Kako izbrati popoln odtenek šminke za vaš ten kože?

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste se obupane sprehajale po drogeriji, s povsem pobarvanimi rokami od testiranja šmink in lip glossov? Se vam je nek odtenek zdel v drogeriji popoln, ko pa ste prišle domov, ste ugotovile, da ste vrgle denar skozi okno? Med poplavo blagovnih znamk in različnih odtenkov se namreč ni težko izgubiti. In če je nek odtenek na vaši roki videti kot popoln odtenek šminke za vas, to še ne pomeni, da bo popoln tudi na vaših ustnicah. Predstavljamo vam nekaj trikov in nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri popolnega odtenka šminke za vsak dan ali za posebno priložnost.

Pridobite ponudbe/cene za make-up (ličenje)

Prepoznajte svoj ten kože

Pred izbiro šminke je pomembno, da se prepričate, kakšen ten ima vaša koža. Lahko je bela, svetla, srednje temna, zagorela ali temna. Ten vaše kože določajte glede na barvo kože okoli vaših ust.

 • Bela in zelo bleda polt: vaša koža je zelo prosojna in bleda, sonce vas zlahka opeče. Prisotne so pege in rahla rdečica.
 • Svetla polt: vaša koža je bleda, ob izpostavljenosti soncu pa rahlo porjavi.
 • Srednje temna polt: koža na soncu hitro porjavi in načeloma ni občutljiva.
 • Zagorela polt: vaša koža je svetlo rjava ali olivna. Sonce vas skoraj nikoli ne opeče, zagoreli ste videti tudi pozimi.
 • Temna polt: vaša koža je zelo temna, sonce vas nikoli ne opeče. Vaši lasje so črni ali zelo temno rjavi.
Določite ten vaše kože
Določite ten vaše kože

Nato preglejte barvo žil na vaših zapestjih. S tem boste hitro ugotovili, ali je vaš podton topel, nevtralen ali hladen.

 • Modre in vijolične žile kažejo, da je vaš podton hladen.
 • Zelene žile kažejo, da je vaš podton topel.
 • Če s težavo določite, ali so vaše žile modre ali zelene imate najverjetneje nevtralen podton in lahko posledično izbirate rdečila v toplih in hladnih tonih. Ponavadi imajo nevtralni podton osebe z olivno poltjo.

> Preberite tudi: Cena poroke: Koliko stane poroka v Sloveniji?

Preverite, kako vaša koža reagira na soncu. Koža, ki hitreje porjavi vsebuje več melanina, kar pomeni, da imate toplejši podton. Navadno je taka koža Afričank in Indijk. Koža, ki je najprej pordela, nato pa porjavi ali sploh ne porjavi vsebuje manj melanina. Vaš podton je moder in zato vam bolje pristajajo hladni odtenki rdečil.

Preverite ali vaša koža na soncu porjavi
Preverite ali vaša koža na soncu porjavi

Odločite se, ali vam bolj pristaja zlato ali srebro. Zlat nakit bolj pristaja osebam s toplim podtonom, srebrn pa osebam z hladnim podtonom. Če se vam zdi, da vam pristaja tako zlato kot srebro imate najverjetneje nevtralen podton.Najdite odtenek šminke za vsak dan

Izberite barvo, ki je en ali dva odtenka temnejša od naravne barve vaših ustnic. To z lahkoto preizkusite tako, da nanesete šminko le na spodnjo ustnico in nato barvo spodnje in zgornje ustnice primerjate med sabo. Če se barva močno razlikuje odtenek šminke ni primeren.

Odločite se, ali želite, da so vaše ustnice videti večje ali manjše. Temne barve bodo namreč vaše ustnice naredile manjše, svetlejši odtenki pa bodo pripomogli k povečanju vaših ustnic. Matirane šminke lahko ustnice zožijo, svetleče šminke pa jih napolnijo. Zato previdno pri izbiranju konsistence šminke ali lip glossa.

Odtenek šminke je lahko svetleč ali matiran
Odtenek šminke je lahko svetleč ali matiran

Eksperimentirajte z odtenki, ki vam jih smernice predlagajo za vaš ten kože.

 • Za zelo svetlopolte ženske se priporoča svetlo roza, koralna, breskova in bež barva. Če spadate v to skupino so za vas primerni nevtralni odtenki s hladnim podtonom.
 • Če je vaša koža srednje temna poskusite z rdeče-rožnatimi, roza-vijoličastimi in jagodnimi odtenki. Če je vaš podton hladen vam bodo bolj pristajali rožnati odtenki, če pa je vaš podton topel se boste bolje počutili z rjavkastimi.
 • Če je vaša koža zagorela se izognite rjavim in vijoličnim odtenkom. Za vas so primernejše barve z oranžnim tonom, kot je na primer koralna.
 • Za zelo temnopolte ženske je priporočena uporaba temno rjavih in močno vijoličnih rdečil v barvi slive ali vina.
Popoln odtenek šminke je odvisen od podtona kože
Popoln odtenek šminke je odvisen od podtona kože

Če uporabljate zelo močne in udarne odtenke šmink, nanesite šminko vedno le na spodnjo ustnico ter ju nato stisnite skupaj, da se bo barva razporedila tudi na zgornjo ustnico. Lahko si pomagate tudi s prsti.

Izberite pravi odtenek rdeče

Če ste se odločile, da bi rade svoje ustnice obarvale v divje rdečo barvo pozor-ni vseeno kakšen odtenek rdeče izberete. Ta se spet nanaša na podton vaše kože.

 • Svetlopolte ženske uporabite peščeno, rožnato ali koralno rdečo.
 • Tiste s srednje temno poltjo izberite češnjevo rdečo ali zelo živo rdečo. Če je vaš podton topel uporabite oranžno rdečo, če pa je hladen nanesite vinsko rdečo.
 • Temnopolte ženske s toplim podtonom izberite rdečo šminko s pridihom modrikaste, med tem ko je za tiste s hladnim podtonom primernejša temno vinsko rdeča barva.
Ob veliki izbiri rdečih šmink izberite pravi odtenek
Ob veliki izbiri rdečih šmink izberite pravi odtenek


Kako se lotiti nakupovanja šminke?

Šminko vedno preizkusite, preden jo odnesete na blagajno. Dobro je, da tester rahlo razkužite z robcem, nato pa ga uporabite kar na vaših ustnicah. Če pa testerja nočete uporabiti na svojih ustnicah ga nanesite na blazinice prstov, saj je tam barva bolj podobna tisti na vašem obrazu, kot koža na zunanji strani rok. Pri preizkušanju testerjev v trgovini je pomembno tudi, da ustnice vsakič temeljito očistite. Odtenek šminke namreč ne bo realen, če boste imeli na ustnicah še vedno ostanke prejšnjega odtenka.

Ko nakupujete šminke je priporočljivo, da jih preizkušate z malo ali nič ostalega obraznega make-upa. Najti si namreč želite odtenek, za nošenje katerega vam ne bo treba uporabiti še tone pudra in eyelinerja. Če je le mogoče, zaprosite za pomoč prodajalke. Profesionalni make-up svetovalci vam bodo namreč takoj in naravnost povedali, ali vam odtenek pristaja, ali ne.

V drogeriji zaprosite za pomoč make-up artista
V drogeriji zaprosite za pomoč make-up artista

Barvo ustnic prilagodite vašemu videzu

Le en odtenek šminke v vašem kozmetičnem kovčku najbrž ne bo dovolj. Barvo ustnic morate namreč vedno vsaj malo kombinirati s preostalim videzom. Nikar preveč ne kombinirajte ustnic s tem, kar imate oblečeno. Če nosite živo rdečo obleko, bodo namreč živo rdeče ustnice v istem odtenku kaplja čez rob.

Zapomnite si, da se nevtralni, peščeni ali rožnati odtenki ujemajo skoraj s vsem. Dobro je, če ob njih uporabite bogat očesni make-up, saj lahko drugače vaš videz izpade turobno. Rdeča se bolj poda k nevtralnim oblačilom, rožnata pa je dobra za vsakodnevni videz, saj je najbolj podobna naravni barvi vaših ustnic. Slivovi odtenki so primernejši za poletje, ko so na sporedu žive barve oblačil. Pri nanosu šminke ali lip glossa je zelo pomembno, da ne pretiravate. Če je vaš očesni make-up dramatičen nikar ne naredite dramatičnih tudi ustnic in obratno.

Zapomnite si, da je pravilen odtenek šminke ključ do urejenega in glamuroznega videza. Če se vam zdi, da bi potrebovali nekoga, ki bi vam osebno povedal kaj vam pristaja in kaj ne, se obrnite na naše strokovnjake na omisli.si/make-up, ki bodo na vaša vprašanja z veseljem odgovorili.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI MAKE-UP ARTISTA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE IN CENE PREVERJENIH ARTISTOV ZA MAKE_UP (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER IN DRUGOD PO SLOVENIJI)

 

Pridobite ponudbe/cene za make-up (ličenje)


  NASVETI ZA VAŠ DOM

  Revija z idejami in analizami cen preverjenih izvajalcev za gradnjo in obnovo.

  VPRAŠAJTE MOJSTRE S PODROČJA

  Naša skupnost šteje skupaj s preverjenimi ponudniki storitev preko 60.000 članov >> Vprašajte nas karkoli glede brane tematike v tem članku.
  Vprašajte brezplačno >

  Skupna ocena bralcev
  [Skupaj: 0 Povprečje: 0]