Revija Nasvet strokovnjaka

Subvencije za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso odobrene v 2024

subvencije za toplotne črpalke 2024

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Vlada je odobrila slabih 80 milijonov evrov težak predlog za subvencije za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso v 2024, torej sofinanciranje zamenjave starih ali nakupa novih, okolju prijaznejših sistemov za ogrevanje.

Namen predloga je spodbuja zamenjave starih ogrevalnih sistemov z bolj ekološkimi alternativami, na primer toplotnimi črpalkami in kotli na lesno biomaso.

To pomeni sofinanciranje 17.000 novih toplotnih črpalk in kotlov na lesno biomaso.

Za konkretna vprašanja in pomoč se preko spodnjega gumba obrnite na izvajalce dobave in montaže ogrevalnih sistemov, ki so o tem najbolje obveščeni.

Kontaktiraj izvajalce za ogrevanje

Kako se bodo delile subvencije?

Predlog predvideva dodatnih 79,5 milijona evrov v naslednjih treh letih, skupaj 194,85 milijona evrov, za zamenjavo približno 17.000 starih ogrevalnih naprav. Letos bo na razpolago 30,5 milijona evrov, naslednje leto 26,5 milijona evrov in leta 2026 22,5 milijona evrov. Ta sredstva bodo izhajala iz sklada za podnebne spremembe, kar je odziv na rast potrebe po učinkovitejših in okolju prijaznejših grelnih rešitvah.

Preverite tudi: Sončne elektrarne po novem: Mesečni poračun in dobropis pri Gen-I

Namen predloga je spodbuditi uporabo obnovljivih virov energije in izboljšati učinkovitost ogrevanja stavb. Z zamenjavo zastarelih ogrevalnih naprav z sodobnimi kotli na lesno biomaso in toplotnimi črpalkami bi se delež obnovljivih virov energije v ogrevanju stavb lahko povečal, kar bi prispevalo k boljši kakovosti zraka in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

subvencije za toplotne črpalke 2024
Subvencije za toplotne črpalke 2024

Kako bo s financiranjem subvencije za toplotne črpalke in kotlov na lesno biomaso?

Po predlogu naj bi ministrstvo sofinanciralo nakup približno 4.800 novih naprav na lesno biomaso in na voljo pa bodo tudi subvencije za toplotne črpalke za 12.600 gospodinjstev. Finančne spodbude bodo na voljo preko Eko sklada in se bodo dodeljevale do konca leta 2026, pri čemer bo poseben poudarek na energetsko revnih gospodinjstvih, ki bodo upravičena do 100-odstotne subvencije.

S to pobudo bi Slovenija nadaljevala s prizadevanji za dosego ciljev, kot je zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 glede na ravni iz leta 1990.

Če bo ta predlog sprejet, bo to pomemben korak naprej v prizadevanjih Slovenije za prehod na bolj trajnostne oblike energije. Predlog ne le poudarja zavezanost Slovenije k zmanjšanju svojih emisij ogljika, ampak tudi omogoča zelene in inovativne projekte, ki lahko prispevajo k dolgoročni zaščiti naravnih virov in okolja.

Preverite tudi: Nove subvencije za izolacijo in prenovo fasade in ravne strehe

Eko sklad subvencije še vedno na voljo

Vloge za Eko sklad subvencije in kredite za prenovo ali gradnjo fasad, oken, strešne izolacije, nakup ogrevalnih naprav ali toplotnih črpalk in druge eko naložbe lahko še vedno oddate.

Hitro do ponudb izvajalev za ogrevanje in subvencije za toplotne črpalke

Izbira na področju ogrevanja je široka. V naši bazi strokovnjakov za ogrevanje boste zagotovo našli izvajalca, ki vam bo pomagal s svetovanjem, dobavo, montažo in urejanju subvencije za toplotne črpalke ali kotla na lesno biomaso.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno