Revija Nasvet strokovnjaka

Sezonski seznam hišnih (p)opravil za prijeten in funkcionalen dom

seznam-hisnih-popravil-dom-title-image

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Vaš dom je prostor, kjer preživite največ vašega časa, zato je pomembno, da je primerno vzdrževan. Vzdrževanje hiše je zagotovo celoletno opravilo. Da boste lažje vzdrževali čist in funkcionalen dom, smo izpostavili nekaj najbolj osnovnih opravil, ki jih morate opraviti skozi vse letne čase.

hisa popravila vzdrzevanje
Vaš dom je potrebno redno in skrbno vzdrževati.

Dom: Osnove vzdrževanja v določenih letnih časih

Jesen

V jeseni je zelo pomembno, da svoj dom pripravite na hladne mesece in spremenljivo vreme, ki prihajajo. Kot prvo, morate poskrbeti da očistite žlebove, ter s tem preprečite zadrževanje vode in ledu. Prav tako se morate prepričati, da vaši ogrevalni sistemi delujejo. Najboljši čas za popravila ogrevalnega sistema je prav jesen, preden pride do ekstremnega hladnega vremena. Preprečite okvare z redno menjavo zračnih filtrov v vašem domu. Preglejte filtre peči in jih po potrebi tudi zamenjajte.

Pomembno je tudi, da ogrevalni sistem zaženete pred zimo. Strokovnjaki priporočajo, da ob koncu poletja ali vsaj v začetku jeseni vsaj enkrat zaženete ogrevalni sistem, vsaj za pol ure. Če ogrevalni sistem ni pripravljen že pred zimo, ko more polno delovati, lahko pride do razpok v peči. Do tega lahko pride zaradi prisotnosti vlage v peči, ki sčasoma povzroča rjo. Zato moramo poskrbeti, da peč pred delovanjem ni vlažna.

HIŠNI SERVIS: CENIK IN PREVERJENI HIŠNI MOJSTRI ZA MALA HIŠNA POPRAVILA

Izrednega pomena je tudi, da je v izvrstnem stanju vaša streha, saj je ta prvovrstnega pomena pri zaščiti pred vremenskimi vplivi. Če je streha poškodovana, lahko to ogroža celoten dom. Zagotoviti morate, da žlebovi pravilno odvajajo vodo s strehe, pregledati pa morate tudi stanje strehe, da ta nima kakšnih zunanjih poškodb. Najbolje je, da za pregled strehe najamete profesionalca, ki vam bo lahko zagotovil, da je vaša streha brezhibna, ter boste lahko tako brezskrbno uživali v zimskem vremenu. Preverite tudi, da ste pravilno odklopili zunanje vire vode, kot denimo brizgalke in zunanje pipe ter dobro premislite, kako boste pred mrazom zaščitili cevi. 

Zima

Pozimi se navadno ne lotevamo velikih projektov na zunanjih objektih, zato pa je zima pravi čas, da se lotite notranjih projektov, s katerimi ste odlašali med letom. Da se boste lažje znašli, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kaj lahko v svojem stanovanjskem objektu postorite pozimi. Kot prvo najočitnejše opravilo je seveda globinsko čiščenje hiše. Če imate več prostorov ali pa ste sami preveč zaposleni za temeljito čiščenje, so odlična rešitev čistilni servisi, ki jih lahko najamete.

Priporočljivo je, da se poleg vsakodnevnega čiščenja vsaj enkrat na leto izvede temeljito čiščenje stanovanja. Tako boste lahko brezskrbno uživali v čistoči svojega prostora. Preglejte notranje napeljave, ter preverite vse ključavnice in zaklepe, privijte kljuke, ročaje in morebitne ohlapne vijake. Preverite tudi morebitno tesnitev kopalnice, saj se lahko to sčasoma obrabi, kar lahko vodi do poškodb zaradi vode in plesni. Preverite predvsem mesta, kjer se tesnilo pogosto zmoči, torej podnožje vaše kadi ali tuša. 

dom
Še posebej pozimi je vaš dom potreben temeljitega vzdrževanja.

Pomlad

Po zimskem vzdrževanju doma je na vrsti spomladansko čiščenje. Čas je, da hišo pripravite na poletno vročino. Za lažje prenašanje poletne vročine je pomembno, da za poletje dobro pripravite klimatsko napravo. Preglejte in zamenjajte zračne filtre v svoji klimatski napravi, kar lahko storite sami, ali pa za to najamete strokovnjaka, ki vam bo zagotovil brezskrbno delovanje klimatske naprave. Kot jeseni, je tudi spomladi pomembno, da pregledate streho in žlebove, da vas ne bodo presenetile pogoste nevihte, ki se pojavljajo pozno pomladi in poleti. Tukaj vam priporočamo strokovnjaka, ki bo izvedel popolni pregled strehe, saj je izrednega pomena, da je streha v odličnem stanju saj lahko le tako kljubuje vsakemu vremenu. Preglejte tudi vsa okna, tako tesnenje kot tudi morebitne poškodbe, ki so nastale na oknih.

Poletje

Zdaj, ko vam ni treba skrbeti zaradi nepredvidljivega spomladanskega vremena, preživite poletje pri urejanju zunanjosti svojega doma. Poletje je odličen čas za čiščenje zunanjosti vašega doma. Očistite pešpoti, teraso in druge zunanje površine in pripravite zunanje prostore za številne piknike, ki jih boste gostili poleti. Preverite zunanje izpušne odprtine kot recimo zračnike in preverite izpuhe. Če boste opazili, da ni vse v redu, boste morali najeti strokovnjaka za zračenje, ki bo preveril napake in jih odpravil. Poletje je tudi dober čas za barvanje ograj, saj se barva suši bistveno hitreje kot v drugih letnih časih. Glede na to, da se čez celo leto v garaži kopičijo mnoge stvari, morate poleti očistiti tudi garažo, da boste pridobili nekaj prostora in se znebili nepotrebne navlake. 

TOP NOVOLETNE ZAOBLJUBE ZA VAŠ DOM

Dom, nasveti za celoletno vzdrževanje

Bolje je, da skozi leto opravljate več manjših opravil, kot pa da celo leto prelagate opravila, ter kasneje naredite vse naenkrat. Tako si boste prihranili stres, saj ne boste imeli preveliko dela naenkrat. Tukaj smo opisali, kako ohraniti dom čist in funkcionalen skozi vse leto.

Opravila, ki se izvajajo mesečno

Zelo priporočljivo je, da vsaj enkrat na mesec očistite svojo garažo. V garaži se velikokrat skozi leto nabere ogromno stvari, ki jih na koncu morda sploh ne potrebujemo. Zato je zelo pomembno, če želimo našo garažo ohraniti čisto, da se sproti znebimo stvari, ki nam samo zavzamejo veliko prostora, ter se na njih kopiči prah. Priporočljivo je čiščenje filtrov za nape, to pa lahk ostorite tako, da filter namočite v vročo vodo, pomešano z razmaščevalcem. Filter sčasoma postane zamaščen – tako da, če še nikoli niste očistili le tega, bo delo dokaj neprijetno. Preglejte svoj gasilni aparat in se prepričajte, da je še vedno v dobrem stanju.

Opravila, ki se izvajajo na vsake pol leta

Preverite detektorje dima – in tudi detektorje ogljikovega monoksida. Opravite lahko tudi pregled baterije.

Očistite kuhinjske aparate in očistite tudi notranjost hladilnika. Ko se tuljave umažejo, hladilnik porabi več energije. Čiščenje vam bo prihranilo denar za račun za energijo. 

Naredite si urnik vzdrževanja.

Pri vzdrževanju doma se je potrebno spomniti na veliko različnih opravil. Če si boste na primer, naredili urnik vzdrževalnih del na Googlovem koledarju, si boste tako prihranili veliko časa, ter vedno imeli vpogled v urnik vašega vzdrževanja. Lažje je postoriti malo del naenkrat, kot pa poskusiti narediti vse hkrati.

Lepo je vedeti, kdaj poiskati pomoč strokovnjaka za dom.

Projekti za izboljšanje stanovanja niso tako enostavni, kot se zdijo na televiziji. Seveda je izklop baterij v dimnem alarmu ali reševanje nabiranja prahu precej samoumeven. Toda vsa električna dela (razen menjave žarnice) je najbolje prepustiti strokovnjaku. Enako velja za pritrditev garažnih vrat, strehe ali karkoli, kar zahteva dodatne podrobnosti, na primer zamenjava okna ali oblikovanje.

dom
Strokovnjaki bodo zagotovili brezhibno delovanje vseh naprav v vašem domu.

Koliko stane najem mojstra za dom?

Mojster lahko pomaga pri vseh vrstah domačih opravil – od popravil do neposrednih namestitev, vzdrževanja, barvanja in čiščenja. Mojstri so lahko samostojni izvajalci ali pa lahko sodelujejo s podjetjem.

Večina izvajalcev si raje osebno ogleda projekt, preden poda popolno oceno. Mojster ponavadi zaračuna pavšalno ceno za običajna dela, na primer za popravilo pip ali klim. Za bolj zapletena dela lahko mojster zaračuna višjo urno postavko. Urne postavke se razlikujejo glede na tehnično znanje, potrebno za delo. Pred začetkom del dvakrat preverite cene izvajalca za različne projekte.

Za urna opravila se pogosto zaračuna minimalna cena. Tudi če opravilo traja 20 minut, vam bodo mojstri zaračunali celo uro, saj pri tem upoštevamo tudi prihod na mesto opravljanja določene storitve. Čas potovanja, kilometrina in bencin lahko tudi vplivajo na ceno.

Potrebni material za izvajanje opravil lahko kupite sami ali pustite, da jih kupi izvajalec. Običajno imajo mojstri svoje zaloge teh materialov, ki jih kasneje le dodatno zaračunajo, ko zaključijo s specifično vrsto dela. Če bodo morali kupiti dodatne materiale, ki jih sami nimajo, bodo morda zaračunali tudi čas nakupa in material.

KOLIKO STANE PRENOVA DOMA NA KLJUČ

Koga najeti za pomoč pri vzdrževanju doma?

Poskrbite, da bo vaša hiša v dobrem stanju – tako znotraj kot zunaj – ne glede na sezono. Na spletu lahko najdete mojstre in druge izurjene profesionalce za izboljšanje doma, kot so na primer:

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno