Kateri tip fasade je primeren za mojo hišo?

Kateri tip fasade je primeren za mojo hišo

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Izbira pravega tipa fasade za vašo hišo je pomembna odločitev, ki lahko močno vpliva na videz, funkcionalnost in vrednost vašega doma. Fasada ni le zunanja obleka hiše, temveč tudi ključni element, ki mora zagotoviti ustrezno izolacijo, zaščito pred vremenskimi vplivi in energijsko učinkovitost. V tem članku bomo raziskali različne tipe fasad, njihove prednosti in slabosti ter vam pomagali pri odločitvi za najboljšo izbiro glede na vaše potrebe in želje.

Pridobite 7 ponudb za fasado

Kateri tip fasade je primeren za mojo hišo

Kakšne fasade običajno delamo v Sloveniji?

Vrsta fasade Primernost fasade Prednosti fasade Slabosti fasade Cena fasade (EUR/m²)
Kontaktna fasada Najbolj zastopana fasada v Sloveniji Enostavna za izvedbo, cenovno dostopna, večslojni sistem Lahko se nabira vlaga, ni primerna za leseno konstrukcijo 40-60
Obložena fasada Prezračevane ali neprezračevane možnosti Prezračevane preprečujejo nabiranje vlage Neprezračevane lahko povzročijo nabiranje vlage 100-216 (vlaknocementne plošče), 110-210 (trespa plošče)
Ometana kontaktna fasada Stanovanjske hiše, naravni videz Enostavna za izvedbo, cenovno dostopna, različne teksture Ni najbolj primerna za leseno konstrukcijo, neprimerna za vsako okolje 40-60
Lesena fasada Primerna za slovensko ruralno okolje Ekološka, naravni material, enostavna za recikliranje, prijetna na pogled Visoka cena 85-145
Steklena fasada Pogoste pri javnih stavbah Omogoča naravno osvetlitev, vizualno povečuje prostor Manj primerna za enodružinske objekte, lahko povzroča pregrevanje 240-720
Kamnita fasada Trdna, obstojna, vizualno prijetna Obstojen material, vizualno prijetna Ni primerna za vsako okolje 100-130
Fasada iz vlaknocementnih plošč Pogosta pri javnih stavbah, primerna za stanovanjske objekte Prezračevana, različne barve Ni primerna za vsako okolje 100-216
Fasada iz kompozitnih materialov Podobna uporaba kot vlaknocementne plošče Gladen in sodoben videz Podobna pravila uporabe kot pri vlaknocementnih ploščah 110-210
Fasada iz umetnih mas Manj ekološka izbira Enostavno pritrjevanje Ni najbolj ekološka izbira Zelo raznoliko
Alu fasada Trdna, lahka, enostavna za vzdrževanje Različne barve, primerna za javne in industrijske objekte Visoka cena 130+
Opečna fasada Odporna proti vremenskim vplivom Različne možnosti izvedbe Ni tako pogosta v Sloveniji 120-150
Pridobite 7 ponudb za fasado

Cena fasade

Struktura cene izdelave fasade vključuje več različnih komponent, ki skupaj tvorijo končni strošek. Pri načrtovanju fasade je pomembno upoštevati vse te dejavnike, da se izognete nepričakovanim stroškom in zagotovite kakovostno izvedbo. Spodaj so navedeni glavni elementi, ki prispevajo k ceni izdelave fasade:

Materiali

Cena materialov je eden največjih stroškov pri izdelavi fasade. Vključuje ceno za samo fasadno oblogo (npr. opeka, les, kovina, kompozitni materiali) in dodatna sredstva, kot so barve, premazi in sidra. Kakovost materialov lahko bistveno vpliva na dolgoročno vzdržljivost in estetiko fasade.

Delovna sila

Stroški delovne sile zajemajo plačilo za delo izvajalcev, ki bodo namestili fasado. Ti stroški se lahko razlikujejo glede na kompleksnost projekta, velikost ekipe in trajanje del. Pomembno je izbrati usposobljene strokovnjake, ki lahko zagotovijo visoko raven kakovosti in natančnosti dela.

Izolacija

Izolacija je ključni element vsake fasade, saj pomaga prihranjati energijo in izboljšuje udobje v notranjih prostorih. Vrsta in debelina izolacijskega materiala (npr. EPS, kamena volna) vplivata na stroške, vendar prinašata tudi dolgoročne prihranke pri ogrevanju in hlajenju.

Dodatni stroški

Med dodatne stroške sodijo pripravljalna dela, kot so odstranjevanje stare fasade, čiščenje površin in morebitna popravila konstrukcije. Poleg tega je treba upoštevati stroške za dvigala, odri in druge potrebne pripomočke ter dovoljenja in inšpekcije, ki so lahko potrebne za izvedbo del.

Zaključni elementi

Zaključni elementi, kot so okenske police, zaključni profili, vogalniki in podoknice, prav tako prispevajo k skupnim stroškom fasade. Ti elementi niso pomembni le z estetskega vidika, ampak tudi za zaščito fasade pred vremenskimi vplivi in zagotovitev dolge življenjske dobe.

Natančen izračun vseh teh komponent vam bo pomagal oceniti skupne stroške izdelave fasade in zagotoviti ustrezno finančno načrtovanje. Priporočljivo je, da se posvetujete s strokovnjaki in pridobite več ponudb, da boste lahko izbrali najboljšo možnost glede na vaša pričakovanja in proračun.

Pri izbiri fasade je cena ključni dejavnik, ki lahko vpliva na vašo odločitev. Cene se razlikujejo glede na vrsto fasade, uporabljene materiale in stopnjo izolacije. Tukaj smo podrobno razdelali cene fasade na m2.

Pridobite 7 ponudb za fasado

Vpliv ekonomskih razmer na cene fasad v 2023-2024

Leto 2023 je zaznamovalo razmeroma stabilizacijo cen gradbenih materialov, vključno s fasadnimi oblogami. Po občutnih naraščanjih cen v preteklih letih, ki so jih povzročila motena dobavna veriga in zvišani stroški surovin, so se trgi začeli umirjati. Stabilizacija se je zgodila zaradi več dejavnikov, med katerimi sta ključna prilagoditev proizvodnje in izboljšanje logističnih poti. Povpraševanje po gradbenih materialih je ostalo visoko, vendar so proizvajalci uspešno povečali kapacitete, kar je pripomoglo k uravnoteženju ponudbe in povpraševanja.

Če pogledamo v leto 2024, napovedi glede cen fasad kažejo pozitivne trende. Porast trajnostnih gradbenih praks in povečana uporaba inovativnih materialov bi lahko še dodatno pripomogla k obvladovanju stroškov. Poleg tega se pričakujejo naložbe v tehnologije, ki učinkoviteje obdelujejo in reciklirajo gradbene materiale, kar bo prav tako vplivalo na dolgoročno stabilizacijo cen. Kljub optimističnim napovedim pa se bodo na trgu verjetno še naprej pojavljale nepredvidene motnje, kot so geopolitične nestabilnosti ali spremembe v globalni ekonomiji, ki lahko začasno vplivajo na cene in dostopnost fasadnih oblog.

Kaj je pomembno preden se odločimo za fasado?

Preden se odločite za fasadni sistem, je pomembno upoštevati več ključnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na končni rezultat:

Klimatski pogoji

Klimatski pogoji v vašem območju bodo močno vplivali na izbiro fasadnega sistema. Na primer, v hladnejših podnebjih je potrebna boljša izolacija, medtem ko v vlažnejših območjih potrebujete materiale, ki so odporni na vlago in plesni.

Arhitekturni slog

Fasadni sistem mora biti skladen z arhitekturnim slogom stavbe. Tradicionalne zgradbe lahko zahtevajo klasične materiale, kot so opeka ali kamen, medtem ko sodobne stavbe pogosto uporabljajo kovinske ali kompozitne sisteme.

Energetska učinkovitost

Izberite fasadni sistem, ki bo izboljšal energetsko učinkovitost vaše stavbe. Dobra izolacija je ključna za ohranjanje toplote pozimi in hladu poleti, kar vodi do nižjih stroškov energije in večjega udobja v notranjih prostorih.

Vzdrževanje

Razmislite o potrebnem vzdrževanju izbranega fasadnega sistema. Nekateri materiali, kot so les ali nekatere vrste ometov, zahtevajo redno vzdrževanje, medtem ko so drugi, kot so kovina ali vinil, bolj odporni na vremenske vplive in potrebujejo manj vzdrževanja.

Stroški

Cena fasadnega sistema je pomemben dejavnik, vendar ne bi smela biti edini. Upoštevati je treba tudi dolgoročne stroške, kot so vzdrževanje, energetski prihranki in življenjska doba materialov. Strokovnjaki priporočajo izračun skupnih stroškov lastništva, da dobite boljšo sliko o finančnih vplivih izbire določenega fasadnega sistema.

Okoljski vpliv

Če vam je pomembna trajnost, izberite materiale in rešitve, ki so okolju prijazne. Nekateri materiali imajo nižji ogljični odtis in so bolj primerni za reciklažo ali ponovno uporabo.

Upoštevanje teh dejavnikov vam bo pomagalo izbrati fasadni sistem, ki bo ustrezal vašim potrebam in zagotavljal dolgoročno zadovoljstvo.

Subvencija Eko sklada za fasado: Možnosti subvencij za energetsko učinkovite fasade

Slovenski Eko sklad ponuja različne možnosti subvencij za tiste, ki želijo izboljšati energetsko učinkovitost svojih zgradb z vgradnjo novih fasadnih sistemov. Ti finančni spodbudi omogočajo lastnikom nepremičnin, da zmanjšajo stroške prenove in hkrati prispevajo k varovanju okolja.

Razpoložljive subvencije

Eko sklad nudi subvencije za različne ukrepe, vključno z izolacijo zunanjih sten in zamenjavo starih fasad s sodobnimi in energetsko učinkovitejšimi rešitvami. Višina subvencije je odvisna od vrste in obsega ukrepov, pa tudi od uporabljenih materialov.

Pogoji za pridobitev subvencije

Da bi pridobili subvencijo, mora fasadni sistem izpolnjevati določene tehnične kriterije, kot so minimalna debelina izolacije in ustreznost materialov. Poleg tehničnih zahtev je pomembno tudi, da se prenova izvede v skladu z veljavnimi standardi in predpisi.

Postopek prijave

Postopek prijave za subvencijo Eko sklada vključuje več korakov. Prvi korak je priprava ustrezne dokumentacije, kar običajno vključuje energetski pregled stavbe in projektno dokumentacijo. Naslednji korak je oddaja vloge na Eko sklad, kjer bodo strokovnjaki ocenili prijavo in določili višino subvencije.

Koristi subvencij

Poleg takojšnjega finančnega prihranka pri prenovi, subvencije Eko sklada prinašajo tudi dolgoročne ugodnosti. Energetsko učinkovite fasade pripomorejo k nižjim stroškom ogrevanja in hlajenja, izboljšajo udobje bivanja ter povečajo vrednost nepremičnine.

Pridobivanje subvencij za fasado preko Eko sklada je odličen način za lastnike nepremičnin, da financirajo pomembne energetske izboljšave, hkrati pa prispevajo k trajnostnemu razvoju in varovanju okolja.

Tukaj preverite vse aktualne EKO SKLAD subvencije za fasade.

Kako izbrati fasaderja za izdelavo fasade?

Izbira zanesljivega izvajalca fasade je ključnega pomena za uspešno prenovo vaše stavbe. Kvaliteten izvajalec bo zagotovil, da bo delo opravljeno strokovno, v dogovorjenem roku in v skladu z vsemi standardi kakovosti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako najti in izbrati pravega izvajalca:

Preverite reference in mnenja

Najprej preverite reference in mnenja drugih strank o potencialnih izvajalcih. To lahko storite preko spletnih platform, kot je omisli.si, kjer lahko najdete ocene in komentarje o različnih izvajalcih. Dobre ocene in pozitivne izkušnje prejšnjih strank so dober znak, da je izvajalec zanesljiv.

Preverite licenco in zavarovanje

Preden se odločite za izvajalca, preverite, ali ima ustrezne licence in zavarovanje za opravljanje del. Licenca zagotavlja, da izvajalec izpolnjuje vse zahteve glede usposobljenosti in strokovnosti, medtem ko zavarovanje ščiti vas in izvajalca v primeru nesreče ali poškodb med delom.

Zahtevajte več ponudb

Pri iskanju izvajalca je priporočljivo, da pridobite več ponudb. Tako boste lahko primerjali cene in storitve, ki jih različni izvajalci ponujajo. Bodite pozorni na preveč nizke ponudbe, saj lahko nakazujejo na nižjo kakovost materialov ali izvedbe.

Dogovorite se za ogled objekta

Zanesljiv izvajalec si bo pred pripravo končne ponudbe želel ogledati objekt. Tako bodo lahko natančno ocenili obseg del in kaj vse bo potrebno za izvedbo fasade. Ob ogledu boste imeli priložnost postaviti vsa morebitna vprašanja in dobiti občutek o profesionalnosti izvajalca.

Podpis pogodbe

Ko izberete izvajalca, poskrbite, da bo vse do podrobnosti zapisano v pogodbi, vključno s ceno, roki izvedbe in natančnim opisom del. Pogodba bo ščitila obe strani in zmanjšala možnost nesoglasij med projektom.

Spremljajte potek dela

Med izvajanjem del redno spremljajte napredek projekta. Dober izvajalec vas bo obveščal o vseh pomembnih korakih in se odzval na vaša vprašanja ali morebitne težave.

Upoštevanje teh nasvetov vam bo pomagalo najti zanesljivega izvajalca fasade, ki bo delo opravil po vaših pričakovanjih in v dogovorjenem roku. Omisli.si je odlična platforma, kjer lahko začnete z iskanjem, saj nudi široko bazo preverjenih izvajalcev in njihovih storitev.

Pridobite 7 ponudb za fasado

Fasadne obloge – kaj je to?

Fasadne obloge so alternativa klasični izvedbi fasade. Fasadne obloge igrajo ključno vlogo pri estetskem videzu in funkcionalnosti stavbe. Izbira prave fasadne obloge lahko bistveno vpliva na energetsko učinkovitost, vzdrževanje in življenjsko dobo objekta. Predstavljamo pregled najpogostejših vrst fasadnih oblog.

1. Lesene fasadne obloge

Les je tradicionalni material, ki se pogosto uporablja zaradi svoje naravne lepote in prilagodljivosti. Lesene obloge ponujajo topel in prijeten videz ter so na voljo v različnih vrstah lesa, kot so macesen, smreka, bor in hrast.

Prednosti:

 • Naraven in estetsko privlačen videz
 • Dobra toplotna in zvočna izolacija
 • Enostavna obdelava in prilagoditev različnim dizajnom

Slabosti:

 • Redno vzdrževanje in zaščita pred vremenskimi vplivi
 • Občutljivost na škodljivce in vlago

2. Kamen in kamniti paneli

Kamnite fasadne obloge vključujejo naravni kamen, kot so granit, peščenjak, marmor, ter umetne kamenine panele. So izjemno trpežne in nudijo stavbi eleganten, prestižen videz.

Prednosti:

 • Visoka odpornost na vremenske vplive
 • Dolga življenjska doba in nizki stroški vzdrževanja
 • Dober izolator toplote

Slabosti:

 • Višji stroški in kompleksna namestitev
 • Težji material, ki zahteva ustrezno nosilno konstrukcijo

3. Kovina

Kovinske fasade, kot so aluminij, baker in nerjaveče jeklo, so vse bolj priljubljene zaradi svoje modernega izgleda in funkcionalnih lastnosti.

Prednosti:

 • Visoka odpornost na korozijo in vremenske vplive
 • Minimalno vzdrževanje in dolgotrajna obstojnost
 • Možnost recikliranja in trajnost

Slabosti:

 • Višji stroški materiala in montaže
 • Možnost toplotnih mostov, če ni pravilno nameščeno

4. Kompozitni materiali

Kompozitne fasadne plošče, izdelane iz mešanice materialov, kot so lesna vlakna, plastika in aluminij, ponujajo kombinacijo estetskih in funkcionalnih prednosti različnih materialov.

Prednosti:

Slabosti:

 • Variabilni stroški glede na kakovost materiala
 • Manj naraven videz v primerjavi s tradicionalnimi materiali

Vsaka vrsta fasadne obloge ima svoje edinstvene lastnosti, ki jih je potrebno upoštevati glede na specifične zahteve projekta, budget in želeni vizualni učinek. Pomembno je, da se odločitev sprejme na podlagi natančne analize prednosti in slabosti vsakega materiala in kako se bodo prilagodili podnebnim razmeram in arhitekturnemu slogu stavbe.

Pridobite 7 ponudb za fasado
ocena bralcev
5 od 1
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno