Arhitekt: Cene, ideje, trendi in preverjeni slovenski arhitekti

Kazalo

ocena bralcev
4.8 od 4

Ste prispeli do tiste pomembne življenjske prelomnice, ko se končno selite na svoje? Občutek, ko ustvarjate nekaj povsem svojega in novega, je nepopisen. Zdi se, da ste v življenju naredili en velik korak naprej. Ne glede na to, ali ste se lotili novogradnje ali pa ste hišo oziroma stanovanje kupili in ga želite le prenoviti, je opremljanje vašega novega domovanja svojevrsten projekt. Zahteval bo veliko časa, energije in na koncu tudi denarja. Pomembno je, da v načrtovanje vložite veliko razmisleka, saj bo to navsezadnje vaše domovanje, v katerem se morate počutiti udobno. Pri tem vam lahko pomaga izkušen arhitekt, ki vas bo skozi celoten projekt znal usmerjati in vam svetovati glede na vaše želje. Kako izbrati dobrega arhitekta, ki bo znal uresničiti vaše cilje, preberite v spodnjem članku. Prav tako tudi vse o cenah, idejah in arhitekturnih trendih 21. stoletja.

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih slovenskih arhitektov.

ARHITEKT: CENE

povprečne cene arhitektov in ceniki

6-20 EUR/m2

Kontaktirajte preverjene arhitekte (ponudbe / cene)

Koliko stane arhitekt (povprečna cena, ki jo računa arhitekturni biro in ceniki)?

Arhitekt lahko pogosto stane kar 10 odstotkov vrednosti celotne obnove domovanja oziroma novogradnje. Seveda se cene močno spreminjajo glede na ponudnika in predvsem obseg storitev, ki jih želite. Ko izbirate arhitekta, nikar ne glejte samo na najnižjo možno ceno. Pogosto se zgodi, da vam takšni arhitekti ne posvetijo dovolj časa in pozornosti, rezultati pa na koncu niso zadovoljivi. Da boste imeli lažjo predstavo: ponavadi se cena, ki vključuje projekt za gradbeno dovoljenje (PGD), idejno zasnovo projekta (IDZ), projekt za izvedbo (PZI) in dokumentacijo gradbenega dovoljenja (DGD) giblje med 4000 in 15 000 evri. Če natančneje razdelamo: za IDZ boste odšteli od 300 evrov na objekt naprej, za PGD od 12 do 20 evrov na m2, za PZI pa od 6 do 9 evrov na m2.

Preberite tudi: ARHITEKT CENA: KOLIKO STANE ARHITEKT (PGD, PZI, PID, IDP, PZR, INTERIER)?

Projekt notranje opreme vas bo stal približno 20 evrov na m2, na koncu pa morate računati še na morebitne dodatne stroške, kot je geodetski posnetek (300 do 500 evrov) in upravna taksa za izdajo lokacijske informacije (približno 20 evrov). Da dobite čim bolj realno sliko, koliko vas bo arhitekt stal, je najbolje, da oddate več povpraševanj in se potem odločite za najbolj optimalno ponudbo.


Najboljši arhitekti v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih arhitektov

Če menite, da vam ljubi arhitekt manjka na seznamu, mu posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo podobne storitve.


Kateri so najbolj iskani slovenski arhitekti / najboljši arhitekti v Sloveniji?

Iščete arhitekta? Nekateri znani arhitekti so Suhadolc Arhitekti d.o.o.., Mars Inženiring d.o.o.., Ups, Filip Vrhovnik s.p., Ateu, Projektiranje In Inženiring, d.o.o., Arch Idea d.o.o., Formalle d.o.o., Gama Projekt d.o.o., Skok Jože s.p., Arhitektura 212, Jure Roblek s.p., Jeseter d.o.o., Arhitektura Mejak, Matej Mejak s.p., Nobel & Pure d.o.o., Rb Inženiring d.o.o., Hiša Arhitekture Gregor Petrovič s.p. …


ARHITEKTI se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke ?
največ strank v SLO ?
brezplačen vpis ?


…Studio Rosa, Sabina Rozenberger S.p., Arhimod, Iztok Mrzljak s.p.., Arpos d.o.o. Atelje Aspekt-Ing, Janez Bršec s.p.., Moderna d.o.o., Arhitektura Tamara Škalič s.p., Jakob Muršak, s.p., Zlati Rez – Arhitekturni Atelje Tatjana Borovšak s.p., Viking d.o.o., Artarea, Arhitektura d.o.o., Arhi-Tura d.o.o., Arch Idea d.o.o.., Sani Okretič Resulbegović s.p., Proambient d.o.o., Arhivizija Projektiranje In Storitve d.o.o.

Da po nepotrebnem ne izgubljate časa in denarja, pa se lahko obrnete tudi na Omisli.si/arhitekta, kjer so zbrani vsi preverjeni in ocenjeni ponudniki. Tako bo vaša pot do zadanega cilja veliko bolj gladka, enostavna in prijetna.

Slovenski arhitekti

Med slovenske arhitekte iz različnih koncev Slovenije spadajo tudi Groleger Arhitekti d.o.o., Tomaž Lešnjak, Arhimodul, Nina Grm s.p., Celeia Projekt d.o.o., S7 d.o.o., Biro_T, Tomaž Lenart s.p., Zvezdana Stanković s.p., Vizura Matko d.oo., Lejout, Tjaša Lupše s.p. Spigrad, Simon Spindler s.p., Beno Srebre s.p., Barbara Selinšek s.p., Domes Sebastijan Brence s.p., Jerneja Sklepič Erklavec s.p., Jošt Hribernik s.p.

Arhitekturni biroji

Iščete arhitekturni biro? Nekateri izmed njih so Ravnikar Potokar Arhitekturni Biro d.o.o., Enplan, arhitekturni biro d.o.o., Ajdin Bajrović, arhitekturni biro, d.o.o., Vekevro, mednarodni arhitekturni biro, d.o.o., Arhitekturni biro S33, Ab015, arhitekturni biro, Aleksandar Lalić s.p., Arhitekturni biro Atelje Villa d.o.o., Atrakcija, Arhitekturni Biro d.o.o., Arhitekturni biro Geoplan, Arhitekturni biro Štrukelj, Arhitekturni Biro Gutman, Alea Arhitekturni Biro Sabina Selan s.p.

Krajinski arhitekti

Če potrebujete zgolj krajinskega arhitekta, so nekateri, ki se ukvarjajo z omenjeno dejavnostjo, Krajinski arhitekt Marko Klemenčič, s.p., Arhitekturni studio, Sani Okretič s.p., Krajinska arhitektura, Špela Recer s.p., Krajinska Arhitektura Miran Krivec s.p., M-Projekt Biro, Marko Vogrin s.p., ALDA ALDI d.o.o., Hortis biro, Krajinska arhitektura, d.o.o., Kajža, Krajinska arhitektura Robert Gostinčar, s.p., Oblikovanje krajine Tanja Simonič Korošak s.p., Alpha Projektiranje – Muršak Jakob s.p., Arhitekturni studio, Sani Okretič s.p.

Kontaktirajte preverjene arhitekte (ponudbe / cene)

Arhitekti za notranjo opremo (notranji arhitekti)

Če ste se odločili le za notranjo prenovo bivalnega objekta, vam pri tem lahko pomagajo tudi Biro Biro d.o.o., Diar d.o.o., Enerson d.o.o., Atelje Andreja Štok s.p.,  Psdd Dušan Ogrizek s.p., Udc d.o.o., Kombinat d.o.o., Harco d.o.o., Id d.o.o., Miha Vehovar s.p., Riba Arhitekti d.o.o., Pkc Damjan Pirc s.p., Skala Nina Skalič s.p., Inri Arhitekturno Projektiranje Ines Kodrič s.p., Projektivni Atelje Arhia 1 Anica Šuštaršič s.p., Arhitekt, Metod Prijatelj s.p.

Slovenski arhitekti: Trendi in ideje, ki jim sledi arhitekturni biro v 21. st

Minimalizem

Manj je več – to načelo med arhitekti drži že vrsto let. Vaše domovanje je lahko opremljeno povsem minimalistično, pa izraža veliko mero elegance, preprostosti in domačnosti. Če hišo na zunaj in znotraj načrtujete v minimalističnem slogu, bo videti funkcionalna, urejena in predvsem moderna. Kar se tiče opremljanja notranjosti, je v 21. stoletju prioriteta odprtost prostorov, ljudje pa se zelo pogosto odločajo tudi za industrijski stil.

Minimalizem je popularen tako za notranji dizajn kot tudi za okolico hiše.

Preberite tudi: INTERIER: CENE ZA NOTRANJE OBLIKOVANJE, NOTRANJI DIZAJN IN IDEJE ZA VAŠ DOM (ARHITEKT / NOTRANJI OBLIKOVALEC)

Trend vračanja k naravi

V zadnjih letih je za gradnjo hiše zelo popularna izbira naravi prijaznih in eko materialov, ki jih je možno tudi reciklirati. Tudi notranjost hiše se vse pogosteje opremlja s pohištvom, ploščicami in drugo opremo iz naravnega materiala. Trendi stremijo tudi k energijsko varčnim hišam, ki ne prinašajo samo nižjih stroškov, temveč tudi prizadevanje za varovanje okolja. Trajnostno bivanje ima veliko prednosti tudi za vas; bolj zdrav način življenja, možnost reciklaže bivalnega objekta, prijetna notranja mikroklima.

arhitekt-vračanje-k-naravi

Trend vračanja k naravi hkrati skrbi tudi za vaše zdravje in dobro počutje.

Montažne hiše

Prednost montažne hiše je v tem, da lahko kar naenkrat ‘zraste’ iz nič, hkrati pa so tudi cenovno zelo ugodne. Na trendovski lestvici so že nekaj desetletij in kot kaže, bodo še nekaj časa. Zelo popularna je tudi preobrazba nefunkcionalnih podstrešnih prostorov v funkcionalne in moderne bivalne prostore – mansarde. Velikokrat so tudi rešitev prostorske stiske, obenem pa vas ne stanejo veliko.

Montažne hiše so najbolj popularne ravno zaradi ugodne cene in hitre postavitve.

Steklo

V nekem trenutku pred leti so se v novogradnji začeli pojavljati moderni domovi z veliko zastekljenimi stenami. Takšni objekti so popularni še danes, predvsem iz vidika inovativnih možnosti varčevanja z energijo in prihrankov, pa tudi modernega in elegantnega videza. Čudoviti so tudi v kombinaciji z lesenimi dodatki, vse več ljudi se obrača k ljubkim lesenim hiškam, ki spominjajo na gorske koče. Trendovske prav tako še vedno ostajajo tudi hiše z ravnimi strehami.

arhitekt-ravne-strehe

Ravne strehe in veliko stekla sta ena izmed prevladujočih trendov 21. stoletja.

Pametni dom

Veliko arhitektov vam bo svetovalo, da razmislite o pametnem domu, ki vam lahko pošteno olajša način življenja. S pomočjo vgrajenega sistema lahko nadzorujete temperaturo, jakost in barvo svetlobe ter poskrbite za dobro varnost vašega doma. Pametni dom vam nudi več udobja in manj skrbi.

arhitekt-pametni-dom

Če se odločite za pametni dom, bo vaš način življenja naenkrat bolj enostaven, funkcionalen in udoben.

Pogosta vprašanja in odgovori glede arhitekture

Zakaj sploh potrebujem arhitekta?

Seveda se na prvi pogled zdi, da je arhitekt samo še dodaten strošek, sploh kadar gre samo za prenovo hiše oziroma stanovanja. Kljub temu pa gre za investicijo, ki se vam bo kasneje slej ko prej obrestovala. Vaš cilj boste s pomočjo strokovnjaka dosegli veliko hitreje in lažje, kot bi ga sami. Glede na vaše želje bo arhietkt našel najboljšo možno rešitev in poskrbel, da bo vaš dom funkcionalen, udoben in estetsko opremljen. Zagotovil bo uspešno zaključen projekt in končno zadovoljstvo.

Kako najdem pravega arhitekta?

Najbolj pomembno je predvsem to, da se ne prenaglite. Gradnja oziroma prenova hiše je pomemben projekt, ki bo na nek način začrtal vašo prihodnost in način življenja. Pri iskanju arhitekta si torej vzemite čas in oddajte več povpraševanj. Ponudbe, ki jih dobite, natačno preglejte. Z arhitektom, ki ga nameravate izbrati, se sestanite tudi v živo in sami presodite, ali boste lahko sodelovali. Cena ni vse, pomembno je, da vas arhitekt razume in je sposoben ugoditi vašim željam. Naj vam ne bo nerodno zastavljati veliko vprašanj. Pomembno je, da skupaj podpišete pogodbo, v kateri jasno opredelite, kaj točno njegovo delo za dogovorjeno ceno zajema in v kakšnem roku ga mora uresničiti. Pozorni bodite tudi na to, da arhitekta ne najamete iz preveč oddaljenega kraja, saj je to lahko na dolgi rok precej velika ovira pri delu. Preglejte seznam preverjenih arhitektov in oddajte povpraševanje.

Kaj vse moram vprašati izbranega arhitekta, preden začne z delom?

Da se prepričate, da je to arhitekt, s katerim boste resnično lahko sodelovali, vam svetujemo, da mu zastavite nekaj vprašanj. Seveda je cena prvo vprašanje, ki vam pade na pamet, prav tako tudi način plačila. Poleg tega se pozanimajte tudi o njegovih predhodnih izkušnjah, koliko časa bo projekt okvirno trajal in kakšna je pri tem vaša vloga. Brez sramu se pozanimajte o postopku, četudi se vam zdi, da o tem že veliko veste. Vprašajte ga, kaj so po njegovem največje ovire pri situaciji, ki ste si jo zamislili. Jasno izrazite svoje želje in pričakovanja – zapomnite si, dobra komunikacija je ključ do uspeha.

Kontaktirajte preverjene arhitekte (ponudbe / cene)


ocena bralcev
4.8 od 4
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno