. Wikipedia o oknih.

Pridobite ponudbe/cene za okna (nakup & montaža)ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja