Barvanje fasade – le izgled ali pomeben dejavnik vdrževanja vaše hiše?

ocena bralcev
5 od 1

Bela, rumena, oranžna, zelena, roza, siva, bela… ob poplavi barv, ki so zdaj na voljo in sprejemljive za barvanje fasade vaše hiše, končno izberete tisti pravi “D” odtenek. To pa je šele začetek aktivne, stresne, zahtevne, zabavne in zanimive osvežitve izgleda vaše hiše. Fasada je več kot zgolj slikopleskarstvo, zato velja pred barvanjem razmisliti o nekaj vidikih ter preučiti nekatere možnosti slikopleskarstva predno se zadeve lotite zares.

Fasada – namen in cilj barvanja

Namen prenove fasade je izboljšati videz in funkcionalnost vašega doma ter povečati njegovo vrednost. Cilji prenove fasade se lahko razlikujejo glede na individualne potrebe in želje, vendar pa je barvanje fasade tisti najopaznejši način, če želite le osvežiti izgled hiše, niste pa pripravljeni na zahtevnejše finančne ali časovne investicije.

Pridobi 7 ponudb za barvanje fasade

Barvanje fasade lahko izboljša zunanji videz vašega doma, mu dodaja sodoben ali tradicionalen videz, ustvari vizualni poudarek ali pa prilagodi slog okolici. Estetske in funkcionalne izboljšave fasade lahko povečajo vrednost vaše nepremičnine ter privabijo potencialne kupce ali najemnike. Slikopleskarstvo vam omogoča, da svoj dom prilagodite sodobnim trendom vizualne pojave objekta.

Barvanje fasade – cena

Povprečna cena barvanja fasade se giblje med 5 – 10 €/m2; odvisno od materiala in želene storitve. Barvanje z akrilnimi barvami je na primer cenejše (7 – 9 €/m2) od barvanja z mikroarmirano barvo (8 – 10 €/m2). Pri načrtovanju proračuna za barvanje fasade je bistveno upoštevati več dejavnikov, ki lahko vplivajo na končne stroške. Med temi dejavniki je prva pomembna velikost fasade, saj večja površina zahteva več barve in s tem poveča stroške. Nato je potrebno upoštevati tudi cene materialov, vključno z barvo, premazi, zaščitne folije in potrebno orodje, saj bo kakovostna oprema zagotovila trajnostno rešitev. Poleg tega so tu še pripravljalna dela, ki lahko zajemajo odstranjevanje stare barve, popravila poškodb, čiščenje in izravnavanje površine, kar lahko prav tako poveča končne stroške.

Slikopleskar meddelom na fasadi hiše
Fasada se postara s časom, zato je obnovitveno barvanje lahko odličen način, da vaša hiša ponovno zasije v novem sijaju.

Ne pozabimo tudi na stroške dela, če se odločite za najem strokovnjaka ali slikopleskarja, pri čemer je treba upoštevati tudi morebitne dodatne storitve, kot so izposoja dvigala ali odstranjevanje obstoječih dodatkov na fasadi. Priporočljivo je pridobiti več ponudb in natančno preučiti vse stroške, da lahko ustrezno načrtujete proračun, pri čemer ne pozabite na rezervni denar za nepredvidene stroške.

Izbira barve nove fasade

Pri izbiri barve fasade je pomembno upoštevati usklajenost z okolico, arhitekturnim slogom hiše in vašimi osebnimi preferencami. Na voljo so različni materiali, kot so barve na vodni osnovi, silikatne barve, akrilne barve ali fasadni ometi. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato je treba izbrati tistega, ki bo najbolje ustrezal vašim potrebam. Ne glede na cilje, ki jih želite doseči, je pomembno, da jih jasno opredelite in upoštevate pri načrtovanju fasade.

Primer: fasada z bleščicami je sodoben in izrazit način, kako svojemu domu dodati pridih elegance in edinstvenosti. Z uporabo posebnih premazov ali barv z bleščicami lahko ustvarite učinek, ki pritegne pozornost in ustvari izjemno privlačen videz. Ta sijoči dodatek lahko dodate kot poudarek na celotno fasado ali pa ga uporabite za ustvarjanje subtilnih detajlov, ki dodajo eleganco vašemu domu.

Slikopleskarstvo in načrtovanje

Tako pri načrtovanju kot pri oblikovanju prenove fasade pa je pomembno upoštevati več dejavnikov, ki vključujejo arhitekturni slog hiše, lokalno okolje, vaše osebne preference in funkcionalne zahteve. Najprej je treba določiti želeni slog prenove – ali želite ohraniti tradicionalen videz hiše ali ji dati sodobnejši, bolj minimalističen videz. Nato je treba paziti tudi na detajle, kot so okna, vrata, balkoni in drugi arhitekturni elementi, ter jih ustrezno zaščititi pred pleskanjem. Estetski elementi, kot so dekorativni elementi, reliefi ali barvni poudarki, lahko dodajo karakter in osebnost vaši fasadi.

Fasada zahteva tudi upoštevanje gradbeni zakon in dovoljenja ter se posvetovati s strokovnjaki glede morebitnih posebnih zahtev ali omejitev. Načrtovanje in oblikovanje fasade zahtevata premišljen pristop in skrbno pozornost do podrobnosti, da bo rezultat estetsko privlačen, funkcionalen in trajnosten.

Fasada in pleskanje – lastna režija ali najem izvajalca?

Odločitev je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašimi sposobnostmi, časom, proračunom in zahtevami projekta.
Če imate izkušnje na področju gradbeništva in želite prihraniti denar, lahko razmislite o lastni režiji prenove fasade. To pomeni, da sami opravite vse korake, vključno z načrtovanjem, nakupom materialov in izvedbo del. Pri tem morate biti pripravljeni prevzeti odgovornost za vodenje projekta, usklajevanje izvajalcev in zagotavljanje kakovostne izvedbe.

Če pa nimate potrebnih veščin, časa ali želite zagotoviti profesionalno slikopleskarstvo, je najem izvajalca boljša možnost. Slikopleskar bo prevzel odgovornost za celoten postopek prenove fasade, vključno z načrtovanjem, pridobivanjem dovoljenj, izbiro materialov, izvedbo del in zagotavljanjem kakovosti. To vam lahko prihrani čas in stres ter zagotovi, da bo delo opravljeno strokovno in učinkovito.
Pri izbiri izvajalca lahko pomaga priporočila znancev ali preverjanje ocen in mnenj strank na spletu.

Pridobi 7 ponudb za barvanje fasade

Ko izberete primernega izvajalca, se z njim dogovorite o podrobnostih projekta, vključno z roki izvedbe, cenami, plačilnimi pogoji in morebitnimi dodatnimi storitvami. Pripravite tudi pisno pogodbo, ki opredeljuje vse podrobnosti projekta in varuje vaše interese.

Ko so vsi dogovori sklenjeni, se lahko slikopleskarstvo prične. Med izvedbo redno komunicirajte z izvajalcem, da se zagotovi skladnost s projektnimi zahtevami in morebitnimi spremembami ali dopolnitvami. Bodite pozorni na kakovost izvedbe in se prepričajte, da so upoštevani vsi dogovorjeni pogoji in specifikacije. Če so potrebne kakršnekoli popravke ali dodatna dela, se dogovorite z izvajalcem glede rešitve. Na koncu projekta izvedbo potrdite in poravnajte plačilo v skladu s pogodbo.

Fasada – obnovitveno barvanje

Obnovitveno barvanje fasade je ključen korak pri ohranjanju in osveževanju videza vašega doma. Sčasoma se lahko barva na fasadi obrabi zaradi vremenskih vplivov, kar lahko povzroči ne samo estetske težave, ampak tudi slabšo zaščito površine. Z rednim barvanjem fasade lahko ohranite njen videz in jo zaščitite pred poškodbami ter podaljšate njeno življenjsko dobo.

Vzdrževanje fasade je ključno – ne le za ohranjanje njenega videza, ampak tudi trajnosti. Po zaključku barvanja je pomembno, da redno skrbite za fasado, da se izognete morebitnim težavam in podaljšate njen življenjski cikel.

Pridobi 7 ponudb za barvanje fasade







ocena bralcev
5 od 1